.. så går det ner, och det som går upp är Miljöpartiet och det som dalar som ett höstlöv är Socialdemokraterna.
Och jag undrar jag om inte Gustav Fridolin och Åsa Romson också börjar fundera över det "visuella intryck" som ges under kommande partiledardebatter som formats enligt SVT:s traditionella mall?
För de kan ju knappast vara omedvetna om att väljartillskottet till stor del kommer från det blödande Socialdemokratiska Partiet och de måste rysa när de hör Håkan Juholt stolt deklarera att det inte spelar någon roll hur låga siffror sossarna har, så länge som oppositionen vinner över Alliansen .. för då är det HAN som blir tillfrågad om han vill bli statsminister!
Och det vill han!
VÄLDIGT gärna.
Men vad vill Miljöpartiets väljare??
Hur ska de Miljöpartistiska språkrören ställa sig? Vill de verkligen erbjuda sina nya väljare samma statsministerkandidat som de flytt från? Vill de själva regera med en man som gett sitt eget parti så betydande svårigheter redan under sitt första år som partiledare.
För bildar Miljöpartiet regering med Socialdemokraterna och med Håkan Juholt som statsminister så är de tvungna att åka med på samma berg- och dalbanefärd som just nu pågår med Juholt i förarsätet.
Kan Gustav Fridolin och Åsa Romson se sig själva i Carin Jämtins sits? Solidariskt försvarande Ledarens senaste tolkning av sitt senaste uttalande gällande något som han redan tidigare uttryckt sig helt annorlunda om??
Vill de ha Tommy Waidelich som finansminister??
Och vill väljarna ha Miljöpartiet som ett samarbetsparti underordnat Socialdemokraternas ledare Håkan Juholt?
Det undrar jag ...
DN, SvD, SvD, Expr., AB, AB,
http://peterstrobl.blogspot.com/2011/12/socialdemokratin-har-en-framtid-men.html
SvaraRaderaEn stor majoritet av Miljöpartiets väljare vill inte ha med Alliansen att göra kan jag berätta för dig.
SvaraRaderaAlliansen är emot det mesta som Miljöpartiet är för (t.ex. investeringar i järnväg och kollektivtrafik).
Peter Srobl .. oj så osvenskt du uttrycker dig!! Men du har förmodligen helt rätt .. vilket är helt upprörande och kommer att framkalla ett större antal röda ilskna foliehattsangrepp. Eller helt tigas ihjäl och sopas under mattan. ;-)
SvaraRaderaMiljöpartist, ja visst .. Du måste vara politiker tror jag med ledning av hur du undviker själva frågan som var, om Miljöpartiet och deras väljare kunde tänka sig att regera med Håkan Juholt som statsminister?
Läs DI, nu är Juholt igång igen.
SvaraRaderaHan säger att det inte var han som beordrade strykning av A-kassa höjning i hans budget utan att han var utsatt för en KUPP! :-)
/Henrico
Jag har en annan erfarenhet av MP-väljare. Nämligen att de skulle mycket väl kunna tänkas sammarbeta med t.ex. M för att kunna driva en bra miljöpolitik. Bara för att Alliansen är emot mycket av MP's förslag betyder det inte att dörren är stängd. Man ska inte tjurskalligt fortsätta i all oändlighet utan att stanna upp och fundera på om det går att komma fram till samma mål men genom att ta en annan väg. Det gäller både MP och M.
SvaraRaderaMen vissa bestämmer sig direkt utan att fundera eller diskutera, det leder ingen stans.
@Henrico
SvaraRaderaKolla in på länken:
http://svt.se/2.22620/1.2650211/s_oppnar_for_eu-pakten
nu städar man åter igen efter Juholts förhastade uttalande.
Miljöpartiet har det inte lätt. Det finns en falang i partiet som är tydligt vänsteristisk, men den falangen har förlorat i inflytande.
SvaraRaderaUndersökningar om vad väljarna tycker och känner finns det inte så många offentliggjorda, så det blir rätt mycket gissningslek.
Men jag gissar att särskilt en stor del av mp:s nytillkomna och rörliga väljare bryr sig mera om att mp lyckas driva igenom sina hjärtefrågor än om ifall det blir socialistiska eller borgerliga partier som får kompromissa.
Det är ingen tvekan om att det vinns mp-väljare av båda sorterna. Både sådana som skulle se ko-handel med borgerliga partier som ett svek, och sådana som skulle välkomna det. Frågan är hur stora dessa grupper är.
Själv tror jag att miljöpartiet kommer att försöka förhandla både vänsterut och högerut, och själv tror jag att den största gruppen mp-väljare accepterar vilketdera.