onsdag 18 juli 2018

Stefan Löfven och an(s)varet.


Efter Estoniakatastrofen 1994, tvingades Ingvar Carlsson besluta vilket som var mest ”rättvist” – att de omkomna skulle ”begravas” tillsammans med båten eller om de som kunde hittas, skulle hämtas upp och föras hem till sina anhöriga. Det slutliga beslutet är fortfarande ett oläkt sår hos många anhöriga.

Efter Tsunamikatastrofen 2004, fick regeringen Persson svidande kritik från kommissionen som granskade de senfärdiga och taffliga reaktionerna från en julledig regering.

Det var två händelser som var och en fick oss att inse att krishantering inte var landets paradgren. Eller som kommissionen uttryckte det – det saknades en "ledningsorganisation på chefsnivå" i regeringen.

När regeringen Reinfeldt avlöste sossarna upprättade de därför ett särskilt kriskansli, direkt underställt statsministern.

2014 ”vann” Stefan Löfven tillbaka makten och kvickare än någon kunde säga, befria mig från ansvar, förflyttades ansvaret för kriskansliet från statsministern till inrikesministern (Anders Ygeman) och ansvarig statssekreterare (Ann Linde).

Med tanke på hur det paret hanterade krisen på Transportstyrelsen kan vi väl enas om att det kanske inte var det bästa av alla beslut. Men å andra sidan vet vi inte hur illa det hade sett ut om statsministern själv hade varit direktinformerad och ansvarig?

Men redan innan valet 2014 drabbades Sverige av vad som då kallades för den största skogsbranden i Sverige i modern tid – branden i Västmanland i augusti.

Till skillnad från dagens bränder – som också är i direkt anslutning till en valrörelse - var Stefan Löfven, pigg och alert och redan på plats framför den samlade presskåren, medan statsministern fortfarande informerades om händelseförloppet och räddningsinsatsen.

Miljöpartiet höll till och med presskonferens där man pläderade för en upprustning med svenskt brandflyg – något som de i dag inte verkar särskilt benägna att tala högt om.

Det viktigt att ta reda på vad som hänt och försöka lära av det, säger statsminister Fredrik Reinfeldt och tillsatte en utredning, ledd av Aud Sjökvist, för att utvärdera och föreslå förbättringar av beredskapen. Allt i från saker som ansvarsfrågor, informationsinsatser, flygkapacitet och vilka utmaningar ett framtida klimat ställer Sverige inför ska ingå i utredningens direktiv, det var regeringens direktiv till den oberoende utredningsledaren.

Men efter valet ändrade Stefan Löfvens regering direktiven, så att Sjökvist bara skulle utvärdera, inte föreslå ansvars- och kostnadskrävande ändringar.

Med dagens bränder på alla förstasidor kan vi väl säga att det inte var ett särskilt klokt beslut?

Jag vet att regeringen kommer att göra allt för att skylla den dåliga krishanteringen på förra regeringens skattesänkningar. Det är ju där skulden påstås ligga för allt som misslyckats, allt som gått fel och allt ansvar som ingen tagit - trots alla regeringens skattehöjningar de senaste 4 åren.

Det går en röd tråd genom s-märkta regeringar - statsministern håller sig helst på mils avstånd från allt ansvarstagande. Antingen inlåst på Harpsund med hemlagat julbord, uppassning och avstängd telefon för maximal julefrid, ovetande vandrande i maktens korridorer i brist på ”säkra rum” eller på semester hemma i hängmattan, rofyllt vilande inför en ansträngande valrörelse.

Allt ont ska alltså skyllas på Sverigedemokraterna, skattesänkningarna och den förra regeringen?

Eget ansvar verkar liksom inte vara sossarnas grej?

7 kommentarer:

  1. Dan Eliasson MSB skickades fram i Aktuellt för att ta ansvaret.
    Nej, sa han. Ansvaret ligger på kommunerna.
    Sa han som helt kringgick utlänningslagen under sin tid som GD på migrationsverket och släppte in kreti och pleti med okänd identitet.
    Dessa okända personer har nu staten hastigt och olustigt lagt över ansvaret för på kommunerna.
    Kommunerna som sedan skär ner i bl a räddningstjänsten för att klara försörjningen av okända unga män.
    I morgon skall högsta hönset visa sig och ta ansvar. Ordning och reda!
    Bo Adolfsson, Hjo

    SvaraRadera
  2. Hej.

    De, och de flesta andra politiker i de gamla partierna, har glömt att legitimitet kommer av resultat, inte tvärtom.

    De tror att det finns ett egenvärde i det stats- och styrelseskick vi har, och att de till varje pris skall skydda detta från varje hot de upplever eller uppfinner. Eftersom de gör så, blir varje kritik mot deras agerande eller brist på agerande också kritik mot det system de förkroppsligar, och därmed måste de försvara sig mot denna kritik.

    De, partipolitikerna, är demokratin.
    Kritik mot dem är kritik mot demokratin.
    Endast onda galningar kritiserar demokrati.
    Vad dessa än säger kan alltså ignoreras och förnekas; för säkerhets skull bör man göra så tvärtemot som möjligt, eftersom man då är som mest demokratisk.

    Ungefär så ser deras interna tankeprocess ut - baserat på samtal med politiker från lokalnivå till riksdagsledamöter vet jag att folkets åsikter ses som hot mot verksamheten och som störande element.

    Jämför med Finland för kriget: Mannerheim gav landets politiker klar och tydlig information om vad som behövdes anskaffas och hur man behövde förbereda sig, detta i god tid. Politikerna, röda som vita, hade en annan vision om hur de önskade att sakernas tillstånd skulle vara. Fackmannen, med redan då livslång lärdom av krigföring, fick vika för politikern. Detsamma gäller Estonia, detsamma gäller Hallandsåsen, detsamma gäller kärnkraften, detsamma gäller snart sagt allt i Sverige: den som har sakkunskap får vika sig för demokratins, av sig själva utsedda, prästerskap.

    Kamratliga hälsningar,
    Rikard, fd lärare

    SvaraRadera
  3. I en het skröna fanns det orsaker & anledningar som man inte borde fundera så mycket över, bäst var om man bara tyckte att "saker hände" & sedan var det inte mer med det. Bara man inte började undra hur saker startat så ansågs man som en fin medborgare i den varma skrönan.

    SvaraRadera
  4. En stor del av ansvaret för bränderna kan nog läggas på vinsthungriga skogsbolag som sätter tall/gran på varenda kvadratmeter, för att det är billigast och ger mest pengar, vart tog alla försiktighetsåtgärdar vägen, har man inte ens brandgator längre? Man kan inte skylla ALLT på sossarna faktiskt, även om det är inne nu.

    SvaraRadera
  5. Nej, allt är inte sossarnas fel, ingen regering har direkt imponerat när det gäller krishantering.
    Men, Alliansregeringen flyttade faktiskt upp ansvaret för krishanteringen på en nivå direkt underställd statsministern, något som Stefan Löfven genast tog avstånd från.
    Dessutom tillsatte den förra regeringen en utredning med en oberoende utredare efter den stora branden 2014. I utredningens uppdrag ingick bl.a att identifiera möjliga förbättringsåtgärder.
    Den rödgröna regeringen gav ändrade direktiv så att utredaren bara kunde göra en problemöversikt.

    Som någon skrev på twitter - "en utredning som inte kan lägga förslag är ingen utredning utan enbart en rapport".

    NU, i elfte timmen, vill sossarna tillsätta en ny utredning?

    Jag kan inte låta bli att tycka att det hade varit en god idé att fullföljt den tidigare utredningen, även fast den var tillsatt av "fienden". Då hade kanske någon haft ett embryo till en handlingsplan i dag?

    Men vad vet jag, jag är ju bara en vanlig människa som lever i det som våra politiker påstår vara en falsk verklighet?

    SvaraRadera
  6. Eftersom värmen mer eller mindre förvandlat min hjärna till en överkokt marsmallow så kan jag rekommendera den här ledarkrönikan - https://www.svd.se/det-ar-inte-lofven-som-ar-hogste-brandkapten/i/senaste/om/ledare

    SvaraRadera
  7. Vilket tjat om grillar. Satans uppvärmningslåda?

    SvaraRadera