onsdag 27 februari 2013

Folkligt, svenskt, traditionellt ..


.. korvgrillande har från och med nu, och tack vare idogt engagemang från journalistkårens och oppositionens nätverkare, för evigt blivit förknippat med Alliansen.

"De varma korvarnas politik" kommer att ställa till problem för dem den kommande sommaren. För vilken vänsterorienterad journalist eller oppositionspolitiker vill bli fångad på bild när h*n står med en grillkorv över glöden en sommarkväll .. MITT UNDER MANDATPERIODEN!!

För det har jag i alla fall fått ut av mötet i Maramö .. det är VERKLIGEN olämpligt att träffas och grilla korv .. mitt under mandatperioden! Oavsett hur trevligt det är och oavsett hur värdefullt det är med teambuilding, även för en regering .. så grillar man inte KORV offentligt och framför allt inte mitt under mandatperioden!

Vad politiker gör bakom stängda dörrar brukar läcka ut då och då .. och jag får väl vika ner mig och hålla med om att det då visar sig handla om betydligt kostsammare tillställningar, när det så att säga sker mer "seriöst".

Svenska Dagbladets Göran Eriksson såg dessutom SJÄLV hur Annie Lööf tappade grillkorven i glöden! "Jag såg det hända!!" .. utbrister han triumferande i sin artikel.

"Han var DÄR!!" .. om jag tar mig friheten att uttrycka mig i rubriker.

AB:s MattiasSvensson är inte sämre han, för han registrerade minsann att ..
"Hon fick inte ens tända grillen!!"

Expressens ledarredaktion utelämnar korvkritiken men gör sitt bästa för att nedvärdera mötet genom att använda ord som "magplask", "fiasko" och att "utfallet blev löjeväckande magert" samtidigt som de tycker att "de borde ha åkt till Mallorca i stället i all hemlighet eller låst in sig på Harpsund."

???????????????????

Varför det?

Varför skulle de ha åkt till Mallorca av alla ställen??

Är det bättre att låsa in sig på Harpsund .. mitt under mandatperioden?

Ibland förstår jag hur obildad jag är, hur underlägsen jag är våra granskande och begåvade journalister. För den tanken hade jag aldrig tänkt själv. Jag har till och med lite svårt att tänka den just nu .. trots att jag får den serverad av specialister.

Vad lämnar då mötet i Maramö för intryck hos mig .. som varande väljare och korkad gräsrot??

Ja .. nu vet jag att Alliansen fortfarande är ett regeringsalternativ, som jag kan påverka i den riktning jag vill genom att lägga min röst på det alliansparti som bäst stämmer överens med mina egna värderingar.

Jag förstår också att Socialdemokraterna kommer att gå till val på gamla meriter och med nya löften, som är förhandlingsbara eller försumbara när det gäller att köpa uppbackning från Vänstern och Miljöpartiet. För mig som väljare innebär det att jag måste kolla upp alla s-löften i förhållande till Mp-löften och V-löften för att få en aning om hur trovärdigt det första löftet egentligen är?

Det känns lite jobbig .. men med lite google och tid och ansträngning så är det väl inte en omöjlighet. Fast det vore lättare för mig om de gjorde det själva .. åt mig.

Men en sak är tydlig och klar .. ser jag Stefan Löfven äta en grillkorv mitt i mandatperioden så är han förmodligen smygmoderat.

KORVGRILLNING är helt klart .. nu och för evigt .. ett tecken på borgerliga värderingar!!


Citat .. Det finns tre sorters journalister .. reportern som skriver om det han ser, den uttolkande reportern som skriver om det han ser och analyserar det, och experten som skriver om och analyserar det han inte har sett./A. J. Liebling (1904-1963)

tisdag 26 februari 2013

Aj, vad det svider!


.. eller så handlar det om det gamla ordspråket "Surt, sa räven"?

AB:s journalister försöker överträffa varandra i hånfulla, ringaktande och nedsättande formuleringar när de rapporterar från alliansledarnas möte i Annie Lööfs föräldrahem.

Skribenterna verkar också ha något emot korv? För aldrig tidigare har jag sett korv föraktas i så nedsättande ordalag som i AB:s och oppositionens reaktioner på alliansledarnas korvgrillning?

Enligt AB hånar Stefan Löfven alliansledarna för att "de ägnar tid åt att grilla korv och diskutera taktik inför valet om 18 månader, men människor är arbetslösa här och nu". Korv, är uppenbarligen ingenting man hanterar hur som helst och  helt klart en borgerlig maträtt! I alla fall om den grillas.

Jag undrar också vad Stefan Löfven äter tillsammans med sina vänner .. "medan människor är arbetslösa här och nu"? Eller så finns det inga som vill grilla korv tillsammans med honom, stackarn? I varje fall inte offentligt.

Jag läser Daniel Swedins ledare, "Dödsvakan för blockpolitiken" och måste erkänna att den skjuter så långt över målet att den blir underhållande.

"Det mest surrealistiska jippo Sverige sett sedan .. ja, någonsin?" .. skriver han uppbragt!! Jag undrar var Daniel Swedin håller hus varje år den 1:a maj när feta, välnärda, välavlönade och självbelåtna vänsterpampar tågar under röda fanor med texten SOLIDARITET och JÄMLIKHET och krokar arm och sjunger .. "Upp till kamp emot KVAALEN!!"?

DET kallar jag för ett surrealistiskt, ständigt återkommande jippo!

Han fortsätter med att påstå att "Annie Lööf verkar smått chockskadad", "alla ser ut att lida", "ett möte under yxan" och att "det var till Maramö Alliansen åkte för att dö".

Tyvärr, så har man, trots ihärdig pressbevakning, inte lyckats få fram några bra bilder att illustrera lidandet under yxan med, så det blir idel ädel leende ansikten även i Aftonbladet. Det ser liiite motsägelsefullt ut. 

Stackars Daniel Swedin, förmodligen var det en dröm som gick i kras när Stefan Löfven gjorde klart för honom och hans kamrater att "han aldrig skulle dra hem ett sådant uppbåd till sin privata sfär" .. utan nöjer sig med de estrader som byggs upp för politiska tal .. t.ex vid 1:a maj.

Så sorgligt att stunden vid mamma Iris köksbord i Undrom blev en engångsföreteelse och inte ett årligen återkommande event tillsammans med de rödgröna kompisarna. Jag förstår att det svider.

Men dödsvaka?

Vilka håller Alliansen dödsvaka över i Maramö? Blockpolitiken!! .. skriver Daniel Swedin, och då måste liket vara det block som gick i graven med Mona Sahlin, eller hur? Det andra blocket är ju fortfarande "alive and kicking"!

Menar han då att Alliansen åkte till Maramö för att dö av sorg???

Medge att ledarskribenten väcker intressanta frågeställningar och han är till och med så uppbragt över Maramö-mötet att han åstadkommer ytterligare en ledare där han utbrister .. "Borgarna är allt annat än fresh" .. vilket måste ses som uppmuntrande för alla som tycker att sossarna står för det fräschaste alternativet i svensk politik. Fast utan korv då, förstås.

Journalisterna Anette Holmqvist och Josefin Karlsson vill inte vara sämre utan skriver med feta bokstäver .. "De bluffade om träffen".

Men, fortsätter skribenterna ... "nu hånas träffen i Maramö och kallas ett pr-jippo. I går sågades mötet i sociala medier och kallades ett skämt och ett regisserat pr-jippo".

Nu vill jag nog påstå att "sociala medier" är lite mer än AB:s egna kommentarsfält och oppositionspolitikernas bloggar och twitter .. även om jag begriper att de kanske aldrig läser något annat.

Men en viss vägledning kanske de kan få från kommentaren från MARIA_M .."AB:Varför använder ni ordet HÅNA så ofta i er tidning ? Finns det inte nog mycket hån och mobbing i samhället ? Varför är det så litet positivt som skrivs i er tidning?"

Vilket besvaras av Anette Holmqvist med standardsvaret .. "MARIA_M Jag kan hålla med dig om att ordet håna kan vara väl hårt och används för ofta. Angående positiva nyheter så försöker vi ha en mix av hårt, mjukt, varmt, roligt osv."

Förmodligen sitter det en postit-lapp med den texten på varje dator på redaktionen, eftersom jag tappat räkningen på hur många gånger jag läst det?

Men jag tror att varje hånfull kommentar, varje illa genomtänkt påhopp eller kränkande formulering ger exakt motsatt effekt än den önskade .. precis som Jan Guillous meningslösa rabblande om att det "är bara sverigedemokrater som näthatar bara för de hatar kvinnor som de inte får ligga med."

Det finns inte mycket som är lika irriterande som människor som tror att du är så dum att du köper vad som helst!


Citat .. Den missunnsamme tror att han kan gå bättre om grannen bryter benet./ Helmut Schoeck


AB, AB, AB, ABExpr., DN, DN, DN,, SvD, SvD, SvD, SvD,

måndag 25 februari 2013

Jag säger som Annie Lööf ..

... sa till Jonas Sjöstedt, när han påstod att Centerns politik var anpassad för Stureplan.

Men sluta nu .. det är för lågt!

Det stör och irriterar mig att tidningarnas rubriker enbart handlar om att Annie Lööf tappar stödröster, de borgerliga väljarna sviker Annie Lööf, Annie Lööf kämpar mot vikande siffror, Lööf sviks av varannan .. vilket gör att läsarna felaktigt antar att det är statistiskt säkerställt att så är fallet.

Det är det inte!

De enda statistiskt säkerställda siffrorna är att Jimmie Åkesson och Jonas Sjöstedt backar med 3 respektive 4% och att förtroendet ökar för Fredrik Reinfeldt. Men det skapar inga rubriker?

Uppenbart är att media och oppositionen skjuter in sig på att sänka Centerpartiet .. och därmed Alliansen .. genom att attackera Annie Lööf. Det är en riskabel taktik eftersom det kan slå tillbaka om angreppen är för hårda och låga.

Väljarna har en olycklig dragning till att identifiera sig med en "underdog". Precis som jag, som förmodligen är rena urtypen för den väljare som alla partier riktar sig till.

Bara det att Stefan Löfven ger sig på och kritiserar Annie Lööf redan innan mötet på Maramö gör att jag börjar fundera på att stödrösta på Centerpartiet.

"Jag skulle aldrig dra hem ett sådant uppbåd till min privata sfär" .. säger han, aningen föraktfullt. Ja, vi har märkt det, och de trogna är förmodligen väldigt tacksamma varje gång ledaren lämnar sin privata sfär och stiger ner till dem för att låta dem ta del av sina tankar?

Motvilligt börjar jag känna en växande respekt för Annie Lööf. Hon får mycket kritik för att hon är ung och i sommar fyller hon 30 år .. lite senare än Gustav Fridolin som fyller 30 år i maj. Märkligt nog görs det inte lika stor affär av miljöpartispråkrörets ålder som centerledarens?

Hon omger sig med "fel" människor .. Fredrik Federley, Per Ankersjö och Alexander Bard .. den sk Stureplansvänstern, ett gäng som jag personligen inte heller tycker känns så fräscha och verklighetsorienterade. Men vad tycker jag om de andra partiledarnas stödgrupper.

Hur fräscht och nyskapande känns det med Ibrahim Baylan, Ylva Johansson, Carin Jämtin och hela betonggänget i LO?

Annie Lööf saknar arbetslivserfarenhet, men står stark när det blåser .. hur mycket verklighetskontakt och arbetslivserfarenhet hade Mona Sahlin och hur stark stod hon med betydligt fler år på nacken?

Hela vår politikerelit får mycket kritik för sin slutenhet och brist på idéer, men när Centerpartiet yngsta ledare genom tiderna svarar på väljarnas krav genom att låta partiets idéprogram formas offentligt .. så angrips hon av dem som har mest att vinna på slutenheten. De som helt saknar egna idéer och argument.

Jag har inte ägnat mycket uppmärksamhet åt Centerpartiet, det ska erkännas. Men när kritiken mot idéprogrammet i största allmänhet och Annie Lööf i synnerhet var som högljuddast gick jag in på partiets hemsida och läste det .. fann att det var välskrivet och genomtänkt i många stycken och att det som fick mest rubriker var väldigt svårt att hitta. Det tog inte mycket plats så att säga.

Och ett idéprogram är precis vad det säger .. en samling lösa idéer som ska upp till diskussion.

Så vad har hon gjort som är så förfärligt, Annie Lööf?

Ung, kvinna, fel kompisar, öppen och idérik, vågar tänka utanför boxen, står starkare än någon annan partiledare när det blåser, ser bra ut (usch!!!) .. är hon därmed sämre än kritikerna i oppositionen?

Känns Stefan Löfven piggare och mer entusiastisk?

Jonas Sjöstedt, är han en källa till nya och fräscha idéer?

Åsa Romson och Gustav Fridolin, känns de som förtroendeingivande ledargestalter i en krissituation?

Är det någon som hittar entusiasm, engagemang, lösningsinriktade idéer eller någon form av verklighetsanpassad kreativitet hos det här gänget? Hos de övriga regeringspartierna?

Alla älskar en underdog, sägs det. Ja, jag kan bara tala för mig själv och jag fylls just nu av en .. motvillig .. respekt för Annie Lööfs styrka och ledaregenskaper, även om hon i sin ungdomliga entusiasm och sitt personliga engagemang missar fallgroparna och överskattar svenska folkets förmåga att fritt diskutera nya idéer och nya lösningar.

Jag tror vi behöver Annie Lööf i svensk politik .. lite mod och ungdomligt jävlaranamma .. men, ärligt talat, så såg jag helst att jag slapp hennes vapendragare från den begränsande innerstadskretsen.


Styrkan beror inte på den fysiska kapaciteten, den beror på den okuvliga viljan. /Mahatma Gandhi (1869-1948)

SvD, SvD, SvD, Expr., Expr., AB, AB, AB, AB, AB, AB, ABDN, DN, DN,

söndag 24 februari 2013

Äntligen ..


.. har jag fått lite användning för det uppslagsverk som jag "fyndade" ungefär samtidigt som alla andra gjorde sig av med sina.

Just nu står verken nr 10 GREN-HIK  till nr 25 VIT-ÖA placerade under benen på Makens säng så att han kan ta sig ur sängen utan min hjälp vid 3-tiden på natten när ryggsmärtorna blir olidliga.

Som tur är så har vi bjälkar i taket på sovrummet och som tur är så "fyndade" jag en gång ett sån´t där lååångt, tvådelat elastiskt band med handtag i båda ändarna som passar precis att hänga över bjälkarna. Perfekt till en fallen hjälte som behöver draghjälp uppåt i livet.

Dessutom så "fyndade" jag en gång ett litet "roligt" bord som inte passar in någonstans och det  visade sig nu fungera som skräddarsytt till att placera vatten, värktabletter och telefon på.

Det var väl det jag anade. ALLT kommer till användning, om man bara har lite tålamod. Det "antika", enorma, vadderade, murriga dubbelsängs-lapptäcket, som jag praktiskt taget fick till skänks, kanske också kommer till användning om jag väntar tillräckligt länge?

Om jag bara kan komma på hur man tvättar det?

Och får det att torka innan det möglar??

Men nu har jag en rejäl träningsvärk. Det är inte klok vad TUNG en säng är när man måste lyfta och samtidigt höja den med hjälp av nr 10 GREN-HIK och resten av gänget? Att elda med pellets är inte heller en sinekur. Jag vet inte hur många säckar jag lyft, tömt och stuvat ihop?
Men snart är det dags för den stora prövningen. En hel pall ska forslas med en traktor från ett förråd till källardörren och bäras ner för en liten trappa och staplas prydligt. Hur det nu ska gå till?

Jag vill inte direkt påstå att jag tar mig an de här nya arbetsuppgifterna med någon större glädje eller entusiasm. Snarare är det väl plikten som tvingar mig .. tillsammans med medlidandet med den som för ögonblicket har det betydligt värre.

Jag tänker på det när jag läser Peter Wolodarskis krönika i DN i dag. Alliansens ledare ska mötas i Maramö, hemma hos Annie Lööf och till skillnad från mötet hemma hos Maud Olofsson i Högfors så reser de dit av ren pliktkänsla och .. förmodligen medkänsla .. med den som för ögonblicket behöver lite extra stöd .. skriver han.

Det är väl inte fy skam det heller? Tänk vad kul det vore om oppositionen samlades hemma hos Jonas Sjöstedt på Östermalm och svängde en gemensam bägare och visade lite pliktkänsla, sammanhållning och solidaritet i största allmänhet.

(För jag tror att alla oppositionsledarna bor i lägenheter i Stockholms innerstad .. är det inte så?)

Solidaritet prövas alltid när det blåser snålt. Se bara hur Mona Sahlin hade det i "landets mest solidariska parti", när orkanvindarna rev undan marken under fötterna på henne. Inte var det någon som bjöd hem eller ställde upp för henne för att visa solidaritet och sammanhållning just då.

Ordet pliktkänsla nämndes väl aldrig i det sammanhanget. Tvärtom, så visste väl inte "samarbetspartnerna" och "vännerna" hur fort de skulle ersätta henne med något stabilt, nytt och fräscht .. som Håkan Juholt, till exempel.

Plikt är ett underskattat ord. Jag kan tyvärr inte slå upp det i uppslagsverket eftersom den delen finns under ett av benen på Maken säng .. vilket nästan känns symboliskt.

Plikt tolkas ofta som tvång eftersom det kräver ett visst engagemang och kan innebära åtaganden som kan kännas jobbiga för den som har nog med sig själv och sitt eget liv, men orden solidaritet, medkänsla och pålitlighet kräver nog ett visst mått av pliktkänsla för att fungera i praktiken.

En medmänniska, eller ledare .. som känner pliktkänsla, springer inte och gömmer sig i motgång och sviker inte när jobbet blir jobbigare än vad det var tänkt.

Den som har en utvecklad pliktkänsla kan man lita på .. säger jag till Maken, när jag pustande får verk nr 25 VIT-ÖA på plats.

Var det inte en kung som hade mottot "Plikten framför allt"?

Jo, visst var det så .. Gustav VI Adolf .. och då utnämner jag genast mig själv till Anybody den första, för det är inte klokt vad kungligt duktig, kompetent, lösningsinriktad, solidarisk, ledbruten och självgod jag känner mig just nu!!

SvD, SvD, SvD,

fredag 22 februari 2013

Dagens Rubriker!


Mördare lurpassade vid matutskänkning för svältande .. extremfet storätare räddad av anfallande vakthund

Parkeringskaos vid konkursdrabbat företag i Stor-Stockholmsområdet

Handikappad man utnyttjar äldre kvinna till underhållsarbete i bostaden

Understimulerad hund gick till attack mot sin ägare

I Reinfeldts Sverige tvingas medelklassen äta rester till middag

Hästkött i köttfärsen .. en klassfråga mellan storstad och landsbygd?


.. ja, ungefär så här skulle min dag se ut om jag arbetade på kvällspressen och tvingades beskriva den i rubriker på ett säljbart sätt.

Men sanningen är den att vi hade en duvhök som lurpassade i trollhasseln alldeles intill fågelmatsträdet, där den fetaste sparv jag någonsin sett, helt ovetande vräkte i sig frön innanför kompostgallret som hindrar vår Rackarkott från att bli lika fet på fågelfrö som den.

Alla de andra fåglarna hade skyndsamt tagit betäckning i buskaget i närheten och oddsen såg inte bra ut för fetknoppen om h*n skulle få för sig att flyga ifrån sin säkra plats. Duvhöken såg tålmodig och hungrande ut när jag fick syn på den och snabbt som ögat släppte jag ut Rackarkotten som omedelbart gjorde en livräddande insats.

Senare åkte jag iväg och träffade de berörda vid en verksamhet som alldeles nyligen gick i konkurs och vid hemfärden upptäckte jag att jag blivit totalt inparkerad på en snöig plats och att den som körde bilen som stod bakom mig kördes av personen som sist lämnade byggnaden.

Det kändes rätt dumt att stå ensam på en stor öde yta med en buss parkerad bakom, när alla andra redan åkt hem?

Under tiden lyssnade jag på ett program om människor och tro på P1 som handlade om dödshjälp .. vilket inte direkt piggade upp. Dödshjälp vill Kd:s representant INTE prata om, fick jag veta. Alltså .. den företrädare som var inbjuden för att tala om dödshjälp, vägrade att tala om dödshjälp? Vilket var otroligt frustrerande för både folkpartisten och journalisten som ville ha en debatt i ämnet som var .. bör vi tala om dödshjälp?

Kd kommer längre och längre från att få min röst i den kommande valet.

Och så .. suck .. så blir Makens känning av diskbråcket inte ett smack bättre, snarare tvärtom, så jag kämpar med kassar till tidningsinsamlingen och pelletssäckar till eldningen och står till hands med diverse och ditt och datt.

Och eftersom jag inte var hemma så mycket i dag så blev det inte så roligt för Rackarkotten som inte nöjer sig med duvhöksbevakning utan fordrar lite mer krävande aktiviteter. Som lek, brottning och kamp i snön med utmattad ägare.

Jag känner mig alltså lite tuggad på just nu.

Dessutom så orkar jag inte laga middag i dag, inte kan jag utnyttja stackaren jag är gift med heller, så då återstår bara att trycka i sig resterna av den hemlagade köttfärspizza vi åt i går.

Som tur är innehåller köttfärsen enbart rent vildsvinskött utan minsta tillsats av häst eller andra sällskapsdjur .. det vet jag bergsäkert.

Så här har alltså min dag sett ut i stora drag och i likhet med mediarapporteringen i allmänhet så är rubrikerna mer spännande än själva innehållet.

onsdag 20 februari 2013

Flashback, Newsmill, Maria Sveland och Filippa Mannerheim ..


Det finns många sätt att förhålla sig till näthat.

En del ser det som en bekräftelse på "kvinnohatet som sprider sig över Europa i takt med ­ högervindarna", andra ser det som ett frustrerat skrik av vanmakt över att makthavarna förlorat kontakten med folket och ytterligare några ser det enbart som material till lösnummersäljande artiklar.

Så finns det människor som Filippa Mannerheim, som tänker ett varv till, funderar och begär hjälp från dem som utpekats som roten till allt näthat .. medlemmarna på Flashback.

Jag fick tipsen av Peter Nicklasson och är djupt imponerad av Filippas artikel på Newsmill och den engagerade diskussion hon för tillsammans med "flashbackarna".

Men samtidigt så känner jag en djup sorg över det hyenaliknade beteende som fått fäste i samhälldebatten där en liten självgod elit gör anspråk på att äga tolkningsföreträde i frågor som påverkar vanliga människors vardag. En vardag som är skild från dem själva av en avgrund av okunnighet.

Som man frågar får man svar .. sa man förr. Det är både Filippa Mannerheim och Maria Sveland tydliga exempel på.

Men bilda er en egen uppfattning, läs de här två länkarna ..

När makten (nät)föraktar medborgarna .. av Filippa Mannerheim


Och så kan ni avsluta med Aftonbladets intervju med Maria Sveland .. "Alla kvinnor drabbas av männens hat".


Spindelben ..


Det känns väldigt oinspirerande att gå in på den här bloggen just nu, det kanske märks?

Men jag kan inte komma på någonting alls att skriva om egentligen. Möjligen skulle jag kunna berätta om hur in i helsike less jag är på snön, att Maken har fått känningar av sitt diskbråck och att jag äntligen har lärt mig att röja snö med trädgårdstraktorn.

Det sista kändes sisådär. Att klippa gräs däremot är rena njutningen, men snöröjning är bara kallt, obekvämt och råddigt med alldeles för många moment hit och dit och alldeles för lite plats att göra av snön på.

Så jag surfar runt på tidningarnas hemsidor och där är allt som vanligt. Antingen tråkigt, överdrivet, ointressant eller väldigt vinklat.

Lars Adaktusson har gått med i Kd för att kunna kandidera i nästa års EU-parlamentsval och det är säkert väldigt kul för Göran Hägglund och Maria Larsson, som jag varit så besviken på, kläcker i elfte timmen en idé som verkar rent av mänsklig? För visst vore det bra om de som är äldre och orörliga kan få hemsjukvård i stället för att behöva köa upp på akuten? Även om det inte lär bli verklighet förrän den dagen som jag själv inte klarar av att ta mig utanför dörren för egen maskin.

Prinsessan Madeleine har bestämt sig för att gifta sig utan tärnor. Jaha .. det låter ekonomiskt och bra, men hur ska kvällstidningarna hantera det? Då blir det fattigt med reportage om vilka som fortfarande är vänner eller inte vänner med sessan eller hennes gamla ex och hans blivande fru som är sessans fd bästa väninna? Det skapar ju enorma tomrum i nyhetsrapporteringen som måste fyllas med klick-monster eller bilder på annonser på Blocket, där människor oavsiktligt visar sig i underkläderna i en bakomliggande spegel.

Suck!

Nyheten att Vilks ställer ut sin konst är något som tidningarna försöker göra det bästa av. Jag vet i alla fall en som är glad för det, för när jag lyssnade på radion kunde galleristen inte dölja hur trevligt det var att hamna i strålkastarljuset .. HELA DAGEN var inbokad med intervjuer, kan man tänka sig. Och inte var det några Mohammed-karikatyrer som Vilks skulle ställa ut .. det tyckte i alla fall inte han. Bara gubbar med skägg som skildrades som rondellhundar på beskedliga teckningar?

Men jag antar att det är skattebetalarna som får betala polisbevakningen av "gubbarna med skägg" och deras upphovsman, som vanligt?

Och så har Löfven tittat ut ur sin kammare igen och den mannen blir bara obegripligare och obegripligare ju mer han visar sig. Nu verkar det som om någon nämnt det där med humor och han gör så gott han kan, det gör han .. men så väldigt rolig är han inte direkt. Karisma och utstrålning är liksom inte hans avdelning. 

Däremot så får han mig att osökt tänka på två citat; "Jag har ingen lösning, men jag är imponerad av problemet" och "Den konflikt jag upplever beror på att jag inte vet vad jag känner, inte säger vad jag menar och inte gör vad jag säger".

Ylva Johansson är tydligen utsedd till hans sidekick och det är ju något som hon har bred erfarenhet av. Först var det Göran Persson som hon stödde i vått och torrt, sedan tyckte hon precis som Mona och de rödgröna fram till den dagen då hon hade samma framtidstro som Håkan Juholt och nu tänker hon som Stefan Löfven.

Citat på det? Ja vad sägs om .. "För den som bara har en hammare ser alla problem ut som spikar"?

Många åsikter har hon haft, Ylva.  Fler lär väl komma och om jag bara hade orkat så skulle det varit roligt att googla på vilka frågor hon kämpat både för och emot genom åren. När tar egentligen bäst-före-datumet slut för sossarnas "toppolitiker"??

Eller räknas det i antal förlorade val .. och hur många är det i så fall?

Ylva Johansson känns som om hon har funnits jämt men jag kan inte komma på en enda fråga där hon har sagt något som jag kommer ihåg?

Det enda som dyker upp rent spontant när jag tänker Ylva Johansson är .. spindelben??

För varje gång jag ser henne så känner jag mig så lyckad när jag inser att det jag tycker blir spindelben när mascaran är lite för gammal och klippar ihop fransarna .. inte alls är den katastrof jag inbillar mig.

Ylva Johansson är svensk mästare på spindelben .. både på över- och underfransar. Det blir  en både kraftfull och en dramatisk effekt när hon spänner ögonen i kameran och uttalar den åsikt hon för ögonblicket anser vara den enda rätta.

Men ögonfransar är ju en fråga om tycke och smak och det har ju ingenting alls med hennes politiska kvalifikationer att göra.

Vilka de nu är?

DN, DN, SvD, SvD, SvD, SvD, SvD, AB, AB, AB, AB, AB, ABExpr., Expr., Expr., Expr.,

måndag 18 februari 2013

Communist Angels?

I dag hänger jag inte riktigt med i vad som händer och sker utanför min egen lilla värld, men när jag hastigt kollar upp min favoritblogglista hittar jag Trollans inlägg med "Lite exempel på det goda hatet från vänster".

Jisses Amalia!! Det är nästan så att jag misstänker att Simon Fors i Pajala har fått en fanclub? Eller finns kanske politikens motsvarighet till Hells Angels och detta är hangaroundsen som sliter och stretar för att få en alldeles egen väst med gruppens symbol?

Vad det nu skulle vara för symbol för en grupp som förespråkar våldtäkter på borgarkvinnor? Här censurerar min hjärna min fantasi och med tanke på den bråkdel av en tanke som hann passera, så var det nog en bra idé.

Men jag blir nyfiken, det blir jag. Vad är det här för tomtar egentligen?

FINNS de i verkliga livet?

DN, SvD, SvD, Sydsvenskan

söndag 17 februari 2013

Kul Kultur .. eller Kulturkrig??


Jag brukar undvika kultursidorna när jag läser tidningen. För mig, som är så naiv att jag på fullt allvar tror på alla människors lika värde, är det inte nyttigt att utsättas för så många uppblåsta egon på en gång.

Så jag låter kultureliten behålla det utrymmet helt för sig själva .. vilket jag tror de trivs bäst med.

Men så möts jag av rubriken "Nu är kulturkriget verklighet i Sverige".?

I Sverige?

Jag blir nyfiken och ser att det är Åsa Linderborg som upprörs över att högern fått debattera oemotsagda under Publicistklubbens debatt om näthat. Ett näthat som Åsa Linderborg uppmärksammat och fäst allmänhetens blickar på .. och så står Expressens Sakine Madon där och blir inte ens ifrågasatt när hon framställde sig själv som djupt bekymrad trots att hon tidigare bagatelliserat näthatet på ledarplats.

Dessutom påstod både hon och andra borgerliga krönikörer att "även journalister kan vara hatiska på ett otrevligt sätt". De "antyder mellan raderna att vänsterprofilerade skribenter lite får skylla sig själva om de blir utsatta."

Ett tydligt angrepp på Åsa Linderborg!

Upprörande!! "Högern i hela dess bredd, från extremisterna till etablissemanget, är besatta av vänstern i lika bred mening" .. tolkar Åsa Linderborg deras resonemang.

"Kulturkrig. kallas det i Danmark" .. säger hon. "Nu har det kommit hit".

Men varför bemötte inte Åsa Linderborg själv Sakine Madons ändrade åsikt under galgen och tidigare bagatelliserande, undrar jag som är sorgligt vanlig och inte alls någon kulturpersonlighet??? Det handlade ju ändå om hennes egen hjärtefråga .. näthatet?

Men .. javisstja .. Åsa Linderborg bojkottade hela mötet eftersom Avpixlats  Mats Dagerlid var inbjuden. Mannen som hon anser vara källan och roten till det näthat hon inte vill debattera om han är närvarande .. eftersom hon inte vill legitimera honom som samtalspartner?

Kulturkriget börjar alltså med debatt utan ifrågasättande och krypskytte från avstånd när det gäller Aftonbladets ledarskribent? Som en vanlig (o)gräsrot är jag så okunnig att jag inte ens begriper vad ett kulturkrig innebär .. men jag misstänker att sista ordet inte är sagt än, utan att Åsa Linderborg så småningom kommer att ge mig en begriplig krigsförklaring.


Sagt om krig ..
Allt krig är vilseledning. /Sun Tzu (544 f.Kr-496 f.Kr)
Avsikten med alla krig är fred. /Aurelius Augustinus (354-430
Det första som dör i krig är sanningen. /Hiram Warren Johnson
Först är kriget hoppet om att det ska gå bra för en själv, sedan förväntan om att det ska gå dåligt för den andre, så tillfredsställelsen över att det inte heller går bra för den andre och till sist överraskningen över att det går dåligt för båda. /Karl Kraus (1874-1936)

Sagt om kultur ..
Vår kultur är den första av alla kulturer som systematiskt ägnat sig åt att aktivera den mänskliga dumheten, vårda den, klä den och förse den med uttrycksmöjligheter.
Sjösätt din båt, välsigna ungdomen och fly så fort du kan från alla former av kultur. /Epikuros (341 f.Kr-270 f.Kr)

Förakt ..


.. är en obehaglig känsla som äter sig in och förminskar både den som föraktar och den som blir föraktad.

Jag mår illa av den känslan och avskyr att bli förminskad eller att känna förakt för människor jag borde kunna känna förtroende för. Så när jag såg nyheterna för ett par dagar sedan väcktes mitt vilande förakt för medias egenkonstruerade skandaler och drev, när jag hörde Hans Kilsved berätta om de slutsatser han kommit fram till när han utredde skandalen vid Koppargården och andra verksamheter som förekommit i andra vårdskandaler.

Eftersom Hans Kilsved är en sosse som beskriver sig själv på sossarnas hemsida på följande sätt;

.. "I min ungdom blev jag lätt imponerad av fagert tal. Numera kan jag bli generad av tomma ballongord, tankar som inte går att omsätta i handling, symbolfrågor som skymmer verkliga klassorättvisor. Politiken måste hänga ihop - en bra analys av verkligheten, en tydlig presentation och en realistisk plan för genomförandet. Förtroende bygger vi genom de resultat vi uppnår." ..

.. så kände jag direkt att, här var en sosse av den typen som jag önskar att Stefan Löfven hade varit eller ersatts av, och eftersom granskningsuppdraget var för Kommunals räkning så fann jag ingen anledning att betvivla Hans Kilsveds slutsatser.

"Det blev väldigt tydligt att någon ville trycka dit Carema. Jag förstod att det fanns en grundläggande konflikt med läkarföretaget Trygg Hälsa, som för att rentvå sig självt målade upp Carema som förfärligt", säger han.

Men uppenbarligen hade Kommunal förväntat sig ett annat resultat av Hans Kilsveds granskning? Nu när han var sosse och allt, en valrörelse var på gång och Aftonbladet inget hellre önskade än att få använda SKANDAL-rubriken i samband med VINSTER i välfärden igen .. och så kom han fram till FEL slutsats!!

Hur understår sig karln!!

Kommunal har visserligen anlitat Hans Kilsved som konsult, men förtydligar på sin hemsida att Hans Kilsved uttrycker "personliga åsikter". Den rapport som han lämnat till Kommunal, som Kommunal äger och har betalat för, kommer inte att offentliggöras eller spridas till medlemmarna.

Den innehåller nämligen inte Kommunals åsikt.

Mitt förakt är nästan plågsamt.

Det växer som vinterkräksjuka i halsen och munnen när Anders Lindberg citerar Kommunals uttalande på Aftonbladets ledarblogg .. "Kommunal ställer sig inte bakom Hans Kilsveds uttalanden i veckan. Hans Kilsved har gjort dessa kommentarer som privat person. Hans Kilsved är inte anställd av Kommunal.

Den rapport som Hans Kilsved har gjort på uppdrag av Kommunal som fristående konsult, har inte haft till syfte att bedöma riktigheten i medias spegling av företags och kommuners äldreomsorgsverksamhet. Rapporten handlar främst om Kommunals interna organisation och om hur vi bättre ska kunna förebygga missförhållanden vad det gäller arbetsvillkor, arbetssituationer. Allt för att vi med kraft ska kunna agera för medlemmarnas bästa."

"För medlemmarnas bästa"? Men inte ett beklagande, inte en ursäkt, inte en enda tanke ägnas åt vad personalen på de vårdboenden som anklagats för vanvård på AB:s förstasidor har fått gå igenom. Det är ju ändå de som påståtts ha utfört "den privata vanvården".

Bara ett upprört konstaterande att Hans Kilsved inte haft i uppdrag att "bedöma riktigheten i medias spegling av företags och kommuners äldreomsorgsverksamhet."

Nej, Gud hjälpe journalistiken om någon granskade och bedömde riktigheten i medias spegling av företags och kommuners verksamheter!!

Vad hemskt! Vem vet vad som skulle ske då?? Tänk om de människor som fortfarande tror att det som är skrivet i tidningen är sant .. skulle upptäcka att så inte var fallet!!

Tänk om alla de som förfasat sig över blöjvägning, som sålt fotokollage av statsministern i läckande blöjor, som trott att dessa blöjor återanvändes tills de vägde tillräckligt mycket ... skulle inse att media mörkat att även kommunerna gör detta för att säkerställa att dementa åldringar inte drabbas av uttorkning som kan leda till döden.

Ett sätt att mäta att vätskeintaget är i balans med urinmängden, alltså.

Av 92 fall av allvarliga systemfel i organisation, ledarskap och/eller personalkultur har 85% inträffat i den offentliga, kommunala vården kommer Dagens Samhälle fram till när de går igenom sk vårdskandaler mellan 2002-2012. Men det är väl kanske bara privata funderingar .. för inte kan det väl vara så att de påstår att "Medierna frossar i vårdskandaler" som inte finns?

Jag tror jag vill kräkas.

Vad säger våra politiker då? De som var såååå engagerade i de gamlas svåra situation när rubrikerna var som svartast?

Inte mycket. Strängt taget ingenting?

För egentligen var ingen så intresserad av hur de gamla hade det, huvudsaken var bara att det inte kostade för mycket och att verksamheterna inte gav några vinster. Och att PARTIET inte skulle bli besudlat av Skandalen som nu Hans Kilsved påstår inte hade mycket likhet med vad som påstods.

Förakt är en destruktiv känsla.

Känner vi förakt för våra folkvalda och media, förminskas både vi och dom. Förakt leder till förlorat förtroende och kan också nästan bli synonymt med vanmakt när ingen reagerar på det. Vanmakt kan leda till frustration, hat och misstro .. som i sin tur pyser ut hot, hat och kränkande tillmälen som de folkvalda och journalisterna skapar nya rubriker av och funderar ut nya lagar mot.

Förakt, misstro och förlusten av tillit gör också att vi slutar reagera på nya skandaler .. oavsett om de är sanna eller inte. Expressen försöker just nu piska upp ett drev mot Filippa Reinfeldt och skapa rubriker om akutsjukvården enligt samma koncept som var så framgångsrikt när det gällde Carema i synnerhet och den privata vården i största allmänhet.

Det går så där, tycker jag mig se. Möjligen garderar sig läsaren/väjaren för kommande granskningar av organisationer, ledarskap och personalkulturer?

Eller så har de också drabbats av den mediaöverförda kräksjukan?

Aftonbladets Katrine Kielos vill äta lunch med Stefan Löfven och ge honom tips om hur han ska göra för att vi ska vinna valet åt honom .. och Aftonbladet.

Är det fler än jag .. och förmodligen Hans Kilsved .. som mår illa?

lördag 16 februari 2013

To Jerry, with love ..


 .. i kväll är jag kommunist, vänsterpartist .. whatever!

För aldrig har jag hört Working Class Hero framföras så starkt, med sådan övertygelse, tyngd och inlevelse av en artist som tror och lever som han lär.

Jag föll på KO redan i öppningsnumret i Jerry Williams Farewell show men i morgon ska jag bli mitt vanliga själviska, egoistiska, kapitalistiskt konsumerande jag igen.

Men tack för att jag fick delta i en tidsresa som påminde mig .. och ett fullständigt fullsatt Cirkus .. om vem jag var, var jag kom från, vad som påverkat och format mig och vem jag är i dag. Extra kul var det också att befinna sig i ett sammanhang där min närvaro snarare sänkte än höjde medelåldern.

Om ni bara har möjlighet eller råd att se ett enda evenemang av den här sorten i år, köp då biljetter till Jerry Williams, jag lovar att ni inte kommer att ångra er. Vi fick sååå mycket mer än vad vi förväntade oss, en obeskrivlig upplevelse, en fantastisk show med extra allt och om jag säger att Björn Skifs och Lena Philipssons shower på samma scen plötsligt förminskades till roliga timmen, så kanske ni förstår.

Pausen var exakt som jag mindes mina kvällar på ungdomsgården i Hägernäs .. lättpratat med polarna som alltid fattade vad jag menade och hur jag upplevde omgivningen. Vi kände inte varandra .. men kände helt klart igen varandra.

En extra kick var också när publiken .. som i genomsnitt bestod av minst 55+ .. stod, vajande, gungande eller dansande genom avslutningsnumren och fullkomligt vrålade ut .. I CAN JIVE!!!!

Salongen kokade, minst sagt!

Helt bloody wonderful!

Muppar & Nördar?


När du kört slut på energin och drabbats av mental soppatorsk så är det bara att försöka hitta ett bra ställe med högoktanigt bränsle att tanka upp på.

Och i mitt fall så kom en vän med ett förslag som jag inte kunde motstå .. Syfestivalen kombinerad med Antik & Kuriosamässan!

Så i dag har jag ont i fötterna, träningsvärk, är fullproppad med intryck och har sovit som en bombad elefant hela natten.

Det roligaste med den här typen av kombimässor är människorna som finns där. Kreativa, glada, energiska och lättpratade människor. En man sålde ekologiska kalsonger och nu vet jag nog lika mycket om hans kalsongvanor som hans eventuella sambo .. eller mer? Vilket kändes lite konstigt varje gång jag passerade montern.

Men Maken är numera stolt ägare av två par .. ett par i bambu och ett par i ekologisk bomull.

Jag köpte en blingbling-nyckelring i form av Hallo Kitty av en urgullig tjej som förpackade den i en exklusiv tyllpåse bara för att .. hon tyckte om mig? DET är det inte ofta man hör i det sammanhanget så jag fick stålstätta mig för att inte köpa hela lagret av ren tacksamhet. En guldkant på dagen fick jag alltså alldeles gratis och den glittrar fortfarande i minnet .. tack!

Och så hittade jag två vintageklänningar hos min favorit på Antik & Kuriosadelen .. Vita Villan/Huset? eller noradiversehandel.se, som det står på kortet jag fick
.
Att tanka energi för personligt bruk blev alltså ungefär lika dyrt som full tank i min bil?

Och så blev jag KÄR!

Åh så jag förälskade mig i en långhårig punkare som låg i en hög av gulliga välanpassade gosedjur .. vi var som skapta för varandra.  Men mitt sällskap förmanade mig .. du HAR redan kärlekar så det räcker. SLUTA förmänskliga döda ting .. och slet mig ifrån mitt hjärtas prins och nu sitter jag med katalogen och försöker hitta en adress så att jag i största hemlighet kan köpa honom på nätet. Om inte någon annan lycklig kvinna hinner före förstås?

Men det är alla samtal som biter sig fast och fortsätter i minnet., Bland annat det som kom efter en diskussion om varför det bara blir svårare och svårare att arbeta som enmansföretagare, trots politikernas allt högstämdare löften om regeländringar och lättnader??

Nu när alla är så missnöjda och oroliga ... VARFÖR är det då bara nördar och muppar som startar nya partier?

Nördar och muppar?

Ja, enögda människor som bara driver en fråga och som inte ser sammanhanget som frågan måste fungera i.

Aha .. Gudrun Schyman, Jimmy Åkesson, Bert Karlsson/Ian Wachtmeister och Nils Lundgren .. till exempel?

Ja, och så alla andra som aldrig kommer in i riksdagen, men som krånglar till det i kommunpolitiken. Varför är det inga RIKTIGA politiker som går samman och startar ett EGET parti?

För oss?

Precis!!

Ja varför är det inte det, undrar jag mer och mer ju mer jag tänker på det? Jag, som läser politiska bloggar med någon slags skräckblandad fascination, kan ju inte undgå att lägga märke till att det blir fler och fler partitrogna som kastar in handduken och förlorar tron på sina egna ledare.

Det finns ju många människor, med många års erfarenhet av det politiska hantverket, som aldrig kommer förbi dem som sitter som proppar högst upp. De som får dansa närmast köttgrytorna som belöning för utförda tjänster, långt och troget jasägande eller på grund av rätt föräldrar eller rätt bekantskapskrets, trycker effektivt undan alla som har realistiska visioner, nutidsanpassade idéer och äkta samhällsengagemang?

VARFÖR letar de inte reda på varandra över partigränserna .. alla de som VILL någon, som SER behoven och som är villiga att axla ansvaret om de bara fick chansen.

VARFÖR har de enögda så lätt att starta egna partier medan de seende aldrig lyckas se varandras resurser? Vi har ju faktiskt tillräckligt med desillusionerade politiker i alla partier för att bilda en effektiv och fungerande regering om de bara kunde bilda ett effektivt och fungerande parti?

Men det kanske är som det gamla ordspråket säger .. "I de blindas rike är den enögde kung."?

Nu ska jag i alla fall förbereda mig för att träffa en annan kung. The king of Rock & Roll .. Jerry Williams. Det är också ett sätt att tillföra själen energi, eller hur?