torsdag 17 september 2015

Grundlurad och/eller falsk varudeklaration?


 Än en gång sitter ett antal besvikna flyktingar kvar på en buss utanför ett asylboende ute på landsbygden i Sverige.

Gruppens talesperson säger ..

I går kom vi från Märsta migrationscenter. De sa att vi skulle förflytta oss till Hedemora. De placerade oss här .. [ett av Hedemoras tre asylboenden] .. Detta är inte "full-service facility". Det finns ingen näraliggande skola, sjukhus eller ens en "supermarket"  där vi kan köpa allt vi behöver.

De sa .. om ni måste till sjukhus så måste ni antingen hyra en bil eller åka taxi, vilket skulle kosta 50 kronor. Om ni vill till "supermarket" så får ni gå på vägen i 30 minuter för att komma dit. Någon skola finns inte tillgänglig för närvarande.

Vi är familjer med barn, de flesta är sjuka på grund av vädret.

I 12 timmar har vi väntat på någon från Migrationsverket som kan berätta vad som ska hända med oss.

Vi begär inte ett 5-stjärnigt boende, vi begär bara närhet till skola, sjukhus och köpcenter.

Men om det inte finns andra valmöjligheter?
 .. frågar journalisten. Vad gör ni då?

Vi stannar tills de lovar att förflytta oss inom en snar framtid. Vi kräver en sann försäkran om att det ska göras.

Om ni inte får det?

Då stannar vi i bussen?

.. och av reportaget framgår att förflyttningen förväntas innebära en resa tillbaka till Märsta eller till ett bättre land, till exempel Tyskland.

Och plötsligt .. efter otaliga intervjuer med människor som tar sig fram genom Europa med Sverige som mål .. så förstår jag.

Detta är människor som levt samma medelklassliv som jag lever i dag. Administratörer, tjänstemän, mellanchefer eller pappersvändare inom offentlig eller privat sektor, egenföretagare, bibliotekarier eller arkivarier, underordnad ekonomipersonal eller föreståndare .. dvs den gruppen som det redan i dag finns minst arbete till i Sverige. En medelklass som levt ett bra liv fram till den dagen då förutsättningarna försvann, människor som satsat alla sina besparingar på en resa mot ett mål där de förväntade sig att kunna få en bostad i närheten av en stad med affärer, restauranger, kultur- och nöjesliv, en bra skola för barnen,en fungerande sjukvård, ett välavlönat arbete och samma sociala villkor som de hade innan katastrofen drog undan mattan under fötterna på dem.

Det vill säga .. det som blir mer och mer sällsynt till och med för dem som vuxit upp här.

De vägrar att inse att det de ser och blir erbjudna är det som finns. Inget annat. Deras besvikelse är lika stor som den Robert kände i Wilhelm Mobergs bok Utvandrarna, när han förstod att guldet inte låg på marken för att plockas av den som orkade ta sig hela vägen dit.

Det vi ser är en tragedi. Människor som förväntar sig och anser sig värda ett bättre liv betalar allt de äger och har .. ibland hundratusentals kronor för en hel familj .. för att ta sig till ett land som försetts med den falska varubeteckningen "Full-service facility" av den som sålde resan.

Så möts de av välmenande människor med T-shirts som säger .. Welcome Refugees .. erbjuds begagnade kläder som de aldrig hade satt på sig i hemlandet, får ett boende på en plats som mer liknar ett läger än en bostad och sakta, sakta kommer insikten om att detta är allt som finns inom räckhåll,  inom en oöverskådlig framtid.

Jag förstår att de känner sig grundlurade när de inser att de satsat allt på något som inte fanns.

Men oavsett hur de känner sig .. längre än hit kommer de inte. Pengarna är slut, eller nästan slut, och inget annat land vill ha dem nu när Sverige har lagt sin hand över dem.

Den insikten avundas jag dem inte.


31 kommentarer:

 1. men ärligt talat, hur är man funtad om man tror att man har någon som helst rätt att kräva att få som man vill (eller ngt överhuvudtaget) av ett land som man inte har någon koppling till alls, aldrig bidragit till? Reklamera till smugglarna då. VI har inte utlovat någonting. VI har inte fått del av pengarna de betalat för att komma till landet där de anser sig ha rätt att kräva saker. Annars vill de till ett annat land och kräva samma sak? Om de har en rätt att få så har någon en skyldighet att ge. Jag har inte gått med på den skyldigheten. Och i min enfald har jag trott att om man flyr från krig så är huvudsaken att man kommer till ett land i fred. Inte att man bor centralt och kan roa sig. Och tänk att behöva betala 50 kr för att komma till sjukhuset som ger dig vård som bekostas av andra! The horror! eller behöva gå i 30 min! "Vi är sjuka pga vädret" var det ngt fel på era grannländers klimat? Jag blir så jävla arg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Arabiska och muslimska pojkar är uppfostrade på detta sätt.
   Grattis Sverige!
   Tyskland lagstiftar nu i expressfart om försämrade förmåner till asylsökande. Läs gärna tyska tidningar för att hänga med (faz.de, die welt, derspeigel.de)!
   Sverige sitter med Svarte Petter!
   Civilingenjör Bo Adolfsson

   Radera
  2. derspiegel.de skall det vara!

   Radera
  3. Ett tips för den som inte läser tyska är theguardian.com.
   Dessa nättidningar har uttömmande live-bloggar.
   Infon i de svenska tidningarna är ju skrämmande dålig i dessa för Europa historiska dagar.
   Civilingenjör Bo Adolfsson

   Radera
  4. Der Spiegel, engelskspråkig version: http://www.spiegel.de/international/world/

   Radera
  5. Bo, jag har bott i Tyskland så jag lyssnar på the tagesschau varje dag och läser även tidningarna. Lika så med bbc och ibland nyheter från usa. Vilket gjort att jag fått upp ögonen för exakt hur mycket svensk media ljuger. Nog visste jag att det var illa men inte SÅ illa.

   Radera
  6. Tillrättalagd nyhetsrapportering .. http://www.svd.se/svts-helt-vanliga-manniskor/i/senaste/om/ledare .. , sorterade och underkända väljarresultat, vinklade reportage samt rasist/fascist/naziststämplar på alla som önskar en öppen debatt är inte direkt vad jag förknippar med demokrati.

   Efter gårdagens Debatt känner jag mig som infödd dansk. Kanske förväxlades jag på BB??

   Radera
  7. Känns som medias handlingsplan ur Guillous "Genombrottet".
   Det är klart att de "undersöker" innan de pratar med någon, annars kanske de råkar få med Riskradions (och Brutal-TVs) mannen på gatan, Rune Bergström. "Vi bryter där .."

   Radera
 2. Farfar och farmorkom hit 45.
  Farmor var sekreterare och fick jobb som kontorist på SJ, ibörjan enklast möjliga förstås. Farfar var ingenjör, inget snack om validering m.m. Efter start som städare av godsvagnar och många turer startade han ett eget företag och försörjde 20 personer.
  Första tiden då de åter träffats, skilda åt under flykten, fick de dela en 90 säng på flyktingförläggningen.
  Aldrig, aldrig att jag hörde dem klaga på Sverige.
  Det som jag däremot tror skiljer sig åt är att de stod ut med det mesta, fast förvissade om att deras barn skulle få ett bra liv om de kämpade och utbildade sig.
  För de som kommit nyligen och bott i Sverige några år tror jag tyvärr det blir uppenbart att deras barn inte har den möjligheten på grund av utanföskapsområden med dysfunktionella skolor.
  Och de barnen/ungdomarna blir fler och fler och fler.....

  SvaraRadera
 3. Oj, vad bra du skrev. Tankeväckande och djupt berörande. Besvikelsen måste ohygglig.
  Isolering, påtvingat umgänge med grupper man inte vill vara nära, sysslolöshet, kyla och långa avstånd till allt.
  Jag har också tänkt på boken Utvandrarna men då på den gamla mamman som släpade sin kvarnsten till det nya landet bara för att finna sin son isolerad i skogen under dystra förhållanden.
  Samtidigt. Bidrar vi inte i landet till detta genom att inte sätta gränser och vara tydliga med vad vi kan åta oss. De som kommer är inga dumma människor och kan liksom vi läsa på nätet. Var villkoren tydligare där skulle risken för att bli lurad vara mindre, så tror åtminstone jag.
  När verkligheten döljs och förljugs blir alla lurade utom kanske några få som skor sig på lögner.

  SvaraRadera
 4. Ja det är dålig konsumentupplysning. Smugglarna lovar naturligtvis guld och gröna skogar (gröna skogar stämmer). Besvikna är de också I Tyskland:
  https://www.youtube.com/watch?v=N2tmzdyI5o0
  Läs kommentarerna, de är inte nådiga!

  SvaraRadera
 5. Kan Tyskland och Danmark minska förmånerna så kan väl även Sverige göra det? Eller är det att gå sd:s ärenden? Tydligen väntar sig migranterna både hus och lägenheter och blir besvikna när det inte stämmer.

  SvaraRadera
 6. Mycket bra skrivet...Nu kan jag inte skriva det blogginlägg som jag tänkt,för du har redan skrivit det så mycket bättre.

  Jag tänker också på Pappan till den lilla drunknande pojken på stranden.Han ville ju till Sverige för att få nya tänder gratis.Det hade han inte fått,men nån hade lurat i honom det.

  SvaraRadera
 7. En fråga... borde inte Tyskland stå öppet för dem?

  Tyskland har ju uttryckligen sagt, att man struntar i Dublin-förordningen... och då spelar det väl ingen roll, att Sverige har lagt sin hand över dem?

  SvaraRadera
 8. Asyl = Fristad

  Ännu ett ord som förlorat i betydelse.

  SvaraRadera
 9. Undrar om det är fel på mig, om jag flydde för mitt liv skulle jag vara tacksam för tak över huvudet och mat i magen. Kanske en filt till natten också. Då räknar jag mig till medelklass, åtminstone tidigare då jag hade jobb (ganska bra betalt). Jag förstår inte för mitt liv hur dessa som nu kommer resonerar. Är de verkligen flyktingar eller hade de det rätt hyggligt där de var (är ju faktiskt möjligt i vissa områden även i ett land i krig) och är besvikna över att Sverige inte var paradiset med gator av guld och ett trevligt klimat???

  SvaraRadera
  Svar
  1. ja det är något fel på oss. Vi kanske kan gå på omskolningsläger?

   Radera
  2. Det stora problemet är att de flesta inte flyr för sina liv utan bort från sina liv till bättre liv i länder som skildrats som paradisen på jorden. Och så möts de av människor som behandlar dem som fattiga offer och erbjuder dem det som de redan flytt från .. trångboddhet, fattigdom och socialt utanförskap .. och förväntar sig ödmjuk tacksamhet.

   Det kan inte bli annat än fel.

   Radera
  3. Det där var en av de bästa sammanfattningar jag sett!

   Radera
  4. Instämmer!

   Radera
  5. Är det inte det våra (större) tidningar försöker med redan idag???

   Radera
  6. Glömde: TV och radio också...

   Radera
  7. De två ovanstående till anonym 09:41

   Radera
  8. @Any: Fast jag undrar om det inte är så att de som är mest missnöjda är de som haft det (relativt) väldigt bra och upptäcker att de får det (relativt) betydligt sämre här?! Inte så säker på att de varit socialt utanför, fast det är ju bara vad jag tror men håller med om behandlingen som "fattiga offer". Det måste vara det sämsta tänkbara för integrationen att bli betraktad som någon inkapabel som måste "tas om hand", som en mentalt handikappad.

   Radera
  9. ja anybody så med andra ord har de inte asylskäl och ska inte ta upp plats från de som faktiskt flyr sina liv. "jag vill ha ett bättre liv" räknas inte som skäl till asyl

   Radera
  10. och igen: pga alla som har råd att betala smugglare tar vi av biståndsbudgeten så de i lägren inte har mat, och de fattigaste barnen i afrika får inga vaccinationer.

   Radera
  11. Men eftersom Migrationsverket varken hinner eller kan ifrågasätta uppgivna asylskäl så delar de ut PUT och förstavinsten i form av en delad plats i ett rum på en camping i Dalarna eller en madrass i en sovsal i någon utdömd, tom lokal så långt bort från storstäderna som möjligt.

   En win-win situation för hela samhället enligt vår regering.

   Radera
  12. @any: det är väl det Löfven & co kallar "värdigt mottagande". Suck. Fast förr eller senare tar pengarna slut... Vad händer då??

   Radera
 10. Under trettio år har feministerna krävt att de bra medelklassjobben skulle gå till kvinnor. Nu får de konkurrens...

  SvaraRadera
 11. Tycker det är väldigt svårt att förstå situationen i Syrien. Läste häromdagen om en skola som just öppnat för höstterminen. Var är kriget? Hur stort är Syrien? Har de en högre tolerans för hur nära kriget kan komma efter generationer av "oroligheter?"

  Besvikelse är som bekant skillnaden mellan förväntning och verklighet. Man får säga att Merkel de senaste veckorna, och Sverige i trettio år har skruvat upp förväntningar högre än vad som är bra för någon.

  (Merit Wager har skrivit om vissa personers förväntningar här:
  https://meritwager.wordpress.com/2012/09/17/skakande-berattelse-fran-en-familjehemsforalder-for-pastatt-eller-faktiskt-minderariga-asylsokande-pojkar-och-man/)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är tydligen inte bara här och i Tyskland .. se youtubelänk i Marias kommentar .. som besvikelsen är stor. I England är maten alldeles för brittisk .. http://www.dailymail.co.uk/news/article-3238908/Removal-centre-ordered-make-food-British-illegal-immigrants-waiting-shipped-80-countries.html

   Radera