lördag 6 december 2014

Ansvar? För vem eller vilka?


Jag läste på Brännpunkt i SvD, om hur Catharina Lind, författare, förhandlare och föredragshållare, såg på Stefan Löfvens sätt att tackla sitt nya jobb som statsminister .. läs det HÄR - det är en verklig aha-upplevelse i den här röran! .. och jag tror att det är precis så här han ser på sin roll. Som en extra betydelsefull fackpamp som förhandlar i outtalat samförstånd efter underförstådda regler och ramar.

Så när han körde kniven i ryggen på den förra regeringen när budgeten skulle antas .. i sin helhet enligt praxis, trodde dom ... pilutta er, flinade Löfven och trodde att det var så det gick till?

För i förhandlingarna mellan arbetsmarknadens parter är man absolut tvungen att nå fram till någon slags samförstånd .. medan det i politikens snåriga värld bara finns plats för en vinnare på de andras bekostnad. Fackliga förhandlingar kan kanske liknas vid Memory .. där det är fullt möjligt att få ihop två vinnande högar genom att hålla ordning på korten. 

Nu spelar Stefan Löfven bluffpoker utan att ha sett en kortlek tidigare .. och så blir det som det blir.

När alla utom SD röstade på Löfven som statsminister, uppfattade han det som att han fått mandat att beordra rättning i ledet även på den borgerliga sidan och när ordern om samarbete inte åtlyddes så blev han förbannad.

Röstade de fram honom som statsminister så har de också ansvar för att se till att budgeten går igenom! Annars KAN han ju inte regera??? .. så visst är det självklart att han kände sig sviken.

De hade ju LOVAT att han skulle få vara statsminister? Röstat på honom!! Och då måste han ju ha en EGEN budget?

INGEN sa nå´t om att fuska genom att rösta på sin egen budget? Så klart att han känner sig sviken! Det var inte heller någon som bröt ut något ur hans fina budget på samma sätt som han gjorde året innan?? Så då blev ju lögnen ännu värre och dubbelspelet ännu dubblare och visst måste SD vara inblandade!

Det var de ju när Stefan Löfven drog sitt vinstkort i förra budgetbråket så varför inte nu .. även om de inte visade upp sig lika tydligt som när de stödde honom. Fascister .. hela bunten!!

Det som känns mest obehagligt just nu är att Löfven inte verkar se väljarna i spelet om Makten? Det är han och hans parti/regeringskompisar mot resten?

Ca en miljon väljare pekas raskt ut som fascistsympatisörer och oppositionspartierna anklagas för att vara oansvariga när de står fast vid de löften de gett till sina väljare .. vilket gör att jag funderar över hur han själv ser på de väljare som fört honom själv till makten?

Stefan Löfven har grävt ner sig i ett hål han inte kan komma upp ur. Han ropar ut sitt eget ansvarstagande och kräver ansvar från oppositionen och väljarna .. men vad ska de ta ansvar för?

Han kastar desperat anklagelser omkring sig och hur han kommer att reagera när dagen när det extra valet officiellt ska tillkännages det vete sjutton?

Så här långt ser det inte bra ut i opinionsundersökningarna och vill han ha en förändring så måste han kanske välja mellan att ångra sig och sitta kvar med alliansbudgeten som en kvarnsten runt halsen eller internera en miljon väljare i omskolnings/traineengsläger lååååångt borta från demokratiskt käbbel.

För Stefan Löfven VILL vara statsminister. Han ÄR statsminister .. och det ansvar alla andra ska ta handlar om att det så ska förbli.

Ansvaret för dem som landets regering har lovat att ta ansvar för kommer först i andra hand .. när oppositionen och/eller väljarna tagit sitt ansvar för Löfven?

DN, DN, DNSvD, SvD, SvD, SvD, SvD, Expr., Expr., SVT, AB,

7 kommentarer:

  1. Du fattar inte med vilken kirurgisk finess du skar kärnan ur ...bananen?

    Allvarligt. Att inte Romson skrikit sig hes över DEN vite cismannens överhöghet är en riksangelägenhet.

    SvaraRadera
  2. Kan bara konstatera att S har tre ggr på raken lyckats välja tre helt olika fiaskon som partiledare.

    Det är så jag saknar Göran Persson. Buffel ja och allt man sade, men han var inte Mona S, Juholt eller nu Löfvén. Synd, jag trodde att han med sin bakgrund skulle kunna vara bra. Får man skylla på dåliga rådgivare eller är han verkligen sådan där?

    /Majsan

    ps ... jag är gammal nog att minnas fler partiledare och det är så jag blir nostalgisk ... och jo, jag vet att det är lätt att glömma, men dagens aktuella högre-uppare, jag säger bara herregud.

    SvaraRadera
  3. Hmm, vid närmare eftertanke tror jag att man INTE ska ta Löfvens göranden och låtanden på allt för stort allvar. Han verkar mest vara en marionett, vars armar händer och mun rycker till och levererar när någon annan drar i snöret.

    Fråga dig i stället varför inte Fredrik Reinfeldt finns med på spelplanen. Vi kan nu läsa om, och se på TV, vad alla andra f.d. partiledarare anser behöver göras i den uppkomna situationen.

    Men inte ett knyst från FR? Varför inte? Inbilla mig inte att svenska journalister inte vet vem han är, var han finns eller vad han gör. De har stenkoll om detta.

    Varför har han inte uttalat sig/kommenterat ännu?

    Vill inte svenska media veta vad han tycker? Alla andra f.d. partiledare uttalar sig ju vitt och brett. Vad är det med FR som inte får berättas?

    Fråga dig detta.

    V

    SvaraRadera
  4. @V: Fast FR är inte en fd partiledare.

    Än...

    SvaraRadera
  5. Leif Lewin presenterade samma analys i DN (3/12).

    "Skillnaden mellan fackliga och politiska förhandlingar är himmelsvid. I fackliga förhandlingar har båda parter ett intresse av att komma överens. I politiska förhandlingar är i stället ofta målet att mejsla ut motsättningarna så tydligt som möjligt. Därför är Löfvens bakgrund en belastning, skriver statsvetaren Leif Lewin."

    http://www.dn.se/debatt/lofvens-fackliga-bakgrund-ar-en-belastning/

    SvaraRadera
  6. John Clees.

    "– Det finns två saker som är fel med i vår kultur. En av dem är medierna, speciellt tidningarna, eftersom de är ohederliga och oärliga.

    Det andra är de etiska bristerna inom juridiken. Det är där man måste börja, menar Cleese."

    http://www.svt.se/kultur/humorpionjaren-som-inte-tror-komik-gor-skillnad

    SvaraRadera
  7. Utmärkande för fascistisk maktutövning är att använda lagstiftning för att säkra sitt egna maktinnehav.
    Nu pågår en diskussion inom "sjuklövern" om att genom lagstiftning begränsa riksdagsledamöternas rätt att rösta för den budget de finner bäst.
    Så om vi tittar efter noga, var hittar vi fascisterna?

    SvaraRadera