tisdag 21 mars 2017

”Det sker eftersom staten låter det ske” ...



Det som staten låter ske är det som diskuterats de senaste åren bland gräsrötter, bloggare och oroade kommentatorer. Bara det är ju värt en ögonbrynshöjning. Våra folkvaldas reaktionstid verkar vara ett par år långsammare än folkets?

Ledarsidorna ser samma mönster när han pekar på innehållet i den politiska debatten .. ”Det är motståndarens fel, att de upplevs som mer trovärdiga i sin problem- och vardagsbeskrivning än vi och att väljarna ser deras förslag som bättre än våra, som gör att högerpopulismen skördar framgångar. Det är motståndarnas fel – inte vårt”.

Det finns egentligen ingenting som jag är så trött på när det gäller politiker som det eviga pekfingret som skuldbelägger allt och alla .. utom det egna partiets politik och handlingar. En partiledardebatt är så förutsägbar att nästan vem som helst kan skriva ner innehållet redan innan den sänds.

Statsminister Löfven skriver redan nu en debattartikel om vilkas fel det kommer att vara om det inte blir "rätt" resultat om 530 dagar. Det är alla andras fel! Alla de som uppmärksammat det som inte ska uppmärksammas, de som tolkar sin egen verklighet på ett felaktigt sätt och de som förväntat sig utdelning på kapital insatt i den gemensamma välfärdsfonden. Det vill säga en stor del av det som numera kallas för Falska Nyheter.

Och så kommer Ivar Arpi och påstår att statsministern själv agerade som farbror Melker i Saltkråkan och hanterade sanningen lite efter behag i samband med flyktingvågen som sköljde över landet 2015?

"Vem i regeringen är det som ljuger" .. undrar han. Och om nu Löfven var lika dåligt påläst som Alice Bah Kunke, blir ju den naturliga följdfrågan .. varför? Redan när Stefan Löfven stod och lovade att hans land inte hade några gränser eller murar, pekade all statistik och alla prognoser på att det som landet verkligen hade behov av var mer kontroll av gränserna.

Något som regeringen nu påstår att de har .. trots att den sanningen också, med god marginal, kvalar in under rubriken Falska Nyheter, om vi ska tro på Löfvens eget budskap .. att hålla sig informerad och att inte sprida oriktig information är även ett ansvar för alla samhällsaktörer: politiska partier, organisationer och mediebolag.

"Att hålla sig informerad" .. är precis det Per Gudmundson gör på SvD, när han pekar på Migrationsverkets analys som säger att ”Den tillfälliga lagen som infördes i juli 2016 har inte påverkat antalet asylsökande som kommer till Sverige".  

Jag tror också att .. Hindren på kontinenten kan inte tas för givna. Avtalet med Turkiet är inte hugget i sten. Om någon av dessa två faktorer förändras riskerar Sverige ett nytt 2015, eftersom våra åtstramningar inte har varit tillräckligt kraftfulla. Vi är fortfarande ett av EU:s mest generösa asylländer. Vi skiljer ut oss kraftigt från vårt närområde, och blir därmed ett givet destinationsland. Bara jämfört med våra grannländer lockar vi till oss fyra gånger så många asylansökningar per capita".

De gränskontroller som regeringen nu berömmer sig av, sker alltså inte här utan i andra länder. "Att antalet asylansökningar sjunker i Sverige beror alltså nästan uteslutande på yttre faktorer".

Men till och med det är för mycket tycker Miljöpartiet som helst inte vill ha några kontroller alls eftersom vi alla är goda och välmenande människor som ska ha samma rättigheter .. med undantag för dem som har haft det så dåligt och svårt jämfört med andra att de bör ha en rättvis rätt till kompensationsrättigheter.

Eller hur de nu tänker? För min personliga del har jag bara en önskan kvar inför nästa val och eftersom jag lämnat Svenska Kyrkan antar jag att jag är avstängd från direktkommunikation med Gud Fader själv, så det får bli en enskild bön här på bloggen .. visa att det finns lite förnuft kvar i landet och se till att åtminstone Miljöpartiet åker ur riksdagen!

AliceTeodorescu beskriver min egen uppfattning bättre än jag tänker den själv, när hon beskriver Centern som det nya Miljöpartiet. Ett hjärtegott parti som, "precis som MP, låtsas som att det inte existerar en motsättning mellan stor migration och generös välfärd", och talar om öppna gränser och obegränsad anhöriginvandring utan att för ett ögonblick fundera över konsekvenserna eller kostnaderna som medborgarna förväntas bära med ett tåligt och generöst leende på läpparna.

Det vill säga .. det som sker eftersom staten låter det ske .. om Centern får något att säga till om.

Jag måste erkänna att jag inte är så god, generös och tålmodig som våra folkvalda förväntar sig, men å andra sidan hade jag förväntat mig mer av dem också.

I dag kan jag läsa mer än två år gamla inlägg från politiska bloggar som känns mer realistiska, lösningsinriktade och aktuella än det som politikerna själva tror ska bli valvinnande budskap under den kommande valrörelsen.

Ett val som jag förhåller mig till på samma sätt som jag sköter min trädgård .. jag tar bort det värsta ogräset och inser att resten orkar jag inte förhålla mig till.

Men å andra sidan är jag en enkel människa som inte har lika höga förväntningar som kulturministern, som är övertygad om att ju fler ädla blomster vi planterar desto mindre ogräs blir det.


7 kommentarer:

  1. utlandssvensk21/3/17 18:22

    "I dag kan jag läsa mer än två år gamla inlägg från politiska bloggar "

    Varför inte gå lite längre bak i tiden och läsa det 33 punkters program som SD antog samtidigt som Jimmie tog över 2005? Du kommer att finna nästan alla förslag om åtstramningar som vi har sett från 7klövern de senaste 2 åren där:

    http://www.expressen.se/nyheter/sverigedemokraternas-33-punkter/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vet och har läst det eftersom jag förutsåg den här utvecklingen redan 2010 när dåvarande ärkebiskopen markerade mot SD inför riksdagens öppnande.

      http://anybodys-place.blogspot.se/2010/10/barnsligt-omoget-daligt-omdome.html

      Radera
  2. Våra "ledare" kanske idag kan svara på frågan som jag har ställt i mer än tre år: "Kan man ha en fri invandring i en välfärdsstat?"
    De kanske också kan börja ta tag i det största bedrägeri som har drabbat Sverige: De s k ensamkommande flyktingbarnen. Den som inte begrep att detta var en "utmaning" när inströmningen exploderade under 2014 och 2015 borde inte få vara ledare idag.
    Bo Adolfsson, Mölndal

    SvaraRadera
  3. Hej.

    Allt dåligt och allt fel beror på EU-länder som inte tar sitt solidariska ansvar, på gnälliga gnetter som inte tror på värdegrunden, på mörka krafter, på bruna rötter, på mörkertal och anmälningsbenägenhet, på att Sverige inte är fritt från fossila bränslen och inte konsumerar mer koldioxid än Sverige producerar, på Trump, på Putin, på Erdogan, på Israel, ja på spontana ryckningar i rum/tid-väven.

    Inget dåligt beror på de senaste trettio-fyrtio årens politik.

    Hys hopp och förtroende för snart skall Löfven sätta in sina mirakelvapen i kampen mot utanförskapet!

    Kamratliga hälsningar,
    Rikard, fd lärare

    SvaraRadera
    Svar
    1. Slutklämmen var bland det roligaste jag läst på länge.

      Radera
  4. Hej anybody! Tjänstemanna- och politikeransvar måste införas! Vi skattebetalare blir så grundlurade och får betala för avsatta politiker och generaldirektörer och betala för ekonomiska migranter, utbildning, uppehälle etc. Det är endast SD som problematiserar detta!

    SvaraRadera
  5. Svart-Malin22/3/17 15:11

    Något som förvånar mig storligen med Centerns framgångar är att så många till vänster jublar och rentav kan tänka sig en röst på Lööf. Det verkar onekligen som att migrationsfrågorna överskuggar allt annat så till den grad att man struntar i att de är så nära nyliberala Stureplansliberaler som det går att komma idag.
    Jag har personligen hört en besviken miljöpartist av vänstersnitt prata beundrande om Lööf och hennes parti. Jag får inte ihop det, men det är inte mycket jag uppfattar som logiskt i dagens Sverige.

    Jag minns t.ex en tvärarg vänsterkvinna som var vansinnig på Brexit. Själv hade hon röstat nej till både EU och euro, men se det var en helt annan sak. De som röstade för Brexit gjorde det av "fel skäl" trodde hon och då måste hon ju tycka tvärtom mot vad hon hade tyckt innan, men hon tyckte tvärtom av "rätt skäl". Glasklart! Icke för mig, jag vill bara dra något gammalt över mig när jag hör sånt.

    "Våra folkvaldas reaktionstid verkar vara ett par år långsammare än folkets?"
    Det är något jag lagt märke till många gånger. Det gäller både politiker, mediafolk och kulturditon. I vissa fall ligger de 5-6 år efter folket. Kanske inte konstigt då de verkar leva i små bubblor med likasinnade och långt från verklighetens folks högst påtagliga problem. Så går det som det går också. De har hakan i knät när Trump blir president, bara som ett exempel.

    SvaraRadera