lördag 2 januari 2021

Det är synd om Dan Eliasson ...

 Äntligen får han bemöta den fullständigt vettlösa kritik som blev följden av hans ”fullständigt nödvändiga” julfirande på Kanarieöarna. Jag kan verkligen känna hans indignation när han säger .. ”Jag har gjort bedömningen att resan är nödvändig. Jag har en dotter som vistas här och som jobbar här. Och jag firade jul med henne och min familj”. Jag har avstått väldigt många resor under den här pandemin, men den här tyckte jag var nödvändig”.

Dessutom så har han ”varit i kontakt med jobbet varje dag under min frånvaro. Och jag har lett möten, både interna och externa härifrån!

Och om andra människor gjort andra val eller avstått från det mesta så kan väl ingen skylla det på HONOM!

Det är uppenbart att Dan Eliasson ser sig som ett offer för ett drev. HAN är i sin fulla rätt att fira jul tillsammans med sin familj var, när och hur han vill. Det angår ingen annan. Han har ju dessutom funnits tillgänglig för MSB på videolänk om det hade funnits något behov av honom. Herregud, vad begär folk!

Ja, vad begär vi egentligen av våra välavlönade makthavare och vad är rimligt att begära?

Henrik Jönsson gör som vanligt en klockren sammanfattning av Myndigheternas Pandemi-hyckleri och den svenska förvaltningens sönderfall. Jag är tacksam för den eftersom den bekräftar allt jag själv funderar över och därmed räddar mig från att tro att jag fullständigt förlorat förståndet.

Det ÄR verkligen så här illa.

Men det är alltid lika synd om Dan Eliasson. Aldrig blir han uppskattad efter förtjänst, oavsett var han placeras. Alltid ifrågasatt och förföljd av negativa, obegåvade och okunniga människor.

Den ständigt missförstådde Dan Eliasson brinner för att det japanska management-konceptet LEAN från bilindustrin, även kallat management by stress, ska tillämpas på offentlig förvaltning. LEAN kallas även för Fiskmåsmanagement - Flyg in, för en massa oväsen, skit ner stället och flyg ut igen - något som Dan Eliasson verkar ha lyckats väl med under sin karriär.

Redan som statssekreterare vid Justitiedepartementet, där han utförde sitt uppdrag på ett minst sagt personligt sätt, kritiserades han, samband med Pirate Bay-målet 2006, för sin korrespondens med de amerikanska filmbolagens intresseorganisation.

Efter regeringsskiftet 2006 tjänstgjorde Eliasson som tillförordnad biträdande chef vid Säkerhetspolisen, där han ansvarade för analys– och underrättelseverksamhet och 2007 slog den tidigare justitiekanslern Göran Lambertz larm om att Dan Eliasson försökt få honom att sluta kritisera brister inom det svenska rättsväsendet. Svek och misstroende förföljer den arme Eliasson.

Men den alltid lika populäre Eliasson vandrar vidare i karriären och blir generaldirektör för Migrationsverket. (2007-2011). Vid Migrationsverket fick han goda omdömen från personalen i medarbetarundersökningarna som utfördes, förmodligen på order av generaldirektören själv.

Men det fanns ju anställda som hade en helt annan uppfattning och Ivar Arpi beskrev träffande hur det fungerade på ”Migränverket” under Dan Eliassons tid.

Det finns åtskilligt att säga om Dan Eliassons tid på Migrationsverket, men varför inte nöja sig med att han lyckades imponera så till den milda grad att han år 2011 utnämndes till Generaldirektör till Försäkringskassan, där han inte bara införde effektivitetssystemet LEAN,utan också använde Försäkringskassans officiella twitter till att "kräkas på Jimmy Åkesson" samt lyckades med konststycket att radera miljontals mejl som skickats till och från de 13 000 medarbetarna - vilket innebar att myndighetens internutredare inte längre kunde avslöja brott och missförhållanden med hjälp av myndighetens mejlsystem.

Den orättvisa kritiken som följde fick den ständigt otursförföljde Eliasson att acceptera tjänsten som Rikspolischef, med mandat att skapa den Nya Polismyndigheten i en tid då polisen är viktigare än någonsin.Han är en modern ledare med både juridisk erfarenhet och erfarenhet av att leda stora myndigheter”, sa den dåvarande inrikesministern Anders Ygeman, när han skulle förklara varför Eliasson är en bra chef för den nya Polismyndigheten.

Hur det gick kommer väl de flesta av oss ihåg.

Det okunniga folket klagade IGEN! Polisen insåg inte sitt eget bästa! Den stackars missförstådde Eliasson fick åter söka sig nya jaktmarker och hamnade som generaldirektör på MSB och inte heller här får han den bekräftelse och förståelse som han förtjänar.

Inte ens ett privat julfirande och en välförtjänt ledighet från coronapandemins opinionsundersökningar är heligt i drevet som ständigt följer Dan Eliasson. Vid det här laget har han förtjänat ett lugnare och mindre ansvarstagande uppdrag. Vad tror ni, är det kanske Socialdemokraternas nästa statsministerkandidat som laddar upp på Kanarieöarna?

13 kommentarer:

 1. Jag har länge tyckt att det är fullständigt nödvändigt att dan Eliasson åker till tex kanarieöarna. Vad jag inte gillar är att han kommer tillbaka.

  SvaraRadera
 2. Anses alltid den enskildes coronabedömning av vad som var lämpligt eller ej vara korrekt eller infaller en sådan funktion endast över viss (mycket hög) inkomstnivå?

  SvaraRadera
 3. Ja nog är det något skumt med att denne Eliasson alltid får nya toppjobb trots att han alltid misslyckas. Juholt fick ju aldrig samma chanser T.ex.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Juholt fick ju fina jobb igen! Nu är han ambassadör i Sydafrika.
   Varför får jag inget ambassadörsjobb?
   Jag skulle gärna återinviga ambassaden i Sri Lanka, som Carl Bildt tyvärr lade ner.

   Radera
  2. Han stängde även Sveriges ambassad i Bryssel!
   Blev konsulat.
   Där arbetade en sentida släkting till Pattons besegrare i militär femkamp 1912.
   Liten värld...

   Radera
 4. I en saga skred en äppelkäck kvinna runt som ett upphöjt helgon & lät högdraget meddela: "-Vissa reser & andra gör bara små oskyldiga utflykter.."

  SvaraRadera
 5. Nu har han ju tydligen bett att få avgå men inte på grund av vad han gjort utan beroende på hur det rapporterats om resan. En ohållbar situation enligt minister Damberg. Gode värld ' alltid nån annans fel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst!
   Underbart.
   Men
   Vad skall sk-t stöveln nu tillåtas att förstöra?

   Radera
  2. Det verkar inte ens som att han avgår, vad jag kan se har han begärt "omplacering"?
   Kan vi hoppas på att han hamnar på Jämställdhetsmyndigheten? Där borde han väl passa in som tuppen i hönsgården?;-)

   Radera
 6. I en värld ovan molnen gick löner inte mista. En orre försökte desperat fly undan löneutbetalningarna men blev snart varse det hopplösa; han föll rakt ner i en gräddtårte-studsmatta & landade åter igen mitt i penninghavet..

  SvaraRadera
 7. I en saga var vanans makt väldig. "-Jag är inte van att betala skatt, sådan är jag" sa en man med köttig uppsyn. Då applåderade sagans skatteverk, de hade stor förståelse för vad han inte brukade göra.

  SvaraRadera
 8. I grodvärlden visste man inget om vad som skedde i toppen på viktiga grodmyndigheter. Det tydde på stor politisk kompetens & lämplighet ansåg grodmedierna.

  SvaraRadera