tisdag 6 maj 2014

Have I gone mad? ..

.. säger Hattmakaren till i Alice i Underlandet.

I´m afraid so .. svarar Alice. You´re entirely bonkers. But I´ll tell you a secret. All the best people are.

Jag vaknar upp efter en hemsk natt .. som jag kanske förklarar orsaken till senare .. häller upp en kopp kaffe, tar fram DN och möts av dagens fradgeframkallande journalistiska bragd ..


"Ministrar sjukanmäler sig inte –får mer betalt" .. ekar Expressen lydigt. SvD sällar sig också till dem som anser att det är fullt möjligt att sjukskriva sig från jobbet som statsminister .. vilket gör att jag förmodar att Kungen också borde redovisa sina sjukdagar och få avdrag från apanaget? Fast han blottar sig förstås inte på twitter och kan därför vara hur sjuk han vill? Eller?

Sjutton ..17! .. stycken statsråd har twittrat (?) om att de befunnit sig hemma i sviterna av sjukdom och därför missat tidigare planerade möten och uppdrag. På det här sättet har de "undvikit karensdagar och löneavdrag och fått tusentals kronor för mycket i lön"!!!

Det är OLAGLIGT!! ... kan jag läsa på fyra Janteosande helsidor! (Det verkar vara ont om annonsörer i papperstidningen nu för tiden?)

Den här journalistiska granskningen gäller bara de borgerliga statsråden? Då undrar jag .. räckte energin inte till för att lusläsa "wannabe-sidans" twitter och inlägg på sociala medier eller fanns det inte tillräckligt med ork för att jämföra de sjukdomar, som det sannolikt gnälldes över även där, med riksdagsprotokollen? Eller tog den granskande journalisten bara för givet att moralen var skyhög inom gänget som har svart bälte i att leva på riksdagspension efter det de förlorat sina uppdrag??

För visst vore det väl bra om vi redan på förhand får veta vilka vi röstar på i EU- och riksdagsvalet .. så att vi inte röstar in några som avslöjar för mycket på sociala medier?

Är det alldeles, alldeles säkert att statsråden inte använt tiden i hemmet åt att läsa ifatt sig på försummade högar med papper? Haft telefonmöten .. eller ägnat tiden åt de populära "vistelserna i verkligheten bland väljarna" som brukar vara riksdagsledamöternas favoritursäkt för att ta lite extra semester.

Med fullt betalt!!! Hujedamig .. det upprördes vi visst åt i förra valrörelsen??

Men blev det någon förändring?

Och alla de som arbetar extra med fullt arvode och full lön?. Som till exempel Tomas Bodström som lyckades med att skriva böcker, arbeta som advokat, sitta i styrelser och vara Justitieminister .. samtidigt?

Fast det upprördes vi åt i förrförra valrörelsen och då ansåg väldigt många att DET var jätte, jättelagligt?

Jag vet inte jag? Ska människor behöva granskas på det här sättet .. genom att någon med en förutfattad avsikt sitter och lusläser deras twitter eller blogginlägg?

Är allt du skriver på nätet 100% sant? Är det kanske inte helt i sin ordning att utebli från ett möte dagen eller dagarna efter genomgången vinterkräksjuka eller förkylning bara av hänsyn till personen/personerna som kanske inte skulle uppskatta att bli smittade. Vem säger att vederbörande inte arbetade med något annat?

Mattias Carlsson och Kristoffer Örstadius på Dagens Nyheter??

Hur är det med övertid, den lagstadgade åttatimmars arbetsdagen och närvaroplikten? Går det att hitta några avvikelser på twitter ??

Och apropå twitter .. är det möjligt att utläsa hur mycket av sin betalda arbetstid våra statsråd twittrar bort eller slösar bort på övriga sociala medier??

Eller om långluncherna .. som twittras .. eller den arbetsrelaterade shoppingen .. som bloggas ..verkligen ingår i uppdraget? Och alla inbjudningar till olika evenemang där de kan ta med barnen .. som visas upp på Facebook .. skattar de verkligen för förmånen och drar av för den arbetstid som går åt. Hur många statsråd kommer förresten sent till sina arbetsplatser efter det de lagt upp bilder på fester på Instagram?

DET skulle jag gärna vilja läsa en redogörelse för!

Det finns säkert väldigt mycket att hitta på både Facebook och Instagram om bara Mattias och Kristoffer kavlar upp ärmarna och börjar gräva. Och medan de gräver så kan de tralla lite glatt på "Always look on the bright side of life" ..

Life's a piece of shit, when you look at it
Life's a laugh and death's a joke, it's true
You'll see it´s all a show, keep 'em laughin as you go
Just remember that the last laugh is on you



Valrörelsen 2014 närmar sig mer och mer Monthy Python-gängets verklighet.

Tillägg 9:44 ... vid närmare eftertanke så skulle jag gärna vilja ha svar på hur Försäkringskassan ska förhålla sig till den här nya metoden att mäta sjukfrånvaro medelst kontroller på twitter, bloggar, facebook och andra snigelspår på nätet?

Är det dags att lägga sig i ur/avkopplat läge i händelse av sjukdom? Är det från och med nu dags att leva efter devisen .. Koppla ur innan du kopplar av?


DN, DN, DN, SvD, SvD,

11 kommentarer:

  1. Problemet här är väl främst den moraliska och agenda inriktade journalistiken? Starka förenklingar, inskränkta värderingar och tydligt uppdrag att uppröra meddelst grovhuggna anklagelser. Allt förutbestämt på redaktionsmötet, långt innan artilarna påbörjas.

    Konfliktkrocka detta med allt större krav på värderingar som ger ökat inflytande för politikerna. Mer makt. Baserade på moralvärderingar om rättvisa, mer rättvisa, jämlikhet, mer jämlikhet, likhet, mer likhet. Ökade resurser till behövande. Alla behövande. Ännu mer resurser.

    Resurser tenderar att kosta något. T om bli dyra från tid till annan. Ännu dyrare. Men vi kräver mer. Ännu mer.

    Försök kombinera hur mycket resurser som helst, betalade av alla. Med total och absolut rättvisa.

    Nej just det. Självmål bingo, fiasko och punkt slut. Det är totalt omöjligt. Men massor av indignation, artiklar, karriärer, upprördhet och skendebatt blir det. alltid något. Man kanske borde starta en radioserie som heter Konflikt eller något sådant. Skulle kunna mjölka på indignations konceptet.

    Sedan kan vi värderings styra möjligheterna för att få tillgång till alla resurser. Så att bara de rätta värderingarna eller den rätta moralen filtreras fram till det goda. Felvärderingar och fulmoral hänger vi ut på torgen som avskräckande ondska. Och sedan gör vi tv-program där detta redovisas. Skulle ju kunna heta Agenda eller något liknande.

    Mer resurser-större krav-fler regleringar-mer kontroll-större makt-fler regleringar igen

    Judgement Day Julie

    SvaraRadera
  2. Så vitt jag kommer ihåg så var väl Göran Persson statsminister och opererade höfter under den tiden? Kommer inte ihåg att han släppte taget om sin post och satt in vice statsministern under tiden han var "sjukskriven" men jag kan ha fel.

    SvaraRadera
  3. Suck. Ibland blir det bara löjligt med att alla ska va så jämlika i varenda detalj. Helst vill en del att statsministern åker kommunalt till sina uppdrag också.

    granntanten har rätt om Göran Persson men det jiddrades om det också i bladen. Då var ju Persson den som skulle väck och om inte ge plats för en borgerlig regering så åtminstone lämna fritt för Sahlin och co.

    Jag tycker det är lika tramsigt i båda fallen.

    SvaraRadera
  4. Jag kan uppröra journalistkåren med att detta förfarande är vanligt inom fler yrkeskategorier. Ta tex valfri forskare på våra universitet. Tror ni att de sjukskriver sig? Nej det gör de inte för de vet att de inte jobbar på någon schemalagd tid annars heller. Så den tiden som de snörvlar iväg i sängen får de sedan lägga ovanpå de andra timmarna när de kliver upp igen. Det går helt enklt till så här på de jobb där man fritt förfogar över sin tid. Hit kan vi nog också räkna journalister. Skulle vara intressant att granska dem och deras twitter om de har anmält sin karrensdag som de ska
    Jag skulle nog kunna sätta mer än en tjuga på att de är få av dem som skulle hålla för den granskningen.

    SvaraRadera
  5. Alltså, det bär mig lite emot att faktiskt hålla med Daniel Swedin om vissa saker i varför detta upprör. Jag kan själv fritt förfoga över arbetet och arbeta hemifrån vid lindrig sjukdom (nu använder jag mig inte av det så ofta då jag inte varit sjuk, och väl sjuk så är jag så sjuk att jag inte vill bli störd!) men grejen är att vissa inte har denna möjligheten. Hur många vill ha en snörvlig undersköterska till exempel? Eller lämna barnet till en glansögd dagisfröken? Vissa människor kan inte förfoga över arbetstiden på samma sätt som tjänstemän. "Lustigt" nog så brukar dessa människor också vara de som har sämst betalt - och ofta riskera smitta inom sitt jobb. Därför störs jag av hur fel karensdagar slår. Och jag tycker det kan vara bra att visa på det ibland. Men visst är det märkligt att det bara är de borgerliga stadsråden som verkar granskas, vilket gör det hela väldigt vinklat och inte riktigt lyfter fram problemet med karensdagarna som jag faktiskt tycker finns.

    SvaraRadera
  6. Ja, kära nån, så förskräckligt… vilken orättvisa!!

    Tror någon på allvar att man kan styra ett land mellan 8 och 17?

    Idag har ministrar en lön som är beräknad för dygnets alla timmar. Vilket efter valet, åtminstone i någon eller några veckor, kan bli till en verklig upplevelse för en hel del av de nyvalda politikerna innan man kommer överens…

    Det är också vardag för en minister att varje privat resa med familjen alltid riskerar att bli avbruten för att man måste inställa sig och ta hand om någon uppkommen krissituation.
    Kort sagt, de måste alltid vara beredda att avbryta varje ledig stund även på hemmaplan för att jobbet kräver det.

    Om det nu är det absolut viktigaste av allt att villkoren är exakt likadana som för ”alla andra” när det handlar om sjukförsäkringen, måste den väl i rimlighetens namn också vara det när vi ser till anställningsvillkoren. D.v.s. det måste omedelbart införas en definierad arbetstid som inte får överstiga den lagstadgade som gäller för alla andra löntagare i landet och utöver det ska de ha rätt till övertidsersättning och en reglerad semester.

    Inte så jobbigt att administrera för oss som jobbar våra 5-10 timmar om dagen, men antagligen blir det rätt omständigt att bokföra 24 timmar varje dygn. Och som du säger, det blir svårt att bestämma vad som är vad. Alla olika debatter de ständigt deltar i eller kommentarer som ska lämnas på dygnets alla timmar kommer att generera rejält med övertid eftersom de oftast äger rum på tider när väljarna har en chans att se och lyssna.

    Men visst, det skaffar väl några nya jobb till alla som behövs för att administrera och kolla upp politikernas veckorapporter på minutnivå.

    Huvudsaken är ju att det blir rättvist!

    SvaraRadera
  7. Trollan .. jag håller helt och hållet med dig. Varje valrörelse tas olika politiska "förmåner" upp till "granskning" .. men bara för att svartmåla vissa riksdagsledamöter eller partier. Efter valet blir allt som vanligt igen ..

    Det är samma pensionerade riksdagsledamöter som förverkligar sig själva på riksdagspensionen, eftersom det bara är de nyvalda som fått vissa begränsningar i sina villkor.

    Det finns garanterat massor av riksdagsledamöter som fifflar med dubbelt boende .. för nu är ju Håkan Juholt borta och många statsråd .. både de vi har i dag och de som ligger i startgroparna i september .. har egna bolag där de kan pytsa in styrelse- och konsultarvoden och vinsten från egna företag.

    Det har vi ju också upprörts över utan att det blev mer än krusningar på ytan och lite rubriker om Tomas Bodström.

    För min del missunnar jag inte politiker på ministernivå en karensdag när det gäller sjukskrivning. De är ministrar dygnet runt och får ta så mycket skit att de förmodligen förtjänar det.

    Och hur kommer det sig att två journalister, med ledning av twitter och andra sociala medier, kan få ställa diagnoser på landets statsminister och övriga ministrar??

    När det gäller sjukskrivning gäller Försäkringskassans bedömning arbetsförmågan och läkaren bedömer sjukdomen.

    Var är läkarnas utlåtande i det här fallet??

    SvaraRadera
  8. Tollan: Jag håller med dig men inte som du tror. Jag tycker hela idéen med karnesdag är befängd. Framförallt inom sjukvården som ofta exponeras för divers baskelusker och som dessutom utgör en patientrisk om de går till jobbet sjuka. Bor med den bara.

    Men…. någon inom vården gör just detta. De går till jobbet, slutar på minuten när när de ska och om de är sjuka så har deras jobb utförts av någon annan och behöver inte tas igen.

    Det är faktiskt en viss skillnad på dem som jobbar sina timmar som de ska och dem som har ett jobb att göra som de ofta inte får betalt för den extra tid som behövs för att utföra den. Det finns inget som heter övertidsersättning inom forskarvärlden så som du får dubbel lön inom sjukvården.

    SvaraRadera
  9. edit* BORT med en bara!

    SvaraRadera
  10. Men suck. Migrän idag, så just idag har jag en ursäkt för alla mina förlorade bokstäver. Vad ska jag skylla på imorgon ;-)

    SvaraRadera
  11. Tillägg. En doktorand inom tex fysik har lika lite betalt som en sjuksköterska eller mindre, men förväntas att jobba minst 60 h i veckan om inte mer. Att jobba tre dygn i sträck utan paus är inte ovanligt. Man förlitar sig på deras brinnande intresse. Om de inte sjukskriver sig kan jag faktiskt tycka är rättvist.

    SvaraRadera