fredag 10 april 2015

"Om något ökar i kostnad med 2 miljarder förstår alla att man måste göra något." ..

 .. sa Stefan Löfven i torsdagens frågestund med statsministern. Eller vad man nu ska kalla det? Tove Lifvendahl på SvD väljer att kalla det för "filosofiska rummet" och med tanke på svaren så är det väl inte så illa tänkt.

Men när statsministern anser att en ökad "kostnad" på 2 miljarder, där det mesta vänder tillbaka till staten i form av skatter och avgifter, är att se som något akut, som omedelbart bör åtgärdas, så ...

.. vips, så står den där.

Elefanten i rummet som ingen får lägga märke till.


Du får absolut inte dra dig till minnes den reviderade prognos som Migrationsverket släppte i juli förra året, där de beräknade de utökade finansieringsbehoven för asyl och migration till "48 miljarder kronor sammanlagt för i år och de kommande fyra åren. 48 miljarder utöver redan budgeterade belopp.".

När något ökar i kostnad med 48 miljarder förstår ju alla att man inte måste göra något .. enligt den rödgröna logiken?

I varje fall så bör du inte tänka på att Anders Borg varnade för "en påtaglig ökning av kostnaderna för asyl och migration” och det är förmodligen helt förbjudet att hänvisa till TinoSanandajis påpekande att .. "De officiella kostnaderna hade enligt vårpropositionen växt till drygt 25 miljarder år 2014 redan innan migrationsverkets nya chockprognos" och att .. " De 48 miljarder vi diskuterar handlar bara om direkta kostnadsökning för migrationsverket och asylsystemet. Kostnadsökningen i andra budgetposter ingår inte i dessa siffror. Exempel på andra utgiftsområden där invandring skapar kostnader är sjukvård, socialtjänst, förtidspensioner etc".

När något ökar påtagligt i kostnad, förstår alla att man måste göra något .. var det inte så han sa, statsministern? Så sent som i går.

Någon som förstår att man faktiskt MÅSTE göra något, är miljöpartisten(?) Bertil Torekull som förtydligar sitt tidigare inlägg med en replik, främst riktad mot dem som reflexmässigt hivade upp rasist- och SD-korten redan när de läste rubriken, "Dags att tillfälligt stoppa invandringen".

Bertil Torekull avslutar sin replik med .. "Ett begränsat invandrarstopp är möjligen naivt, legalt sett. Men min poäng var att statsministern genast bör tillsätta en kriskommission som snabbt (två tre månader?) presenterar ett helhetsgrepp om flyktingfrågan, innan den leder till folkligt uppror. Ty inte ens i den mest basala frågan har regeringen lyckats: rika kommuner flyr fortfarande sitt solidariska ansvar. En orsak är oklarheten om staten tänker betala kalaset - ty notan är hög".

En kriskommission som snabbt presenterar ett helhetsgrepp om flyktingfrågan, innan den leder till uppror .. jag kan riktigt se hur våra politiker ryser av obehag .. det är väl inte för mycket begärt?

Och om det ändå är det, så kan väl statsministern ändå mota ut elefanten och erkänna att hans regering, i likhet med dem som han själv hänvisar till som "alla", förstår att "man måste göra något"?

Något?

Går det att erkänna problem med ROT, som ändå är en blygsam "kostnad" i sammanhanget .. så borde det väl inte vara helt omöjligt att se att det finns betydligt större kostnadsökningar att reagera på?

Att "göra något" åt!

Men det är förmodligen svårt att skilja på sak och person, som vanligt.

Invandrare som grupp är precis likadana som svenskar som grupp betraktat. I bästa, och i allra flesta, fall handlar det om trevliga, hjälpsamma, sociala människor som kan se sambandet mellan rättigheter och skyldigheter, och inte begär mer än att få en möjlighet att leva, bo och skapa en framtid för sina familjer.

I värsta fall handlar det om rena rötägg eller kriminella grupper som utnyttjar dem eller det som går att utnyttja och som går över lik för att tillfredsställa sina egna behov.

Det är vi som är personerna.

En del är gamla, andra har problem av något slag, ytterligare några är sjuka, funktionshindrade, skadade och i behov av .. ibland livslångt .. stöd och hjälp.

Sådana är vi människor .. sedan kan vi kalla oss vänster eller höger eller vad vi vill.

Asyl och migration .. är saken. Det är politikernas ansvar. Det handlar om pengar och möjligheter och .. som sagt .. ANSVAR. Att ta bort problemorden gör inte att problemen eller kostnaderna försvinner.

Och jag är alldeles, alldeles övertygad om att de som underlåter att se, eller förnekar att "man måste göra något" .. vilket "alla förstår" .. och att de som inte ser det som nödvändigt att ta "ett helhetsgrepp", eftersom problemet inte ens finns .... skapar mer rasism och främlingsfientlighet än vad Sverigedemokraterna kan göra även om de anstränger sig aldrig så mycket och dessutom behåller de allra värsta dårfinkarna som de nu gör sig av med.

Men vart skulle alla blå och röda fingra peka om SD försvann?

Vilka skulle då vara rasisterna?

Vi?

De verkliga rasisterna är de som är nöjda och stolta när tusentals människor förvaras i trångboddhet, hopplöshet och passiv sysslolöshet i åratal .. i väntan på bostäder som inte finns och på jobb som inte heller finns .. och ofta tillsammans med människor som är till förväxling lika dem de flytt från.

De som sår mest rasism är media och politiker som väljer att se sig i spegeln i stället för att se medborgarna i ögonen.

Svenska folket i gemen är vänliga och hjälpsamma människor. Men vad händer när deras fullt berättigade frågor och oro möts med likgiltighet, rasistanklagelser och en lögn som säger att .. det finns inga problem, det som ser ut som förluster är oerhört lönsamt .. (OM alla får utbildning och arbete inom 2-3 år, förstås. För då löser det sig av sig själv!) .. och ALLA förstår att vi inte måste göra något. 

Alla .. utom frågeställaren då, som är rent kriminellt korkad och rasistisk och bara intressant en gång vart fjärde år.8 kommentarer:

 1. Kan det bli tydligare skrivet?
  Tack Anybody.

  SvaraRadera
 2. Du beskriver situationen i landet bra.
  Ibland (ganska ofta) får jag en känsla av att vi styrs av människor med något defekt mental hälsa. För kan man verkligen vara så blind och döv för vad som pågår, kan man verkligen vara så bortom all sans och balans och ändå anses vara verklighetsförankrad. När människor förr inte klarade av att sköta sin ekonomi så sattes de under förvaltning. Idag borde vårt lands ekonomi sättas under förvaltning för de som ska vara våra ledare är varken mogna eller kompetenta för uppgiften.

  SvaraRadera
 3. Men det är ju väldigt lönsamt enligt en tidigare statsminister och en tidigare statsministers kusin!
  Ja även enligt en nuvarande statsminister.
  Full fart mot stupet! Ju fortare vi kör desto mer spännande blir det.
  Civilingenjör Bo Adolfsson

  SvaraRadera
 4. Hear, hear!

  Exakt på pricken! Bullseye! M.m.

  Any for statsminister!

  Synd du inte är politiker. Du hade garanterat fått min röst.

  V

  SvaraRadera
 5. Måste vara stupid.
  http://www.dn.se/ekonomi/arbetsformedlingen-permanenta-dagens-hoga-invandring/

  För att klara välfärden måste den höga invandringen permanentas.
  Ur artikeln"För de som kommit mellan 2006 och 2011 saknade hela 70 procent eller mer ett arbete 2012"

  Dessutom blir man ju nyfiken på vad som är arbete och hur många timmar det arbetats.

  Någon kanske kan förklara för en "stupid".

  SvaraRadera
 6. Det absolut bästa jag läst om svensk politik på väldigt länge! Bravo!

  SvaraRadera
 7. HÖR HÖR HÖR! LÄS LÄS LÄS! Jag önskar någon i regeringen läste detta men de kanske är politiska dyslextiker med noll förankring i vanlig mänsklig tankeverksamhet..

  SvaraRadera
 8. Det här kan framstå som oerhört pessimistiskt trots att jag i grunden ser mig som en optimist... Men, jag tror att det helt enkelt ät för sent att göra något åt immigrationen, de styrande har ju bestämt sig att förhålla sig dyslektiskt till verkligheten, att de skulle vakna upp i morgon sömndruckna med en tydlig tanke om att vi måste begränsa immigrationen genast, är inte ett troligt scenario. Prestigeförlusten är alldeles för stor då SD stolt skulle säga: -Vad var det vi sa? Så, som jag ser det så får vi helt enkelt förbereda oss på att gå på grund och först då börja samla ihop spillrorna. Att öka invandringen skulle leda oss snabbare dit...

  SvaraRadera