söndag 31 januari 2016

Hvad vilja s-väljarna?


De senaste opinionsmätningarna verkar ha orsakat full panik inom det socialdemokratiska partiet. Man ställer sig samma fråga som August Palm gjorde 1881 och .. enligt kommentarerna till media .. kommer fram till följande svar ..

.. det är ganska bråttom att det händer något, något stort. Sverige behöver en tydlig väg framåt. S måste våga prioritera ett antal viktiga politiska sakfrågor och låta annat komma i skymundan, man måste ta tag i ganska basala frågor, en regeringsombildning kan vara en väg att gå, men det är lite farligt att göra snabba kursändringar eller stora saker som ministerbyten. Partiet har inte lyckats presentera och nå ut med sin politik, måste samarbeta över blockgränsen, bryta samarbetet med Vänsterpartiet, måste samarbeta med Moderaterna och inte utgå från att vara motsatsen till SD utan från partiets värderingar.

Partimedlemmarna känner sig skakiga, lite ängsliga och har påverkats av en rörelse som förlorar två val, med partiledare som kommer och går. Det har varit för mycket symbolpolitik från ett parti som inte längre uppträder som ett ansvarsfullt parti. Alla är eniga om att alla, utom partiledningen, är eniga om att det behövs en nystart och en konkret politik.

Om partiet bara lovar nolltaxa för förskolan eller en extra semestervecka .. då kan man bara önska Moderaterna lycka till med att försöka återta makten.

Som gräsrot är det ju omöjligt att göra egna opinionsundersökningar. Jag tror inte att jag talar med så många som över tusen olika personer på ett år. Men jag kan fråga de jag möter .. tandläkaren och tandsköterskan eller tandhygienisten, personalen i de affärer jag handlar, tjejerna på damfriseringen, folk i väntrum, vid kaffebord, i pauser i samband med diverse aktiviteter, hundägare, grannar osv osv.

Frågan jag ställt är .. Oavsett vad du röstade på i valet .. vad förväntar du dig av Socialdemokraterna? Eller .. om förväntningarna är lika med noll .. vad tror du sossarnas väljare förväntar sig?

Resultatet hittills är att så gott som alla är .. kanske inte ordagrant .. rörande eniga om två saker ..

.. att Socialdemokraterna förväntas värna om de svagaste i samhället, men att de nu offrar dem .. framför allt äldre och kvinnor, samt skolan och polisen .. för att uppfylla en intern självbild av ett parti som är en Moralisk Stormakt och ett Globalt Föredöme.

.. att det funnits ett ömsesidigt samhällskontrakt mellan Socialdemokraterna och Folket som sossarna brutit för egen vinnings skull. Trots det förväntar man sig .. i likhet med fackföreningsrörelsen .. att folket ska fortsätta att betala en skyhög avgift för något som upphörde att existera före milleniumskiftet.

Det enda avvikande svar som jag fick var från den som svarade .. Att förvänta sig något från Socialdemokraterna är som att köpa en vanlig skrivmaskin och förvänta sig att den ska vara lika effektiv som en dator.

Min fråga, och svaren på den, är ju egentligen av noll och inget värde för en koloss som Socialdemokraterna, som hellre frågar de redan frälsta än vänder sig till folket.

Men ändå, och av rent intresse .. Oavsett vad du röstade på i valet. Vad förväntar DU dig av Socialdemokraterna? Eller .. om förväntningarna är lika med noll .. vad tror DU sossarnas väljare förväntade sig?


25 kommentarer:

  1. Jag förväntar mig det gamla vanliga, dvs skattehöjningar på allt och alla och det blev det ju. Vad jag inte väntade mig var att de har blivit regeringsodugliga och fullständigt tappat kontrollen över allt. Oavsett skattehöjningarna kommer inte pengarna att räcka till. Inte heller personal till bl a sjuk/tandvård och polis. Alla jobb som skapas är betalda med skattemedel vilket gör att pengarna försvinner fortare än de kommer in vilket gör att deras väljare inte kan få det (som jag tror) de vill ha, dvs "godis" i form av förmåner/bidrag mm. Allt för att de (ledning/VU inom S)vill leka moralisk stormakt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du menar inte att du inte tror att de kan finansiera en extra semestervecka och nolltaxa i förskolan?? :-o

      Radera
    2. ;-) Bara dödsryckningar, önskedrömmar att allt ska bli som förr...

      Radera
  2. Hej Anybody! Jag förväntade mig också skattehöjningar, men absolut inte att skattepengarna enbart ska användas till andra, än den egna befolkningen. Också jag reagerar på att den nuvarande regeringen förefaller ointresserad av vad man gör och jag upplever att ingen egentligen vill ha makt i Sverige idag. Kan det bero på att många politiker och mediepersoner varit inbjudna till Bilderberggruppen, som står för världens ekonomiska makt?

    SvaraRadera
  3. jag tror att sosseväljare trodde att bidragen skulle höjas, det skulle satsas mer på skola/vård/äldreomsorg så att de skulle få det bättre, och att arbetarnas ställning skulle stärkas. Ha. Ha. Ha. Jag tror inte de räknade med att bidrag och pengar till skola vård o omsorg skulle dras ned för sveriges svagaste för att skiftas om till människor som inte har någon koppling alls till sverige förutom att de rest hit. Och i många fall aldrig kommer bidra till Sveriges välfärd via skatteinbetalningar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad konstigt. Så du menar att de som röstar på (S) vill ha freebees som någon annan betalar (genom hutlösa skatter) så är det helt plötsligt bortskämda rikemansbarn som inte alls vill dela med sig till de fattiga(re) i världen. Är den trogne (S) väljaren osolidarisk coh egoistisk ? Däri ligger pudelns kärna.

      Radera
  4. Både S som parti och dess väljare förväntade sig gammal sossepolitik som det var förr. Problemet är att det inte fungerar längre och då blir båda parter förvirrade och famlar. Innerst inne ville alla gå tillbaka till den generösa men restriktiva invandringspolitiken man förde tidigare, men ingen vågade säga nått. Man lyckades under två mandatperioder att göra sig fullständig irrelvanta. Frågan är om det var den påbörjade dödsryckningen som Persson såg och därför avgick.En sak är säker, den media man gnuggade händerna åt under Alliansen blev deras egen fiende.

    Jag förväntade mig ingenting eftersom S (inkl. LO mfl.) efter Persson är en maktkåt och korrumperad klubb för inbördes beundran utan intresse av dem som röstat fram dem.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vadå efteråt? Persson var den kåtaste av dem alla!

      I övrigt så instämmer jag med din första mening. Dem som röstade på S hade en dröm, som dessutom var en felaktigt minnesbild, av hur det var förr och de var övertygade om att S var vägen dit. Just av den anledning för att deras vanföreställning behövde krossas, så är jag mycket nöjd med att S vann. Det var det som behövdes komma till för att vi sent om side ska ha en chans att räta upp skutan.

      Radera
    2. Persson var lika maktkåt som de andra men han hade i alla fall en insikt att något måste göras för att driva landet framåt, t.ex. sjukförsäkringsutredningen. Persson är den blåaste sossen vi ha haft.

      Radera
  5. Jag förväntade mig åtminstone en migrationsminister med åtföljande departement! Därav blev intet!
    Tror nog att de flesta sossar ville ha förhöjd A-kassa, bättre sjukvillkor (en återgång till långtidssjukskrivningarna, en extra semestervecka samt en återgång till gamla tider (läs 70-talet...). Alltsammans skulle 'Någon Annan' betala som brukligt är i sociademokratin.
    //Gunilla

    SvaraRadera
  6. Any, frågan är meningslös. Precis som "Vad är nästa steg i dinosauriernas evolution?".

    Socialdemokratin existerade i en nisch. En fredlig, demokratisk kompromiss mellan nationalism och socialism. Och just därför kunde den få ett brett, om än ljummet, stöd.

    Men den är överspelad nu. I det mångkulturella, mångetniska samhälle den själv aktivt har skapat är den lika välanpassad som en brontosaurus på Skansen. Nu står valet istället mellan nationalism och en feodalism av klantyp, kryddad med religiös ideologi och gudomligt inspirerat herrefolkstänk.

    Och precis som 1917, så står valet mellan antingen en total konfrontation eller att finna en fungerande kompromiss.

    Socialdemokratin ingår inte i någon av dessa möjliga lösningar. Den har förpassat sig själv till det historiska kulturlagret. I gott sällskap av skråväsendet, ståndssystemet och riddaradeln.

    Enda skillnaden från förra vändan är att denna gång förfaller kompromiss vara ett mer oaptitlig och livsförnekande alternativ än konfrontation. Åtminstone från min horisont.

    /cpc

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu handlade inte frågan om Socialdemokraternas fortsatta existens, utan om vad deras fåtaliga, åldrande väljare förväntade sig i utbyte mot sina röster.

      Men i övrigt håller jag med om det du skriver .. "I det mångkulturella, mångetniska samhälle den själv aktivt har skapat är den lika välanpassad som en brontosaurus på Skansen".

      Radera
    2. Ja, sorry... Lite otydligt uttryckt där... Det jag menade var att de som röstat SAP fortfarande är kvar i "nischen". Och därför är frågan du ställer meningslös. Det svar som kan erhållas blir utifrån din (och numera min) verklighet ett "Goddag Yxskaft." I kubik. Jag kan till exempel ta gift på att varenda SAP-väljare tror på och verkar för ett välfärdssamhälle. För folkhemmet. Trots att detta inte längre är en valbar möjlighet.

      /cpc

      Radera
  7. Hej.

    Av socialdemokraterna av idag väntar jag mig att få betala för kniven de sätter i min rygg. Kanske också att få välja mellan bönematta och avrättning. Inget mer, och inget mindre.

    Kamratliga hälsningar,
    Rikard, lärare

    SvaraRadera
  8. jag fick det som jag väntade mig,en obegåvad och helsänkt sossepamp som utstrålade total dumhet från dag 1 när han dök upp i tv rutan.
    vad sossarna själva förväntade sig?
    det vanliga, höjda skatter för de"rika",höjda bidrag till en fetare fredagsfylla, kanske, men bara kanske att Steffe med boxarnäsan skulle bli utnämnd till hederssvetsare nr 1 eller att han peta sig i näsan utan assistent.

    SvaraRadera
  9. Jag förväntade mig att dom skulle klanta till det som vanligt och sedan när dom dök i alla väljarbarometrar så skulle dom skylla på partiledaren och byta ut honom....Men han verkar sitta säkert konstigt nog.

    SvaraRadera
  10. Det är väl enkelt för (s) att åter bli stora, det är väl bara att sluta basera verksamheten på moderat-alliansens "ärvda" skattepolitik samt tala om konkret hur småfölket ska försörja sig i en tid där "plåtniklas" bygger bilarna utan att börja maniskt rabbla om "..jobben!"? Hur svårt kan det vara? Inte helt lätt kanske. "En utmaning", eventuellt (politiskt kodord för hopplösa projekt)..

    SvaraRadera
  11. Hade jag tillhört de gamla sosseväljarna hade jag i varje fall inte förväntat mig att få sänkt sjukpension av en sosseregering. Det var nämligen vad jag fick i Januari. Inte med många tior men dock en sänkning. Förra regeringen försämrade högkostnadsskyddet för oss och sen kommer Löfven och sänker pensionen på det. Det går bra nu!

    Som icke sosseväljare är jag dock inte särskilt förvånad, men jag känner för de gamla pensionärer som fortfarande inte fattat att S inte längre är det S som de började rösta på under 50-talet.

    SvaraRadera
  12. Men trodde man då inom partitoppen att det skulle gå spårlöst förbi att man steg för steg övergav den politik som länge och i grunden var Socialdemokraternas varumärke/signum? Faktiskt verkar det inte bättre

    SvaraRadera
  13. Tänk att FAS3 nu...avskaffas & ersätts av "arbetsträning" på arbetsplatser för de långtidsarbetslösa. Vilken enorm skillnad. Hur ska de kunna vänja sig? Ena dagen praktikplats & nästa arbetsträning, finns det inte risk att många arbetslösa nu ser så stor skillnad efter "befrielsen" att de får svårt att förstå att de nu är fria individer, inte längre rättslösa hjon..?

    SvaraRadera
  14. Vem ordnar praktikplatserna? Hur villkoras platserna och hur betalar man praktikanten?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Alla företag får ett "erbjudande" de inte kan tacka nej till eller annars...?

      Radera
  15. Socialdemokratiska väljare förväntade sig ordning och reda. Till skillnad från den spretiga alliansen.

    Kanske ett högre tonläger och mer retorik igen. Till skillnad från Reinfeldts dämpade resonemang. Men det mest som ett mått på engagemang.

    Visserligen ett svårare läge än tidigare och att förväntningarna borde varit lite blygsamma men ändå finnas där. Nu skulle det ställas en del till rätta. Luckor skulle täppas till. Åtminstone små brister som ändå var viktiga skulle fixas. I ett första skede. Sedan får man ju se.

    Det är därför som Löfven också använder "ordning och reda" i tid och otid. (Även om han har lugnat sig med det i några månader nu). Det är därför som Löfven har ställt ut löften och lovat saker som socialdemokratiska väljare vill höra.

    Men..

    ingenting fungerar. Löften blir på intet sett uppfyllda. Tvärtom. Det man säger sig vilja blir inte gjort. Tvärtom. Alla problem och brister som fanns förr har istället förstärkts. Åtminstone känns det så.

    Socialdemokratin känns plötsligt, och det är för första gången någonsin, faktiskt svag på riktigt. Och det är något som socialdemokratiska väljare har oerhört svårt för. Jag står mitt ibland dem, så jag vet. Är man osäker så finns alltid tanken att partiet åtminstone är starkt. Efter lite munhuggning och skärmytslingar så reder man ut det mesta och fixar det åtminstone någorlunda. Inte själva kanske men med hjälp av sina fackföreningar och tjänstemän i myndigheterna så bör det klara sig hyfsat. Så har det varit.

    Nu försvinner den känslan. Och jag tror de har rätt här som talar om ett S förr och ett S nu. Det är två helt olika saker. Dels med nödvändighet men också dels av klantighet.

    Känslan är att pengarna går till fel saker och att löftena aldrig kommer att uppfyllas. Om något uppfylls och faktiskt blir bättre så blir förmodligen allt annat ändå sämre. Så summa summarum blir dåligt.

    Ungefär så.

    Synd att de klassiska mittenpartierna är så otydliga och inte verkar ha några som helst svar på någonting.

    Dessutom så tror jag att Reinfeldt hade den här utvecklingen klar för sig. Så strategisk är han förmodligen.

    e.

    SvaraRadera
    Svar
    1. S har alltid varit så. De har lurats och dribblat och slagit blå dunster i folk att de har gett pengar till de svagaste. Det har de aldirg gjort. aldrig mer än några smulor iaf.

      Att de nu sysn vilka de är i all sin prakt beror på att för första gången så står de ensamma när de blåser. Alla andra gånger som det varit kris i Sverige så har alla partier gått in för att räta upp båten och S har då oförtjänt sett ut som att de varit regeringsdugliga. Andra gånger när det varit kris så har folket röstat höger och så har de fått ställa allt till rätta och S har återigen kommit till dukat bord vid nästa val.

      Ditt gamla S som du minns fanns aldrig. De var alltid endast en illusion, dimridåer och tixspeglar som hölls upp för dig.

      Radera
  16. Any..

    http://www.dn.se/nyheter/sverige/ryssland-ovade-karnvapenanfall-mot-sverige/

    SvaraRadera