torsdag 17 april 2014

Det ramlar ner bevingade miljöpartister i skorstenen ...


Vi har två stora skorstenar på vårt hus och eftersom det är en gammal skola så finns det åtskilliga kvadratmeter tak och en enorm vind. Under takpannorna bor hundratals småfåglar, mest svalor och sparvar, som får ungar varje år och när jag är på vinden kan jag höra ungarna skrika när föräldrarna är på ingång. Det är som om vi alla bor i ett jättestort hyreshus och för det mesta samsas vi riktigt bra.

Förmodligen är vårt hus det närmaste en storstad fåglarna här ute på landet kan komma?

Det drar naturligtvis till sig fågelvärldens miljöpartister .. kajorna .. och de är inte de skarpaste knivarna i lådan när det gäller planering kan jag tala om.

I det näraliggande kyrktornet har de till exempel byggt bo mellan dörrarna till kyrkklockorna och avsatsen innanför. Så när det rings i kyrkklockorna så kan hela trakten beskåda de lomhörda ungarna i boet som blottas och det är mer än en unge som fått sätta livet till utanför ingången till det allra heligaste när ena "väggen" brutalt försvinner samtidigt som klockorna börjar låta som ett smärre världskrig..

Jag vet inte hur många utryckningar vi har bistått med när de fantasifulla bostadsidéerna hos oss inte håller måttet, och utsikten, trivseln och samvaron verkar vara överordnad normal överlevnadsstrategi.

Just nu har vi två entusiaster som fått för sig att de ska bygga bo i skorstenen som leder till vårt fläktskåp i köket. Det är ett enormt utrymme som inte har någon som helst funktion när det gäller eldning. Inredningen är trendigt avskalad med "nakna" tegelstenar på fyra väggar, högt i tak och en vidunderutsikt på den enorma takterrassen med gott om plats för social samvaro på den järnskodda skorstenskanten.

Jag ger mig sjutton på att de sitter där och sippar rödvin på kvällarna medan de drar upp strategierna för bobyggandet.

De samlar pinnar. Korta pinnar till ett enormt hål som befinner sig 5-6 meter över den botten där pinnarna hamnar. Hela dagarna öser de ner skräp och mjuuuuka bäddmaterial i samma hål som pinnarna försvinner ner i och när rödvinet .. eller vad de nu går på? .. tar slut på kvällen efter arbetet så öser de ner sig själva.

Sparvarna sitter i långa rader på balkongräcket utanför vårt sovrum och roar sig, medan de funderar över vad de egentligen håller på med?

På morgonen hör jag hur någon kvider och ångrar det som hände kvällen innan. Det prasslar och stånkar och nu är jag kallsinnig och väntar i flera timmar eftersom det faktiskt har hänt att någon mer begåvad pippi .. en gäst kanske? .. lyckats ta sig ut samma väg som h*n tog sig in.

De fasta hyresgästerna däremot börjar gallskrika i panik efter ett tag och gissa vilka det är som får rycka in?

Vi hämtar stegen, monterar ner, skruvar loss och öppnar en lucka i väggen in till skorstenen, plockar ur pinnar, skräp och annat inredningsmaterial och öppnar fönstren och köksdörren .. väntar .. väntar .. klättrar upp och lyser in med ficklampan och säger till .. flyg ut nu för f*n så vi inte fryser ihjäl medan vi väntar!

Då seglar det ut en svart olycka som ser enorm, och helt felplacerad, ut i vår kök. Har vi tur så går färden rätt ut i naturen, har vi otur så tar idioten en vända genom köket och drar ner allt i sin väg.

Så skruvar vi fast luckan igen, monterar dit fläktröret, sätter tillbaka fläktskåpet, plockar tillbaka kryddburkarna, plockar skräp, dammsuger och torkar av golvet bakom spisen ...

.. och sent på kvällen när jag tar min kvälls-O´boy så hör jag genom fläktskåpet hur det prasslar förvånat bakom fläktskåpet.

Nu passar skruvarna till luckan till skorstenen inte längre, så om vi inte vill ha ett långt äckligt rör hängande fritt i fläktutrymmet, matos i hela köket och fri passage för förvirrade kajor så måste vi själva anlita experthjälp.

De kommer i dag. Två rediga karlar med verktygsbälten som kan skruva en skruv och sätta ett nät över skorstenen.


Så .. sorry, mina miljöpartistiska fågelvänner .. den här "storstaden" måste fungera även för andra än er.

SvD, SvD, DN,

3 kommentarer:

 1. *Gillar* :D

  SvaraRadera
 2. Jag har funderat ett tag no på varför ni inte har satt nät för skorstenen men ser nu att förklaringen är att ni har väntat på hantverkare för att få det åtgärdat. Smart! Man ska låta professionella ramla ned från tak och stegar. :-)

  Glad Påsk på er!

  SvaraRadera
 3. Tina Häll17/4/14 22:28

  Ni är verkligen sanna djurvänner och jag tror inte ni har tråkigt heller!
  Glad Påsk!

  SvaraRadera