.. han blev nog bara droppen som fick glaset att rinna över.
För jag minns när det nästan var omöjligt att erkänna att man röstade på något annat än Socialdemokraterna, utan fick hänvisa till valhemligheten när frågan kom på tal.
Då ansågs det vara osolidariskt att välja något annat. Då var sossarna de som företrädde oss .. vi som arbetade på vanliga jobb, levde vanliga liv och hade vanliga löner. Våra skatter gick tillbaka till oss i form av jämlik vård, skola och omsorg och tanken verkade vara att vi skulle kunna förlita oss på (S)taten i alla lägen.
Höjden av osolidaritet var att inte vara med i facket. Det var ett MÅSTE .. annars åkte man snålskjuts på arbetskamraternas fackföreningsavgifter och var därmed att betrakta som en svikare.
Men så sakta började vi se att de som vi valde in i kommunpolitiken och de fackföreningsrepresentanter som skulle tillvarata våra intressen .. satt med vid samma bord som företagsledarna, hade samma löner och villkor, var med i samma segelsällskap, spelade på samma golfbanor och fyllnade till på samma kräftskivor.
Det talades allt mer om begreppet Politisk Adel .. och politikerna kapade sina rötter och koncentrerade sig på sina egna löner, sina egna förmåner och sina egna trygghetsavtal.
Politikerföraktet ökade i samma takt som solidaritets- och jämlikhetsbegreppet holkades ur.
Att inte vara med i facket var plötsligt inte så osolidariskt längre och att rösta på något annat än sossarna var en godkänd, demokratisk rättighet som det gick att tala högt om.
”Världens Bästa Skola” har gjort att svenska folket inte är så dumma som politikerna tror, men eftersom vi ”inte ska tro att vi är något” så talar vi inte högt om den saken.
Men visst reagerar vi när ”Folkets” parti talar om vikten av högre och bättre utbildning och ser det som lösningen på arbetslöshet, rehabilitering och social utslagning .. samtidigt som de själva prioriterar partitillhörighet och tjänsteår när de väljer sina egna ledare?
(Klippt ur kommentarsfält .. En tilltänkt statsminister behöver inte vara smartast i landet. Men motsatsen är heller inte särskilt bra.)
”Folket” har numera lika bra .. eller bättre .. insikter än de politiker som anser sig skickade att leda dem. Men i socialdemokratins värld är det ingen förändring i tilltalet.
Visst läser vi ledare och debattartiklar även om det uppstår en viss förvåning bland dem som fötts in i politiken när de kommer i kontakt med detta besvärande faktum. ”Folket” förutsätts nöja sig med nyhetsrapportering, sport- och nöjessidor och serier.
Sakta men säkert vidgades klyftan mellan företrädarna för det stillastående och isolerade arbetarpartiet och dem som förväntades vara tysta och bli företrädda.
Vi märkte det redan för 10-15 år sedan .. partiet börjar ana det i dag.
Nere på väljarnivå ansågs det högst troligt att det var Göran Persson som läckte och sålde ut Mona Sahlins trassliga ekonomi. Det var ingen bra start för honom, även om tystnaden var kompakt från folkdjupen.
Hans fibblande med arbetslöshetsiffror och sjukförsäkringstal gick inte heller spårlöst förbi. Det fanns ett missnöje där .. som inte uttrycktes offentligt eftersom det var osolidariskt och därmed tabu.
Själv samlade partiledaren i ladorna, skatteplanerade och skaffade sig en herrgård. På något bakvänt sätt så gjorde han allt det vi själva skulle ha gjort om vi fått samma möjligheter, och på ett så skamlöst öppet sätt att vi faktiskt gillade hans sätt att se om sitt eget hus. Fast inte förrän han avgått, förstås!
Äldre föräldrar fick det sämre, skolan blev ostrukturerad och odisciplinerad, myndigheternas representanter inom kommunen, försäkringskassan och arbetsförmedlingen .. som vi avlönade med våra skatter .. förvandlades till motpart, fiende och behandlade oss som om vi begärde allmosor när vi sökte den hjälp som vi ansåg oss berättigade till.
Det började redan på Perssons tid och priset betalar vi nu.
Göran Persson ansågs arbeta mer för egen vinning än för partiet eller folket, det talades mycket om att han omgav sig med svaga ja-sägare ochatt det inte släpptes fram efterträdare eller kompetens. Människor oroade sig för hur det skulle bli den dag han fick ihop tillräckligt för att kunna dra sig tillbaka. Men bara över kaffekoppen vid köksbordet och aldrig offentligt.
Och så blev det Mona Sahlin som fick ”revansch”. Själva sinnebilden för det som den vanliga väljaren tyckte illa om i det som ursprungligen kallade sig för ett folkrörelseparti. Född i partiet, fostrad i SSU, medlem ”i Palme” och helt utan högre utbildning och verklig arbetslivserfarenhet. Vackra tal, medkännande ord om en verklighet som hon inte hade en aning om. Någon som låtsades vara en av oss utan att någonsin varit i närheten, en skicklig politiker utan verkliga ledaregenskaper, som lovade saker som vi inte trodde på.
Det socialdemokratiska partiet blev ett parti bland andra, men med samma gamla slagord, löften och framtidsvisioner som vi tuggat i oss från den dagen vi trodde att Socialdemokraterna representerade sina väljare.
Så gjorde Håkan Juholt en Göran Persson .. stackars Mona Sahlin .. och gled in på scenen i ett Hallelujamoment som svepte med sig partiet, men som lämnade väljarna kallsinniga och lätt illamående.
Och trots att media inte har tagit upp frågan så har det nog inte undgått den vanliga väljaren att den som tjänade mest på valet av partiordförande var Berit Andnor, valberedningens ordförande, som nu .. av en ren tillfällighet(?) .. kan luta sig tillbaka som landshövding i Blekinge.
Den utvalde vinglade runt i samma iver som en tjänstvillig jakthund utan spår, kom med samma gamla tillbakablickande klyschor och floskler som alltid har levererats av sosseledare sedan tidernas begynnelse, målade framtiden lika ljus som en väckelsepredikant och duckade när det ställdes krav på ekonomisk redovisning, fakta och faktisk färdriktning.
Men, precis som med Mona Sahlin, så fanns det någon i dunklet bakom den ostrukturerade privatpersonen som läckte ut uppgifter som media glatt vidarebefordrade. Men den här gången var ridån redan sönderriven och borta och vi såg bristen på solidaritet och jämlikhet inom det parti som krävt just det av oss.
Och där kom den sista droppen i vattenglaset ..
DN, SvD, Expr., Sydsvenskan, AB
Bra artikel och analys!
SvaraRaderaPå pricken igen!
SvaraRaderaHallelujamoment.
SvaraRaderaDu skriver imponerande bra:) Klarsynt.
SvaraRaderaRidån är de facto sönderriven. Och några av oss tänker ersätta ridån med en ny. Inte lappa och laga. Ersätta med en ny. Till alla hästsossars förtret.
Mvh
Peter
Mycket välskrivet! Och tyvärr - du har rätt i det mesta.....
SvaraRaderamvh
Johan
Du skriver fantastiskt bra och har rätt i mycket som vanligt. Din analys är rätt lik min: http://johannagraf.blogspot.com/2011/04/nar-jamlikhet-inte-ar-mojlig-rustar-vi.html
SvaraRaderaMen du, vad vill du ha istället? GÅR det att bygga upp en ny socialdemokrati, byggd på ärlighet, tydlighet och vettiga verktyg för att hanter adagens verklighet, eller ska vi rätt och slätt ge upp, låsa in oss i våra Gated Communities och kolla på nästa såpa på TV:n eller renovera köket?
Att mötas av ett kommentarsfält som ser ut så här är nästan en chock! Varje gång jag skriver om politik från mitt eget väljarperspektiv väntar jag mig en tillrättavisning från "dem som vet", så detta var verkligen oväntat.
SvaraRaderaTack!
Johanna Graf .. visst instämmer jag i vad du skriver i länken, att svara på frågan "vad vill jag?" är betydligt svårare.
Jag är en extremt lösningsinriktad människa. Nästan handikappande, faktiskt. Ge mig ett problem och jag biter mig fast, funderar, vänder och vrider .. även fast det inte har med mig att göra egentligen.
Det SKA inte vara oordning om det går att bringa ordning. Det ska INTE hänga lösa trådar om de går att knyta ihop till ett sammanhängande helt .. och så sliter jag mitt hår och reder upp och knyter samman.
Så visst har jag åsikter och idéer om vad jag skulle göra om jag fick fria händer med röran i socialdemokratin.
Därmed inte sagt att det är bra idéer. Jag ska tänka och se om jag kan formulera det på något bra sätt.
Men det du gör när du gör dina väljare delaktiga i det politiska samtalet, det skulle jag också göra. Väljaren är ju grunden som politiken vilar på, det är märkligt att det ska behöva påpekas?
Din tanke om begränsad tid på samma stol, den tänker jag också och då är det ju lätt att tänka vidare.
Vad ska ni göra med alla gamla sossar som klamrar sig fast vid sin försörjning och sitter som stoppklossar i toppen? Hästsossarna som de tydligen utsetts till ..
Många namn är så förbrukade för väljarna, även om de säkert är skickliga politiker. Säg Ylva Johansson och den vanliga väljaren tänker Göran Persson, herrgård, härskartekniker, pampbeteende .. ja, du förstår säkert vad jag menar.
Många ord är också förbrukade. Säg friår och väljaren tänker på Nuders fru och Nuders köttberg och fördelar för dem som redan har.
Dessa ständiga attacker på regeringen utan medföljande "faktiska och praktiska" lösningar, det upplevs som tjatigt i längden, människor slutar att lyssna. Alla har vi gått med 5-åringar i affären och sett dem ligga skrikande på golvet i ren frustration över att inte få sin vilja igenom, eller hur?
Så fungerar människan, vi relaterar till vårt eget liv, vår egen vardag och våra egna reaktioner och beteende.
Ord som "ideologiska riktningsgivare" är inte precis vad väljarna vill ha som lösning på politikernas problem, vi vill att ha faktiska lösningar på våra egna.
Tack själv,glöm inte vad jag skrev till dig, du är viktigare än vad du tror...
SvaraRaderaDu behöver inte formulera något "bra" , skriv bara. Vi kan följa dig.
Det är väl alldeles uppenbart eller hur..;)
/Peter
Åh vad jag skulle vilja se dig i en TV-debatt mot några av de gamla politiker som sitter och klamrar sig fast vid sina stolar och kallar sig ideologisk kompass:-)! Håller med Pter ovan; skriv nåt, det behöver inte vara kostnadsberknat ner till minsta krona, om vilka som är de viktigaste problemen att ta itu med och vad du vill göra åt dem! Jag har försökt, i ett inlägg där jag faktiskt nämnde dig, eftersom du inspirerar mig: http://johannagraf.blogspot.com/2011/02/sokes-toppsaljare-till-vara-som-annu.html
SvaraRaderaPeter Stobl .. det här är en lätt absurd situation. Jag har inte gjort någon hemlighet av att jag de senaste två valen lade min röst på ett Alliansparti .. och så sitter jag här och bekymmrar mig för Socialdemokraterna?
SvaraRaderaMen det finns ett behov av ett oppositionsparti .. ett stort behov .. och risken är att det dyker upp någon totalt livsfarlig ny aktör på banan som uppger sig fylla det behovet.
Det vore en fullständig katastrof om det inte var ett seriöst parti.
Johanna Graf .. det finns ingenting som jag mindre vill än att ta en debatt i TV!! Jag skulle vara livrädd och inte få fram ett ord.
Och utan dig och en handfull andra sosse-bloggare så skulle jag totalt misströsta om Socialdemokraternas framtid, så ni är otroligt viktiga nu när det blåser snål och kallt.
För man ska fokusera på möjligheterna och inte på svårigheterna. Det ska vara roligt och lustfyllt det man gör .. och så känner omgivningen detsamma och rycker upp sig.
DET vet jag i alla fall .. :-)
Visst ar Juholt en produkt av ett auktoritart system satt i forfall men det ar ju ocks´sa att om man inte tar upp enskilda fall sa blir bloggposterna trista och trakiga och vad gar upp mot att fa utlopp for sin desktruktiva sisa ;)
SvaraRaderaMitt tips att att (S) kommer sjunka mer innan de flyter upp igen. Maktskrukturen ar for stark. Men men vi ser ju en liten revolution pa gang.
Tycker jag inte alls, att det är en absurd situation. Var du har dina politiska preferenser är ointressant. Men vad som inte är det är dina reflektioner som människa och medborgare. Din klokhet och möjlighet att tänka utanför boxen.
SvaraRadera@ Nils Dacke...så är det. Om revolutionen alltså:)
Vad och vem är du egentligen - bästa Anybody?
SvaraRaderaJag är full av beundran av dina knivskarpa analyser, sammanfattningar och samtidssyn!
Niger och tackar för ännu ett "huvudet-på-spiken-inlägg".
:)