söndag 26 juni 2016

Det största hotet mot EU är tydligen ..


.. de som röstade för ett medlemskap när det begav sig på 90-talet?

Det skrivs spaltkilometer om Brexit, många VET att resultatet kommer att krossa Storbritannien .. men ingen kan riktigt förklara hur, när eller varför. Men en sak verkar många vara väldigt överens om .. det är de GAMLA och de OBILDADE som röstade bort de ungas framtid.De GAMLA? Alltså de som var unga på 90-talet och röstade för ett enat Europa för sina barn?

Är de är numera roten till allt ont? Rasistiska högerextremister, obildade, korkade, onödiga åldringar som återigen tar sig friheten att rösta i ett val som påverkar de UNGAS framtid. Vem hade kunnat ana det?Inte de UNGA i alla fall .. eftersom ytterst få orkade masa sig iväg till vallokalerna och själva ta ansvar för sin framtid.


Vid folkomröstningen om EU-medlemskap 1994 sa 52,3 procent av de röstberättigade svenskarna ja till att Sverige skulle bli medlem. 46,8 procent röstade nej. Det är nästan samma siffror som i Brexit-valet. Då var det en tydlig seger för JA till EU-sidan, idag är det ett resultat som anses vara tveksamt och "bör" leda till omval eftersom resultatet blev fel? Eller på grund av vädret?


Eller nå´t?

Det är lite svårt att hänga med i analyserna av valresultatet, särskilt när en ledarskribent på Aftonbladet går ut på twitter och kallar mer än hälften av de brittiska väljarna för fascister.


Men aldrig tidigare har jag mött ett så tydligt uttalat förakt mot äldre.


Ordet pensionär används som ett skällsord. Äldre skildras som högerextremister, fascister, förvirrade och/eller inkontinenta idioter. Rasistiska, främlingsfientliga och förändringsobenägna. Hur nu någon kan ses som förändringsfientlig när h*n röstar FÖR något så okänt som ett utträde ur EU?


Den empatiska, solidariska, jämlika godhetsfernissan sprack brutalt och visade ett nedlåtande förakt när "de svagaste" utnyttjade sina demokratiska rättigheter och tog sig friheten att se sig själva som jämlika med den självutnämnda elit som vill byta blind lydnad mot nådegåvor, vackra ord och passivitet fram till döden.

Begreppen över- och undermänniskor har tydligen fått nytt liv bland dem som brinner för att kalla andra fascister och nazister?

Äldre  .. vilka de nu är? 60+? 55+? Det är svårt att avgöra när 45-50-åringar gör sig till talespersoner för de Unga som inte orkade rösta.  De Gamla .. är det alla som inte haft vett om att dö än? Pensionärer ... EU:s verkliga fiender och en belastning?

I chockvågorna efter Brexit har vi .. vanliga väljare .. i sanning fått veta hur politiker, journalister, ledarskribenter och debatterande kulturpersonligheter ser på väljarna i största allmänhet och den åldrande befolkningen i synnerhet.

Eller som Johan Hakelius så träffande beskriver det i Expressen under rubriken "Hotet mot EU är den maktelit som inte vill bli störd" ..

.. "När medborgarna nämns i EU-sammanhang är det nästan uteslutande som hot och belastning. Ledande politiker och byråkrater besvärar sig knappt med omskrivningar: de tycker att det vore mycket bättre om de fick ratta EU, utan att störas av viskningar och rop från det demokratiska baksätet.

En nidbild? Inte om man lyssnar på kommentarerna det senaste dygnet. Den främsta lärdomen vi förväntas dra av resultatet, är att man ska undvika att fråga folk vad de tycker. Medborgarnas hemska åsikter bör hållas inlåsta i en liten ask, som aldrig öppnas.
Det har talats en hel del om hur kampanjen på brexitsidan gick över gränsen. Det är sant i vissa delar. Men mer intressant vore att tala om den nedlåtande ton som använts för att beskriva brexitanhängare. Att inte ställa upp bakom EU-medlemskapet har rutinmässigt likställts med att vara dum, fördomsfull, obehaglig och rasistisk. Svensk press har på det stora hela speglat den föreställningen". [....]

"Man kan inte vifta bort sjutton och en halv miljoner väljare som idiotiska rasister, utan att samtidigt vifta bort hela tanken på demokrati"

Vi har sett och hört reaktionerna från EU:s vapendragare på social medier de senaste dygnen och förmodligen har de skadat förtroendet för EU mer än Storbritanniens hånade och föraktade pensionärer.


Jag måste erkänna att jag skäms på mitt lands vägnar.

24 kommentarer:

 1. Fast om du tittade på siffrorna så var det folk som var äldre än 60 år som röstade för att gå ur. Dem som inte längre behöver hela EU för sitt jobb och som sin arbetsmarknad.

  Och sedan så har GBR varit medlemmar liiite längre än 90-tal då de gick med tidigt 70-tal.

  Så mitt förlag då, behåll EU med vissa modifikationer. Tex skrota Schengen.

  SvaraRadera
 2. Det är de svenska reaktionerna som är märkliga när det gäller Brexit. Svensk(?) media väljer att kritisera dem som faktiskt röstade .. 60+ .. i stället för att ifrågasätta dem som INTE gjorde det .. dvs de unga som nu gnäller över att deras framtid togs ifrån dem medan de sysslade med roligare saker än att ta ansvar för den själva.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ok, det är en vinkel som jag håller med om.

   Men hela den här omröstningen har skötts otroligt smutsigt och oärligt. Faktum är så håller jag helt med den britt som själv röstande för att GBR skulle ut ur EU men ändå inte tyckte att detta skulle avgöras med en folkomröstning då folk generellt är för dåligt insatta och förstå konsekvenserna för dåligt.

   Men men, jag tor inte sista ordet är sagt än...

   Radera
  2. PS En viss förståelse bör du ha för svenska pressen. 85 miljarder av vår export kommer från GBR. hela 11% från GTB-traken har sin export dit. GBB är den del av landet som driver Sverige framåt när det kommer till export och utan export står sig Sverige slätt.

   Sverige och GBR har varit rätt ensamma om att driva bra frihandelsavtal mellan länderna. De andra har motverkat. Det kommer bli en ekonomiskt hinder för oss att ta oss igenom som vi MÅSTE ta oss förbi om vi inte ska bli nästa Grekland.

   Radera
  3. *GTB är den del av landet som driver Sverige framåt när det kommer till export...

   Radera
  4. Vad är GTB?
   Bo Adolfsson. Mölndal

   Radera
  5. Ha ha ha… så trött jag är. GBG menar jag :D

   Sorry och bra att du frågade.

   Radera
 3. Säger som Winston Churchill sa då hans dotter gifte sig mot hans vilja (med en lätt travestering); Nu har en liten majoritet fått vad de gillat så nu får samma lilla majoritet gilla vad de fått!
  /Gunilla

  SvaraRadera
 4. Hej anybody! Vi äldre har något som yngre saknar, Livserfarenhet, vilket numera ses dom en nackdel. Britterna, som röstade för brexit, gjorde det pga att de ser sitt fädernesland fara mycket illa av nuvarande politik, förd av eu-byråkrater. De unga saknar historiskt perspektiv och kan endast blicka kortsiktigt framåt. Samma resonemang gäller fö många utvecklade eu-länder, som Sverige och också här kommer krav på utträde att föras till etablissemanget, som givetvis blir mycket oroliga över att riskera sitt ekonomiska välstånd!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Det är dessa baktåsträvare som fått driva agendan i EU och som är stora anledningen till att så mycket är fel och få saker blivit bra. Hade inte dessa bakåtsträvare fått så mycket gehör så hade vi suttit med ett frihandelsavtla med USA som hade varit guld och gröna skogar värt och Kina hade fått en reell motståndare, vilket de inte har idag.

   Blicka utåt. blicka större. Lös de "små" problemen som lätt kan fixas. Skrota/omrevidrea Schengen, Behåll det mesta andra.

   Radera
  2. TTIP bra?
   Javisst för de multinationella bolagen!
   Har Du sett marinorna vid Medelhavet?

   Radera
  3. Yxsakft…

   Jag har inte pratat om TTIP. Jag har heller inte sagt allt är bra.

   Radera
  4. TTIP = det handelsavtal som håller på att förhandlas mellan EU och USA.
   Tveksamt om dessa förhandlingar kommer att vara klara innan Obama och Merkel försvinner ut i kulisserna.

   Radera
  5. Uppenbarligen sår det int min dag för förkortningar. Vet inte vad som är fel med mig.

   Minns inte alls att det är så det förkortas.

   Men men, vad menar du då med hamnarna i Medelhavet? Jag utläste din förkortning som den som gäller avtal med farligt avfall,sopor mm, och där håller jag med. Men om det inte var det du syftade till, vad tänker du på?

   Radera
  6. TTIP (Transantlantic Trade and Investment Partnership)= Frihandelsavtalet med USA som i första hand gynnar de multinationella bolagen.
   Nu har t o m Frankrikes premiärminister Walls ifrågasatt förhandlingarna.
   Har Du inte sett alla lyxbåtar som ligger på Mallorca och vid Costa del Sol? Känner Du inte till alla privatjet för jetseten?
   Välkommen till verkligheten!

   Radera
  7. Öööh, jo de båtarna har jag sett sedan 70-talet, så hur får du det att gå ihop med ett avtal som inte ännu är i stånd mellan EU och USA?

   Radera
 5. Från #svpol.
  Brexitvalet visar tydligt att ungas hjärnor inte är färdigutvecklade förrän vid möjligen 25.
  Först struntar man i att gå och rösta, när sedan utgången inte blev som man ville kräver man nytt val.

  Höj åldersgränsen för att få rösta!

  Annat mer privat anekdotiskt exempel från nu när man i midsommartider träffar unga släktingar man inte ser så ofta:
  Jag berättade att en del som städar på min arbetsplats var lite sura på sina muslimska arbetskamrater. Flera av dem var nämligen sjukskrivna under Ramadan eftersom de helt enkelt inte orkade arbeta då de inte får äta och dricka.
  Den unga försvarade beteendet med att Ramadan är till för att man ska lida med dem som inte har tillräcklig tillgång till mat och vatten och det därmed är hedervärt.
  På frågan vad som gagnar de fattiga mest, att man sympatilider med dem eller att man arbetar in pengar åt dem fick jag inget svar. Att ens gå in på frågan om solidaritet med arbetskamraterna som nu fick jobba extra eller arbetsgivarens lust att anställa fler muslimer kändes döfödd.
  Helt enkelt svårt att resonera med folk som aldrig arbetat men genom 12 års grundskola och sedan 5 års högskolestudier bara lärt sig om rättigheter.
  SvaraRadera
 6. Hej anybody! EU:s främsta mål har blivit att vidmakthålla miljardärernas stora förmögenheter, på de fattigares bekostnad! Jättebra att britterna insett detta och röstat som man gjort. Nu måste Sverige också kräva folkomröstning!

  SvaraRadera
 7. Den blågula politiska "trädgården" är noga rensad på EU-negativa & skeptiker. Resultatet: fanatism som liknar den i berömda totalitära stater i historien..

  SvaraRadera
 8. Till herr Pallas kan bara sägas,och det gäller säkert alla män unga som äldre..hur man än i snoppen drar sista droppen byxan tar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. På något sätt lyckades Pallas associera sig själv till kiss i byxan. Hans smaklösa kommentar har i alla fall hos mig för alltid kopplat ihop honom med den bilden.

   Radera
 9. Saknar ord för allt väljarförakt jag sett de senaste dagarna från politiker och journalister. Snart föreslår de väl att bara politiker och journalister få rösta...

  SvaraRadera
 10. Låt oss se. De gamla om de är riktigt gamla har varit med och besegrat nazismen. De har troligen också varit med om att befria halva Europas befolkning samt vunnit kalla kriget mot kommunismen. De har också upplevt processen att avveckla kolonialismen.

  Jag tror nog debet vad de röstade bort. :-)

  /henrico

  SvaraRadera
 11. "Jag måste erkänna att jag skäms på mitt lands vägnar."

  Gör inte det. Skäms istället för "våra" twittrande "journalister" och politiker. Svenskarna och svensk kultur är fortfarande något bra trots att vi har en överhet som ljuger, manipulerar och plundrar oss.

  SvaraRadera