söndag 12 januari 2014

"Inte till salu" ....

.. är Vänsterpartiets nya slogan som ska präntas in i väljarmedvetandet i årets valrörelse.

"Människor är inte till salu, eleverna i skolan är inte till salu, sjukvård och äldreomsorg är inte till salu. Vi är medborgare, inte kunder" .. säger partiets kommunikationschef.

Det låter vackert men en mer rättvisande slogan vore väl .. En åsikt, ett val och ett parti - Vänsterpartiet?

För det är ju det som blir resultatet, eller hur?

I dag kan eleverna och deras föräldrar välja en annan skola när det inte fungerar i den kommunala. Barn med särskilda behov kan välja skolor som ger bättre förutsättningar och lugnare arbetstempo. Äldre vårdbehövande och deras anhöriga kan välja andra alternativ när den kommunala varianten visar sig vara oåtkomlig eller icke-fungerande och föräldrar eller anhöriga till psykiskt funktionshindrade kan välja dagcenter och boende som ger ett bättre livsinnehåll än ett dåligt kommunalt alternativ.

I dag kan de äldre som behöver hjälp och stöd i vardagen hitta billigare alternativ genom att använda rut-avdrag och/eller välja mellan privata hemtjänstföretag som utför det de vill ha hjälp med i stället för att betala dyrt för kommunens hemtjänst där kommunen bestämmer hjälpbehovet.

Allt detta jobbiga väljande vill Vänsterpartiet befria oss från. Vi ska inte vara kunder med krav utan i stället återgå till tacksamma bidragstagare som får det någon annan bestämt att vi behöver.

Det är mycket som ska förbjudas och mycket som ska toppstyras av särskilt utvalda personer i Vänsterpartiets värld.

Det kanske finns en längtan efter det? En totalt initiativlös beroendetillvaro?

Under helgens kongressdagar har jag tyckt mig förstå att det också finns ett behov av ytterligare en fråga att strida för. Alltså något mer än "Stoppa vinsterna i välfärden". Ett förslag verkar vara att kapa miljöfrågan från Miljöpartiet.

Men vad ska de förbjuda då? För det är ju Vänsterpartiets lösning på alla problem .. FÖRBJUD!!

Miljöfarlig konsumtion .. genom att förkunna att vi inte längre är kunder utan medborgare som får kommunal tilldelning av det vi behöver?? Inget är längre till salu, valfriheten är borta och medborgarna blir jämlika och fullständigt identitetslösa i den bästa av alla världar??

Miljöfarlig kommunikation .. genom att förbjuda privata resor? Ingen är till salu, ingen är kund och alla är medborgare.. kollektivt och under ordnade förhållanden i det kommunala resebolaget?

Men det som känns märkligast är att de inte förmår att skilja avtal från utförande? Vård från vinst?

Den rapporterade vanvården i äldrevården är lika vanlig inom både de privata alternativen som i de kommunala. Om vi tar bort den privata äldrevården så återstår ändå problemen i den kommunala, eller hur?

Om bara kooperativ och stiftelser får driva privat vård, skola och omsorg, så finns det inget som hindrar att initiativtagarna bildar egna aktiebolag som sedan hyr ut, säljer varor och tjänster och drar in en trevlig vinst på det sättet i stället. Vänsterpartiet har en hel del att lära när det gäller företagande, företagsformer och ekonomi.

Vinsterna som Vänsterpartiet vill ha bort möjliggörs genom amatörmässiga avtal och upphandlingar, bristande redovisning, tillsyn, insyn och ett tandlöst kontrollsystem, det är ju en helt annan fråga än valfriheten att välja vård eller skola.

För kommunerna har samma system, med utlåning mellan kommunen och kommunala insynsskyddade bolag, som de privata vinstmaskinerna roar sig med .. även om "vinsten" plöjs ner i diverse projekt som ska  "sätta kommunen på kartan", förmåner eller studieresor till varmare platser där kommunstyret kan vidga sina vyer.

Om kommunen till exempel sänker hyrorna för sina egna vårdinrättningar/boenden/skolor .. som går till de kommunala  insynsskyddade bostadsbolagen .. så skulle ersättningen för hyror inte vara så hög till de privata alternativen .. men vinsten för kommunerna skulle däremot bli lägre .. eftersom kostnaderna beräknas lika för båda alternativen med kommunen som norm.

Varför lägger inte Vänsterpartiet fokus på upphandlingar, kontrakt och krav på bättre planering med individuella genomförandeplaner och ett fungerande kontrollsystem när det gäller skola, vård och omsorg?

För det är ju där det brister. Både privat och kommunalt .. för ser man ur "kundens" synvinkel så vinner ofta de privata utförarna över de kommunala alternativen.

Annars blir vi bara till salu kommunalt om Vänsterpartiet får något att säga till om efter valdagen .. och för min del så föredrar jag att vara kund före att vara beroende av kommunal godtycklighet.

Skriv tydliga och detaljrika avtal som inte lämnar utrymme för lönande tolkningar. Se över regelverken, ställ krav på dem som har ansvaret för de svagaste och med utsatta i samhället och se till att möjligheterna till besparingar på utförandeplanet begränsas i välfärden, så begränsas också möjligheten att göra oskäliga vinster .. både privat och kommunalt.

Men ökad insyn, tillsyn och redovisning? ... det blir ju väldigt besvärligt för kommunerna, förstås?


Tänkte inte på det .....


DN, DN, DN, DN, DN, DN, Expr., Expr., SvD,

6 kommentarer:

  1. Närhelst jag hör någon beklaga sig över ordet "kund" brukar jag svara:
    - jaså, du tycker "undersåte" låter bättre?

    Att behöva välja är förvisso jobbigt, vilket jag märker när jag stiger in på stormarknaden och skall köpa någon hemelektronik. Men att bara ha en grå televerkstelefon att välja på var inte heller så kul på 70-talet.

    Jag ber varje kväll att även S skall vrida upp retoriken emot kundval och vinster. Ajöss med privata tandläkare, sjukgymnaster och vårdcentraler, hej igen till de byråkratiska enheter som hundratusentals vänt ryggen för att de inte fungerade.

    SvaraRadera
  2. Om vänsterpartiet bemöttes med en tusendel av kritisk granskning som SD utsätts för, ja då var de ett minne blott på ett halvår.

    (krydolf ruding)

    SvaraRadera
  3. Lång kommentar, ber om ursäkt från början för det.

    jag har de senaste 4 åren jobbat på ett litet företag som säljer lärarfortbildningar. Utbildningarna är dyra, c:a 900 kr inkl. moms per person för en 3 timmars kurs.

    Man kan gå in på vad V tycker om den typen av företag, men det får bli en annan gång.

    Det jag har personlig insikt i, är statistiken över hur många kommunala/privata alternativ som väljer dessa dyrare kurser att gå på. När jag började var den kanske 15-20 pedagoger från privata skolor/förskolor som valde kurser av totalt 1000 kursdeltagare över en termin.

    Under hösten, hade den siffran förändrats till omkring 350-400 pedagoger av totalt runt 1200 kursdeltagare.

    Vissa kurser hade 50-75% deltagare från privata alternativ.

    Viktigt att notera att privata alternativ inte får 1 krona från kommunen för att utbilda lärare. Det får företaget stå för själva.

    I Malmö syns det mest. Där har kommunen en utbildningsbudget per lärare och kalenderår på 200 kr. Det får du inte mycket utbildning för idag.

    V tycker att de privata alternativen är usla? Jag tycker de är mycket värdefulla för att ge en utbildning eleven vill ha, inte den utbildning kommunen/staten/partiet vill att de ska ha.

    SvaraRadera
  4. Martin Sjöqvist .. be inte om ursäkt för en så intressant kommentar. :-)

    Att de privata verksamheterna är mer villiga att satsa på ärende- och personalhandledning, utbildning och utvecklingssamtal är också min erfarenhet av verksamheter inom omsorgen.

    All svartmålning av de privata alternativen är delar av Maktkampen där de Goda behöver Onda för att dölja bristen på egna idéer.

    Det är väl det som känns värst i årets valrörelse .. alla som på fullt allvar tror att "den gamla goda tiden" ska komma tillbaka med generösare bedömningar av behoven av stöd och hjälp.

    Här ligger de gammaldags bilskojarna i lä .. ;-)

    SvaraRadera
  5. Anledningen till att jag vet denna statistik, eftersom den inte är sammansatt direkt, är att jag gör faktureringen.

    Privata alternativ är till 99% en fakturaadress direkt till skolan.

    En kommunal motsvarighet ska den gå till en central fakturaenhet på kommunen, och varje skola (eller ännu värre, varje arbetslag) har en egen kod som naturligtvis måste stå på fakturan, och INGEN lärare kan den koden.

    Man inser snabbt när fler privata alternativ kommer in.

    SvaraRadera
  6. Ökad tillsyn,insyn och redovisning,ja det är allra viktigast för alla dom som inte har möjlighet att välja.

    SvaraRadera