måndag 14 augusti 2017

Stefan Löfven, Statsminister utan personligt ansvar?


Utan personlig ansvarighet (u.p.a) är en äldre juridisk term som använts av bland annat ekonomiska föreningar, för att deklarera att medlemmarna inte ansvarar för föreningens skulder vid en konkurs, utöver den medlemsinsats varje medlem betalat in till föreningen. Bolagsformen går inte att nyteckna, men existerande bolag får fortsätta.

Stefan Löfven ville inte bli partiledare efter Håkan Juholt och jag kan tänka mig att han blev övertalad med löften om att han absolut INTE skulle behöva ansvara för någonting alls, bara han gav sossarna ett landsfaderligt ansikte. De som lovade att bära hans bördor var förmodligen samma personer som lade ALLT ansvar på Håkan Juholt den dagen han tillträdde och fram till att han avgick?

OK då, sa Stefan Löfven, men kom ihåg jag tar inte ansvar för något, vill inte bli störd när jag är ledig och om vi vinner valet så flyttar vi genast krishanteringsansvaret till någon annan ..  och så åkte han iväg på träningsläger för att lära sig alla socialistiska klyschor och floskler som krävs av en partiledare. Efter det lyckades han ta sig igenom valrörelsen utan att ge några bestämda besked om någonting .. och det imponerade så stort på så många att han blev statsminister?

Nu blev de som lovat att ta ansvar, ansvariga som ministrar för sina egna departement där ansvaret raskt lades över på någon underordnad partikamrat som i sin tur delegerade ut ansvaret på någon annan som ögonblickligen såg fördelarna med att okontrollerat styra ett helt departement.

En del reste, andra representerade och ytterligare någon bröt mot lagen för att förenkla livet för den minister som inte ville ta några beslut som kunde vara skadliga för karriären.

För när valet var över insåg alla att fyra år är en kort tid för en minoritetsregering, ledd av en ansvarslös statsminister, som dessutom måste hålla Gustav Fridolin och Jonas Sjöstedt på gott humör. Ett enda felsteg och karriären kunde bli skadad, ett felaktigt personval på en viktig post kunde kosta en ministerpost nästa val .. det gällde att hålla en så låg profil att ingen förknippade det egna namnet med något obehagligt.

Så med Statsministern u.p.a följde en Regering u.p.a och ett antal kriser där följaktligen ingen hade något ansvar.

Sjukvården saknar platser - ingens ansvar. Sjukvården saknar personal - ingens ansvar. Hemtjänsten saknar personal - ingens ansvar. Äldre saknar äldreboenden - ingens ansvar. Äldre saknar vård i samband med demens eller sjukdom - ingens ansvar. Assistansersättningen äts upp av kriminella aktörer - ingens ansvar (eller möjligen de funktionshindrades eget ansvar?)

Polisen saknar poliser - ingens ansvar. Brottslingar går fria - ingens ansvar. Antalet bilbränder, villabränder eller andra fastighetsbränder ökar - ingens ansvar. Sexualbrotten ökar, särskilt på offentliga platser - ingens ansvar. Våld och rån mot äldre ökar - ingens ansvar. Ministrar bryter mot lagen - ingens ansvar.

Skolan saknar lärare - ingens ansvar. Elever utsätts för trakasserier och våld i skolan - ingens ansvar. Skolresultaten sjunker - ingens ansvar.

Människor utan rätt att vistas i landet utvisas - ingens ansvar, så de får bli kvar. Terrorister bygger nätverk i Sverige - ingens ansvar, så de får fortsätta. Kvinnor lever och växer upp i en hederskultur som är olaglig i Sverige - ingens ansvar, vi skapar ett eget Sverige för dem.

Osv, osv, osv ..

Nu sitter ett hundratal män på trappan vid Medborgarplatsen och hävdar att de är barn. Runt dem bildar poliser .. som hade behövts bättre någon annanstans .. en skyddande ring. 
I denna ring protesterar Gustav Fridolin mot den regering han själv sitter i, där flödar Gudrun Schyman över av den empati hon inte anser offren för hederskulturen förtjänar, där ler och visar Helene Fritzon upp sig u.p.a till viss besvikelse för dem som inte förstår systemet utan trodde att hon skulle säga något meningsfyllt.

Männen på trappan KRÄVER att få stanna i Sverige trots att de i flera fall redan fått avslag på sin ansökan .. ibland till och med två, tre eller fyra gånger.

De "mår inte bra", "känner sig förnedrade" och demonstrerar för att "stötta de papperslösa och hemlösa och de familjer som har fått tre avslag och har ingenstans att bo och att leva." "Ingen ger oss svar på våra krav. Alla har sagt att det är någon annan som måste göra det. Vem tar ansvar? Flera har sagt att vi har rätt, att Afghanistan inte är säkert. Varför gör ni inget? Leder inte Löfven det här landet? Varför tar inte Socialdemokraterna ansvar?"

Besluten om de utvisningar de vänder sig mot är fattade enligt svensk lag. Men det är de nya Socialdemokraterna u.p.a som sitter vid regeringsmakten och därför finns det ingen som kan klargöra detta enkla faktum för dem som tror att det går att sittstrejka sig till ett uppehållstillstånd eller en lagändring.

Eller så kanske det går?

Med en regering utan ansvar som styr över myndighetschefer utan ansvar så kan ju vad som helst hända?

Men OM det värsta kommer till det värsta och svensk lag enbart gäller oss som varit svenskar i generationer och inte dem som påstår sig vara barn från ett land som de aldrig satt sin fot i .. då hoppas jag att det är fler som utnyttjar trappan vid Medborgarplatsen när den blir ledig.

En utmärkt plats att placera vårdbehövande anhöriga på när du själv inte orkar längre. Goda människor bistår ju gärna med sovsäckar, filtar, mat, städning och empati och polisen bildar inte bara en skyddande ring runt de vårdbehövande äldre utan städar gärna den gemensamma toaletten om någon missbrukar där .. ”Det brukar vara blodigt, inte så trevligt.”

Och när de äldre antingen dött av sina umbäranden .. vilket måste ge bra bilder till press och tv när vi får följa med intill sista andetaget, dag efter dag .. eller fått den hjälp de borde ha haft från början enligt svensk lag, så är ju platsen på trappan på Medborgarplatsen ledig så att landets utbrända sjukvårds- och omsorgspersonal har någonstans att samlas och kräva sin rätt i samhället.

Och eftersom trappan finns tillgänglig året runt för andra grupper som känner sig förnedrade, inte mår bra eller kräver en rätt som de har eller tror sig ha .. så kanske den representerar den nya tidens demokrati. Rätten att åtminstone få visa upp sitt elände offentligt medan de ansvariga väljer att avsäga sig sitt ansvar.6 kommentarer:

 1. Hej Any

  Jag har sagt det förr och säger det igen:

  Du har en sällsynt förmåga att sätta tummen på de ömmade punkter utan att för den skull vilja göra ond!
  Du kan sammanfatta på ett lättbegripligt sätt komplicerade sammanhang med en klarhet som inte mången är given.
  Och så gillar jag dina ? på "fel" plats rent grammatikaliskt.
  Det stilistiska greppet är ditt eget kännetecken och sitter klockrent.

  Fortsätt!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Nu satte du guldkant på min dag .. :-)

   Radera
  2. Hej.

   Instämmer till fullo.

   Du beskriver alldeles utmärkt det som för landets Kremlologer var uppenbart när han kom på tal: han är en reservdel, en nickedocka, en kompromisslösning mellan partiets maktgrupper, och ultimat kommer det att visa sig om det blir nödvändigt en syndabock (alt. landsfader ifall AK-B et consortes inte förmår bli opposition på riktigt).

   Som jag gärna säger till mina bekanta på den politiska 'vänster'flygeln: Stefan Löfven är en ökta socialdemokrat (för värre förolämpning har jag svårt att tänka mig).

   Kamratliga hälsningar,
   Rikard, fd lärare

   Radera
  3. Nu ställs det på sin spets: Medborgerliga rättigheter mot mänskliga rättigheter.
   Medborgarplatsen är väl medborgarnas plats?

   Radera
 2. Intressant att (s) så betonat ANDRAS ansvar, t ex då arbetslösas påstådda helt egna plikt att bli anställningsbara i massarbetslöshets-landet?

  SvaraRadera
 3. Ja du Any, att vi orkar...blodtrycket är förhöjt,varje dag är det nya idiotier. Det tar aldrig slut. Eller det gör det kanske, men inte på ett bra sätt

  http://katerinamagasin.se/att-skaffa-sig-en-spokidentitet-sverige-ar-en-barnlek/

  SvaraRadera