tisdag 17 april 2018

50 miljoner till Gustav Fridolin?


I vårbudgeten satsar regeringen 50 miljoner kronor för att stimulera läsandet på förskolor. Pengarna ska gå till inköp av litteratur.

Det låter väl bra?

Men hur ser det ut i verkligheten?

Vi har 290 kommuner som tillsammans ansvarar för drygt 7000 förskolor, om jag inte har tolkat Skolverkets statistik för 2016 alldeles fel.

Det måste då betyda att varje kommunal förskola får ca 7000 kr att köpa böcker och bokhyllor för, om inte kommunen hittar något mer akut hål att skyffla ner pengarna i?

Det låter ju fortfarande rätt trevligt och generöst, eller hur? Men behövs det?

Eftersom jag har arbetat på bibliotek och minns förskolornas barngrupper som regelbundet kom och lånade böcker och deltog i sagostunder kan jag inte låta bli att undra varför det alternativet inte längre verkar vara aktuellt?

Alla kommuner har ju bibliotek och till de orter som inte har dem inom gångavstånd kommer det regelbundet bokbussar som kan förse skolor och förskolor med förbeställda böcker.

Utan att det kostar någonting alls.

Det var länge sedan jag engagerade mig i bibliotekens göranden och låtanden så det är fullt möjligt att själva utlåningsverksamheten har upphört till förmån för andra angelägna aktiviteter som gör det olämpligt eller rent av farligt för förskolebarnen att vistas i den miljön? Men det borde ju fortfarande vara fullt möjligt för förskolorna att låna de böcker de vill ha och behöver?

I vilket fall som helst så verkar Fridolins femtio miljoner vara mer ett bidrag till Fridolin och Miljöpartiets valrörelse än till förskolebarnen som redan borde ha full tillgång till alla böcker som finns på landets bibliotek.




Per Gudmudson: Testet som visar vad du får i vårbudgeten

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar