För
nästan exakt 8 år sedan började jag skriva på den här bloggen. Då som nu var
det starten på ett valår och eftersom jag samlat valåren under etiketterna
valet 2010, valet 2014 och valet 2018 är det inte särskilt svårt att gå tillbaka
och se vad jag själv tyckte och vad de olika partierna lovade.
Det
var intressant läsning eftersom jag klart och tydligt kan se skillnaden mellan
vad jag tänkte och tyckte då jämfört med i dag och hur sorglöst jag skrev saker
som jag aldrig i livet skulle skriva i dag.
Då
behövde jag bloggen för att få kontakt med andra människor som tänkte som jag,
eftersom ingen i min egen bekantskaps- och umgängeskrets var intresserad av att
diskutera politik eller samhällsfrågor. Jag sågs lite som något av en ”party chrasher” .. Varför oroa sig, vi levde ju i den tryggaste tillvaro man kunde tänka
sig?
I dag
pratar ingen om någonting annat.
Man
skulle kunna säga, att om det är något som den sk Samarbetsregeringen har
lyckats med så är det att lägga en grå filt av oro (= ängslan, upprördhet, rädsla, olust,
disharmoni, bekymmer, fruktan, stress, missnöje), vanmakt
(=
maktlöshet, svaghet, oförmåga,
hjälplöshet, frustration) och desperation (förtvivlan, hopplöshet, misströstan;
ursinne, raseri) över stora delar av väljarkåren.
Följer
jag samhällsdebatten på sociala medier är det rädsla jag ser. Agressiva
människor som är livrädda för miljökatastrofer, sverigedemokrater, nazister,
socialister, islamister, kommunister, centerpartister, skattesänkningar,
skattehöjningar, miljöpartister, Donald Trump, högerpropaganda (falsk), moderater, vänsterpropaganda (falsk), socialdemokrater, Stefan Löfven,
Hanif Bali, utvisningar, invandring, polisbrist, vårdens, omsorgens och skolans
sammanbrott, Margot Wallström, Ryssland, flyktingströmmens outtalade ”utmaningar”, rasism, kriminalitet,
dödligt våld, brutala våldtäkter, samhällets och välfärdens sönderfall osv osv
.. och alla klamrar sig krampaktigt fast vid sina egna meningsfränder,
instängda i sina egna katastrofområden och attackerar våldsamt dem som
ifrågasätter eller vill ha ett mer nyanserat samtal.
I min
värld finns det inget farligare än en rädd människa och Stefan Löfvens
handlingsförlamade regering har i sanning lyckats skrämma upp de flesta.
I dag
är det .. till skillnad från för åtta år sedan .. lättare att samtala med
verkliga människor i vardagen än att försöka få kontakt med okända oliktänkande
som är villiga att samtala förutsättningslöst på nätet. En enda illa vald eller
formulerad mening, som kan läsas och misstolkas av någon som har makten att
åberopa tolkningsföreträde, kan faktiskt förstöra en människas hela liv om det
vill sig illa.
Vi har
åtta partier i riksdagen. Sju av dem deklarerar högt och tydligt att de under
inga förhållanden kommer att samarbeta med det åttonde .. i någon som helst
fråga. En taktik som de framgångsrikt(?) praktiserat i de två tidigare
valrörelserna??
Trots
detta kan vi läsa, i en undersökning som Aftonbladet/Inizio har gjort, att Sverigedemokraterna
äger flest sakfrågor av riksdagspartierna. De tillfrågade litade mest på SD när
det gällde Invandringsfrågor, Äldreomsorgen och Försvaret och så gott som lika mycket som på sossarna när det gällde Sjukvården.
Du
behöver inte vara kärnfysiker eller raketforskare för att se vilken väljargrupp
som sakta men säkert söker tryggheten hos Jimmie Åkesson.
Det
verkar som att Stefan Löfven har lyckats med konststycket att skrämma bort
partiets forna kärnväljare på mindre än en mandatperiod. De som nu närmar sig
pensionsdagen eller redan har nått dit, i förvissning om att de har betalat för
en framtid med en ”rejäl pension”, ”världens bästa sjukvård”, ”en värdig äldreomsorg” och en i övrigt
trygg tillvaro .. de har nu börjat förstå vad det är som väntar i stället.
klockan 23.37 uppmärksammar jag helt plötsligt att Aftonbladet/Inizioundersökningen är ett helt år gammal. Där ser man värdet av att dubbelkolla ALLT som kommer att publiceras i sociala medier från och med nu och fram till valet. Men av debattklimatet på gräsrotsnivå att döma så tror jag inte att det senaste året har gjort någon nämnvärd skillnad.
Hej, Anybody, och tack för dina fina texter!
SvaraRaderaJag måste tipsa om gårdagens artikel på detgodasamhallet.com där även den långa kommentarstråden i hög grad kretsar kring MED (Medborgerlig Samling): "Det man inte har i huvudet får man ha i benen".
Jag har själv i det längsta hoppats på ett uppdykande personvalt dissidentparti, men i brist på ett sådant ser jag nu MED som det bästa alternativet. De aktiva i partiet har verkligen gjort ett imponerande och seriöst inre arbete. Bland kommentarerna finns bra diskussioner om och kring detta. Jag rekommenderar alla dissidenter att stötta MED med ris, ros och resurser. På valdagen avgör förstås sedan var och en var den egna rösten kan väga tyngst.
/Sixten Johansson
Nä du Sixten det finns ju redan ett etablerat parti i riksdagen som står för en alternativ politik. Så varför kasta bort din röst på ett parti som MED, som inte kommer att komma över 4 % spärren? Då kan du lika gärna rösta blankt för det kommer att göra samma skillnad, d.v.s. noll. //tompas11
RaderaJag håller med Anonym ovan. Slösa inte rösten på ett parti som inte kommer över 4%. Vi har inte den tiden. Det enda akut viktiga är att stänga gränserna och repatriera. Det klarar SD.
RaderaSen när vi fått ordning igen kan vi bry oss om finliret och försöka få in MED i riksdagen.
underhunden
MED är mycket vettigare än SD, men eftersom det är så nytt så torde de inte ge procent förrän 2022. Alla som röstar på dem till RD nu i år torde få se sina riksdagsröster förlorade.
RaderaSynd, men så är det. Ja gillar MED helskarpt, och till dags dato har inte alliansen skärpt till sig tillräckligt för att verka trovärdiga, så det torde för mig bli en röst på SD.
Varför lever du i september, fast almanackan säger att det är januari? Vakna! Vi har åtta månader på oss att jobba för MED och det går om vi samlar oss. Både på kort och på lång sikt gynnar det arbetet även SD, men framför allt gynnar det hela opinionsklimatet, vi kan krossa PK och väcka fler! Inför valdagen kan vi sedan diskutera opinionsläget och var och en väljer om den egna rösten ska läggas på SD (en spark i baken på politikerna, men i praktiken politiskt verkningslöst), eller om vi vill uppmuntra de tappra i MED eller något annat protestparti. Vi måste tänka strategiskt i flera steg, ungefär som schackspelare.
Radera/Sixten Johansson
Sixten Johansson .. åh vad jag känner igen din längtan efter något att tro på (MED) och din lust att ge politikerna en spark i baken (SD).
RaderaJag gick till och med så långt att jag blev betalande medlem när MED bildades. Då fick jag tillgång till partiets forum och interna meddelanden .. och gick ur. De frågor som jag verkligen brinner för .. värdiga livsvillkor för de svagaste och mest hjälpbehövande i samhället .. hade ungefär samma angelägenhetsgrad som i alla andra partier, med undantag för S som verkar vilja utplåna dem helt.
Så jag säger som alla andra, varje röst är viktig i årets val, var försiktig så du inte kastar bort den på ett parti som kanske inte ens kommer in i riksdagen.
Opinionsmätningarna är inte längre att lita på när mer än hälften av de utvalda inte ens svarar och runt 10.15% av de övriga 45% inte vill tala om vad de tycker.
Till tompas11 och underhunden!
SvaraRaderaJag motiverar utförligt i tre kommentarer på den nämnda DGS-artikeln 5/1. Gå dit och läs också dagens tre artiklar, där kommentarerna artar sig att bli riktigt bra. Utlandssvensk är härlig som vanligt och jag försöker punktera drömmeriet genom att vara lite elak.
I korthet: SD är inkapslat nu och efter valet, kan inte påverka politiken. Något mandat mer eller mindre spelar ingen roll, SD förblir lika impotent för det. Det behövs en ny aktör som spräcker kokongen och förändrar spelplanen. Om MED - som har blivit mycket bättre - kommer in så ger det dissidenterna en mycket viktig plattform. Därför bör vi satsa helhjärtat på att stödja MED fram till valet, men opinionsläget då avgör ju om man i stället vill lägga sin röst på SD.
/Sixten Johansson
Kommer aldrig rösta på SD-pajasarna, för 8 år sedan röstade jag SVP,förra valet ett sketet landsbygdsparti, och i år lär det bli NMR, mest för att, som politikerna säjer, föra signalpolitik.
SvaraRaderaI mina ögon är SD ett parti som är ännu mera borgerliga än M, och DOM har jag ju inget förtroende för.
Rädda människor tenderar tyvärr att behålla det som finns. Att byta bort något i orostiden är svårt. Man vet vad man har. När allt fungerar bra och folk är optimister törs de byta liv, parti, Regering...
SvaraRaderaJag hoppas förstås att de psykologiska teorierna har fel.
Hej anybody! Nu är ju SD ett inarbetat parti i Sveriges riksdag och man arbetar på att vara alltmer seriösa! För mig är det självklart att SD får mina röster och jag hoppas verkligen att valfusk motarbetas, då denna valrörelse kommer att bli mycket smutsig! Alla andra partier har ju övertagit SD:s frågor..
SvaraRaderaJag vill bara understryka hur viktigt det är att tänka taktiskt och psykologiskt, i flera steg och kombinationer, och kolla almanackan! Det är viktigt att använda de här åtta månaderna vettigt och lobba aktivt för ett parti, inte bara sitta nu och tänka att det räcker om man röstar på SD. Det viktigaste är att påverka opinionen, media, vanligt folk. SD har ingen trollstav, SD sitter med hand- och fotbojor i politiken. Deras bra initiativ blockeras regelmässigt. De andra partierna har inte övertagit någonting från SD, utan det är verkligheten som har tvingat dem att vidta minsta möjliga. Så kommer det att fortsätta även när SD växer, om inte ett uppbackat MED kan förändra spelplanen och påverka opinionen.
SvaraRadera/Sixten Johansson
Sixten; MED har säkert goda avsikter, men i valet 2018 är SD mycket säkrare för oss väljare! Vi vet hur SD ställer sig i olika frågor! MED får gärna komma åter kommande val!
RaderaInte illa ment, men ingen av oss kan veta hur landet ligger om åtta månader. Jag förstår inte att så många vuxna svenskar envisas med att leva i framtiden eller i ett önsketänkande i stället för att nyktert studera nuet nu och nyktert studera framtiden när den kommer. Ett brett uppbackat MED inklusive målinriktat opinionsarbete skulle ha stora chanser att förändra hela spelplanen, men om svenskarna lever kvar i sitt magiska tänkande (och litar på SD:s magiska kraft), då fortsätter sönderfallet och kommande val blir helt meningslösa. Men som så många andra tidigare måste jag nog resignera inför den här märkliga föreningen av individualism med en ängsligt kollektivistisk bild av verkligheten och en fast tro och förlitan på det stabila fortskridandet trots allt.
Radera/Sixten Johansson
Sixten Johansson .. när jag gick med i MED var det med exakt samma tankar och med samma målsättning som du nu ger uttryck för. Men efter ett halvår insåg jag att MED i grund och botten bara var ett annat namn på samma politiker som vi redan har.
RaderaTyvärr. Jag var oerhört engagerad och samlade massor av röster för att partiet skulle kunna registreras .. men hann aldrig skicka in dem eftersom jag aldrig fick några godtagbara svar på de frågor jag ställde till partiledningen.
Jag tror inte heller att SD har någon magisk kraft eller någon större möjlighet att åstadkomma förändring. Men osvuret är bäst .. det enda parti som jag tror kan plocka upp SD i båten är S, om Mp åker ur riksdagen, om de med hjälp av SD kan få en majoritetsregering.
Ja, Anybody, jag drog samma slutsatser av det som du skrev på den tiden och av de attityder som bl a Utlandssvensk rapporterade om. Men det verkar ha skett en viss förnyelse och omsättning, och ett imponerande idéarbete har faktiskt gjorts. Utifrån diskussionerna på DGS de senaste dagarna har jag nu en positiv bild av mer än ett halvt dussin aktiva. Om du hinner och vill, så kolla gärna upp och berätta, om du uppfattar att en verklig förändring kan ha skett.
RaderaEn kul grej nu är en enkät på cornucopia om hur läsarna skulle rösta i dag. Den sattes in i förrgår kväll (7/1 kl 19:21) och just nu har SD fått 42 procent och MED 13 procent av 2612 röster. Helt otillförlitligt, men ändå uppiggande!
/Sixten Johansson
En sak lärde jag mig av mina korta gästspel hos F! och MED .. du får en helt annan bild av ett parti om du är medlem och får insyn bakom kulisserna.
RaderaI dag vet jag inte mer än du och har inga möjligheter att känna av vad som är äkta eller falskt. Till skillnad från många läser jag faktiskt de olika partiernas valmanifest och det är en väldigt stor skillnad mellan de ideologiska orden och viljan till verklig handling när det handla om makt och karriär.
Se bara på Miljöpartiet som skulle förändra världen till en bättre plats om de bara fick tillfälle.
Ja, själv är jag politisk oskuld så gammal jag är, men bra på att tänka i strategier. Inbiten ensamvarg med familj långt borta i norr dessvärre - och nu skulle samarbete av ett nytt och ovant slag behövas just kring maktens centrum. Jag tror att det mesta av vuxenskapet och ledarskapet har gått förlorat i Sverige och att sånt på alla nivåer måste ersättas med olika former av mentorskap och kollektiv intelligens. En smärtsam omvandling och spirande samarbete, alternativt långsamt sönderfall eller snabbt kaos. Spännande tider väntar.
Radera/Sixten Johansson