fredag 28 oktober 2016

Bli inte utbränd efter 1:a november.


Det påstås att regeringen Löfven saknar mål och visioner. Det är inte sant. Både mål och vision framgår tydligt för den som vill se.

I dag var det riksdagsdebatt om LSS och om det var något som var tydligt bland alla vackra, medkännande och till intet förpliktigande orden, så var det budskapet att regeringen inte tänkte avvika från målet .. att så mycket som möjligt av kostnaderna ska lastas över på kommunerna.

Kommuner som kommer att göra allt som står i deras makt att bolla tillbaka brukaren till Försäkringskassan eller ge så lite som det rimligen går att ge och lasta över den oönskade funktionshindrade på de anhöriga eller pressa in vederbörande i något ledigt hål där det inte redan bor någon asylsökande.

För det finns inga lokaler för gruppbostäder eller handikappanpassade lägenheter för funktionshindrade .. där bor redan ensamkommande unga män, som också ställer krav på kommunens uppmärksamhet och insatser.

Ett annat mål som regeringen inte tänker göra avkall på är att allt ansvar för den sk "integrationen" av tusentals bostadslösa, arbetslösa "nysvenskar"  ska lastas över på kommunerna .. så fort som möjligt .. och oavsett om det finns bostäder för dem eller inte.

Ansvaret för skolan ligger redan på kommunerna och även om staten ger lite allmosor i form av "välfärdsmiljarder" så saknas det både lokaler, lärare och möjlighet att lösa både de "gamla" och de "nya" problemen som skolan har att brottas med i dag.

Äldreomsorgen är också kommunernas bord. I dag är ju själva namnet ett skämt. Omsorgen om de äldre? Det vi ser nu är så långt ifrån omsorg som det är möjligt.

Men äldre och funktionshindrade engagerar inte i så stor grad att regeringen känner sig hotad.

Vad spelar det för roll att det som före valet var krav på demensboenden, åtgärder för att stoppa svälten hos äldre som inte får tillräckligt näringsrik mat tillräckligt ofta och rätten till äldreboenden och värdiga liv .. förvandlades till förtvivlad ensamhet i hemmet utan möjlighet till utomhusvistelse .. någonsin, någon gång. Samt iskall rädsla varje gång dörren öppnas och en ny, okänd människa stressar in i hemmet och på några minuter utför något som kallas hemtjänst som föremålet för stressen själv får betala för. Så där försvann möjligheten att köpa sig tjänsten sol och vind .. utomhus, en enda futtig timme i veckan.

Att "titta till" äldre är ju "enkla jobb" som kan utföras av vem som helst, typ. De kan ju liksom inte dö i förtid, eller hur?

Några äldreboende för andra än dem som garanterat bara har några månader kvar av livet finns inte. De som fanns befolkas nu av andra som bedöms behöva dem bättre. I min egen kommun hann inte några äldre flytta in i det nybyggda äldreboendet som många köat i åratal till .. på andra platser har de äldre ersatts med nyanlända familjer i takt med att de haft den goda smaken att dö.

Ser ni den röda tråden?

KOMMUNERNA SKA BETALA.

Den senaste insatsen för att nå det målet är beslutet att Försäkringskassan frånoch med den 1:a november inte längre kommer att betala ut sjukersättning"i förskott" innan en fullständig utredning uteslutit att den sjukskrivne har någon som helst arbetsförmåga.

Det kan ta tid.

Är läkarintyget ofullständigt ifyllt får du det tillbaka och det är ditt ansvar att se till att det blir åtgärdat .. även om varken du eller behandlande läkare egentligen förstår vad Försäkringskassan vill ha. Och alla som har haft något som helst med Försäkringskassan att göra vet att en utredning kan ta tid.

Lång tid.

Och är utredaren ledig, vabbar eller är bortrest på kurs .. så blir dina handlingar liggande till den dagen då utredaren återkommer och begär kompletterande uppgifter.

Jag var inblandad i en sådan process en gång. En kvinna som slitit sönder rygg och armar under ett helt liv i vården. Hennes arbetsförmåga ansågs räcka till för "ett icke-armbelastande" arbete! Trots att hon varken kunde klä av eller på sig själv.

Det tog över ett år och många turer i olika instanser, innan hon så småningom fick rätt till 75% sjukersättning. Egentligen borde hon ha haft 100%, men som hon själv sa .. om jag kan plocka en blomma, eller skölja ur kaffekoppen en dag, så kan jag göra det på mina 25% utan att skämmas.

Under utredningstiden var hon fortsatt sjukskriven och fick ersättning, det som Försäkringskassan nu kallar "förskott". Det hade hon inte fått om det hänt efter den 1:a november i år.

De som kommer att drabbas av de nya reglerna är kvinnor som hon. Kvinnor med utbrändhetssymptom, utmattningsdepressioner, värk, sömnproblem och huvudvärk, diffusa mag- eller ryggsmärtor, fibromyalgi eller liknande svårutredda diagnoser.

Det kan ta månader innan beskedet om att Försäkringskassan anser att det finns tillräckligt med arbetsförmåga för ett "icke-arm eller ryggbelastande arbete" och att du förutsätts söka detta själv.

Vem betalar då din hyra? Vad ska du då leva på, nu när du redan ligger efter en månad med hyran?


Och vem står för det?

Jo, landets alla redan hårt ansatta kommuner.

Den röda tråden löper också genom hela vårdsektorn, nu när regeringen dessutom satsar hårt på storregioner. Tänk bara så mycket av kostnaderna som kan lastas över på kommuner och landsting.

Och tänk bara vilken kalasbudget Magdalena Andersson kan lägga fram i valrörelsen om regeringen snabbt nog kan befria sig från kostnaden för tärande sjuka, funktionshindrade , arbets- och bostadslösa flyktingar och deras anhöriga, samt allt annat obehagligt .. som du och jag får betala för i höjd kommunalskatt utan att själva få något tillbaka i form av fungerande välfärd.

Så bli inte arbetslös, bostadslös, gammal eller sjuk, råka inte ut för handikappande olycksfall och föd inga funktionshindrade barn om du inte bor i en rik kommun som har råd med dig.

8 kommentarer:

 1. Staten har ju alltid god ekonomi medans kommunerna har en usel ekonomi...Så nu undrar jag kan jag bosätta mig i staten Sverige istället så jag slipper dras med en fattig kommun ?

  SvaraRadera
 2. Problemet är att regeringen för staten Sverige försöker slippa medborgarna i staten Sverige.

  Det blir liksom lite lättare och billigare att regera då och mer utrymme för resor till andra länder som behöver hjälp med demokrati och moraliska riktningsgivare.

  Men kom ihåg var du hörde det först .. snart kommer vi att ha lika stor brist på kommunpolitiker som vi har på socialsekreterare och poliser.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi behöver färre politiker, ett minskat antal politiker är bra. Förhoppningsvis skaffar dessa F d politiker ett vanligt lönearbete och lär sig hederlighet istället för lögnerna de häver ur sig.annars kan man alltid hoppas på att de avlider i någon sjukdom med ett hastigt förlopp så att de inte belastar vårdapparaten i onödan och därmed avslutar sina dagar till allmän båtnad.

   Radera
 3. Hej.

  Det blir väl till att knacka på hos Mig-verket och förklara sig som ensamkommande vuxet barn vilket tappat sina handlingar.

  Då kan man till och med få en av kommunen köpt bostadsrätt.

  Är man dessutom tillräckligt kriminell kan man få stora skadestånd när man får strafflindring i hovrätt och HD.

  Men bara lugn - den Store Ledaren har en plan. De äldre som tidigare var pålitliga sosse-röster dör snabbt av när vi återgår till äldre- och handikappvård av modell före 1950. De nya sosseväljarna är de bidragsberoende invandrarna:

  "Rösta vänster, annars sänker borgarna bidragen", typ.

  Tur att det inte är förbjudet att flytta från Sverige än - undrar hur hög den snart kommande flyttskatten kommer att bli?

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

  SvaraRadera
 4. Har skrivit tidigare om att jag undrat hur i hela fridens namn gravt handikappade klarade sig före LSS. Att jag tycker det är helt vansinnigt att någon handikappad ska ha helt egen personlig assistent majoriteten av dygnets timmar. Det har man inte ens på intensivavdelningar då man är sjuk ... så ja jag tycker att det borde organiseras gruppboenden i massor där man delar på den personliga assistansen.
  Det är inget snack om saken att FK känt sig rika och aldrig tyckt sig behöva strama åt tidigare. Så har jag tolkat utvecklingen i antalet personer med PA och antalet utverkade timmar.

  Tills en annan statlig utgiftspost formligen exploderade med början förra året. Det var spiken i kistan för något som pågått väldigt länge i Sverige och nu konvergerar. Mot något rätt otrevligt tror då jag, med tanke på hur veliga politikerna är och har svårigheter att kalla en spade för en spade.

  Instabilitet. Skattemedel överkonsumeras i sådant som inte alls ger någon investering för *Sverige*. På det individuella planet kan det vara en investering ja, men konvergensen går mot att det aldrig kommer att betala tillbaka sig för *Sverige*, utan fortsätta vara stora utgiftshål som drabbar fler och fler.

  Höstens 'ingen kunde ana' händelse är just bara strået som nu bryter kamelryggen.

  Det jag nu läser om gravt handikappade, och definitivt inga fejk där, som nu blir AV med sin assistans är ta mig fan snuskigt. Inte minskad, utan AV med den.

  Och under tiden väntar vi på t.ex att ålderstester ska göras så åtminstone några hinner flyttas till vuxenboenden istället för dyra 'barnahem'. Vi väntar på 300 000+ anhöriga de närmaste åren till ett Sverige med stor brist på bostäder. Vi vet att de flesta asysökanden är lågutbildade och deras fruar ligger än värre till utbildningsmässigt. Arbetsfrekvensen är oroväckande låg efter 15 år i landet och under tider med mycket färre anlända. Deras eventuella barn kommer att sättas i skolor svenskarna lämnat och lärarbristen är stor generellt. Torde bli värre där med. Utanförskapsområden ... polisen ... socialtjänsten ...

  Ja konsekvenslistan är lång. Och allt är i grund och botten politikernas fel. Jag tittar med djup avundsjuka på våra grannländer som inte tar något år på sig att fatta beslut, sådant de har betalt för att göra för sitt *land*, då de ser varthän det barkar.

  Sverige kommer att gå till historien som ett varnande exempel för hur man INTE ska göra på väldigt många områden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tillägg till min urlånga post. Första stycket om gruppboenden. Ja det går ju inte nu när det dammsugs efter boenden åt antingen asylanter eller dem som fått PUT/TUT. De kommer först.

   Jävla politiker ....

   Radera
 5. Ibland önskar man att vissa skulle få mycket gravt handikappade barn för att förstå vad det innebär. Eller möjligtvis själv skada sig väldigt illa i en bilolycka eller liknande. Det kallas KARMA.

  SvaraRadera
 6. Vänster-politiken påminner mest om någon slags avsomnad (händer inte mycket) "dinosaurie-linje" där det mesta man säger sig vilja göra är frånsprunget av samhälls-utvecklingen? Även tröga medelklass-journalister med blåröda slingor i håret börjar ju uppmärksamma detta, att det man ägnar sig åt till stora delar är en vandring in i ingenstans. Det man vill göra går inte, men man vägrar ändå anpassa sig & vilja göra det som är möjligt i samtiden. Trögo(s)aurus Rex..?

  SvaraRadera