Dagar kvar till riksdagsvalet 2018

söndag 15 september 2013

Sisådärja, nu var det gjort ..

.. nu kan jag lägga en ny erfarenhet till alla de andra. Jag har röstat i kyrkovalet för allra första gången i mitt liv.

Och Maken fick jag med mig, trots att han egentligen inte ville. Men eftersom jag verkligen försökte sätta mig in i alternativen och envisades med att delge honom allt jag fick veta så blev han så småningom tillräckligt intresserad för att göra sin röst hörd. Eller åtminstone .. frammumlad.

Utanför vallokalen stod endast två eldsjälar. En socialdemokrat och ett "opolitiskt" alternativ bestående av en grupp samlade borgerliga lokalpolitiker representerat av en försynt och mycket trevlig kvinna. Jag föreslog att hon fortsättningsvis skulle kalla det för ett partiopolitiskt alternativ .. men fann att det alternativet ändå var det enda som jag kunde rösta på när det gällde kyrkofullmäktige där vi bor.

När det gällde val av stiftsfullmäktige och val till kyrkomötet (som jag inte ens vet vad det är?) så lade jag min röst på POSK, vilket verkade vara det mest opolitiska alternativet. Och så blev jag kraftigt påverkad av en trevlig företrädare som talade i P1:s Människor och tro, medan jag satt i bilen på väg hem förra veckan.

Så jämfört med riksdags- och kommunvalen så var jag sorgligt oförberedd och dåligt påläst i dag ..  men det var en överraskande trevlig upplevelse att befinna sig i ett sammanhang där vi snarare sänkte medelåldern än höjde den. Men valkontrollanterna talade lyriskt om vilken oväntat strid ström av människor det hade varit hela förmiddagen så det kanske bara var tillfälligt?

Något som det däremot talades om i kön så var det socialdemokraternas skriftliga uppmaning och valargument .. rösta på Socialdemokraterna för att hålla Sverigedemokraterna utanför. Ingen ville rösta MOT något, ingen hade ens tänkt att rösta på Sd .. men många avstod från sossarna enbart på grund av den uppmaningen.

Väljarna KAN faktiskt tänka själva. Även de som deltar i ett kyrkoval och känner sig så duktiga att de belönar sig själva med att köpa ett par ceriserosa örhängen på den intilliggande loppisen.

AB, AB, AB, SvD, DN, DNExpr., Expr., Expr.,

4 kommentarer:

 1. Bra jobbat! Jag ska strax ge mig iväg och göra min plikt jag också.

  Jag känner igen din förvirring från första gången jag röstade i kyrkovalet. Kyrkomötet är Svenska kyrkans "riksdag" helt enkelt.

  SvaraRadera
 2. Maken fick jag inte med mig igår men det hade ju varit synd och skam om inte jag röstat!
  Den senaste mandatperioden har jag varit en av de förtroendevalda i kyrkoråd och fullmäktige i vår församling och även om jag tackat nej till att fortsätta/kandidera, var det självklart att jag skulle trava iväg och rösta.
  POSK var jag nominerad till för åtta år sen men i samma veva som det skulle till att röstas, flyttad min familj och bytte både landskap och församling.
  Nu senast har jag tillhört en liten opolitisk grupp av eldsjälar som brytt oss om vår lokala församling.
  Även om det är politik i allt omkring oss, anser jag att partipolitik inte har inom kyrkan att göra.
  Känns mest tragiskt att SD fått så många röster i årets val ändå.
  Eller att S är besätter flest platser i kyrkomötet!
  Jag gillar varken det ena eller det andra alternativet!

  SvaraRadera
 3. Måste erkänna att jag aldrig har röstat i ett kyrkoval. Usch och fy, får ta på mig dumstruten och ställa mig i skamvrån ett tag.

  SvaraRadera
 4. Av resultatet att döma verkar det som om Jesus inte var sosse ändå. :-)

  /Henrico

  SvaraRadera