lördag 20 oktober 2018

Stresstest för Makthavare?


När du blir ägare till en stor och imponerande Schäfer kan det kanske kännas intressant och genomtänkt att låta hunden genomgå en stresstest, en sk mentaltest, för veta vad du har att jobba med under de närmaste åren.

Det kan du göra antingen genom din Brukshundsklubb eller på polisens och militärens hundutbildningsplats vid Rosersberg, där det också finns möjlighet för utbildning av helt vanliga hundar och ägare.

Så vi skickade iväg Maken och Schäfern på kurs. Det hade de nytta av båda två och som grädde på moset fick vi kvitto på att vi hade en snäll, men inte menlös, hund som tveklöst skulle sätta tänderna i den som skulle komma på tanken att attackera oss – men som samtidigt kunde bryta attacken på kommando från någon av oss.

Däremot var hon måttligt intresserad av arbete, träning och ovillkorliga regler när det gällde hennes egen rätt att fritt utforska omgivningarna och viltbeståndet, vilket stärkte åtminstone mig i förvissningen om att Maken och Schäfern var som skräddarsydda för varandra – sådan Herre, sådan Hund! Utlåtandet blev .. en trevlig, trygg familjehund men inget ämne till skyddshund.

Den senaste tiden har jag funderat mycket över stresståligheten hos våra myndighetspersoner/makthavare – politiker, ministrar, generaldirektörer, direktörer och allt vad de kallas - samt alla andra som vi utnämner och avlönar för att de ska se till att samhället fungerar. Sett så här från gräsrotsnivå känns de påtagligt trendkänsliga, ängsliga, rädda och initiativlösa. Trevliga, trygga familjemänniskor – men kanske inte direkt vad du vill hålla i handen när det värsta tänkbara drabbar dig själv, din familj eller samhället.

Egentligen borde de allihop kunna visa upp ett stresstestprotokoll, utformat efter det som brukshundsklubbarna brukar utfärda för de hundar som en del ägare låter testa innan de används i avel.

Om jag tar Svenska Brukshundsklubbens mentalbeskrivning och dess olika moment och använder dem som grund för en skiss på ett stresstest för blivande makthavare skulle det bli ungefär så här ..  

Kontakt/socialitet
Testledaren iakttar den blivande makthavarens reaktioner vid kontakt och samarbete med en främmande, helt vanlig människa och jämför med reaktionerna vid möten och samarbeten med främmande personer med kända parti-, åsikts- eller trostillhörigheter. Man tittar också på hur makthavaren låter sig påverkas av testledaren.

Humor/lekfullhet
Testledaren tittar på den blivande makthavarens förmåga att ge och ta i sociala sammanhang och förmåga att samarbeta med andra genom att titta på lusten att skämta, lyssna och ta initiativ till avkopplande samvaro samt hur engagerad h*n är av att bidra när andra tar motsvarande initiativ.

Jaktlust/Förföljande/Trendkänslighet
Testledaren tittar på den blivande makthavarens reaktioner på opinionsmätningar, nya heta trender på sociala medier eller kritik på ledarsidorna, h*ns intresse av att följa nya eller pågående drev, hur snabbt h*n startar och vad h*n gör när drevet byter riktning eller trenden kallnar.

Aktivitet
I momentet aktivitetsnivå tittar beskrivaren på hur den blivande makthavaren beter sig i ett passivt tillstånd när han inte kan påverka skeendet. Här reagerar en del olika, men önskvärt är att en blivande makthavare kan koppla av i en passiv situation trots att h*n har varit aktiv precis innan.

Nyfikenhet/intresse
Testledaren tittar på den blivande makthavarens nyfikenhet, vilja och mod att lämna sin trygga plats för att undersöka det som nyss hänt och eventuellt vara aktiv med vad som kan ha uppfattats som skrämmande. Testledaren beskriver även makthavarens intresse för att inleda samarbete med eller besvara inviter från andra utanför h*ns egen grupp.

Skott
En ljudkänslig ledare mår inte bra i dagens bullriga samhälle och makthavare som är skotträdda eller skottberörda för ofta över denna rädsla till sin omgivning och sina underlydande. För användning i riksdagsarbete och vid utbildning är det viktigt att makthavaren inte är skotträdd. Här beskriver man om makthavaren är skottberörd både i aktivt och i passivt tillstånd.

Rädsla
Det kan kanske vara rationellt för en blivande makthavare att bli rädd om h*n utsätts för ett plötsligt hot, som i ett moment då t.ex en sverigedemokrat eller en vänsterpartist plötsligt dras upp framför h*ns ögon. Det är också viktigt att rädslan släpper när överraskningen/hotet upphör och att h*n slappnar av och kanske till och med visar nyfikenhet för det som skett. Detta, samt hur mycket stöd h*n söker från sin omgivning, tittar Testledaren på i flera moment.

Hot
I det här momentet använder man funktionärer utklädda till ryssar, Donald Trump, människor från landsbygden eller en större grupp från ett äldreboende, för att se hur den blivande makthavaren reagerar på okända hot som långsamt närmar sig. Testledaren tittar på hur h*n står emot hotet, om h*n vill försvara sig eller sin omgivning, samt om h*n visar intresse att kommunicera med personerna efter att dessa slutat agera hotfullt.

Efter beskrivningen
Efter beskrivningen publiceras en kopia av protokollet som bevis för att den blivande makthavaren har godkänd mentalstatus. (Originalet skickas via Svenska Brukshundklubben till Svenska Kennelklubben (SKK) för registrering och förs in i hundens stamtavla) .. här är jag lite osäker på hur det hela ska administreras?

Med tanke på den lön och de förmåner som den blivande makthavaren skulle komma i åtnjutande av – ofta utan krav på relevant utbildning eller arbetslivserfarenhet –är det väl inte för mycket begärt att de som betalar får ett kvitto på att h*n klarar av jobbet även om det blir stressigt när det inte blir som h*n tänkt sig?



6 kommentarer:

  1. Hur gör vi med de som fallerar i alla moment? Typ alla nuvaranda makthavare. Kanske en spruta hos veterinären?

    SvaraRadera
  2. Sällskapspolitiker hos pensionerade statsråd??

    SvaraRadera
  3. Finns ingen lösning på problemet annat än en total reformering av vår demokrati och de enda som kan initiera den är de som har makten idag. De har såklart ingen som helst motivering varför de ska frivilligt avstå från makt så där sitter vi fast tills krisen är ett faktum.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var ett välkommet återseende måste jag säga"! :-)

      Ang. "problemet" så är jag helt överens med dig - det finns ingen lösning så länge som egenintresset går före landets bästa.

      Det är väldigt många som börjar inse det nu och som mår väldigt dåligt eller drar ner mössan till axlarna och helt försöker bortse från det som vem som helst kan se komma framöver.

      Radera
  4. Hoppas att allt är bra annars! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Allt är så ok det kan vara bortsett från att jag - i likhet med de flesta - har svårt att navigera mellan värdegrunden och alla olika moralcertifieringarna.

      Det var bättre förr när det gick att lätta på lågtrycken genom att skratta eller raljera över dem. Nu är social medier minerad mark för dem som inte har ett rejält - och socialt värdegrundsanpassat - skyddsnät.

      Radera