tisdag 30 april 2013

På besök i finrummet.


Vi var på vernissage i helgen. Eller konstutställning om man hellre vill uttrycka sig så .. eller så kan jag kalla det besök i finrummet, vilket det i själva verket var.

Evenemanget tog plats i anslutning till en gård/herrgård(?) som rustats upp och putsats med hjälp av stora och nya pengar. Allt från grusgångar till särskilt glashus i anslutning till grillen, enormt garage, stoooooor carport och gräsmattor och rabatter var omsorgsfullt designat och polerat och dagen till ära så hade ägaren till hela biddevitten tömt garaget och ställt upp hela bilparken i carporten .. som av en händelse låg i anslutning till det ombyggda stallet/ladugården/ekonomibyggnaden där själva utställningen ägde rum.

Så nu vet jag att han åtminstone har en Ferrari och ett större antal svindyra andra bilar .. och det var ju en upplevelse i sig?

Utställningslokalen användes förmodligen till storslaget festande i vanliga fall eftersom det fanns en kombinerad bar och köksyta i mitten med tillhörande kock och allt, men väldigt tjusigt, vitlaserat och genuint var det i alla fall.

Normalt sett brukar jag undvika den här sortens tillställningar, men nu handlade det om en konstnär som jag tycker väldigt mycket om .. trots att h*n allmänt anses som lite för kommersiell  för att vara Riktig Konstnär .. och två andra konstnärer, varav en som jag alltid längtat efter att få se.

Konst och kultur borde vara roligt, inspirerande och skapa gemenskap och glädje, tycker jag. Det måste väl ändå vara själva idén? Och om det inte skapar direkt glädje utan bara avser att provocera .. så borde det väl ändå skapa någon form av gemensamma reaktioner??

Samtal?

Diskussioner?

Men .. suck .. som alltid så kommer du in i en större rum där människor sakta rör sig efter väggarna i små sammanhållna grupper eller enskilt. I händerna håller de ett plastglas med något odefinierbart vitt och ett hopnitat häfte med namn och pris på konstverken.

Alla samtal viskelivisk-talas enskilt och diskret så att omgivningen på fullt allvar ska tro att man överväger att nysta upp 10-15 tusen för något att hänga på väggen i det egna palatset.

Över golvet hastar konstnärerna besvärat med blicken stelt riktad nedåt för att undvika ögonkontakt med dem som enbart är där för att frottera sig och när de har hastat färdigt startar de gemensamma viskelivisk-samtal som utestänger det jobbiga med att visa upp sina egna ansträngningar.

Åtminstone upplever jag det så.

Vid in-utgången finns som regel vykort och affischer för den som har en begränsad budget och har man tur så kan man få dem signerade.

Aldrig mer .. säger jag till Maken.

Det sa du förra gången också .. sa han.

Varför påminde du mig inte .. sa jag, och så lämnade vi lokalen under tystnad och stannade inte förrän vi upptäckte ortens Antik & Kuriosa affär där jag inhandlade två gardinlängder från 50-talet som kommer att få ett nytt liv som 50-tals klänningar till mig.

När jag läser intervjun med Noomi Rapace där hon säger att hon känt sig som en främling i sitt eget land så blir jag inte upprörd. Hon är inte ensam om att se hur Sverige mer och mer börjar likna en utställning där åsiktsföreträdare ställer ut de åsikter som är de enda saliggörande.

Det Perfekta Landet! Skapat och styrt av Oss som vet Hur Det Ska Vara?

De som inte ser storheten i dem är obildade, dumma och blir föremål för "konstnärernas" och "opinionsbildarnas" missionerande och fostran, typ. För hur skulle de klara sig utan de Fattiga, Dumma, Misslyckade, Sjuka och Obildade?

Noomi säger att hon vill ha något större, mer rymd, mer plats, mer utrymme och ett land där en människa kan ha stora visioner utan att det anses vara provocerande.

AMEN!!

För hur ser det ut egentligen med den provocerande konsten ... är den så provocerande egentligen när den alltid slår åt samma håll .. uppåt till höger mot kungahuset och "kapitalet" som sponsrar utställningarna där den visas och tjänar pengar på det som eventuellt stiger i värde när konstnären dör?

Hur är det med åsikterna hos vår elit .. debattörer, opinionsbildare och politiker?

Sossarna & Co släpper samma skuggbudget varje år med smärre omskrivningar och Alliansen svarar med samma kritik .. också varje år. Blir förhållandena omvända så blir det samma reaktioner .. fast omvänt. Så outhärdligt förutsägbart, särskilt när det gäller underskattandet av väljarens förmåga att tänka själv.

Alltihop är baserat på samma ekonomiska förutsättning som tolkas på det sätt som gynnar den egna politiken bäst .. men som sällan stämmer överens med verkligheten om man inte slår ihop dem och rensar bort de politiska flosklerna.

De politiska blocken är i sanning cementerade block och däremellan finns ingenting .. antingen så hatar och misstänkliggör du det ena eller det andra. Eller så ger du blanka fanken i alltihop.

Våra vanligaste kändisar kan inte klara sig utan bloggar och facebook som samlar fansen .. men vad får vi veta .. vad använder de sitt kändiskap till? Hur gulligt det är med barn, dagens kläder och hur man arrangerar blommor i en vas från Svensk Tenn för två tusen kronor?

Den vassaste twittrare vi har lär vara Jonas Gardell .. men det är väl ingen som blir direkt överraskad av hans åsikter. Och om någon ny förmåga bemöter ett hyllat debattinlägg, från en annan ny förmåga, med ett eget lika välskrivet, så höjs det genast röster som anser att det är skandal att det ens är tillåtet .. i SAMMA tidning!! 

Under förutsättning att den första förmågan tolkade den godkända åsikten .. för annars så dissas den första förmågan för att h*n tagit sig friheten att uttrycka fel åsikt, den andra förmågan hyllas för sitt insiktsfulla bemötande och tidningen höjs till skyarna för att den publicerar fler åsikter än bara en .. eller hur det nu blir??

Ett land där det på fullt allvar pågår en debatt om att man bör våga vägra ta debatten för att debatten inte ska riskera att resultera i slutsatser som är fel? Och så utmynnar det hela i en sidodebatt om vilka som över huvudtaget är lämpliga att leda en debatt .. om det nu ska ledas någon sådan alls?

Kan man ens tillåta debatter som berör ämnen som inte är lämpliga att debattera?

Jag upplever det som att vi lever i ett land som är lika ängsligt och försiktigt, och där alla samtal är samma viskelivisk-samtal, som på den konstutställning vi nyss besökte. Ingen ska se eller höra .. men alla ska tro att åsikterna och förutsättningarna är exakt de rätta.

När jag läser rubrikerna som ska få mig att uppröras och löpa amok mot Tolgfors i synnerhet och avgådda politiker i största allmänhet så får jag en viss kvävningskänsla. Herrejisses .. det är väl bra att de jobbar och inte ligger skattebetalarna till last!

Om någon tror att det går att köpa sig en lagändring eller en förtur med hjälp av politiska kontakter så är det väl upp till dem. Sker det på ett olagligt sätt, ja då får väl rättvisan ha sin gång om det kan bevisas?

Jag läser recensionerna till boken om Lena Nyman och fastnar för avslutningsraderna i en av dem ... "Jag vill vara fri" belyser också den tragedi det innebär för den enskilda människan, när hon bara blir betraktad utifrån för sin yta och sina färdigheter och inte sedd för den hon innerst är.

Är det bara jag .. (och Noomi Rapace) .. som längtar efter något större, mer rymd, mer plats, mer utrymme ... mindre fokus på ytan, färre åsiktspoliser, öppnare och mer tillåtande samtal och ett kulturlandskap där alla får frihet att röra sig fritt, uttala sig och bli accepterade för den de innerst är?

DN, DN, DN, DN, DNAB, AB, AB, AB, AB, AB, ABSvD, SvD, SvD,

söndag 28 april 2013

Tillökning i familjen.


I vårt hus bor det hur många familjer som helst. När jag går in på vinden kan jag så här års höra hur det stökas och bökas med vårstädningen hos alla släktgrenar hos familjerna Sparv(?) och Svala och förmodligen finns det en hel hög underarter av det som jag kallar Sparv som också bor här.

I väggarna och under taket vet jag tyvärr att det också sker saker .. getingarna kommer bergsäkert att kräva boplatser i år också, trots att vi helt brutalt tillkallar våldsamma män från Anticimex som gör sitt jobb så gott de kan. Eftersom jag är våldsamt allergisk mot getingar så tycker jag att de kunde visa lite hänsyn och bo hos grannen i stället.

I björken som delades av blixten kommer det förhoppningsvis att dyka upp massor av sorgmantelfjärilar i år också .. stora fjärilar som ligger som svartvita små näsdukar och torkar på staketets överliggare tills de ger sig ut i livet och världen.

Lite här och där morras det ilsket när igelkottarna blir störda av att vi är lite mer utomhusaktiva än vanligt och hackspetten hacketihackar när han inte hänger upp och ner bland de sista talgbollarna i fågelmatsträdet.

De blir bara fler och fler och det är hur märkligt som helst eftersom vi har så stökigt med hundar och katter som intresserat smyyyger efter dem så fort de upptäcker dem.

Vi har skator som bygger bon i äppelträden och de större buskagen och det tillhör väl det roligaste på våren. Det är alltid en som har kontroll på byggandet .. hon? .. och en som släpar hem mest pinnar .. han?.

Det är inte alltid pinnarna duger. Med en otroligt föraktfull rörelse drar hon? bort den felaktiga pinnen från det nätverk som han? flätat in den i och kastar den med en irriterad knyck på nacken ner på marken.

Så håller det på och jag står i fönstret och spiller tid som jag borde använt till något annat.

Till att kratta ihop överblivna pinnar under träden till exempel.

Snart är det också dags för paddor och grodor att gå i vägen både på tomten och ute på vägen. Det är en av mina stora mardrömmar .. att kliva på en padda i mörkret. Det känns äckligt i fötterna bara jag tänker på det.

De senaste åren har vi också haft både paddor, igelkottar och möss uppe på verandan utanför ytterdörren. En prestation eftersom det är 8-10 cementerade trappsteg upp dit.

Tänk om de tänker flytta in?

Utanför staketet vandrar hjortarna. Vi har en flock på ca 20-25 stycken som är så vana vid oss att de inte ens lyfter på huvudet när vi går ut på gården. Det är liiiite obekvämt fram på kvällskvisten eftersom Rackarkotten .. vår irländska hittehund .. får nervösa sammanbrott så fort hon ser dem. För några veckor sedan stod en imponerande bock(?) precis utanför grinden när vi skulle gå sista kvällspromenaden, vilket inte kändes helt bekvämt med tanke på hundens mentala hälsa .. så jag gick ut för att jaga bort den.

Jag gick närmare, närmare och närmare och när jag var ända framme vid grinden så harklade jag mig lite försynt?

Blev den rädd??

Ungefär lika rädd som om det hade varit en liten mus som gick förbi. Förmodligen var jag det dummaste och mest meningslösa han sett på länge .. men när jag gick ut genom grinden så släntrade han saaaaakta över vägen. Och stannade och pillerillade med något som var intressantare än mig.

Så vi fick genomlida ett nervöst sammanbrott med ylande och krälande Rackarkott medan vi trixade oss förbi hjorten som inte flyttade sig ur fläcken.

För ett par dagar sedan började vi möta en väldigt märkligt tecknad duva när vi gick ut. Den promenerade på grusgångarna och såg lätt förvirrad ut och Rackarkotten som tydligen kände sig hotad av den promenerande!! fågeln fick ytterligare anledning till ett totalt sammanbrott.

Vi trodde att det avgjorde saken. Ingen fågel med sitt fulla förstånd i behåll kan väl ens överväga att stanna på en plats där det finns en Rackarkott?

Fel, fel, fel .. dagen efter upptäckte vi att den flyttat in på en hylla i vår carport.

Och där satt den.

Maken använde kraftuttryck och hävdade att den måste bort innan bilarna blev dammiga och fick lackskador av duvavföring. Jag påpekade stillsamt att fågeln inte rört sig ur fläcken på ett dygn och förmodligen skulle vara död inom kort.

Egentligen är han väldigt känslig min man .. och nu så sitter det två foderkoppar på väggen med solrosfrön, viltfågelblandning och vatten.

För i dag har vi läst på och vet att det är en högflygare vi har på hyllan. En duva som flyger högt men tydligen inte hem och som vill äta torkade ärtor, helt vete och mungbönor?, vilket ska införskaffas i morgon.

Den är så otroligt söt vår högtflygande nya familjemedlem. En liten, liten tofs på huvudet har den och om vi bara ansträngde oss aldrig så lite så skulle det kunna bli tam. Nu när den verkar vara mätt och lite starkare är den lite mer kontaktsökande och sitter gärna i närheten och tittar på när vi plockar med något på tomten.

Jag undrar redan hur man hanterar en högtflygande duva på vintern? Men Maken är helt övertygad om att den sticker hem när den orkar med en längre resa.

När jag ser den sitta på tacknocken och spana misstänker jag att han har rätt .. suck!

lördag 27 april 2013

Grattis Veronica Palm!


För det var väl ingen som på fullt allvar trodde att hon inte skulle bli omvald till ordförande för SAK?? Att ifrågasätta henne hade väl varit som att såga av grenen som man sitter på .. vilket förmodligen de som försökte göra det kommer att vittna om.

Någon ordning ska det väl vara i ett parti .. som Stefan Löfven sa.

Jag har följt den här rörigheten med stort intresse, det är många som har skrivit om Veronica Palms förmåga om att landa på fötterna trots ganska iögonenfallande misstag och det är dessutom många fler som skrivit om hennes fysiska företräden, märker jag när jag följer samtal på nätet.

Så därför borde jag väl inte bli förvånad över mängden av s-supporters som hyllar henne för att hon "tog ansvaret på sina axlar och kastade ut muslimen". Det enda som jag blir förvånad över är hur jag själv kunde tro att det var hon som låg bakom att "muslimen" valdes in i styrelsen från början? Men det verkar banne mig som att hon .. genom att resolut kasta ut den hon plockade in .. räddar kvar de väljare som tvekade mellan SD och sossarna.

Först tänkte jag kopiera mycket mer än jag gjort, men så insåg jag att inte ens som citat ville jag ta ansvar för merparten av kommentarerna även om de blivit godkända av den tidning som publicerat dem, så här är det som jag personligen godkände ..

VP bör sitta kvar, hon står upp för demokratin och emot islamiseringen!

Så klart hon ska bort.. För hon är den enda med en ryggrad o säger att det är nog nu med massa dumheter.. Veronica Palm stå på dig!!

Vad fan är det frågan om ??VERONICA PALM SKA SITTA KVAR!!!!!!VERONICA PALM STÅ PÅ DIG !!! DU GJORDE HELT RÄTT !!!!

Det var väl kanon att hon (Veronica) hade lite stake för att förklara för Mustafa att han inte var önskvärd.

Palm sparkade en muslim, nu åker hon själv på brädan så PK-folket får upprättelse.

Socialdemokraterna vinner röster pga deras avstånd från islamister.

Mediedrev? Jo hej. Ännu en stackars på-tårna-trampad muslim som blir förnärmad över att det finns organisationer som sätter det demokratiska samhället före hans egen religiösa övertygelse. Äntligen kanske detta kan leda till en öppen och tydlig debatt om det samhälle muslimerna helst vill se i Sverige.

Det är tydligen en enorm massa människor som ser Veronica Palm som räddaren i nöden när en för dem okänd grupp kuppat in en "MUSLIM" i sossarnas finrum. En handlingskraftig kvinna som är "emot islamiseringen" av landet .. kanske till och med en kvinnlig Jimmy Åkesson light?

Men det verkar inte vara något som partivännerna har problem att leva med och förmodligen behövs de muslimfientliga väljarna för att kompensera för de röster som partiet förlorade på grund av sitt ogenomtänkta handlande mot personen Omar Mustafa.

Så, grattis Veronica Palm, njut av din seger .. även om jag kan tycka att det känns som en förlust för ditt parti.


Pyrrhusseger:
En pyrrhusseger är en dyrköpt seger, en seger med stora egna förluster. Innebörden i uttrycket kan även vara att resultatet av "segern" visar sig leda till en förlust längre fram. Uttrycket härrör från Pyrrhus, som efter ett framgångsrikt slag mot romarna år 280 f.Kr. skall ha yttrat: "En sådan seger till, och jag är förlorad."

SvD, SvD, SvD, SvD, SvDDN, DN, DN, DNExpr., Expr., Expr., Expr., AB, AB, AB,


... och så en liten undring? När sossarna kallar Stockholms Arbetarekommun för Helvetets förgård .. vilket Helvete syftar de då på??

onsdag 24 april 2013

Aha!!! .. ?


Daniel Suhonen har haft en aha-upplevelse! Han ser ljuset i tunneln och plötsligt blir hans värld förståelig och lättbegriplig mitt i all rörighet som verkar peka rakt på Veronica Palm som han ser som den enda ansvarstagande i SAK.

Det är en Konspiration!!

Av en Hemlig grupp!!

Den senaste tidens rabalder handlar alltså inte alls om Omar Mustafa utan om att Ylva Johansson vill störta Veronica Palm från hennes ordförandepost som tack för senast då valberedningen petade Ylva Johansson från partistyrelsen till förmån för Omar Mustafa som i sin tur uttalade sig kritiskt på  en presskonferens för att hämnas för att han i sin tur petades av Veronica Palm.

Det är ju egentligen fullständigt glasklart och därför så kan alla bortse från Omar Mustafas presskonferens, som bara var en del av Konspirationen, och från Mona Sahlins uttalande som bara var en kompistjänst till Ylva Johansson och avsedd att fungera som en attack mot Veronica Palm och alla uttalanden från dolska högersossar, påhopp på facebook och all orättfärdig kritik blir förståelig .. eftersom det bara ingår i Konspirationen för att avsätta Veronica Palm till förmån för Ylva Johansson som tack för kaffet eftersom Ylva Johansson lever i den villfarelsen att det var Veronica Palm som tillsatte Omar Mustafa för att utmanövrera henne när det egentligen var valberedningen som hade ALLT ansvar.

Någon ordning ska det väl ändå vara i ett parti .. som Stefan Löfven sa.

Veronica Palm är därför oskyldig som en brud .. och ett offer för  Mona Sahlin och Omar Mustafa och Ylva Johansson .. som i sin tur påstår sig helt sakna intresse för Veronica Palms jobb!

Hon hoppar alltså helt fegt av sin egen Konspiration??

Aftonbladet har haft en alldeles egen aha-upplevelse som visserligen inte utpekar Veronica Palm som en helt oskyldig brud, men pekar på att den förlorade oskulden skulle kunna repareras genom att Teres Lindberg offras på ett jungfrualtare eftersom hon satt i den valberedning som petade Ylva Johansson .. till förmån för Omar Mustafa .. som Veronica Palm var tvungen att kicka eftersom han ingick i den stora Konspirationen som har till syfte att återupprätta Ylva Johansson heder och ifrågasätta Veronica Palms oskuld .. trots att Ylva Johansson inte ens verkar vilja var med i sin egen Konspiration?

Eller hur det nu var?

Den som tycker det känns obegripligt är i gott sällskap men kan nog ledas på rätta vägar av Daniel Suhonen eller valfri politisk krönikör på AB.

Göran Persson .. den gamle statsministern, om ni kommer ihåg honom? .. har också haft en aha-upplevelse. Förmodligen har han hälsat på de gamla statyerna som förutspådde att han skulle vinna valet 2006 och nu förkunnar han .. Alliansen förlorar valet 2014! Om jag var sosse skulle jag inte känna mig helt trygg med varken profeten eller profetsian.

Men Göran Persson anser att Alliansen "inte har tillräckligt med initiativkraft för att möta problemen som tornar upp sig" när det gäller arbetslösheten .. och det är ju tur att han förtroende för sitt eget parti i den här frågan, eftersom de inte verkar ha "tillräckligt med initiativkraft för att möta problemen som tornar upp sig" inom partiet.

Men om Terese Lindberg offras på ett jungfrualtare eftersom hon satt i den valberedning som osv osv osv .. så kanske lycka och harmoni sänker sig över Löfvens lilla uppfinningsrika grupp och arbetslösheten löser sig i ett nafs??

Magdalena Andersson har haft en gammal aha-upplevelse som hon förmodligen ärvt av Mona Sahlin. (Ni vet hon som är kompis till Ylva Johansson som blev petad av Teres Lindberg och som nu vill peta Veronica Palm som orättfärdigt anklagas av Omar Mustafa för att inte vara pålitlig, men som är oskyldig som en brud eftersom Omar Mustafas anklagelser ingår i den stora Konspirationen som är Daniel Suhonens aha-upplevelse och .. osv ..  puh.)

Förmodligen har Stefan Löfven haft samma aha-upplevelse .. (se ovan) .. och tillsammans ser de ljuset i tunneln i form av den gamla idén med att ersätta FAS-3 arbeten med extratjänster i välfärden, så långtidsarbetslösa människor kan läsa tidningen, promenera med äldre, hjälpa till i största allmänhet eller med att lyfta tunga patienter eller sängliggande äldre.

Nu är det kanske inte bara att gå in och lyfta och pyssla lite hur som helst med sängliggande, sjuka eller dementa människor och förmodligen kommer det hela att resultera i en aha-upplevelse för den redan hårt ansträngda vårdpersonalen när de inser att de inte bara bär ansvaret för patienterna utan också för en grupp helt okunniga människor som ska övervakas och sysselsättas .. till exakt samma lön som de har själva efter flerårig utbildning?

Men det blir säkert bra .. lite förluster får man alltid räkna med när det gäller att satsa sig ur ekonomiska bryderier.

Mitt i allt aha-ande som verkar ske bland dem som försöker skapa ett visst lugn inför valet av SAK:s styrelse på lördag kan jag ana en hjärtskärande saknad efter den tid som var och som förmodligen aldrig mer kommer igen.

Och jag tänker på Mauro Scoccos text till Drömmar, och då särskilt de första raderna ...

mina minnen står som ruiner och tiden bara tär
jag måste skilja på det som varit och det som är
och det liv jag lever här

för tiden är den fiende jag flyr
ett skepp på öppna havet som ingen styr
och jag har rest så länge utan att se land

ja en del av dom lever på att minnas
men jag, jag slåss bara för att få finnas

för alla mina drömmar vad blev dom av
jag lär mig leva vidare med det jag har
alla mina drömmar som ingen tycks förstå
jag låtsas att jag glömt dom sen fortsätter jag gå
Mauro Scocco/Ratata

Eller så kan jag ju vara lite mer kortfattad och använda ett annat citat som också innehåller en varning .. Ljuset i slutet av tunneln är väldigt ofta ljuset av ett ankommande tåg.

Expr., Expr., AB, AB, DN, DN, DN, SvDSvD,

tisdag 23 april 2013

Hujedamej ..


.. vilken soppa det går att åstadkomma med lite feghet, konflikträdsla och friserade sanningar?

Jag lyssnade på Omar Mustafas presskonferens och bortsett från att jag reagerade på den ganska bryska sållningen av frågor så måste jag säga att Omar Mustafa gav ett öppnare, ärligare och trovärdigare intryck än någon socialdemokratisk företrädare på mycket, mycket länge.

Men det kanske beror på att han inte längre behöver vara en socialdemokrat, vad vet jag?

Därmed inget sagt om Islamistiska partiet som jag vet alldeles för lite om .. i likhet med Livets ord och Jehovas Vittnen som jag också känner en viss tveksamhet inför.

Lite undrande är jag också inför orden, "det muslimska civilsamhället", som Omar Mustafa upprepar gång på gång när han gör uttalanden. Finns det ett kristet civilsamhälle, ett feministiskt civilsamhälle, ett manligt civilsamhälle eller ett hbtq-civilsamhälle också? Och i så fall varför har jag inte fått veta det förrän nu? Och vilket civilsamhälle tillhör jag?

Det finns två olika sanningar i den här "affären" och då måste någon hantera sanningen lite väl fantasifullt. Men vem? Det kanske vi aldrig får veta.

Men om någon frågar mig så måste jag erkänna att Omar Mustafas sanning känns trovärdigare än den sanning som Veronica Palm upprepar med en dåres envishet. Och om sossarna i SAK väljer Veronica Palm till ordförande efter det att hon klätts av in på bara kroppen i dag så undrar jag om sossarna har någon trovärdighet kvar alls .. annat än hos de redan frälsta?

För antingen så är Stefan Löfven en feg, konflikträdd och svag ledare och då behöver partiet i sanning den frälsare som de trodde Håkan Juholt var. Eller så är Stefan Löfven kompetent, kunnig och har goda ledaregenskaper och då behöver han snarast möjligt ett nytt parti.

Man kan vara älskad, hatad, betrodd, ifrågasatt eller misstrodd .. det går att ändra på. Men att vara till åtlöje och bli sedd som ett skämt, det är svårare att ändra på. Det har DN:s Viktor Barth-Kron alldeles rätt i när han radar upp alternativen som återstår om det skulle ske.

Det socialdemokratiska partiets ideologi är det nog inget fel på .. men vad är det för folk som blev kvar när Göran Persson rensade bort alla som kunde ifrågasätta hans ledarskap och skapa oro i partiet? Hur många socialdemokrater finns det kvar på toppnivå i det socialdemokratiska partiet?

I mina ögon är dagens socialdemokrater osolidariska, oärliga och ojämlika inom partiet men kräver ärlighet, solidaritet och jämlikhet av oss utanför. Partiet skakas av inre stridigheter, krypskytte och interna konflikter men ledaren är mer intresserad av att föra teoretiska resonemang om jobb som bör finnas .. men inte finns inom synhåll .. och skylla dåliga kunskaper i skolan på elevernas studieintresse i stället för att fråga sig VARFÖR de inte kan tillgodogöra sig den undervisning de redan får?

För får vi inte svaret på det, är det nog inte så troligt att framtvingad sommarundervisning kommer att vara lösningen .. även om jag önskar att det var så enkelt.

DN, DN, DN, DN, DNSvD, Expr., Expr., Expr., Expr., AB, AB,

måndag 22 april 2013

Saab, Socialdemokraterna och andra minnen från förr.


I går läste jag två nästan identiska inlägg hos Peter Högberg och Johan Westerholm. Det märks att de inte bara är partikamrater utan också vänner och det blev väldigt likt de "poddar" för inbördes beundran som är så vanliga just nu .. Filip & Fredrik eller Sigge & Alex till exempel.

Det hela gick ut på att det minsann var Socialdemokraterna som byggde välfärds-Sverige och att det var de dumma väljarna som lät sig luras av de ondskefulla Moderaterna och därför ska vi inte klaga utan skylla oss själva ... typ.

För hade vi inte varit så korkade så hade vi fortfarande "haft trygghet, arbete och en väl utbyggd välfärd samtidigt som företagen gått bra". Pensionerna skulle ha varit bättre trots att vi aldrig haft så många pensionärer tidigare och sjukförsäkringen och a-kassan hade varit generösare. Hade vi bara suttit still i båten och låtit sossarna styra den så hade färre varit arbetslösa och vardagen roligare.

Men som sagt .. nu får vi skylla oss själva. Pilutta oss!

Det låter som en bilförsäljare som försöker sälja nytillverkade Saab av 60-tals modell och med den tidens tekniska prestanda.

Jag har all respekt för de här bloggarna som jag upplever som seriösa socialdemokrater som sätter politiken före de egna behoven .. vilket verkar vara oerhört sällsynt .. men här förstår jag inte hur de tänker. Är det någon slags taktik? Ska vi drabbas av ruelse och ånger? Eller försöker sig Peter Högberg och Johan Westerholm på konststycket att kräva in någon slags skuldsedel för det som skedde för 40 år sedan? Ska det ske i form av belöningsröster från väljare som inte ens var födda då .. eller hur tänker de?

Jag var däremot född när sossarna lade sista byggstenarna på välfärdsbygget. Det var första steget på det som förr i världen kallades ... Förvärvare, Ärvare och Fördärvare.

Den Förvärvande generationen socialdemokrater byggde välfärds-Sverige, det är sant och det ska vi vara tacksamma för.

Den andra generationen, Ärvarna, gjorde allt för att behålla den makt de ärvde .. även om det innebar att de var tvungna att köpa röster med ytterligare välfärdssatsningar, betalade med pengar som egentligen var avsatt pension för dem som nu vill plocka ut den men som betalas med det de som arbetar nu sätter av till sin framtida pension.

Det som vi har nu är den inavlade generationen, Fördärvarna, som egentligen inte vet mer än att de MÅSTE ha tillbaka det som slarvades bort, men som totalt glömt bort vilka som gav dem den makten från början. Och varför.

Jag minns den "gamla goda tiden" med skatteavdrag som nästa krävde att man belånade sig upp över öronen för att ha något att dra av. Jag minns också hur många av våra vänner som fick sälja både båt, husvagn, fritidshus och villa när den förmånen försvann. Men minnet av resorna runt i världen fick de behålla .. tillsammans med de övriga skulderna.

Jag kommer ihåg alla kattuppfödarkompisar jag hade på den tiden som kunde föda upp raskatter på heltid genom att sälja parningar och kattungar svart och leva på a-kassa i 8-10 år genom att med regelbundenhet skaffa sig "nya dagar" genom att gå en kortare kurs i teckenspråk eller navigering.

En och annan hunduppfödare med samma upplägg mötte jag också och åtskilliga halvtidsarbetande kvinnor som stämplade upp till heltid på samma sätt.

Ack ja, det var tider det?

Men en viss skamkänsla kommer jag ihåg alla veckor som jag sjukskrev mig bara för att jobbet var tråkigt eller för att jag hade något roligare för mig .. men jag var inte ensam och det kanske var därför som jag såg det som min rättighet .. eller nåt?

Jag kommer ihåg när socialbidraget .. som det kallades då .. skulle motsvara den standard som de som hade arbete hade. Samma rätt till inredning, kläder, mat och nöjen som alla andra .. i jämlikhetens namn. Så vackert i den bästa av välfärdsvärldar .. men det kostade.

Jag kommer ihåg när terapiarbetet, gymnastiken, samtalen, utflykterna och underhållningen försvann från äldreboendena. Min mamma var där då .. och det var inte Alliansen som gjorde hennes sista år fullständigt innehålls- och meningslösa, med undantag för den tid som jag kunde frigöra mellan heltidsarbete och den egna småbarnsfamiljen.

Jag minns också att en del försäkringskassor fick premier för varje förtidspensionär de skapade och jag kommer också ihåg alla ideologiska samtal om elevernas självbestämmande i skolan där betyg var en förolämpning som bara skulle utdelas till lärarna av eleverna .. eller hur det nu var? Jag kommer i alla fall ihåg att jag då hade ansvaret för en tonårskille med svåra sociala problem som jag lämnade och hämtade i skolan varje dag i ett halvt års tid .. bara för att upptäcka att han aldrig var med på några lektioner?

Ingen tyckte sig kunna "tvinga" in honom i lektionsrummet .. trots att alla var väl införstådda med hans behov och visste att han tillbringade dagarna innanför skolans väggar med att spela pingis och umgås med kompisarna utanför skolkiosken där de spenderade de pengar de hade.

Jag minns en hel del som jag faktiskt tror andra var lika less på som jag 2006 när vi slutligen fick nog.

Så försök inte att skylla på väljarna!!

Att försöka sälja socialdemokratin till väljarna på gamla meriter är nog lika meningsfullt som att blåsa liv i Saab-tillverkningen i Sverige igen, är jag rädd. Det var kanske en bra bil .. men handen på hjärtat, den gick bara med vinst under en mycket, mycket kort tid.

Jag saknar Tage Danielsson något oerhört. Det finns ingen som kan fylla det tomrum som han lämnade efter sig alldeles för tidigt. Han var socialdemokrat och till och med han blev besviken i mitten på 70-talet då han skrev sången "Var blev ni av ljuva drömmar" som Monica Zetterlund sjöng och som var riktad till Socialdemokraterna.

Var blev ni av ljuva drömmar om en rimligare jord?
Ett nytt sätt att leva? Var det bara tomma ord?
Var är han nu, våra frihetsdrömmars junker Morgonröd?
Han rör ju på sig, så han är nog inte riktigt död ....

Nu, över 30 år senare, så kan vi kanske fråga oss .. hur är det med våra frihetsdrömmars junker Morgonröd?

Rör han fortfarande på sig?

AB, Expr., AB,

söndag 21 april 2013

Nätverk? Civilsamhälle? "Cat-fight"?, MrTomte på Flashback?, Plåster på såren eller belöning? Vilken sida av mackan finns det mest smör på ..


.. och hur kommer man åt det?? Det är minst sagt rörigt att begripa sig på den socialdemokratiska politiken. Men ett tips är att det alltid är smörsidan som faller nedåt om man tappar mackan innan man hinner få någon glädje av den.

Om man inte sätter fast den på ryggen av en katt, förstås? Men då blir den i stället svår att sätta tänderna i.

Ja, han har det inte lätt, Stefan Löfven i sin garderob .. eller var han nu gömmer sig, och den grupp människor som jag tillhör verkar vara de tråkigaste och minst intressanta i hans och hans kamraters värld?

Här i spenaten, mitt ute på landsbygden i den märkliga naturen som tillhör det Sverige som finns utanför Stockholms innerstad .. bor vi människor i en verklighet där det blir mörkt när vi släcker ljuset och tyst när vi stänger av tv:n. Vi själva får skotta undan vår snö, ta oss till jobbet bäst vi kan och närmaste livsmedelsaffär ligger en mil eller mer från bostaden.

Vi har inga trevliga gatuserveringar, utan fikar i trädgården precis utanför dörren, det finns ingen KULTUR .. men vi har NATUR i överflöd. Det nätverk som gör att vi får livet att fungera är de som bor i vår närhet .. grannar som handlar när vi är sjuka, skjutsar när bilen lagt av och som ställer upp när barn måste hämtas på dagis och vi själva är försenade eller när hundar måste rastas av samma anledning.

Det är vårt nätverk. Det består av ett tvärsnitt av Sveriges befolkning på alla upptänkliga sätt och ingen behöver kvoteras in eller ut.

"Ett nätverk är en struktur med enheter som är kopplade till varandra genom relationer och noder(förgreningar) som tillsammans bildar ett nät."/Wikipedia

Socialdemokraterna måste ha svart bälte i nätverk upptäcker jag när jag googlar lite lätt. I svallvågorna efter Omar Mustafa har det bildats ytterligare ett .. "Muslimska S-nätverket" som förmodligen är kopplat till nätverket för muslimska socialdemokrater som i sin tur är kopplat till nätverket för kristna socialdemokrater som är kopplat till nätverket för unga kristna socialdemokrater. Dessa nätverk uppgår förmodligen i nätverket "Socialdemokrater för tro och solidaritet". Ett nätverk som uttrycker sin målsättning så här .. . "En aktiv politisk kamp för frihet, jämlikhet och solidaritet är kärnan i socialdemokratin, för oss är det också bästa sättet att omsätta koranens budskap från ord till handling".

Nu verkar det ju finnas muslimer som inte tycker att varken det socialdemokratiska muslimska nätverket eller det nya muslimska s-nätverket består av samma åsikter som de själva har .. så förmodligen lär det dyka upp ännu ett nätverk inom kort som vill granska och ifrågasätta de tidigare nätverken??

Det finns också ett nätverk  för progressiva socialdemokratiska bloggar som har som målsättning att .. "det är viktigt att det finns en fungerande kommunikation mellan väljare och politiker". Jag vet inte om den målsättningen är uttryck för något internt skämtlynne eller någon dunkel ideologisk uppfattning, men jag rekommenderar ingen utanför det socialdemokratiska partiet att försöka kommentera där.

Det är fullständigt omöjligt att ställa en enkel, lätt ifrågasättande fråga utan att åka på en rejäl käftsmäll från blogginnehavaren och dennes partikamrater. Tro mig .. jag har försökt.

Men även våldsamma uttalanden eller handlingar kan kanske också vara uttryck för någon form av kommunikation??

Det finns nätverk för äldre, nätverk mot SD, nätverk för human migrationspolitik, nätverk för gemensam välfärd i Stockholm(?), kurdiska nätverk, nätverk för mänskliga rättigheter, nätverk för homo- och bisexuella, transpersoner samt deras vänner över hela Sverige, nätverk för ett fritt Västsahara, nätverk för välfärd utan vinst, nätverk för rädda vården i Malmö, nätverk för kårpolitiska socialdemokrater, nätverk för internationella projekt ... puh!! ... och så orkade jag inte mer, men tipsa gärna så fyller jag på.

Var jag och mina medmänniskor på landsbygden passar in i allt detta nätverkande ha jag ingen aning om?? Förmodligen är det ingen som är särskilt intresserad av oss?

Det är inte utan att jag börjar känna mig som en minoritet. Någon som står utanför i en slags förminskande främlingskap till och med?

Efter Stefan Löfvens entré som ledare för Socialdemokraterna har det också börjat talas om "civilsamhället"?? Och då undrar jag .. varför då??

Enligt Wikipedia är .. "Civilsamhället eller det civila samhället är den del av samhället där människor hjälper varandra utan inblandning av staten. Exempel på aktörer inom det civila samhället är individer och olika privata sammanslutningar såsom välgörenhetsorganisationer, kyrkan, koloniträdgårdar, hembygdsföreningar, idrottsföreningar, privata stiftelser och andra institutioner som inte är offentligt finansierade."

Och det låter ju nästan som en beskrivning av oss som bor här i spenaten?? Men det känns liksom inte som det är oss det nya Framtidspartiet talar om?

En annan tolkning av civilsamhället är .. "den samling av olika icke-statliga institutioner som är starka nog att väga upp staten och som, utan att förhindra staten från att utöva sin roll som upprätthållare av fred och medlare mellan betydande intressen, trots det kan förhindra den från att dominera och atomisera samhället." Och det låter lite mer lovande om man bortser från orden "utan att förhindra staten från att utöva sin roll" .. osv .. eftersom den socialdemokratiska politiken till största delen går ut på att sätta käppar i hjulen för den regering som "stulit" uppdraget från dem själva.

 Man kan också tolka civilsamhället som det som finns mellan "det vi förstår som stat respektive näringsliv". Men eftersom Stefan Löfven verkligen inte är staten men tänker krama näringslivet i ett möte med "den mytomspunna" Bilderberg-gruppen i London i juni, dit han blivit inbjuden av finansmannen och ordföranden i Investor, Jacob Wallenberg .. så kan man ju undra vad han menar med civilsamhället?

Johan Westerholm försöker också förstå det nya begreppsanvändandet och klargör en del, men han tar inte upp att Omar Mustafa dessutom talar om det "muslimska civilsamhället"(?) när han nu säger något alls .. och då undrar jag .. hur många civilsamhällen finns det i den socialdemokratiska begreppsvärlden??

Lika många som nätverk??

Var hamnar jag i allt detta?

Finns jag överhuvudtaget utan nätverk och eget civilsamhälle?

Och vad ser sig sossarna som .. de som tydligen står utanför det de kallar civilsamhället?

Och vad pågår i den världen som tydligen inte tillhör det samhälle som jag lever i?

Vid våra kaffebord bortom storstadens storhet, i vårt eget lilla civilsamhälle där vi ser varandra och hjälper varandra bäst vi kan, när det behövs .. där talar vi om allt det där jobbiga som Stefan Löfven och Ylva Johansson försökte dölja genom att återanvända redan genomtröskade ideér i en "ny" debattartikel om jobben, jobben, jobben. Vi både säger och använder de ord och de tankar som Åsa Linderborg tror att vi kommer att glömma om ingen tar debatten på "fel" sätt .. för då skulle vi enligt henne enbart ta ställning till "rätt" sätt"?

Det känns nästan lite hisnande förbjudet när vi sitter där med syltkakor och muffins och tänker själva.. talar fritt och har alldeles fel åsikter mellan varven!!! Helt öppet!!! Tillsammans!

Vi undrar om det pågår en "catfight" hos sossarna med Carin Jämtin, Ylva Johansson, Mona Sahlin och Veronica Palm i de olika ringhörnorna?

Vi förvånas över att man kan välja mellan EN ordförande och över att det enda alternativet är det som verkar vara sämst för hela organisationen?

Vi undrar om det ska delas ut "plåster på såren" till Omar Mustafa och till Islamistiska förbundet för genomgånget lidande och att det är därför han är så stillsam och tyst.

Och så undrar vi varför det plötsligt blivit så viktigt med religiösa hänsyn i politiken just nu? När Kd försiktigt hävdar allas rätt till sin egen tro ses det som nästan löjeväckande men när sossarna .. som inte tror alls egentligen .. tassar fram bland religionsutövarna är det med mössan i handen som en forna tiders statare??

Vårt nätverk har inga synpunkter alls eftersom vi bor runt en kyrka som vi absolut vill ha kvar .. oavsett om den förvandlas till tempel för någon annan trosuppfattning eller inte .. eftersom den står för en stor del av snöröjningen och lite belysning på vintern. Men sossarnas öfvre skikt .. de behöver väl aldrig göra något själva, varken med eller utan religiösa förtecken??

Vi lägger märke till hur Aftonbladet glider hit och dit i sin strävan att rapportera utan att egentligen säga något och hur Stefan Löfven försöker sopa hela frågan under mattan .. vilket gör att vi undrar om Elisabeth Ohlson Wallin kommer att klistra och klippa ett nytt konstverk med den nya adeln vid samma bord som både näringslivet, islamisterna och feministerna medan kvinnorna sliter håret av varandra under bordet och nätverken väver spindelväv över hela församlingen?

Vad är det som pågår bakom sossarnas stängda dörrar egentligen??

Eller är det inte konstigare än det MrTomte beskriver i sin post #156 på Flashback???

"Det är mänskligt att fela. Vi måste tillåta att fel begås. Ibland är det t.o.m. bättre att göra fel än att inte göra något alls men att upprepa samma misstag om och om igen... nej, det kan aldrig någonsin vara ok. Det är lite som "Foul me once; shame on you. Foul me twice, shame on me". Ni vet... det där som George W Bush inte försökte säga men inte fattade.

Sossarna valde att kvotera in en kvinna som partiledare; Mona Sahlin. Det var inte bra. Hon stred tappert men gjorde bort sig och visade att hon trots allt inte hade vad som krävdes. Kvotering = fail. Nästa gång handlar det inte om kvotering utan om obefintlig research. Håkan Juholt. Förutom att på något magiskt sätt vara mindre kompetent än Mona Sahlin hade han en massa i bagaget som naturligtvis kom upp till ytan. Omar Mustafa är upprepningar av 2 fel. Dels är det en kvotering och dels struntade man igen i research. Via ett farsartat val där man väljer att offra en meriterad politiker (som borde ha rätt höga kvoteringspoäng då hon ju är kvinna) så får man in OM och det leder till att hela havet börjar storma.

På ett sätt tycker jag nästan synd om VP. Det som var så rätt blev så fel (fast det ändå är rätt, i alla fall lite) så hon gör det hon egentligen inte borde ha gjort dvs att kicka OM men gör det ändå fast det är fel, fast rätt, och så får hon skit för att hon gjorde rätt... fast fel. Hon tycker att hon gjorde rätt (även om det nu var fel vilket hon vet) men ändå är hon beredd att be om ursäkt för att hon just gjorde rätt men bara om OM själv vill att hon ber om ursäkt. Samtidigt lyser Löfvén med sin frånvaro liksom Carin Jämtin eller ja... Jämtin visar sig lite ändå för att säga att det naturligtvis inte kan vara förbundsstyrelsens fel att man väljer in fel medlem... till just förbundsstyrelsen. Självklart är det VPs fel fast samtidigt så har CJ fullt förtroende för VP. Slutsatsen kan bara vara att CJ tycker att VP gjort allt rätt även om hon gjorde fel. Eftersom hon kickade OM så är ju det ett indirekt erkännande att hon gjorde fel som nominerade honom så fel har hon ju gjort. Även om det var rätt med tanke på att OM är muslim. Fast det vet man inte så noga för ingen har ju gjort någon research på honom. Likt en vindflöjel står man nu och undrar hur samt vart det blåser. Att forma en egen åsikt och sedan stå för den finns inte på kartan. Här handlar det om att göra det andra vill. I alla fall vad vissa vill. Ev. de som skriker högst.

VP kommer inte att avgå om inget mer händer. CJ har uttalat ett så starkt stöd för VP att det skulle innebära lite för mycket förlorad prestige för CJ om VP kickades. Samtidigt så befaras det att VP kanske bara blir den första dominobrickan som faller och man vill ju inte att skitdoften ska sprida sig. Nästa vecka kommer detta vara mer eller mindre glömt och allt som vanligt igen. Sedan kan man göra om samma misstag igen. Att så kommer att ske är det enda som är riktigt säkert här i världen!

För Ylva Johansson blir det dock aldrig mer som det har varit. Hon blev rejält ********** av Veronica Palm och även av Carin Jämtin; av sina medsystrar. Sossarnas feministpolitik visar sitt rätta jag! YJ kommer aldrig förstå vad som hände. Ingen annan heller för den delen. Inte ens VP...

Liberté, égalité, fraternité!"

DN, DN, Expr., Expr., AB, AB, AB,