måndag 27 juni 2016

Sökes: En handlingskraftig regering.


Gustav Fridolin försöker framställa sig själv som en kompetent, lösningsinriktad och kompromissvillig politiker i en debattartikel i DN i dag.

Han varnar för en växande populism symboliserad av Donald Trump som framför ett budskap som är underordnat slagord och fakta, underordnat retweet. Den absoluta motsatsen till den gröna ideologin som är ett krav på handling. Den har formulerats för att möta akuta hot. Därför är den inte utopisk utan handlar om att i varje stund göra mesta möjliga.

Något som osökt får mig att tänka på den senaste valrörelsen med kolbiten, 100-dagarslösningen för skolan, avskaffandet av kärnkraften, vidöppna dörrar för världens alla nödlidande, omsorgen om landsbygden och alla små gulliga berättelser om språkrörets vänner, bekanta, barn och inte minst hans fantastiska lärargärning och alla hans gripande kontakter med dem som högerns utanförskap gjort till offer. För att inte tala om alla beslut som Gustav Fridolin fattat som minister trots att han inte ville och tyckte de var skit. Men om någon ska kunna definiera populism så är det väl Gustav Fridolin. (Googla på Gustav Fridolin och populism så har du läsning som räcker hela kvällen.)

Men i hans fall handlar det naturligtvis inte om populism utan om godhet, som enbart stoppades av de onda krafterna inom socialdemokraterna och vänstern? Stefan Löfven låg förresten inte långt efter i löftesligan när han bland annat garanterade en handlingskraftig regering, inga skattehöjningar för den vanlige arbetaren och ett avskaffande av andra sjuklöneveckan om han fick sitta på styråran.

Gustav Fridolins motstrategi mot populism är i alla fall, enligt honom själv ..

1. Tydliga moderna visioner.
2. Globala sammanhang.
3. Breda politiska lösningar.
4. Myndigförklarande av medborgare.
5. Starka demokratiska arenor.

Håhåjaja .. värdeorden står som spön i backen och det är tydligen inte lätt att vara den partiledare som har sämst förtroende i förtroendemätningarna. Då måste man ta i från tårna och hoppas att den sista idioten inte är född än .. eller att man åtminstone får behålla de partimedlemmar som ännu inte bestämt sig för att gå över till Vänsterpartiet.

Men jag tror inte han är ensam om att tro att ett förlorat förtroende kan repareras av ett antal debattartiklar i DN och ett salvelsefyllt tal i Almedalen.

Politik verkar ha blivit för svårt för ungdomsförbundens massproducerade politiker. De kan helt enkelt inte navigera i dagens moderna samhälle där en lögn avslöjas i samma ögonblick som den uttalas. Något som även dagens ledarskribenter borde tänka på innan de sätter fingrarna på tangentbordet.

Det enda rätta vore väl att sätta ut en annons inför nästa val där kompetenta företagsledare, branschspecialister, ekonomer och annat kunniga människor med specialistkompetens kunde söka jobbet som Sveriges nästa regering.

Varför inte börja nu? In med platsansökan och komplett CV, gör ett personporträtt i TV och låt svenska folket rösta fram ett större antal kandidater som vi sedan kan rösta ihop till en regering 2018. Vi är i stort behov av kompetenta ledare som kan styrka att de uträttat något av värde i livet..

Politik ÄR för svårt för politikerna numera. De klarar inte av de moderna visionerna, de globala sammanhangen, de breda politiska lösningarna .. för att inte tala om deras oförmågan att myndigförklara medborgarna när de rör sig på det de tror är starka demokratiska arenorna.


8 kommentarer:

 1. Exakt hur ska myndigförklarandet av medborgarna gå till, ska de inte få ha kvar sitt fina systembolag längre, det som skyddar dem mot sig själva med dubbla prislappar på flaskorna jmfrt med många andra länder i närområdet..?

  SvaraRadera
 2. "Politik verkar ha blivit för svårt för ungdomsförbundens massproducerade politiker. De kan helt enkelt inte navigera i dagens moderna samhälle där en lögn avslöjas i samma ögonblick som den uttalas. Något som även dagens ledarskribenter borde tänka på innan de sätter fingrarna på tangentbordet."

  Den meningen kommer jag suga på hela dagen.
  Tack Anybody.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det var riktigt snyggt formulerat!
   Klipper den till samlingen, som jag brukar säga.

   Man tror att internetgeneration skulle ha lättare för detta. Finns en del att fundera på där.

   Radera
 3. Hej.

  Jag tar jobbet! Måste man åka Vasalopp först eller kan man hoppa över det den här gången?

  Skämt (?) åsido, utan en kärna i sig själv där det finns såväl mandom och mod (ändra genus efter behov) som rannsakan och moralisk råg i ryggen blir det Fridolin av alltihopa - och nästa generations politiker som är på väg att drivas upp kommer att framstå som hans kärleksbarn med AK-B...

  Om jag öppet och ärligt är den jag är, kan den som skall rösta lätt bestämma sig för om den gillar personen såväl som idén. Rätt eller fel, god eller ond, omoralisk eller moralisk, etisk eller oetisk, och så vidare; annorlunda men öppet, ärligt och hederligt (för att inte tala om hedersamt). Problemet är att en sådan människa lätt blir utmanövrerad av de mer flytande identiteterna, som Lööf eller Dinamarca.

  Så länge man inte gör något alls, har man inte gjort fel, är ledordet för politiker från högsta till lägsta nivå, och de är alla fyllda med en orubblig övertygelse om sin nödvändighet: utan politik sker väl ingenting, och hur vet man att det går rätt till om inte politiker är inblandade? Så är min erfarenhet av både riksdagspolitiker och lokaldito. Jag skulle önska att det bara var min erfarenhet, men den verkar vara legio.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vasalopp? Jag tror det skall vara mer "socialt engagerat" och mindre sportigt och macho.
   Pride-parad får det nog bli.

   Radera
 4. Hej anybody! Noterade tyvärr att Sverige fått plats i Säkerhetsrådet, precis som Maggan ville! Är platsen vikt för henne eller J Eliasson eller tom Fridolin, månne!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med. För första gången i mitt liv beklagade jag att Sverige fick en vinst. Det känns så fel. Har inte ens förtroende för Eliasson längre efter informationen om Anna Lindh stiftelsen. Finns det en enda vettig politiker kvar i landet?

   Radera
 5. Om vi bara slapp alla dessa politiska förenklingar i debatten! Då 'värdeorden' staplas på varandra och etiketteringen av oliktänkande når aldrig anade djup i vulgaritet och tarvlighet. Om politikerna bara kunde höja sig något till medborgarnas nivå...! Så att vi kan förstå vad de försöker säga!/Gunilla

  SvaraRadera