onsdag 25 november 2015

Fiskmåspolitik?


Sveriges Rikspolischef är en man som brinner för att det japanska management-konceptet LEAN från bilindustrin .. även kallat management by stress .. ska tillämpas på offentlig förvaltning. LEAN kallas även för Fiskmåsmanagement .. Flyg in, för en massa oväsen, skit ner stället och flyg ut igen .. något som Dan Eliasson verkar ha lyckats väl med under sin karriär.

Det är kanske onödigt att skylla hans tid som statssekreterare vid Justiedepartementet på LEAN, men redan där utförde han sitt uppdrag på ett minst sagt personligt sätt. I samband med Pirate Bay-målet 2006 kritiserades han för sin korrespondens med de amerikanska filmbolagens intresseorganisation och 2007 slog den tidigare justitiekanslern Göran Lambertz larm om att Dan Eliasson försökt få honom att sluta kritisera brister inom det svenska rättsväsendet.

Efter regeringsskiftet 2006 tjänstgjorde Eliasson som tillförordnad biträdande chef vid Säkerhetspolisen, där han ansvarade för analys– och underrättelseverksamhet .. något som han säkert hade nytta av i det känsliga ärendet med vår egen svenska terrorist i Boden. För visst måste väl han som rikspolischef ha haft ett finger med i spelet?

Mellan 2007 och 2011 var Eliasson generaldirektör för Migrationsverket. Vid Migrationsverket fick han goda omdömen från personalen i medarbetarundersökningarna som utfördes .. förmodligen på order av generaldirektören själv .. men den som följer Merit Wagners blogg om förhållandena på Migrationsverket får en helt annan bild.


Här fick Dan Eliasson fritt spelrum för att införa LEAN som i en handvändning skulle förvandla vanliga människor till lönsamma, effektiva produktionsenheter i likhet med dem som står vid löpande bandet i den japanska bilindustrin. Var och en sin egen Toyota, typ?

Merit Wagners blogg kan vi läsa hur personalen upplevde nyordningarna .. Arbetet med att utveckla verkets leanbaserade arbetssätt går nu vidare. I nästa steg får verkets alla chefer utbildning för att säkerställa att de har en viss nivå av leankunskap. Genom ökad kunskap och förmåga kommer de tillsammans med sina medarbetare att bidra till att respekt för människan och ständiga förbättringar blir bestående medel för att nå verkets mål. Resultatet kan ni läsa här .. det är en skrämmande läsning.

I Ivar Arpis artikel om "Migränverket" kan vi också få läsa om finesserna med LEAN. Kritiken från den  alltmer stressade personalen bemöttes med ett "trivselprojekt" som skulle avhjälpa problemet med de anställdas "gnällighet" genom förse var och en av dem med ett rosa gummiarmband!

"Varje gång de gnällde skulle de byta handled för armbandet. Målet var att gå 21 dagar utan att ”gnälla”. De anställda som lyckades med det skulle få ett diplom som visar att man ”bidrar till en gnällfri värld”.


Om nu inte det rosa gummiarmbandet fick avsedd effekt så erbjöds en "skratthörna" eftersom "det är inte bara kul att skratta, det höjer också immunförsvaret!

Det skulle vara möjligt att skriva spaltkilometer om Dan Eliassons tid på Migrationsverket, men varför inte nöja sig med att han lyckades imponera så till den milda grad att han år 2011 utnämndes till Generaldirektör till Försäkringskassan.

Och ungefär här har jag redan ledsnat på Dan Eliasson .. men nämnas bör att han inte bara införde effektivitetssystemet LEAN, utan också använde Försäkringskassans officiella twitter till att "kräkas på Jimmy Åkesson" samt lyckades med konststycket att radera miljontals mejl som skickats till och från de 13 000 medarbetarna - vilket innebär att myndighetens internutredare inte längre kan avslöja brott och missförhållanden med hjälp av myndighetens mejlsystem.

Under Eliassons ledarskap riktades också kritik mot Försäkringskassan rörande arbetsformer med inslag av orimlig detaljstyrning och övervakning. En kritik som ledningen uppgavs ha bemött med avsked och/eller förtäckta hot, vilket bekräftar användningen av LEAN som ett instrument för att få folk att sluta tänka .. eller säga upp sig.

I augusti 2014 uppmärksammade Dagens Nyheter att en person från Försäkringskassans IP-adress ändrat i artikeln om Eliasson på svenskspråkiga Wikipedia genom att ta bort negativ information. Försäkringskassans presschef Helena Escher bekräftade för tidningen att ändringen gjorts av en medarbetare till Eliasson i samråd med Dan Eliasson själv.

utsågs så denne man till Rikspolischef med mandat att skapa den Nya Polismyndigheten i en tid då polisen är viktigare än någonsin.

Han är en modern ledare med både juridisk erfarenhet och erfarenhet av att leda stora myndigheter, säger inrikesminister Anders Ygeman, när han ska förklara varför Eliasson är en bra chef för den nya Polismyndigheten.

Det finns gott om rubriker som berättar om den nye rikspolischefens framgångar och popularitet. Det finns hur många vittnesmål som helst som beskriver varför 8 av 10 poliser överväger att sluta. Själv spanar jag numera efter rosa gummiarmband på de poliser som visas i tv-rutan och roar mig med att föreställa mig polisens egna gnällfrihetsdiplom och de nyttiga skratthörnorna i bekväm närhet till polisens eget gym.

Allt för kropp och själ enligt LEAN som skapar effektivitet, lönsamhet och snabba lösningar när det gäller tidsödande, tids- och kostnadskrävande verksamheter!

Vad gör det då om de anställda behöver riskera liv och lem för en lön under 25 000 kr i månaden? Vem bryr sig om arbetstider som innebär att den som gör det svåraste jobbet knappt hinner träffa sin familj när de är vakna .. eller tvärtom? De är ju ändå bara produktionsenheter i samma typ av tillverkningskedja som förr tillverkade våra flaggskepp Saab och Volvo?

Eller ... hur ser Dan Eliasson på de vanliga poliserna ute på fältet? På samma sätt som han såg på de vanliga utredarna på Migrationsverket eller Försäkringskassan?

Hur ser rikspolischefen på polisernas kritik? Som "gnällighet" som kan avhjälpas med rosa gummiarmband, diplom och en skratthörna?

Gud hjälpe polisen i så fall .. eller oss som är beroende av att det finns utbildade och fungerande poliser.

Det är kanske dags att börja öva med den rosa gummiarmbandet för säkerhets skull? För man vet ju aldrig var Dan Eliassons karriär slutar? Den har ju varit spikrakt uppåt hittills.

En modern ledare med både juridisk erfarenhet och erfarenhet av att leda stora myndigheter .. det är ju precis det som sossarna letar efter med både ljus och lykta när de söker nya ledare eller ministrar som kan genomföra en effektiv fiskmåspolitik!

12 kommentarer:

 1. Något bättre än polisminister Fouche uppförde sig under franska revolutionen.
  Något...

  SvaraRadera
 2. Hej.

  Chefen för rikets polis
  har idéer om hur allt ska va
  och i sin hy-bris
  är han full som en tom pava

  För landets konstaplar blå
  skall göra allt på hans smala sätt;
  Då hampar det sig lätt
  att han framstår som Clousseau

  Han frågar sig nog aldrig hur
  man boven får i bur
  men kanske tänker han nån gång
  på de som sliter dagen lång
  och knappt vågar föra klagan fram
  på det som är hans skam;
  Han vet ej vad polisen gör
  bara hur man den förstör

  Eliasson konstapel Batong för sina synder fått
  men nog har kåren sonat sina brott
  Så från oss medborgare, vår hesa kör:
  "Löfven, Eliasson på porten kör!"

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jisses, jag har en poet i kommentarsfältet!!! :-)

   Jag är djupt imponerad, reser mig, gör vågen .. och funderar på att kräva att ALLA kommenterar i diktform. :-D

   tack!!

   Radera
  2. Hej.

   Tackar och bugar, testpanelen här hemma anser annars att mina nödrim förtjänar spöstraff...

   Kamratliga hälsningar,
   Rikard, lärare

   Radera
 3. Jag jobbade en gång på ett ställe där en konsult hade sålt in att man med hjälp av olika hattar skulle ha olika roller. Detta ansågs vara innovativt och berikande.
  Naturligtvis påverkade det ingenting. Men det var lättsålt till en ledning som inte hade en susning om vad som verkligen gällde i verksamheten.

  SvaraRadera
 4. Hej Anybody! Lean ar en styggelse, i vilken organisation som helst. Det finns ocksa i Af; dar fo Generaldirektoren ar kusin med Goran Persson!

  SvaraRadera
 5. Eliasson är sannerligen en katastrof för Sverige.
  Den enda vettiga merit han har är att han var med i punkbandet Bad Boo Band,och gjorde singeln Knulla i Bangkok.

  SvaraRadera
 6. Jag har jobbat ca 15 år inom tillverkningsindustrin, mestadels i ledande befattning och jag vill nog ändå försvara LEAN som metod. Det är mer av en filosofi som bygger på 14 principer. Väldigt förenklat så ger man alla medarbetare förutsättningar för att göra sitt jobb effektivare. Ansvar OCH befogenhet delegeras ut, slöserier reduceras. Det handlar aldrig om att springa fortare utan om att jobba smartare. En av de största utmaningarna ligger inom förändrat ledarskap. Det finns tyvärr många exempel på dålig implementering eller rena misstolkningar av LEAN, exemplen ovan är sådana. Alltför många organisationer tar bara vissa delar av LEAN och de delarna kan fungera de med men ofta så blir det tvärtom. Dock kan man mycket väl implementera LEAN i offentlig verksamhet också med vissa anpassningar. På de arbetsplatser där de lyckats med LEAN tror jag inte att någon vill ändra tillbaka. Med det sagt, Dan Eliasson är en katastrof men jag gissar att han har en känsla för vad politikerna vill höra; LEAN, värdegrund, mångfald etc

  SvaraRadera
 7. Som vanligt är Any med body
  för själen en konjaksäggtoddy

  Hon skriver så klokt
  om hjärnor välkokt
  att ögona fladdra helt groggy

  Nu måste jag dock få berätta
  att frun i Geografi har en etta

  För han som dom leta
  å folket uppreta
  fanns i Bolid´n å ej där duán sätta

  tjusschuu minuter från mig
  ligger Boliden vilken grej!

  Men vad jag då vet
  med säkerhet
  I Boden är hon född denna tjej

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jisses! :-)

   Fortsätter vi så här så kan jag hävda att jag har en Kulturblogg .. :-D

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 8. Hahahaha! Jag o dotter stötte ihop med den jagade på stan idag, han var inne på CK med sina kompisar å jag kände igen honom för hanstod å fotade så jag tittade till. Han hälsade.

  Dotter undrade varför, jag förklara vem han var. Vaddå? Har han läst din blogg?? svara hon.

  SvaraRadera