Dagar kvar till riksdagsvalet 2018

måndag 1 juli 2013

Almedalen Ligh – total förvirring.

Alltså .. det här med Almedalsveckan övergår mitt förstånd. Jag har gått på seminarier, minglat och lyssnat på tal, men har ännu inte fått klart för mig vad det ska vara bra för?

Det känns ärligt talat inte särskilt engagerat på djupet det hela? Partiledarna gör ju allt de kan för att övertyga, men det är ju inte Almedalsåhörarna de vänder sig till utan till alla er som inte är här.

Mycket märkligt känns det. Eller rättare sagt .. overkligt!

När det är någonting som jag har svårt att förhålla mig till brukar jag försöka inventera minnes- eller erfarenhetsbanken på något som åtminstone liknar det som jag vill beskriva och i det här fallet så är det väl Mallorca-resorna som jag gjorde som singel.

Fulla utomhusserveringar med fulla vinglas med varierande grad av alkoholpåverkan beroende på tidpunkt. Sen start på dagen och en lång kvälls mörker före gryningen och sänggåendet med nyfunnen partner?

En in i helsikes trängsel .. både i Palma och särskilt i samband med partiledartalen. Frågan är om någon annan kan överträffa publiksiffrorna som Jimmy Åkesson fick i kväll? Om jag hade dragit ett djupt andetag hade förmodligen personen bredvid kvävts av syrebrist.

Hur han var?

Precis som vanligt. Han placerade sina idéer på absolut rätt sätt för att få maximal press och mesta möjliga mediatid utan att behöva betala. I kväll vände han sig till den vanliga kvinnan och hennes helt vanliga problem och pekade på de feminister som mer eller mindre ignorerar eller föraktar kvinnor utan ambitioner att bli styrelseproffs … eller åtminstone styrelseledamöter.

Jag tror inte han blir besviken. Bakom mig hade jag en kvinna som vrålade i mitt vänstra öra och när jag gav henne onda ögat vid ett särskilt skärande ljud så nöjde hon sig med mollstämda burop. Hennes ”systrar” fanns strategiskt utplacerade i publiken och svarsropade eller svarsbuade. Om det inte ger debattartiklar eller sura krönikor så har jag totalt tappat greppet och SD åker ur riksdagen nästa år.

För utan medias och övriga partiers hjälp med högljudda avståndstaganden och skrämselpropaganda skulle ju nästan ingen ha hört talas om Jimmy Åkesson. Det är han nog både medveten om och road av, tror jag.

Men för att återgå till ungdomssyndernas Mallorca … det finns en avgörande skillnad mellan det och Almedalen.

Här sjungs det inte av glädje och dansas så lite som möjligt .. i alla fall offentligt. Det är inte heller särskilt mycket musik men desto fler predikande röster och människorna jag trängs med ser mer ut att vara på väg till jobbet än som om de hade semester.

Jag försöker lyssna mig fram .. men jag har hittills inte hört någon tala politik annat än i därtill avsedda rum. Däremot så är så gott som alla väldigt intresserade av vad som är GRATIS!!

Gratis är så viktigt att det till och med nämns som dragplåster när det överlämnas lappar om kommande seminarier. Gratis frukost, kaffe, grill-vaddetnuvar som delas ut i smååååå portioner, gratis godis, frukt och billigt rosévin, gratis ditt och gratis datt.

Politiker utan riksdagsplats tjänar uppenbarligen inte så mycket? Så av ren solidaritet och omtanke så betalade Granntanten och jag vårt vin själva .. tillsammans med de verkligt goda och rikligt serverade rökta räkorna med bröd och aioli. Fast jag måste erkänna att det är totalt livsfarligt att dricka något alkoholhaltigt när man är så pass utmattade som vi var.

Varför alla annars åker hit har jag ingen aning om än .. möjligen kan det hända att någon driftig privat aktör lyckas sälja in något dyrt, onödigt projekt till någon fartblind och lätt berusad kommun- eller landstingspolitiker som är så förblindad av sin egen maktposition att h*n pantsätter kommunens framtida ekonomi för att få t.ex en helikopter att sätta på kommunkartan. Annars är nog det här ganska betydelselöst sett ur ett framtidsperspektiv.


Alla politiska tal och utspel är förmodligen redan nedtecknade, planerade och klara redan veckan innan Almedalsbesöket.

6 kommentarer:

 1. Hur går det med wallraffandet då?

  SvaraRadera
 2. Nån enstaka kommun har tydligen förstått att det kostar mer än det smakar och stannar hemma men för övrigt verkar ju alla vara som tokiga. Dyrt gratisnöje skulle jag tro. Hur många seriösa kontakter knyts i rosévinsdimman tro?

  SvaraRadera
 3. En mer uppstyrd variant av "kosläpp"?

  en mersofistikerad variant än "vaskande"

  En lite större variant av "kändismingel" för att det är utomhus

  De "vuxnas" variant på tvärfackligt sektmöte

  Tack Any!

  SvaraRadera
 4. Anonym 7:37 ... jag måste nog göra dig lika besviken som jag själv är. De politiker som är igenkännbara går antingen i en ring av Säpomän eller tillbringar dagarna dolda i särskilda reservata för VIP!

  Att wallraffa här är lika omöjligt som att smyga naken och osedd genom en moské vid bönetid ;-)

  SvaraRadera
 5. Maja .. alternativ 1 kändes klockrent!!:-)

  Här råder motsatsen till vaskande - alla formligen slickar glasen rena.

  Kändisarna lyser med sin frånvaro utomhus, så det pågår ständigt någon förvirrad form av kändisspotting bland desperata wannabes.

  Förvånansvärt få talar politik?? Men det beror nog på att allt är så förtvivlat hemligt?

  SvaraRadera
 6. Hahaha Any!

  Då är det som ett event för ett gäng rockstjärnor med sina hov av säkerhetspersonal runt omkring sig,

  ..och olika grader för ditresta fans och VIP gäster som får;
  1)se dem
  2)se och lyssna på dem
  3)skaka hand plus moms

  Inte minst mot bakgrund av det hemligaste besöket igår av de rånarhuvsbeklädda "fittvandalerna"

  Kommunal gör iaf bort sig och det känns "tryggt" (och igenkänningsvärt)

  SvaraRadera