lördag 28 juli 2018

MSB – Myndigheten för genuskodat Samhällsskydd med en viss Beredskap ..


.. saknade beredskap på flera punkter inför sommaren, visar en granskning av Dagens Nyheter.       

Det handlar om brist på personal, sakkunniga och materiel. MSB:s internrapporter visar bland annat att slangarna började ta slut redan i juni, att papperskartor inte fanns tillgängliga och att det saknas experter på skogsbrandrisk, enligt granskningen.

– Vi kunde nog haft ännu mer slang när vi såg att den här värmesäsongen kan komma att fortsätta, säger MSB:s generaldirektör Dan Eliasson till DN.

Slangarna började ta slut i JUNI!? Vi kunde NOG ha haft???

Det kanske är dags för media i största allmänhet och SVT i synnerhet att ifrågasätta vad MSB sysslat med i stället för Samhällsskydd och Beredskap. Men i stället sänder statstelevisionen ett reportage från Sveriges enda brandslangsfabrik, där personalen frivilligt avbrutit sina semestrar för att tillverka nya brandslangar, och frågar - hur det känns att tjäna pengar på bränderna!

Slangfabriken hade nog fått sina pengar i alla fall om MSB beställt i tid, men om vi ska se det så kanske vän av ordning undrar hur landets medieföretag känner det när de tjänar pengar på sina reportage om bränderna?

I min värld gör slangfabriken större nytta och förtjänar sina pengar mer än pappersvändarna på MSB och jag vill hellre ställa frågan varför MSB ”glömmer” förutsättningarna för samhällsskyddet och beredskapen och i stället lägger ner så mycket energi och pengar på sådant som ..

 Den genuskodade räddningstjänsten – Jämställdhetens förutsättningar” och ”Genus och räddningstjänst: teknik, organisation och jämställdhetsintegrering” = 16 miljoner kronor.

.. Genus, risk och sårbarhet: en populärvetenskaplig sammanfattning av resultat från ett postdoktoralt forskningsprojekt. Rapporten beskriver hur ett genusperspektiv kan bidra till kunskap om hur begreppen risk och sårbarhet används inom krisberedskap. Studien undersöker hur genusbaserade normer och maktordningar befästs i arbetet med risk- och sårbarhetsanalyser, men även hur genusordningar utmanas och perspektiven kan breddas på vad som är en kris, vem som agerar och vad som är skyddsvärt”.

.. ”Genusmedvetenhet i MSB:s insatsverksamhet”, där räddningspersonalen bl.a får lära sig att - ”Räkna huvuden”. En viktig fråga är kvinnors och mäns lika deltagande i olika sammanhang, det vill säga könsbalans. MSB strävar efter att 40 procent av den utsända personalen ska vara kvinnor”.

.. ”Könskonstruktioner, föreställningar om kön och riskupplevelse. En reflektion kring betydelsen av kön gällandeattityder till ett slutförvar för använt kärnbränsle”.

.. osv, osv, osv, det finns hur mycket som helst att fördjupa sig i, under rubrikerna Jämställdhet & mångfald och Genusmedvetenhet, på MSB:s hemsida som egentligen borde döpas om till Myndigheten för genuskodat Samhällskydd med en viss Beredskap.

Den som vill veta mer kan med fördel vända sig till bloggen Toklandet och läsa mer om MSB:s jämlikhetsengagemang HÄR och HÄR.

Jag för min del undrar varför vi betalar för en kostsam Jämställdhetsmyndighet när Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap verkar prioritera och finansiera de jämställdhetsfrågor och räkna de huvuden som det förmodligen är avsett att Jämställdhetsmyndigheten ska syssla med på heltid?

Eller har ALLA våra myndigheter förvandlats till någon form av återvinningsstationer för genuskodade partibröder och systrar som det inte går att placera och försörja någon annanstans?

2 kommentarer:

  1. Jag säger bara Dan Eliasson. Hur många myndigheter ska han köra i sank?

    SvaraRadera
  2. Liberalism är inte så oskyldigt som det verkar. Har samma förmåga att "marinera" & likrikta som fascism.

    SvaraRadera