onsdag 31 januari 2018

Lögn är alltid ett tecken på rädsla .. i en eller annan form.


Varje dag går vi minst två långpromenader med Rackarkotten Milly. Antingen går vi till höger vid grinden och runt den fallfärdiga herrgården och den gamla smedjan med sitt vattenfall eller så tar vi av åt vänster och går en runda i skogen och kommer fram bakom huset igen.

Det har hänt att vi tagit en högersväng upp i skogen och då sker något märkligt. Jag blir helt vilse och känner nästan inte igen mig när vi följer stigen åt ”fel håll”? Ingenting är liksom sig likt, trots att det är exakt samma stig?

Ungefär så känner jag det när jag läser att Vinnova .. (en svensk statlig förvaltningsmyndighet som sorterar under Näringsdepartementet) .. ska finansiera stora satsningar på nya digitala tjänster för produktion, konsumtion och användning av nyhetsmedia.
  
Fyra projekt får finansiering där Sveriges Television, NTM, Bonnier, Schibsted Sverige och Sveriges Radio samarbetar i en sk digital plattform för att motverka falska nyheter?

Det känns lite som att sätta bocken till trädgårdsmästare?

För om jag förstår det hela rätt ska landets ALLA ledande nyhetsredaktioner bilda något som liknar en brandvägg mellan väljarna och ”de andra” som förvirrar dem och förvrider deras verklighetsbild genom att se verkligheten ur ett annat perspektiv.

Men, de nyheter som sprids mest effektivt är ju de som sprids av dem som är satta att granska sanningsinnehållet i det som inte har så lätt att ta sig igenom mediebruset?
Bara några dagar efter det att beslutet offentliggjorts bjöd till exempel SVT på medvetet falska nyheter i Opinon Live utan att några andra än de som SVT & Co ser som sin uppgift att granska på skattebetalarnas bekostnad, granskade innehållet och publicerade de sanna uppgifterna?

De som har mest makt, pengar och möjligheter att sprida falska nyheter för att uppnå ett önskat valresultat får alltså mer makt, pengar och möjligheter att producera falska nyheter om dem som händelsevis har tillgång till fakta som bevisar en sanning som inte passar in i den sanning som den statsfinansierade gruppen vill förmedla?

Kan det ens vara lagligt?

Och som grädde på moset har SVT:s vd Hanna Stjärne valts till en av 39 experter i EU-kommissionens grupp om desinformation!

Hanna Stjärne som med perfekt fingertoppskänsla rekryterade Aftonbladets chefredaktör Jan Helin som programdirektör på SVT för att hålla SVT på den enda sanna och rätta vägen? Vilket betyder att de två är de som främst ansvarar för sanningshalten hos SVT:s enda debattprogram, Opinion Live, som i mina ögon är Sveriges i särklass största producent av kraftigt tillrättalagda åsikter.

ALLT är kontrollerat och planerat in i minsta detalj, fördelningen av åsikter hos gästerna, varje enskild person i publiken och den politiskt rättänkande, enögda programledarens frågor som styr både program och publik.

Närmare offentlig skamstock kan vi nog inte komma i nutid och jag häpnar över att någon ens vill försöka ”debattera” under sådana förutsättningar och än mer över att så många faktiskt tittar?


3 kommentarer:

  1. Opinion Live torde vara det av SVT:s program, som orsakar flest hjärtinfarkter i detta land. //tompas11

    SvaraRadera
  2. Men Hanna Stjärne måste väl ändå ses som EXPERT på desinformation?

    SvaraRadera
  3. hahaha .. tänkte inte på det!! :-D

    SvaraRadera