Dagar kvar till riksdagsvalet 2018

fredag 24 mars 2017

Best friends forever?


 Jag kan inte låta bli att bli lite beklämmande nostalgisk när jag följer hur medierna försöker hetsa fram ett partiledarbyte under Moderaternas Sverigedagar nu i helgen.

Jag minns mina tjejkompisar från skoltiden. Eftersom jag bytte skola vart eller vartannat år under hela skoltiden fick jag ofta lämna goda vänner bakom mig för att åter bli den extra kompisen eller den som upplevdes som ett hot för någon.

Så någon enstaka blev en ny verklig vän, andra fick föreställa vänner eftersom de var vänner med vännen, andra udda fick ersätta vännen, när vännen och hennes vänner var upptagna på annat håll och slutligen fanns det "vänner" som ingen inte vågade annat än att vara vän med .. eftersom alternativet var att hamna utanför hela skolgemenskapen.

Det var ett besvärligt landskap att navigera i.

De åren formade mig till något av en social kameleont med känsliga spröt redo att suga upp stämningar, trender, hierarkier och strömningar. Aldrig bäst, aldrig sämst, aldrig visa svaghet eller rädsla men alltid social och anpassningsbar. Egentligen är det ett herrans underverk att jag inte utvecklades till en knallröd socialist.

I den åldern är det viktigt att ha en bästa vän att anförtro sig åt och eftersom ingen har erfarenhet av att bli sviken utan att först bli sviken ett antal gånger .. så skaffade jag mig erfarenheter på samma sätt som alla andra, genom att anförtro mig åt vänner som förde förtroendet vidare.

Aj, vad det gjorde ont, då .. innan jag lärde mig hantera den typen av situationer. Men än i dag kan jag känna hur det kändes att få en "kniv i ryggen" när någon använde sig av mig för att få egna fördelar.

Nu tror jag inte att Annie Lööf och Anna Kinberg Batra är "Best Friends Forever", men de ska ju på något sätt föreställa samarbetspartners i väljarnas ögon. Jag tror inte heller att Annie Lööf kan ha missat hur utsatt Anna Kinberg Batra är just nu och därför tror jag inte att det är en tillfällighet att centerledarens senaste utspel kommer just nu.

Det är kanske mina egna ärr från skoltiden som får mig att se det som att Annie Lööf konsekvent utnyttjar Anna Kinberg Batras svårigheter för att öka sin egen popularitet? Möjligen är det mina egna erfarenheter som gör att jag tolkar det som att det är avsiktligt när hon, som grädde på moset, går ut med ett eget förslag, som går helt på tvärs mot Anna Kinberg Batras, bara dagarna före vad som måste kännas som ett ödesmöte.

Eller som Maken lite mer kortfattat uttryckte det .. det var j**ligt mörtigt gjort, bara två dagar innan Sverigemötet!

Med sådana vänner behöver man inga fiender ... tänker jag. Men jag har haft fel förr. Det kanske är precis sådana vänner som gör dig stark och målinriktad?


torsdag 23 mars 2017

Ändamålet helgar medlen?


Centerpartiets ledning har .. till allianskollegornas stora förvåning .. beslutat om en ny strategi som går ut på att försöka fälla enskilda delar av regeringenshöstbudget i riksdagen.

När statsminister Stefan Löfven ombeds att kommentera detta svarar han så här ..

Ja, dom måste för det första bestämma sig  .. öhh .. och precisera vad är det dom menar vad avser dom. I januari så står man och säger att omvärldsläget är .. öhh, öhh .. för allvarligt för att hålla på att spela med svensk ekonomi och stabiliteten i vårt land. Ja från januari till mars har ju inte omvärldsläget blivit så radikalt förändrat och förbättrat. Vi har fortfarande Brexit-situation framför oss vi har ett spänt läge i Östersjöområdet .. öh, öh .. annektering av Krim pågår fortfarande vi har ny amerikansk administration som också innebär en del frågetecken.

Och att man då i det läget sätter .. öhh .. ändå att man nu är beredd att göra någonting men inte på det sätt som .. öhh .. exempelvis Moderaterna har föreslagit det innebär att dels så vobblar partierna inom sig dom byter uppfattning lite nu och då och det andra är de har dessutom olika lösningar. Jag är trött på det, det politiska spelet om det bara är det det handlar om att hitta sätt att, att göra det svårt för regeringen.

Nu har vi tagit oss ur en situation med stort budgetunderskott in i en situation där (är?) budgetöverskott. Nu har vi möjlighet att på riktigt leverera välfärd. Bland annat sänka skatten för pensionärer för det är viktigare för mig än det politiska spelet.

.. så talar mannen som 2013, tillsammans med Sverigedemokraterna, gjorde exakt samma sak som Annie Lööf nu hotar att göra.

Men DÅ handlade det naturligtvis inte om något så tarvligt som ett politiskt spel där avsikten var göra det svårt för den sittande regeringen?

Som man sår får man skörda .. eller ändamålet helgar medlen.

Det var Stefan Löfven och ingen annan som för första gången samarbetade med Sverigedemokraterna och bröt ut enskilda delar ur en regerings höstbudget.. Förmodligen för att komma åt statsministertiteln genom att göra det så svårt som möjligt för den sittande regeringen.

Precis som Annie Lööf nu hotar att göra .. ett år före valet.

Sett ur den synvinkeln kan vi väl bara konstatera att Annie Lööf och Stefan Löfven har mer gemensamt som maktspelare än vad vi trodde i förra valrörelsen.

Då var det Stefan Löfven som ville vinna till varje pris, utan att ha en aning om hur han skulle kunna få ihop den utlovade "handlingskraftiga regering" som sedan förvandlades till 24 ängsliga ministrar och ett 30-tal nationella samordnare och en samordningsminister.

Det enda som saknas är en nationell regeringssamordnare. Men den kan kanske Annie Lööf fixa om hon får upp partiet på tillräckligt höga höjder?


onsdag 22 mars 2017

AB/Inizio, SvD/Sifo, Metro/Yougov ..


 .. Nyheter i Dag/Sentio, SVT/Novus, Expr/Demoskop, DN/Ipsos .. det finns tydligen en opinionsmätning för varje intresserad tidning.

Det är alltid ett väldigt ståhej när väljarsympati-resultaten släpps, men vad säger resultaten egentligen?

Det jag tycker är mest spännande är hur många som INTE svarar eller INTE vill uppge partisympatier.

Det är inte alla som vill uppge det. DN/Ipsos och Expressen/Demoskop talar av någon anledning bara om hur många som har svarat men nämner inte hur många som har tillfrågats?

När det gäller de övriga hamnar mörkertalet mellan 8-26%. Vilket gör att det som lägst handlar om ungefär ett Vänsterparti till och som högst ytterligare ett Socialdemokratiskt parti. Det är en hel del, eller hur?

Skillnaderna under en månad är också väldigt stora. De senaste mätningarna visar att S pendlar mellan 23,5% och 28,7%, Moderaterna mellan 16,7% och 23%, Sverigedemokraterna mellan 16,7% och 26%.

Miljöpartiet, som jag följer med ett särskilt intresse har väljarsympatier mellan 3,1% och 5,7%.

Antalet intervjuer som företagen använder sig av är som lägst 1000 och som högst 4005, men antalet osäkra eller svarslösa personer ligger mellan 2-300 personer oavsett antal tillfrågade.

Av det här tycker jag mig kunna utläsa att det är rätt bortkastade pengar att beställa en väljarsympatiundersökning och att det är lika onödigt att hetsa upp sig över resultaten.

Det jag skulle önska är en helt annan undersökning. En helt annan frågeställning .. VILKET PARTI SKULLE DU ABSOLUT INTE RÖSTA PÅ OM DET VAR VAL I DAG?

Bortsett från att resultatet förmodligen skulle säga mer om det politiska landskapet än de vanliga väljarundersökningarna gör i dag så skulle det också vara intressant att veta om de tillfrågade som avstår från att svara skulle vara lika många?

Själv svarar jag aldrig om jag blir uppringd av ett opinionsmätningsföretag eftersom jag inte riktigt litar på hur de hanterar mitt svar. Men om jag fick frågan om vad jag inte kan tänka mig .. då kanske jag skulle tänka om?


tisdag 21 mars 2017

”Det sker eftersom staten låter det ske” ...Det som staten låter ske är det som diskuterats de senaste åren bland gräsrötter, bloggare och oroade kommentatorer. Bara det är ju värt en ögonbrynshöjning. Våra folkvaldas reaktionstid verkar vara ett par år långsammare än folkets?

Ledarsidorna ser samma mönster när han pekar på innehållet i den politiska debatten .. ”Det är motståndarens fel, att de upplevs som mer trovärdiga i sin problem- och vardagsbeskrivning än vi och att väljarna ser deras förslag som bättre än våra, som gör att högerpopulismen skördar framgångar. Det är motståndarnas fel – inte vårt”.

Det finns egentligen ingenting som jag är så trött på när det gäller politiker som det eviga pekfingret som skuldbelägger allt och alla .. utom det egna partiets politik och handlingar. En partiledardebatt är så förutsägbar att nästan vem som helst kan skriva ner innehållet redan innan den sänds.

Statsminister Löfven skriver redan nu en debattartikel om vilkas fel det kommer att vara om det inte blir "rätt" resultat om 530 dagar. Det är alla andras fel! Alla de som uppmärksammat det som inte ska uppmärksammas, de som tolkar sin egen verklighet på ett felaktigt sätt och de som förväntat sig utdelning på kapital insatt i den gemensamma välfärdsfonden. Det vill säga en stor del av det som numera kallas för Falska Nyheter.

Och så kommer Ivar Arpi och påstår att statsministern själv agerade som farbror Melker i Saltkråkan och hanterade sanningen lite efter behag i samband med flyktingvågen som sköljde över landet 2015?

"Vem i regeringen är det som ljuger" .. undrar han. Och om nu Löfven var lika dåligt påläst som Alice Bah Kunke, blir ju den naturliga följdfrågan .. varför? Redan när Stefan Löfven stod och lovade att hans land inte hade några gränser eller murar, pekade all statistik och alla prognoser på att det som landet verkligen hade behov av var mer kontroll av gränserna.

Något som regeringen nu påstår att de har .. trots att den sanningen också, med god marginal, kvalar in under rubriken Falska Nyheter, om vi ska tro på Löfvens eget budskap .. att hålla sig informerad och att inte sprida oriktig information är även ett ansvar för alla samhällsaktörer: politiska partier, organisationer och mediebolag.

"Att hålla sig informerad" .. är precis det Per Gudmundson gör på SvD, när han pekar på Migrationsverkets analys som säger att ”Den tillfälliga lagen som infördes i juli 2016 har inte påverkat antalet asylsökande som kommer till Sverige".  

Jag tror också att .. Hindren på kontinenten kan inte tas för givna. Avtalet med Turkiet är inte hugget i sten. Om någon av dessa två faktorer förändras riskerar Sverige ett nytt 2015, eftersom våra åtstramningar inte har varit tillräckligt kraftfulla. Vi är fortfarande ett av EU:s mest generösa asylländer. Vi skiljer ut oss kraftigt från vårt närområde, och blir därmed ett givet destinationsland. Bara jämfört med våra grannländer lockar vi till oss fyra gånger så många asylansökningar per capita".

De gränskontroller som regeringen nu berömmer sig av, sker alltså inte här utan i andra länder. "Att antalet asylansökningar sjunker i Sverige beror alltså nästan uteslutande på yttre faktorer".

Men till och med det är för mycket tycker Miljöpartiet som helst inte vill ha några kontroller alls eftersom vi alla är goda och välmenande människor som ska ha samma rättigheter .. med undantag för dem som har haft det så dåligt och svårt jämfört med andra att de bör ha en rättvis rätt till kompensationsrättigheter.

Eller hur de nu tänker? För min personliga del har jag bara en önskan kvar inför nästa val och eftersom jag lämnat Svenska Kyrkan antar jag att jag är avstängd från direktkommunikation med Gud Fader själv, så det får bli en enskild bön här på bloggen .. visa att det finns lite förnuft kvar i landet och se till att åtminstone Miljöpartiet åker ur riksdagen!

AliceTeodorescu beskriver min egen uppfattning bättre än jag tänker den själv, när hon beskriver Centern som det nya Miljöpartiet. Ett hjärtegott parti som, "precis som MP, låtsas som att det inte existerar en motsättning mellan stor migration och generös välfärd", och talar om öppna gränser och obegränsad anhöriginvandring utan att för ett ögonblick fundera över konsekvenserna eller kostnaderna som medborgarna förväntas bära med ett tåligt och generöst leende på läpparna.

Det vill säga .. det som sker eftersom staten låter det ske .. om Centern får något att säga till om.

Jag måste erkänna att jag inte är så god, generös och tålmodig som våra folkvalda förväntar sig, men å andra sidan hade jag förväntat mig mer av dem också.

I dag kan jag läsa mer än två år gamla inlägg från politiska bloggar som känns mer realistiska, lösningsinriktade och aktuella än det som politikerna själva tror ska bli valvinnande budskap under den kommande valrörelsen.

Ett val som jag förhåller mig till på samma sätt som jag sköter min trädgård .. jag tar bort det värsta ogräset och inser att resten orkar jag inte förhålla mig till.

Men å andra sidan är jag en enkel människa som inte har lika höga förväntningar som kulturministern, som är övertygad om att ju fler ädla blomster vi planterar desto mindre ogräs blir det.


söndag 19 mars 2017

Tips till Anna Kinberg Batra.


Den 24 och 25 mars samlas moderater från hela landet för att tillsamman uttrycka sitt missnöje under de moderata Sverigedagarna.

Det ryktas om grupperingar som vill ändra på det som är förändrat, byta ansikten på de som byttes sist eller bara ersätta .. okänt med vad eller vem .. eller förändra i största allmänhet utan att ha en aning om vad som saknas eller behövs. Den gemensamma nämnaren verkar vara en kombination av "det var bättre förr" + "vi har fel ledning" + "Annas personlighet" och/eller "vadihelsikeskavitaosstillnu".

Personförföljelsen mot Håkan Juholt piskades upp av tidningarna på samma sätt som nu riktas mot moderatledaren. Jag lät mig påverkas till att vara en del av det och så här i efterhand skäms jag över det jag skrev som enbart handlade om den forne sosseledarens personlighet och jag tänker inte låta mig påverkas igen. 

Nu när det är dags igen är mitt tips till Anna Kinberg Bartra .. börja mötet med Monty Pythons medryckande allsång ..


Cheer up, Anna!

You know what they say.
Some things in life are bad,
They can really make you mad.
Other things just make you swear and curse.
When you're chewing on life's gristle,
Don't grumble, give a whistle!
And this'll help things turn out for the best
And

Always look on the bright side of life!

Always look on the bright side of life
If life seems jolly rotten,
There's something you've forgotten!
And that's to laugh and smile and dance and sing,

When you're feeling in the dumps,
Don't be silly chumps,
Just purse your lips and whistle -- that's the thing!
And always look on the bright side of life1

Come on!

Always look on the bright side of life

For life is quite absurd,
And death's the final word.
You must always face the curtain with a bow!
Forget about your sin -- give the audience a grin,
Enjoy it, it's the last chance anyhow!

So always look on the bright side of death!
Just before you draw your terminal breath.
Life's a piece of shit,
When you look at it.

Life's a laugh and death's a joke, it's true,
You'll see it's all a show,
Keep 'em laughing as you go.
Just remember that the last laugh is on you!

And always look on the bright side of life

Always look on the bright side of life

Come on guys, cheer up

Always look on the bright side of life

Always look on the bright side of life

Worse things happen at sea you know

Always look on the bright side of life

I mean, what have you got to lose?
you know, you come from nothing
you're going back to nothing
what have you lost? Nothing!

Always look on the bright side of life

Om missnöjet fortfarande vilar tungt över församlingen rekommenderar jag AKB att dra en variant på ordväxlingen mellan Michael Palin och John Cleese i slutet på The Parrot sketch ..

I heard that the editor of the Daily Mail .. (ersätt med namnet på valfri svensk kvällstidning) .. has received an asshole-transplant.

I heard it too. The asshole rejected him, I hear.

Och om även detta faller platt till marken säger det mer om partiet än om Anna Kinberg Batra.


söndag 12 mars 2017

Varför skyller alla allt på Anna Kinberg Batra?


Opinionssiffrorna pekar nedåt för Moderaterna. Det talas om ras, svek och samarbete med Sverigedemokraterna.

Och så gör Socialdemokraterna upp med Sverigedemokraterna om att skrota Lex Laval så att utländska arbetare ska kunna kräva svenska kollektivavtal och att de ska kunna ta till strejk för att för att nå sina krav?

Det blir andra gången som Socialdemokraterna samtalar, samarbetar och använder sig av Sverigedemokraterna för att få majoritet i Sveriges Riksdag.

Men det är Anna Kinberg Batra och Moderaterna som klandras av väljarna??

Jag måste ha missat något? Det är något som ligger utanför min fattningsförmåga? Men vad?

Väljarna kräver förgäves svar och förslag till lösningar på problem som påverkar deras liv och vardag, men våra idélösa och handlingsförlamade företrädare står handfallna, eftersom de effektiva lösningarna kan "gynna SD", kanske till och med kan realiseras med stöd av SD? Något som kan innebära att de som vill förändra eller förbättra kan anklagas för "samarbete med SD" eller misstänkliggöras för att ha "samtalat med SD"?

Utom Socialdemokraterna, som av någon anledning har frikort både när det gäller samarbete och samtal med SD?

Men när Anna Kinberg Batra går ut och säger att .. det här fungerar inte!

Det går inte att bortse från SD:s 13 procent och 49 mandat och det kommer att bli ännu svårare att få en handlingskraftig regering om tre fjärdedels procent av riksdagen ska försöka låtsas som om den fjärde fjärdedels procent inte finns under nästa mandatperiod.

Vi måste behandla alla demokratiskt valda partier lika. Samtala i frågor där det finns en samsyn. Ta stöd i frågor som är viktiga för väljarna .. som till exempel vård, skola och omsorgen om funktionshindrade och äldre.

.. då bryter stora delar av den svenska väljarkåren samman i beröringsskräck, talar i tungor om Fredrik Reinfedts kostsamma kärlekshistoria med Miljöpartiet .. innan Miljöpartiet hoppade i säng med sossarna med samma förödande resultat .. och flyr från Moderaterna?

Slutsatsen kan inte bli annan än att de som ännu inte är sverigedemokrater, omfamnar budskapet "Trygghet i en ny tid" lika oförbehållsamt som de som svalde begreppet "Sverige håller på att gå sönder .. samtidigt som de lika okritiskt köper Annie Lööfs variant på samma budskap om ett enfaldigt förhållningssätt till en politiskt korrekt syn på en okritiskt omfamnande mångfald.

Att Anna Kinberg Batra föreslår att inga riksdagspartier ska låta bli att ta strid för väljarnas frågor eller avstå från möjligheten att blockera vänsterblockets sämsta och mest skadliga förslag, av rädsla för att SD ska stödja något annat parti än Socialdemokraterna är tydligen det värsta en partiledare kan säga?

Hon har varit mer än tydlig med att hon inte vill göra något mer än det som Socialdemokraterna redan gör .. samtala, samarbeta och få stöd för frågor som hon anser vara av vikt för landet.

Vad jag anser om regeringens samarbete helt ointressant i sammanhanget, men jag tycker att kraven på öppenhet i riksdagen var ord i rättan tid. Jag står helt bakom Anna Kinberg Batra när det gäller en fungerande demokratisk riksdag och jag trodde i min enfald att fler kände som jag? Men eftersom jag verkar lite ensam så är det är någonting jag har missat? Men jag fattar ärligt talat inte vad det är?

Är det verkligen jättejättehemskt och förfärligt om Moderaterna får stöd för sin politik med förslag på bland annat tillfälliga uppehållstillstånd i tre år som övergår i permanenta uppehållstillstånd om personen får en anställning med uppvisad inkomst, förändringar i de offentliga ersättningssystemen för flyktingar, skärpningar av den straffrättsliga lagstiftningen, framför allt när det gäller vissa allvarliga våldsbrott, utökat utrymme för att höja polisers löner och skärpta straff mot våld mot tjänsteman/blåljuspersonal?


lördag 11 mars 2017

Ha en skön lördag, Stefan Löfven.


Landets nästan osynlige statsminister talar till folket genom facebook? Sååå folkligt .. och oväntat!

Detta är orden som vi, det vanliga, lite surrealistiskt oroliga, folket, bör förhålla oss till nu när Sverige återigen är tryggt! Tryggt i en helt ny tid .. efter den tiden då Stefan Löfven påstod att Allianser gjorde att landet gick sönder.

Det vill säga innan Stefan Löfven "tog hand om det hela på sin kant" ...

"Vi har återigen skapat ordning i statens finanser efter en borgerlig regering - underskott har vänts till överskott. De kommande åren kan vi därför anställa fler poliser, lärare, soldater och vårdpersonal. De som nu skriker högst om problemen i samhället är samma partier som nyss styrde och i varje budget valde skattesänkningar i stället för det som gör Sverige tryggt. Nu är det dags att sträcka på ryggen och visa vilka det är som tar ansvar för lösningarna när andra mest snackar. Ha en skön lördag!"


Om jag skulle använda samma bild och ha texten till underlag för ett svar till statsministern skulle det bli ungefär så här ..

Ni anser återigen att ni har skapar ordning i statens finanser genom att skapa oordning i kommunernas finanser

Kostnaderna för 2015 års flyktingström .. nya och fler bostäder, försörjningsstöd, skola, SFI utbildning osv osv .. nedräkningen av timmarna i assistansersättningen och överföringen av assistansberättigade till kommunerna, indragningen av sjukpenning för utbrända offentliganställda poliser, sjuksköterskor och annan vård- och omsorgspersonal och andra små fiffiga "lösningar" gör att staten kan räkna fram ett överskott genom att det tidigare framräknade underskottet placeras hos kommunerna.

De kommande åren kommer kommunerna i alla fall inte kunna anställa fler lärare, socialassistenter eller vårdpersonal. Oavsett hur mycket skatterna än höjs kommer inte bristerna inom dessa yrkesgrupper .. samt poliser och soldater .. att kunna fyllas, eftersom ingen frivilligt söker sig till utbildningar inom yrkesområden med låg lön, hög risk-, stress- och arbetsbelastning, obekväma arbetstider och absolut inga möjligheter till förändring .. i varje fall inte till det bättre.

Får sedan Vänstern sitt vinstförbud kommer personalbristen inom skola, vård och omsorg att öka dramatiskt .. vilket i första hand drabbar kommuner som redan nu bryter mot lagen genom att neka hjälpsökande lagstadgat stöd och hjälp.

De som nu skriker högst om problemen är det sk "vanliga folket" som ser sina tidigare bidrag till välfärdssystemet gå upp i rök och som kommer att få betala än mer för ingenting, när kommunerna tvingas höja sina skatter betydligt mer än vad som är rimligt i en kommun med hög invandring och arbetslöshet.

Skatter som förmodligen inte blir en glädjechock för till exempel en undersköterska som efter 11 år kommit upp till 23.000 kr brutto i månaden eller en polis som riskerar livet för en topplön på 25.000 kr.

För det är samma folk som får betala .. oavsett om underskotten är statliga eller kommunala.

Nu är det dags att sträcka på ryggen och visa vilka vi vill ska ta ansvar för lösningarna av kommunernas .. dvs kommuninvånarnas .. problem när regeringen "mest snackar".
Ha en skön lördag, Stefan Löfven.


(En budget är ingen absolut sanning utan en prognos .. en förhoppning .. för framtida och planerade ekonomiska händelser. Till exempel en valrörelse.)torsdag 9 mars 2017

Den 29:e januari 2010 ..

.. startade jag den här bloggen efter att ha skrivit på AB:s bloggportal i 2 år.

Det sista året förvandlades den bloggportalen från att ha varit en trivsam och oförarglig bloggby till ett vänsterextremistisk helvete för dem som inte hatade och hånade dem som inte följde "den rätta politiska vägen".

Eftersom det var ett begränsat antal bloggare i ett relativt litet sammanhang var det otroligt obehagligt att hela tiden vara tvungen att förhålla sig till vad andra kunde uppleva som kränkande eller tolkningsbara kränkningar .. eller bara tolkningsbart i största allmänhet.  Då hade jag ingen aning om att detta förhållningssätt skulle bli det allmänt vedertagna några år senare.

Mitt första försök att slippa undan var att jag öppnade en kattblogg på samma bloggportal, vilket var väldigt roligt och fredat när det gällde anklagelser om att vara moderatkärring, sossehatt(!?), kapitalist, sverigedemokrat eller arbetarhatande borgare i största allmänhet.

Vi hade jättemånga kattföljare, min Hittekatt och jag. Det var bara katter och en och annan kattägare som kommenterade, vilket var som att vila i bomull efter en tid då jag nästan inte vågade läsa mina kommentarer alls.

Men .. efter ett tag så skingras även de mörkaste molnen. Nya idiotier, beslut eller händelser formligen KRÄVER att bli kommenterade, analyserade eller utskrattade.

Och så satt jag där med två bloggar att hålla liv i.

Det var omöjligt tidkrävande och lösningen blev den här bloggen. Resten löste Aftonbladet som senare lade ner sin bloggportal och därmed allt material som fanns.

Det jag känner nu är något liknande.

Den sista tidens våldsvåg till exempel. Nu när det som händer inte händer i Malmö eller någon annan avlägsen plats utan händer i Stockholms närhet .. då blir det som var utmaningar för övriga Sverige stora och verkliga PROBLEM för våra makthavare i huvudstaden?

Hur förhåller vi andra oss till det? Hur kan vi förhålla oss till det?

"Det är fullständigt oacceptabelt och allvarligt. Det här kväver en del av våra samhällen, förorter och begränsar människors frihet".. säger vår statsminister. Men det har vi som kallas för gräsrötter sagt i flera år nu, så vad finns det att tillägga?

Han ska så snabbt som möjligt ge besked om vilka åtgärder som ska "knäcka den organiserade brottsligheten". Har ni hört det förut? Förväntar sig någon något mer än ytterligare en utredning eller en samordnare?

Är det fler än jag som börjar misstänka att den organiserade brottsligheten är mer välorganiserad än vår regering?

Anders Ygeman tycker att situationen är "allvarlig och alarmerande". Vilken överraskning!! Jag vill också leva på samma plats som inrikesministern. En plats där det som plågat massorna en längre tid upplevs som allvarligt och alarmerande i stället för akut och skrämmande påtagligt.

Det alarmerande stadiet passerade vi väl i årsskiftet 2015/2016?

Så problemet är hur jag ska förhålla mig till dem som har problem med att förhålla sig till sina egna arbetsuppgifter samtidigt som de ser mig och alla andra oroliga medborgare som obegripliga utmaningar?

Förväntas jag reagera på samma sätt som jag förmodligen förväntades reagera inför kvällens tv-program med Niklas och Jenny Strömstedt när de möter Mikael Persbrandt och Sanna Lundell? Ååhhh .. men de är ju RIKTIGA människor med problem som alla andra? Ååhh .. vilka underbara människor och vilka fantastiska insikter de delar med sig av??

Eller ska jag börja på en ny kattblogg?

onsdag 8 mars 2017

Förr, i en annan tid, ..


.. tyckte jag att det var roligt att min födelsedag var på samma dag som den Internationella Kvinnodagen.

Det tycker jag inte längre. Nu för tiden börjar och slutar min födelsedag med förhöjt blodtyck, dåligt humör och en känsla av skam.

Zara Larsson har blivit utsedd till Årets Kvinna 2017? Det är något som jag måste undvika att ha en åsikt om eftersom jag tillhör den åldersgrupp som hon anser ska dö fortast möjligt. Jag är dessutom gift med en vit, heterosexuell medelklassman i övre medelåldern som är ännu mer onödig i Årets Kvinnas idealtillvaro.

BirgittaOhlsson, Liberalernas duktiga flicka, går ut hårt i Dagens Industri och hävdar att "varje kvinna behöver ett eget sparkapital som gör att hon kan bryta upp från dåliga arbetsplatser och dåliga relationer. 100.000 kronor på banken är en frihet som alla borde försöka skaffa sig" och det kan väl ingen missunna någon, eller hur?

Men det faller väl på de sista orden i meningen .. "borde försöka skaffa sig". Birgitta Ohlsson är riksdagsledamot, har varit både EU- och jämställdhetsminister och borde därför veta att de kvinnor som saknar förutsättningar att "försöka skaffa" sig ett dra-åt-helvete-kapital på 100 000 kr är de som har staten/kommunen/landstinget som arbetsgivare.

En undersköterska, med elva års arbetslivserfarenhet, har inte mer än 23 000 kr brutto i månaden och det är knappast en inkomst någon kan spara ihop 100 000 kr för regniga dagar på. Även om hon försöker aldrig så ihärdigt och duktigt.

Samma sak gäller för poliser, hemtjänstpersonal och anställda i omsorgen om funktionshindrade och äldre.

Livsviktiga yrken, där det redan saknas personal. Yrken som ingen vill utbilda sig till.

Ebba Witt-Brattström vill se "fler briljanta kulturkvinnor" .. men jag personligen skulle vilja se färre ensamma fattiga äldre kvinnor utsättas för en bristfällig .. och ofta skrämmande opersonlig .. hemtjänst och näringsfattiga måltider levererade veckovis i osmakliga förpackningar.

Så läser jag om Byggnads lilla solidaritetshandling och eftersom jag lyssnade på Jörgen Huitfeldts intervju med Lena Rådström Baastad i P1 och läste Sydsvenskans intervju med den rektor som ansåg att de skolungdomar som våldtar är lika mycket offer som den som blir våldtagen, så känner jag precis här och nu att jag har fått nog.

Det är som att leva i ett främmande land. Jag kan inte längre orientera mig, känner inte igen mig och har ärligt talat helt tappat motivationen för att försöka förstå eller kommentera det som händer.

När jag började med den här bloggen var det för att kunna diskutera frågor som ingen var intresserad av att diskutera i min egen lilla medelklasstillvaro. Nu gör vi inget annat så det blir lite väl mycket av svensk inrikespolitik i vardagen.

Det finns så många som orkar och kan. Johan Westerholm och hans medarbetare på Ledarsidorna. Fredrik Antonsson och hans vänner på I Otakt. Hans Li Engnell på Fristad, Fnordspotting, Jens Ganman och många fler .. läs dem, de finns i min blogglista. Glöm inte att kommentera om du blir berörd .. det, och ekonomiska donationer, är bränslet som gör att de orkar fortsätta.

Jag orkar inte reagera längre. I mina ögon river vår nuvarande regering sönder livet för så många människor att det känns plågsamt. De sparar pengar på de svagaste och mest utsatta och kallar det för "Trygghet i en ny tid". Det känns som ett hån.

Jag måste ta en paus i hopp om att så småningom känna mig så engagerad att jag inte kan låta bli att lägga mig i diskussionen igen.

Men jag tycker att det är roligt att skriva. Jag vill ha kvar stunderna med den här bloggen. Det gäller bara att hitta något annat att skriva om? Men vad?

Det ska jag ägna lite tid att fundera över.


torsdag 2 mars 2017

"Trygghet i en ny tid"?


13-årig flicka svårt misshandlad på skola
Enligt flickans förälder ska de andra eleverna ha mobbat flickan en längre tid.

Badhus akutstängs efter ungdomsstök
Efter badhusstöket: Monika, 26, vågar inte gå ut

Kvinnor våldtogs efter resa i svarttaxi – två anhållna
Fördes i svarttaxi till militäranläggning: "Utsatts för grov våldtäkt"

Man skjuten flera gånger vid villaområde
En man i 60-årsåldern har skjutits med flera skott i anslutning till sin bostad. Området där skjutningen inträffade beskrivs som ett lugnt villaområde.

13 äldre döda av virus – sjukhus i stabsläge

13-åring provocerade fram rå gruppmisshandel
Ärendet som inom kort avgörs i tingsrätten präglas framför allt av extrem rädsla.

Beväpnade rånare trängde sig in hos familj – en skadad
Skott avlossades när flera okända personer trängde sig in hos en barnfamilj i en lägenhet i centrala Malmö på onsdagskvällen. Rånarna krävde pengar av familjen.

Vårdköerna dödar
Tretton döda, från spädbarn till åttioåringar. Tretton berättelser om stress, slarv och sjukhuspersonal som ställs inför omöjliga val. En patient i månaden dör på grund av platsbristen på svenska sjukhus.

Bedrägerierna mot äldre fortsätter – 90-årig Kävlingekvinna drabbad
Bedrägerierna där någon ringer och låtsas vara läkare fortsätter.

Kvinna bestulen i sin bostad
Den här kvinnan har hemtjänst och troligen har stölden skett under tiden dörren varit olåst och hon varit hemma.

Gäng ska ha misshandlat och rånat man
Enligt anmälan ska gänget ha slagit mannen med flera knytnävslag mot huvud och kropp. När mannen hamnade på marken ska de ha fortsatt misshandeln genom att sparka mot honom.


Ovanstående är bara en liten del av "den nya tidens trygghet" som alla kan läsa i landets största tidningar i dag. Men ingenting av allt detta har hänt i närheten av platsen där jag bor, så jag borde inte känna mig otryggare än tidigare.

Här har de första snödropparna slagit ut. Det kvittrar och prasslar överallt, solen tittar fram och får dystra granskogar att se nästan gyllengröna ut vilket i sin tur tänder hopp om vår och sommar

Jag tänker på sensommardagar då solen skiner medan jag tar ogräset som ursäkt för att tillbringa tiden utomhus. När hunden och katten njuter av en ständigt öppen dörr, igelkotten prasslar i buskagen, fåglarna kvittrar och tvätten hänger ute och lakanen kommer att vara härligt väldoftande när de återigen hamnar i sängen.

Men ibland kan det plötsligt bli alldeles stilla mitt solskenet. Fåglarna tystnar, hunden blir orolig, katten tar sin tillflykt till verandan och prasslandet upphör. Luften är nästan elektrisk och det uppstår en nästan övernaturlig stillhet och tystnad som gör att jag hör ett nästan ohörbart, dovt muller långt, långt borta.

Åska!

Men det går säkert förbi.

Tror jag varje gång. Men fortare än vad jag tror är möjligt så ser jag hur mörka moln tornar upp sig ovanför väggen av granar som finns som en kuliss runt platsen där jag bor.

Men solen skiner fortfarande.

Det börjar blåsa och det är först då jag får fart på benen och rusar runt huset för att hämta in tvätten. På vägen in inser jag att jag borde ha reagerat tidigare. Regnet kommer lika överraskande snabbt som det alltid brukar göra, de mörka molnen skymmer solen, mullrandet är högre och mer hotande  samtidigt som den första blixten lyser upp den nu mörkgrå himlen.

Hunden ligger redan på min säng och mår dåligt. Det är ingen bra plats som hon har valt, tycker jag. Våra tidigare hundar har gömt sig på toaletten eller i rum med fönster som vetter mot tät växtlighet i stället för det enda rummet där det verkligen syns när det blixtrar som värst.

Katten gör som alla coola katter brukar göra .. bäddar ner sig och sover sig igenom obehaget.

Men just nu är det ingen risk för åskväder. Jag sitter tryggt inomhus och lyssnar lite halvhjärtat på Nordegren och Epstein på P1. De talar om sossarnas planer för "Trygghet i en ny tid". Det är mycket ord. Väl genomtänkta ord. Innehållslösa ord. Men inga ord som handlar om det som gör att jag känner samma obehag och oro som under en solig sommardag när allt blir obegripligt tyst och stilla

Är det rätt taktik att ta reda på vad väljarna vill? .. frågar Louise Epstein. Och Daniel Suhonen och Stig-Björn Ljunggren börjar tala om att .. politik är både att lyssna men ett parti måste också sätta en agenda. Att lova att dubbla de lägsta pensionerna skulle störa ut debatten om invandring, terrorism och kriminalitet och skapa passion hos Socialdemokraterna. En pensionsstrid eller en sjätte semestervecka eller en ny tandvårdsreform skulle få folket att sluta oro sig för de faktiska .. och olösliga bristerna i välfärden .. främst vården och "omsorgen" som kommunerna börjar tappa greppet om. Man tar alltså sina egna bästa argument och blandar det med motståndarens bästa argument och får fram en gröt som väljarna förhoppningsvis sväljer och inte får upp förrän efter den förväntade valvinsten?

Det verkar som om både Daniel Suhonen och Stig-Björn Ljunggren känner samma obehagliga stillhet och tystnad bakom de tomma orden som jag gör.

Jag tror också att de hör det olycksbådande, dova mullret som hörs bakom kulisserna som de upplever som sin verklighet.

Till och med tweetsen på #svpol verkar gå på tomgång. Anklagelserna och positionerandet verkar tugga på utan verkligt engagemang. Alexandra Pascalidou är kränkt .. eller har kränkts, Sverigedemokraterna sprider nidbilder om Sverige .. eller inte, allt som kladdar ner Sverigebilden är falska nyheter .. eller inte, Trump är dum, Hanif Bali är ond .. eller ett geni, Camilla Läckberg rasar och regeringens ministrar gör så gott de kan .. åtminstone på twitter om än inte i verkligheten.

Och precis som i verkliga livet, i den verkliga verkligheten med solsken, fågelkvitter och igelkottsprassel, så kan den tystnaden precis när som helst förvandlas till ett verkligt oväder med blixtar och dunder, med risk för livet om blixten slår ner på en plats där det borde finnas trygghet.

Jag ögnar igenom rubrikerna och undrar när jag får läsa rubriken som blir den som får det missnöje och den oro som växer sig allt starkare dag för dag att börja brinna?

Eller slår inte blixten ner förrän en verklig och allmänt spridd händelse anpassats för mycket till Sverigebildens trygghet i den nya tiden eller INTE publicerats alls?