torsdag 6 april 2017

Jag inser att jag behöver en ansvarig utgivare ..


.. om jag ska få ta del av "det extremt starka skydd som vi har i Sverige" när det gäller dem som vill beskriva sina egna upplevelser av välfärden eller konsekvenserna av politiska beslut.  Det skydd som ges till visselblåsare eller opinionsbildare publicerade i SVT eller dags- och kvällstidningar.

Annars är löftet från Ulf Johansson, chef och ansvarig utgivare på SVT Nyheter, att jag kommer att hängas ut med namn och valfria tillmälen eftersom jag kanske kan räknas in bland dem som "använder sig av det nya sättet att opinionsbilda"?

Jag undrar hur de räknar ut vilka som kvalar in under den beskrivningen på SVT? Är det antalet läsare? Sidvisningar? Eller räcker det med att bara skriva något som gnager och stör Public Service och/eller regeringen? Finns det någon slags information som en enskild anonym bloggare kan hålla sig till för att inte få oväntat besök från SVT .. eller räcker det med att ha en felaktig åsikt som syns på nätet?

Vem/vilka räknas som opinionsbildare? Är det ALLA som bloggar, twittrar eller skriver på facebook om sin egen politiska uppfattning, samhällsfrågor och sin egen verklighet samtidigt som de länkar till etablerade medierapportörer?

Det känns onekligen lite nervöst nu när Fredrik Antonsson fick löpa gatlopp efter att ha delat samma tidningsartiklar som SVT och/eller övrig etablerad media redan publicerat. Nyheter tagna från sidor med en ansvarig utgivare, men publicerade på en webbsida utan ansvarig utgivare, förvandlades från skyddade "godkända" nyheter till något som "trasar sönder samhällsdebatten och de fria samtalen" i transporten från den ena sidan till den andra?

Det skulle ju betyda att om jag koncentrerar mig på att länka till SVT:s nyhetsrapportering om bristerna i äldrevården .. utan egna kommentarer .. och publicerar läsarnas kommentarer, så är jag fritt villebråd för SVT:s granskare, som en som driver opinion utan att uppge mitt eget namn?

Är det rätt uppfattat?


Intressant och skrämmande.

Blev jag orolig?

Jajamensan! Jag har ju familj att tänka på och roligare saker kan jag tänka mig än att bli utsatt för en fri tolkning av SVT.

Så om Peter Santesson har rätt och att SVT bara vill skapa sig "en förevändning för att platta till enskilda människor i debatten, när de egentligen bara representerar sig själva" .. så har Ulf Johansson och hans granskande undersökningsteam lyckats att få åtminstone mig att inse riskerna med att ta yttrande- och åsiktsfriheten för given under den här regeringen.

"Vi kommer att fortsätta att göra undersökningar i det här nya sättet att opinionsbilda" .. lovade Ulf Johansson och eftersom han samtidigt varnade för att "vi kommer att få se mer av det här i valrörelsen" .. kändes det mer som ett hot än ett löfte.

Jag sneglar nervöst ut genom fönstret och undrar var exakt gränsen går för vem de tycker att det är mödan värt att förstöra livet för?7 kommentarer:

 1. Jag brukar läsa DT (Dalarnas tidningar) på nätet eftersom den skriver om lokala nyheter. Men nu går det inte längre för nästan alla artiklar har blivit betalartiklar. Samma sak med dom flesta dagstidningar. Vad gör man då ? Man kanske googlar en nyhet och hamnar på en alternativ sida som har en annan vinkling på nyheten.Man gillar sidan och blir glad att slippa PK-filtret. Vems fel är det ?
  Gammelmedia får faktiskt skylla sig själva att vi läser andra sidor.

  SvaraRadera
 2. Svart-Malin6/4/17 20:29

  Jepp. Man sneglar nervöst över axeln rätt ofta numera. "Man" skriver jag eftersom jag vet att jag gör det, och andra jag känner också gör det.

  Jag insåg det här för några år sen och sen dess har jag noga övervägt allt jag skriver, i form av formuleringar, uttryck m.m. Jag aktar mig allt mer för att skriva om mina egna direkta upplevelser av t.ex vård och äldrevård - mina hjärteämnen. Det känns osäkert och jag upplever allt mer en känsla av att Das Värdegrund/staten kommer att öka trycket på medborgarna, kosta vad det kosta vill om så människoliv: lex Röda Korset-kvinnan. Jag tror faktiskt att man får akta sig riktigt nu. Det är tyvärr ingen lek och vi kan inte ta någonting för givet längre.

  Låter det dystert? Jag är dyster.
  Det är en mycket obehaglig tid vi lever i.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte konstigt att vi får den här utv ecklingen, när media och myndighter kryllar av marxistleninister.
   T ex Hannah Stjärne, Jan Helin, Ulf Bjereld, Ylva Johansson, Ulf johansson m fl. De sitter nu på beslutande funktioner efter att i sin ungdom börjat sin karriär som vänsterextremister.
   100 år efter Lenins statskupp är vi på väg mot Sovjetunionen och DDR.
   Verkligen skrämmande!
   Bo Adolfsson, Mölndal.

   Radera
 3. etablissemangets angrepp på antonsson var en testballong.
  avsikten i slutändan är självklar det är att få tyst på regim och etablissemangskritiker.
  det kommer mer i en eller annan form ju närmare valet vi kommer. löfven och sosseriet är inga demokrater när de känner sig trängda.

  SvaraRadera
 4. Hörde det där inslaget och blev ganska förvånad över att man utan ansvarig utgivare kan bli uthängd hur som helst.

  SvaraRadera
 5. Hej.

  Finns det någonting i regelverket som bestämmer hur många publikationer en individ kan vara ansvarig utgivare för?

  Saknas det så kan det vara lönt för bloggare att gemensamt skapa ett system för ansvariga utgivare, där en person (helst någon med kombinationen kurage, integritet och inget att förlora) agerar 'målvakt'.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  SvaraRadera
 6. Mod vänner! Mod kommer i meditation. I lugnet finner man modet.

  Visst vill utlandsägda fulmedier och mutad politikeradel närma sig Turkiet i totalitär repression, men jag ska berätta för er varför de är helt ofarliga.

  Det är för att de saknar mod de är och förblir ofarliga. De är rädda för folket som de ska representera och de är rädda för att de skyddar makten som de egentligen ska granska.

  De är mycket mer rädda för er. Ni är fler och ni är modigare. Därför kommer ni vinna.

  Ni ska sticka ut hakan! Stick ut den långt! Häckla makten! Häckla den utlandsägda fulmedian tills den försvinner! Det är nämligen det de är rädda för. De förlorar makten dag för dag p.g.a. er.

  Tacksamhet för att ni finns och är modiga! Låt er inte hunsas med! Låt er inte behandlas som strykrädda hundar! varje repressivt beslut kommer ha en underskrift med ett räddhågset namn på.

  En dag kommer folket sätta dem i folkdomstol och utanför väntar giljotin eller snara. De vet om det. De är skitskraja.

  SvaraRadera