lördag 23 november 2019

Hvad vilja Socialdemokraterna?


.. är fråga som ställdes, och besvarades, i ett tal av skräddarmästaren August Palm, en grå novemberkväll för nästan precis 138 år sedan på Hotell Stockholm i Malmö.

Till skillnad från dagens socialdemokrater visste alltså August Palm precis vad hans ”Sosialdemokrater” ville. De första 13 sidorna av hans 28 sidor långa tal kan du läsa HÄR. Den som börjar läsa kommer förmodligen att bli lika road som jag över att ”Sosialdemokraterna” på August Palms tid var ett parti som till största delen byggde på folkets missnöje och känsla av att bli nedvärderade av en styrande elit och att partiet då förkortade sitt namn till S.D.

Frågan – Hvad vilja Socialdemokraterna – ställdes också 1904 i den lilla tidskriften Socialdemokratisk agitationsskrift som såldes för blygsamma 5 öre och även då besvarades den mycket långt och utförligt, något du kan ta del av HÄR.

Samma fråga har säkert ställts många gånger under åren fram till i dag, men numera ställs den allt oftare och företrädesvis inom partiet.

2016 var det sociologen Gunnar Gillberg som undrade i GP och 2018 kom frågan i Affärsvärlden från Jan Larsson. Jag hittade inga svar från Socialdemokraterna och förväntade mig inte heller några. Det var länge, länge sedan en socialdemokrat besvarade en så knepig fråga med något annat än en anklagelse och ett pekande finger åt höger.

Vad vill vi egentligen?” .. har tydligen varit den bärande frågan nu när sossetopparna samlades för att utarbeta en ”mellanvalsstrategi”. Varför flyr väljarna till ett parti som bygger sin politik på folkets missnöje och känsla av att bli nedvärderade av en styrande elit? Ett parti som dessutom förkortar sitt namn till SD?

Men NU har Socialdemokraterna tydligen drabbats av klarsyn och enligt partisekreteraren Lena ”jagtänkersåhär”-Rådström Baastad har de kommit fram till att ”strategin” ska se ut ungefär så här:

1. Socialdemokraterna måste vara TYDLIGARE när det gäller att det som är fel är samarbetspartiernas (Mp+C+L+V) fel och att Socialdemokraterna EGENTLIGEN vill något helt annat. De hade till exempel satsat mer, mycket MER, på kommuner, välfärd och minskad invandring om de bara inte hade TVINGATS av JÖK-överenskommelsen som kom till för att blockera SD som vill satsa mer, mycket MER, på kommuner, välfärd och minskad invandring. Socialdemokraterna bör därför bedriva ett tydligare oppositionsarbete inom regeringssamarbetet och mot den gemensamma budgeten och politiken?

2. Höjda skatter. Mycket MER höjda skatter. För att få råd att satsa mer, mycket MER, på kommuner, välfärd och en HÅLLBAR migrationspolitik.

3. Visa RESULTAT. (se punkt 4)

4. När Socialdemokraterna blir TYDLIGARE med att Socialdemokraterna egentligen INTE vill samarbeta med Mp, C, L och V, kommer väljarna att förstå att sossarna skulle ha levererat ett bättre RESULTAT utan dem.

5. Socialdemokraterna måste frejdigt kunna kliva fram och visa på vad de VILL. Vilket är att återuppbygga och stärka det starka samhället som raserats av alla övriga partier under de senaste åren.

6. PRIORITERA välfärden i kommande budget, i stället för Annie Lööfs eländiga punkter i JÖK:en.

7. Socialdemokraterna bör bli mer SJÄLVKRITISKA och erkänna att Januariavtalet visserligen är bra och rätt (delvis) men inte bra och rätt för Socialdemokraterna som visserligen inte vill ha det men inte heller vill släppa statsministerposten utan gör vad de inte vill för att få det de vill.

8.Vilket tydligen ska kommuniceras med väljarna via ”flygblad”?

Jag KAN ha missuppfattat Lena ”jagtroratt”-Rådström Baastad på någon punkt men sammantaget verkar Socialdemokraterna ha kommit fram till att det vikande intresset beror på samarbetspartierna, som envisas med att föra fram sin egen politik, Sverigedemokraterna som envisas med att föra den politik som Socialdemokraterna helst skulle vilja ha som sin egen och på väljarna som inte ser hur ljus och vacker framtiden skulle vara med en socialdemokratisk majoritetsregering.

Men detta ska ”mellanvalsstrategin” alltså ändra på. Statsminister Stefan Löfven blev så imponerad av resultatet att han lämnade mötet bakvägen för att riktigt kunna koncentrera sig på partiets nya strategi. En strategi som han förmodligen inte såg komma när han gick in.






1 kommentar:

  1. I en fabel studerade zoologer en trög groda. "-När jag viftar med ansvaret gömmer den sig" sa en forskare häpet. Man kom fram till att det nog inte var en pliktgroda. "-Jag tror vi kan utesluta det" sa en djurparksägare.

    SvaraRadera