Dagar kvar till riksdagsvalet 2018

torsdag 16 maj 2013

4000 nya klassrum ..


.. lovar inte Stefan Löfven & Co, men 4000 nya lärare ska få ner elevantalet med ca 5 elever i klasser med för högt elevantal på olika orter i Sverige. Var dessa 4000 lärare ska utföra sitt arbete berättar inte Stefan Löfven .. men det finns ju Ur & Skur förskolor så det är väl inte helt omöjligt med Ur & Skur-klasser??

Om man är lite konspiratoriskt lagt så  KAN man misstänka att just detta kan vara ett sätt att närma sig Miljöpartiet??

Eftersom sosseledaren redan nu lovat och försäkrat att han inte kommer att lägga några kostnader på den "vanlige knegaren" som tjänar upp till 60 000 kronor i månaden .. så får jag väl anta att förslaget är finansierat med Magdalena Anderssons "smarta skatter" som bara drabbar dem som tjänar mer än en riksdagsledamot??

Jag orkar inte räkna på kostnaden för 4000 lärare, men om man räknar på en snittlön på ca 25000/månad och lägger till 31,42 % i arbetsgivaravgifter och sociala avgifter så hamnar man nog på en försvarlig kostnad som i och för sig sprids ut på landets kommuner. Och där vet vi ju hur ekonomin brukar se ut, eller hur?

Redan där har Stefan Löfven ett trovärdighetsproblem eftersom s-märkta kommuner statistiskt sätt ligger lite sämre till både när det gäller resultat och löner. Men vem mer än Martin Aagård bryr sig om statistik när det gäller debattartiklar som ska få människor att köpa ett budskap??

Eller som K-G Bergström säger i dagens Expressen .. "Mycket snack och lite verkstad, Löfven! Sopa först framför din egen dörr."

Så om sossarna vinner valet nästa år så kommer kanske 4000 nya lärare att förvånat stå och undra VAR de ska undervisa sina elever och möjligen kommer de att vara i gott sällskap av alla elever som undrar vart deras skolor tagit vägen, efter det att Vänsterpartiet fått sitt krav på förbud mot privata alternativ tillgodosett?

Säga vad man vill om oppositionen, men det är en spännande och oviss framtid de pekar ut.

Expr., DN,

5 kommentarer:

 1. Var trollar S et Co fram 4000 behöriga lärare i ett nafs? Luktar rejält av valfläsk om förslaget.

  SvaraRadera
 2. Hmm statligt stöd till skolor med låg lärartäthet, det borde betyda stöd till vinstrdrivande friskolor. :-)

  Undrar om de tänkte på det! :-)

  /Henrico

  SvaraRadera
 3. Tänker samma som tidigare anonym. Hur ordna 4000 till lärare då 2/3 existerande verkar vilja byta till annat?

  De få lärare jag känner som fortfarande jobbar som lärare ... högre lön är trevligt ja, men det som ligger högst på önskelistan är att få vara lärare, mindre pappersarbete (behövs tyvärr ofta för att "hålla ryggen fri om det blir bråk", dvs läraren måste kunna försvara sig i allt). Samt mer hjälp från alla instanser, från föräldrar hela vägen upp till rektor och vad mer som krävs för att införa nolltolerans mot stökiga elever i klassrummet och mobbare på rasterna.

  Det är f-n inte klokt ... i min lilla hyfsat lugna skola har nu en lågstadieklass utrustats med hörselkåpor. Var är föräldrarna till gapiga barn? Har de missat i uppfostran tidigare så borde de tvingas avsätta viss tid i klassrummet på sin unge. Alternativt åtminstone dra in privilegier hemma, spel, mobil, tv etc för varje rapport om stökighet.

  SvaraRadera
 4. Är det inte en lite nostalgisk tillbakablick som S ägnar sig åt? Starka ledare. Stora vallöften. Enkla budskap. Tydliga förändringar. Virtuell handlingskraft. Där det gäller att låtsas jobba som politiker istället för att verkligen göra det. Skänka ut stora portioner godhet till de hungrande. Och strunta i hur det smakar.

  Varför just 4000 nya lärare, varför inte 3000 eller 5000? Hur ser de kalkylerna ut. Är det verkligen det absolut optimala resursanvändandet för skolan? Det finns inga andra åtgärder man kunde göra delvis istället för att få bättre skolor med samma pengar?

  Vissa klasser är väldigt lugna och "tysta" trots att de har normalstort antal elever. Andra klasser är ett halvt h-e, trots att eleverna där är färre. Där verkar det vara annat än elevantal som är huvudproblemet.

  Blir det inte mest en svepande, slarvig och dyrbar symbolhandling som skall luras på lättköpta mediemänniskor. Och sedan oss arma väljaroffer. "Vi som skriker och lovar mest är ju visst mest handlingskraftigare än vad du kan säga, så det så."

  JA

  SvaraRadera
 5. http://blogg.vk.se/Dr_Max/2013/05/13/dystert-besked-1206993/

  SvaraRadera