Jag är uppväxt i ett hem där det talades om pengar. Inte på något pedagogiskt eller vinstinriktat sätt .. det fanns det inte marginaler för .. men som ett naturligt samtalsämne i familjen.
Jag lärde mig tidigt att det fanns en begränsad källa att ösa ur. Om jag ville ha något som ”alla andra” hade så kunde jag prata om det och räkna ut vad jag i övrigt måste avstå från för att kunna få det. En eftertraktad vinterjacka eller att få följa med klassen på en planerad utflykt, till exempel. I det fallet valde jag jackan.
Andra gånger fanns det inga alternativ .. det fanns inga pengar, punkt och slut. Men min mamma, som var en händig kvinna, lärde mig och hjälpte mig att sy mina kläder själv, så otaliga är de mer eller mindre kreativa skapelser som jag vandrat omkring i genom livet. Jag tycker fortfarande det är roligt, faktiskt.
Särskilt minnesvärd är den outfit som jag sydde av markisväven från våra gamla, uttjänta solstolar .. jag har den kvar än.
Man MÅSTE inte se ut som alla andra eller ha det som alla andra har. Det går utmärkt att skapa sina egna förutsättningar och sätta sina egna gränser och mål utan att någon tycker att du är sämre för det. Snarare tvärtom!
Mina föräldrar hade ett eget litet företag. Själv arbetade jag på ställen där jag kunde få bättre betalt, men jag landade ändå hos dem efter arbetstidens slut ibland och fick insyn i hur knepigt det var att få debet och kredit att gå ihop. Den revisor som sammanställde bokslut och deklarationer har jag mycket att tacka för. Han tog sig tid med ett ungt och frågvist störande moment under sina besök .. och jag lärde mig mycket av honom.
Som vuxen har jag alltid levt efter regeln .. kan du inte handla kontant så har du inte råd att handla .. och det är bättre att spara ett litet belopp än att inte spara alls! Visst låter det dötrist .. och präktigt??? Men om man har pengar över .. så är det inte heller fel att bränna rubbet på något roligt, minnesvärt och efterlängtat, det är ditt eget val och har du fått ihop pengarna en gång .. så kan du göra det igen.
Och det finns alltid en lösning om man anstränger sig .. en solsemester för lånade pengar kan ersättas av dagsutflykter tillsammans med ett galet gäng i närområdet och är ofta mycket roligare.
En Yatzy-turnering under mörka vinterkvällar kan vara en mer uppsluppen, minnesvärd och spännande upplevelse än enstaka, kostnadskrävande krogkvällar med samma gäng.
Vår roligaste sommar var den då vi var ett antal galningar som sprang omkring och filmade varandra i olika osannolika miljöer .. tillsammans med barn och hundar som dök upp i bildsekvenserna från lika osannolika håll. Filmerna finns kvar och är ungefär lika osannolika de också, men roligt var det .. och billigt!
Vi har aldrig lånat till något annat än nödvändigheter. Tvättmaskin, kyl/frys, bil och bostad och helst sådant som har ett högt andrahandsvärde och som relativt lätt kan omsättas i rena pengar .. helst med en liten vinst.
När maken och jag flyttade ihop blev det visserligen två inkomster, men också två olika intresseområden som kolliderade. Ekonomin svajade betänkligt och vi skyllde båda på varandra och båda var vi fast beslutna att BEVISA att vi hade rätt!!
Under en månads tid gick vi omkring med en nött anteckningsbok i fickan och förde minutiöst upp varje öre vi förbrukade. När vi sedan räknade ihop det hela så skulle det stämma med vad vi hade från början och med vad som eventuellt fanns kvar. Ingen av oss ville ha ett tomt oredovisat hål någonstans att skämmas för.
Räkenskapens dag kom .. och jag minns den än i dag! Vi lärde oss något den dagen.
Vi förde upp utgifterna i olika kolumner .. hemmet, transporter, privat, diverse och så vidare.. och blev totalöverraskade! Ingen av oss hade en aning om att glassen, läsken, smågodiset, veckotidningen och annat småplock som egentligen inte kostade någonting .. kostade sååååå mycket. Summan i kolumnen för diverse var obegripligt hög? För hög!
Vi som var så återhållsamma och inte unnade oss NÅGONTING .. slösade bort massor med pengar på INGENTING??
Så när jag lyssnar på våra politiker så är det inte löftena om guld och gröna skogar som lockar mest. Den första frågan jag ställer mig är .. har de täckning för alla dessa utgifter? Är det här bara smågodis och småplock som kommer att kosta mer än vi har råd med? Och hur kommer de då att hantera underskottet??
Vem eller vilka får betala kalaset på sikt?
Och det som förvånar mig mest .. och alltid har förvånat mig .. är hur dålig kontroll det är på pengarna?? Det avsätts XXX miljarder till bland annat, vården, skolan, omsorgen .. vem kontrollerar vart de tar vägen?? Kommer de fram till dem som de är avsedda för eller rinner de ut i små rännilar på vägen??
Ett sjukförsäkringssystem som kostar för mycket åtgärdas genom indragningar på utförandenivå .. en del helt nödvändiga .. men, vem kontrollerar själva myndighetens hanterande av pengarna innan de kommer dit?? Vilka dränerar systemet på mest pengar .. försäkringstagarna eller verksamheten med alla sina beslutsfattare, administratörer och deras kostnader?
Några gånger i mitt liv har jag kommit i kontakt med verksamheter som drivs med skattemedel. Det är anmärkningsvärt hur lite koll stat och kommun har på ekonomin och redovisningen. Många gånger är administrationen, med alla sina chefer, underchefer och jasägare och deras kostnader så överdrivet kostsam, att de som intäkterna var avsedda för får nöja sig med väldigt, väldigt lite.
För lite .. i förhållande till vad som var avsett.
Systemet läcker pengar .. men bokföringen ser finfin ut!
Ledarskap är inte bara att vara trevlig och lova trevliga saker. Det är också att ta ansvar, otrevliga beslut och tala i klartext .. vi har inte råd! Pengarna räcker inte till ALLT .. vi måste också tänka på framtida behov!! Du måste själv hjälpa till och göra vad du kan .. vi har ett gemensamt ansvar!
Men också att ha ett fast grepp om vart pengarna egentligen tar vägen.
Att låna och bränna pengar är ingen större bedrift .. men att ta ansvar för helheten och få det att gå ihop kräver en hel del.
Men det här handlar ju om mig och mina tankar när jag följer paniken i alla länder som för länge sedan tappat kontrollen över ekonomin och ledarskapet .. och det är ju en HELT annan sak, eller hur?
SvD, SvD, SvD, DN, DN, Expr., Expr., Expr., AB, AB,
har alltid "sett" bildligt ang den där floden av skattepengar som har så många rännilar på vägen att när den slutligen når slutstationen blir det bara ett skvalp.
SvaraRaderaJag är skattebetalare och jobbar i ett skattefinansierat system sen 29 år i höst.
Maja .. då ser du samma bild som jag. Och när systemet blir för dyrt så tar de bort själva skvalpet och känner sig duktiga. Visst är det som vilken fantasyhistoria som helst .. ;-)
SvaraRaderaDe som skulle behövas är att de pengar som man betalar genom skatten till sjukförsäkringen verkligen gick till detta också, som det är nu går sjukförsäkringen med enorma överskott, det overskott som man bland annat använt till jobskatteavdrag!!.
SvaraRaderaTänk om vägtrafikskatten verkligen gick till vägar, om miljöskatter verkigen gick till miljö, osov.
Skatten skulle alltså delas upp på de poster som det går till, så man ser vad man betalar skatt till och för !!.....dessutom så skulle man kunna se var man/regeringen tar pengarna för skattesänkningar också, en bonus i sig!!.
Då man verkligen ser var skattepengarna tar vägen, och den skulle inte se ut som att skattepengarna försvinner i ett stort svart hål, som det ser ut att göra i dag!!.
Jonas E
Jonas .. här är vi helt eniga om att det behövs ett bättre kontrollsystem för hur våra skattemedel hanteras, eller hur?
SvaraRaderaMen så kommer vi till det där med jobbskatteavdrag? Kan vi inte enas om att sänkt skatt är en KORTSIKTIG investering i en förhoppning om att det ska stimulera människor att arbeta, ge en ökad konsumtion och en stabilare ekonomi?
När som helst kan en skattesänkning återtas som en skattehöjning utan större problem och pengarna återvänder till statskassan.
Motsvarande investering i till exempel vården är en LÅNGSIKTIG investering som är betydligt svårare att dra tillbaka. För att inte säga nästan omöjlig att återta även om behovet blir akut.
Jag är övertygad om att vår nuvarande regering har sett den ekonomiska instabiliteten i världen under lång tid och insett att det inte är särskild vettigt att satsa långsiktigt förrän läget är mer överblickbart.
Det ÄR skillnad på långsiktiga och kortsiktiga åtgärder. Därmed inte sagt att jag ser något större behov av ett 5:e jobbskatteavdrag, men jag fattar varför man inte kan ösa in motsvarande pengar i välfärdssystemet just nu.
Gör inte du det?
Finns det pengar till att göra skattesänkningar för, så finns det pengar till välfärdssystemen också, det är en fråga om vad man väljer, en skattesänkning är minst lika långsiktig som en välfärdssatsning, då den minskade skatteintäkten ligger kvar så länge som skattesänkningen är kvar.
SvaraRaderaDessutom så har Alliansen bevisat att man visst kan skära ner i välfärden, med risken att reta upp väljare, som man också har gjort genom att gå fram för fort och för fel, men den risken finns ju med att höja skatten efter en skattesänkning också, men då drabbas inte de svagaste i samhället på samma sätt !!.
Så poängen är finns det pengar till skattesänkningar, så fins det pengar till välfärdssystemen, valet är politiskt och inte ekonomiskt !!.
Jonas E
Jonas .. allting har minst två sidor och vi får nog enas om att vi ser på den här frågan från olika håll. Jag kan följa dina tankar och respekterar dina slutsatser .. men tänker själv annorlunda.
SvaraRaderaMen eftersom jag inte är en moderatväljare så är den här frågan varken viktig eller prestigefylld för mig.
Vi tycker olika .. det är ju det som är så spännande med diskussioner. Alltid lär man sig något nytt, eller hur? :-)
Jo då, där är vi överens, och jag talar till viss del i egen sak då jag kommit i kläm i Alliansens nya sjukförsäkring....teoretisk arbetsförmåga till arbeten som inte finns på den verkliga arbetsmarknaden!!......jag som betalat mycket i skatt genom åren för ett försäkringsskydd Alliansen förstört, så jag kan inte bli annat än irriterad på dom i detta försäkringsbedrägeri !!.
SvaraRaderaJag gissar på att du röstar på Alliansen, och därmed så är du indirekt Moderatväljare då det definitivt är dom som styr!!.
Men till skilland från många andra Allians bloggare så går du att diskutera med !!.
Jonas E