fredag 10 februari 2017

"Socialdemokraterna störtdyker i opinionen" ..


.. så står det inte som rubrik i tidningarna, trots att sossarna fallit mer (2,4%) än Moderaterna (2,1%) i Sifos extra mätning för februari, som var beställd för att ge stöd till en helt annan rubrik. Båda resultaten ligger dessutom strax över felmarginalen som är +/-2%..

Den förändring  som egentligen är störst är den som inte syns och handlar om dem som INTE vill ange vilket parti de skulle välja om det var val i dag.

Där kan vi tala om siffror som "rusar" högre än Centerns. Förra året i februari var siffran 11,9% och i år 14,7 .. vilket ger en fingervisning om att så många som 2,8% av 2420 tillfrågade inte vill tala om vilket parti de tänker rösta på.

Så om vi räknar med felprocenten och de tysta väljarna så kan resultatet av mätningen mycket väl vara att "Socialdemokraterna störtdyker i opinionen" medan ingenting har hänt med Moderaternas siffror .. eller att Sverigedemokraterna har klättrat upp som Sveriges näst största parti. Allt detta är faktiskt helt möjligt med så pass små förändringar som det handlar om.

Men en sak vet jag 100% säkert, jag kommer aldrig mer att betala för att ta del av de "fakta" som sprids av våra största dagstidningar.2 kommentarer:

  1. Hah! Hade helt missat det!
    Skall vi utöka talessättet till "lögn, förbannad lögn, statistik och tolkning av statistik"?

    Stort tack. En mätning gör ingen sommar, skall jag påminna mig själv lite oftare.

    SvaraRadera
  2. Ler håller med i allt å skrev så på tw igår om den "beställda" siffran

    SvaraRadera