söndag 26 maj 2024

En bra lögn är bättre än en dålig sanning ..

 .. anser Peter Wolodarski i en krönika i DN i dag. Krönikan ligger naturligtvis bakom betalvägg eftersom bra lögner och dåliga sanningar inte är gratis när det kommer uppifrån.

Dagens Nyheters chefredaktör vill att generaldirektören för Myndigheten för psykologiskt försvar ska avgå eftersom myndigheten anmälde Kalla Faktas program om SD:s trollkonton till Granskningsnämnden och därmed ”gjort sig till en nyttig idiot för Sverigedemokraterna.”

Vilket förmodligen betyder att alla som inte har samma åsikt som Peter Wolodarski också kvalar in under samma rubrik .. Nyttiga Idioter?

Det hela handlar naturligtvis om Kalla Faktas wallraffande hos Sverigedemokraterna: I programmet användes klipp där bland annat medarbetare vid myndigheten för psykologiskt försvar, MPF, pratar.  Tråkigt nog innehöll intervjuerna inget som ”över huvud taget” berörde ”förhållanden och uttryck inom den svenska informationsmiljön eller svensk opinionsbildning – vilket innebär att att intervjuerna vilseleder tittarna att tro att myndigheten uttalat sig om ”Kalla faktas” granskning.

Peter Wolodarski menar alltså att generaldirektör Magnus Hjort ”med sitt agerande visat att han varken respekterar fria medier, svensk grundlag eller de viktiga formuleringarna på myndighetens hemsida” och därför bör avgå eftersom ”det finns ingen laglig grund för att kräva radering av innehåll i fria medier. En myndighetschef som ändå begär det är olämplig i sin roll”.

Så nu vet vi det. En nyttig lögn i fri media är bättre än en ovälkommen sanning från en svensk myndighet, åtminstone om DN:s chefredaktör får bestämma.

Karin Olsson, chefredaktör på Expressen stämmer in i klagosången: ”Magnus Hjorts anmälan används redan för att skada förtroendet för seriösa nyhetsredaktioner. Med tanke på myndighetens uppdrag att ”stärka befolkningens motståndskraft” mot desinformation är det minst sagt olyckligt”.

Jag har inte läst DN sedan Peter Wolodarski tillträdde som chefredaktör och det känns som bara det har varit bra för mitt högst privata psykiska försvar.

Ärligt talat, det här handlar väl egentligen inte alls om Kalla Faktas program eller om Sverigedemokraternas sk trollfabriker utan om medias makt, tolkningsföreträde och svenska folkets rätt till sanna sanningar som faktiskt skyddar mer mot desinformation är tillrättalagda budskap.

Att utgå från att majoriteten av den svenska väljarkåren inte kan tänka själva känns nästan mer kränkande än generaldirektör Magnus Hjorts krav på faktarapportering.

För i det här sammanhanget är det faktiskt svårt att skilja den ena nyttiga idioten från den andra”

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar