Dagar kvar till riksdagsvalet 2018

torsdag 11 juli 2013

Gammal och dum??

Aftonbladets Daniel Swedin, 30, skriver i dag om att "Rut hotar den kommunala hemtjänsten". Han menar att det är ett samhällsproblem att allt fler äldre väljer privat hemtjänst för ett lägre avgift och högre medbestämmande än kommunens dyrare och fyrkantigare alternativ?

Jag känner mig lätt förvirrad? Men det beror nog på att jag är för gammal och därmed dum. I morse läste jag ett artikel författad av DN:s journalist Kim Malmgren, 26, som i samförstånd med Amanda Welander, 20, och hennes yngre syster Julia, slog fast att det är bara äldre som blir lurade på internet.

Förmodligen blev jag också lurad när Makens nästan 100-åriga mormor .. som levde på garantipension .. fick en näst intill perfekt hemtjänst för halva priset jämfört med kommunens hemtjänst som inte var värd namnet. Och då ska ingen skugga falla över dem som försökte göra ett gott arbete under fullständigt hopplösa förutsättningar.

Jag är väl också ett offer för min ålder och min dumhet när jag tycker mig se att de som utan att blinka lämnar ut både bankkortsnummer och kod till "vänner" som kontaktar dem på Facebook .. är mer i Amanda Welanders och Kim Malmgrens ålder än min?

Möjligen upplever de båda att Andreas Bergman, 29, som lurades att köpa en telefon som aldrig levererades, är att räkna som gammal? I så fall förstår jag lite bättre.

Men för att återgå till Daniel Swedin, som i sammanhanget också måste anses som gammal, så förstår jag inte vad han menar?

Om fler äldre använder sig av RUT-avdraget och får en hemtjänst som de är mer nöjda med så måste väl i rimlighetens namn kommunerna få mindre utgifter och färre användare som då kan få bättre hemtjänst?

Kommunerna förlorar inte ett öre på att INTE behöva tillhandahålla hemtjänst .. eller har jag missat något?

På vilket sätt blir kommunerna lidande av att de som har ett hjälpbehov tillgodoser det på ett sätt som löser deras problem på ett bra sätt?

Vad skulle kommunerna vinna på att fler ska dela på den kaka som redan är uppäten till tre fjärdedelar innan den ens delas ut?

Finns det ett egenvärde i att gamla människor inte får det de måste betala dyrt för att inte få?

Aftonbladets läsare .. vilka det nu är .. vill gärna tro att det är äldre damer på Östermalm som utnyttjar RUT-avdraget. Jag som VET att så gott som alla här ute i spenaten försöker få "rutorna" i den privata hemtjänsten i stället för den kommunala stressen. "Våra" rutor är tjejer som är egna företagare, som bjuder på fika och samvaro i sitt lilla "företagshus" och som dessutom tycker att det är både roligt och givande att umgås med sina kunder.

Det är inga högavlönade pensionärer som kommer med en bullpåse fram på eftermiddagen för att delta i personalens gemensamma fika .. det är nöjda kunder som får lite extra innehåll i vardagen, alldeles gratis.

Jag tittar också gärna in ibland .. trots att jag inte ens är kund.

Men det är alltså ett HOT mot kommunen?

Han har nog rätt Kim Malmgren, 26 ... vi äldre är verkligen lättlurade. Jag ska tänka på det när det blir dags för att ställa sig i kö för den kommunala hemtjänsten!

DN, DN


7 kommentarer:

 1. Är Daniel Swedin 40!!!?

  Har alltid tyckt att han inte är riktigt torr bakom öronen och betydligt yngre.

  Men vad vet jag, jag är väl också en sådan som blir lurad på internet, lastgammal som jag är.

  /Henrico

  SvaraRadera
 2. Tack Henrico .. Naturligtvis är babyface bara 30 år! Jag hatar när jag inte ser såna felskrivningar!!

  Förmodligen beror de på att jag är så hemskt gammal? ;-)

  (avd. för värdelös information .. Jag tänker alltid på den här ramsan när jag ser bilden på Daniel Swedin:

  This little piggy went to market,
  This little piggy stayed at home,
  This little piggy had roast beef,
  This little piggy had none,
  And this little piggy cried,
  "Wee wee wee wee" .. all the way home.)

  :-D

  SvaraRadera
 3. Det som säkert stör är att dom äldre har mage att bestämma själva,uch och fy .Då tappar dom som VET bäst kontrollen och så får det absolut inte vara.Alla ska ha det lika dåligt,ingen får hitta något bättre.Statens kaka är liten men säker sa man förr,frågan är hur säker den är idag.

  SvaraRadera
 4. Ja min mamma använder sig av Rut-avdraget fast hon inte bor på Östermalm. Och hade inte det funnits hade hon inte haft råd med den hjälp hon behöver. Jag är så glad för den privata hemtjänsten hon har. Den fungerar jättebra.

  Bra skrivet, som vanligt Any!
  Kram =)

  SvaraRadera
 5. Any, jag tänker bara på denna ramsan när jag läser den ramsan:

  "This little piggy went to market,
  This little piggy stayed at home,
  This little piggy whent *ough,hough, cough* and died horribly of swine flu"

  SvaraRadera
 6. Martin Sjöquist .. hahaha .. den har jag aldrig hört förut. Men nu lär jag inte glömma den .. nästa gång jag ser Daniel Swedin .. ;-)

  SvaraRadera
 7. Din kommentar om Swedin gav mig dagens garv. :D

  SvaraRadera