Dagar kvar till riksdagsvalet 2018

måndag 1 november 2010

Sälj svart .. eller bli ruinerad!!!

Var tredje svensk har författardrömmar, läser jag i DN.

Det är nog sant .. och minst lika många vill bli konstnärer, tror jag? Dessutom är jag helt övertygad om att väldigt många har en dröm om ett litet café, en hantverksbutik eller någon annan liten blygsam verksamhet för att marknadsföra de egna produkterna.

Sverige är ett land med massor av kreativa, begåvade och skapande människor som inget hellre vill än att få dela med sig av det de gör.

Jag är en av dem. Jag är rätt bra på mycket .. men inte bäst på något .. men jag älskar att göra saker med mina egna händer. Jag målar mitt eget porslin, mina egna glas, syr mina egna kläder, stickar, virkar, trycker och målar på tyg, sågar och målar skyltar, speglar, klockor och gör nya saker av det som är gammalt och slitet.

Mycket grejor blir det!!

Eftersom jag dessutom arbetat administrativ ett helt liv så borde det ju inte var några svårigheter för mig att ha en egen liten verksamhet, eller hur??

Ha ha ha .. glöm det! En enkel lönsamhetskalkyl visar genast och brutalt på omöjligheten med hela projektet. Det är skatter, redovisning, regler, regler och åter regler och lokalföreskrifter, handikappanpassning och en svindyr kassa-apparat. Allt detta formligen ÄTER tid .. och pengar .. tid som skulle ha använts till produktion för att kunna driva den verksamhet man drömde om och pengar som man inte har.

Och om jag vill servera ett gratis glas saft så kommer livsmedelshanteringsreglerna in i bilden .. så det är inte någon bra idé. Att gå utanför ramarna för vanlig försäljningsverksamhet .. ensam eller tillsammans med likasinnade .. ställer till med så mycket problem i regelverket att det inte blir en minut över till någon form av verksamhet alls.

Jag har många bekanta som har samma problem som jag. Hur gör man för att BÖRJA .. utan att bli fullständigt ruinerad???

Vi har lekt med olika alternativ .. men landar alltid i det som tusentals andra gör i vårt land .. SVART försäljning på marknader i diverse föreningslokaler eller uthus hemma hos någon.

Och hur gjorde Ingvar Kamprad för att få igång IKEA, när han höll på med sina första köksstolar hemma i verkstaden?? Kan det vara möjligt att det imponerande slutresultatet vilar på stolar som såldes svart från hemmet???

När Kjell-Olof Feldt(s) var finansminister i slutet på 90-talet kändes det som om något var på gång för att underlätta för små, små företagare. När Maud Olofsson(c) blev näringsminister steg hoppet när hon sa att vi alla borde ligga i "som ihärdiga bävrar" ... men ingenting speciellt har hänt vad jag kan se?

Förmodligen är regelverket så snårigt att även en svensk minister trasslar in sig och går vilse i det?

Ett helt land där åtminstone var tredje människa har drömmar och idéer om att få göra något SJÄLV .. vilket enormt slöseri det är att inte se till att de åtminstone kan få tillfälle att försöka??

Jesper Bengtsson skriver i AB om att sossarnas mantra just nu är "vi måste mobilisera folkrörelsen" .. men att de saknar själva politiken, folket OCH rörelsen de ska mobiliseras runt??

Det är i sanning ett stort problem .. landet saknar tillräckligt många fattiga arbetare och statare i nöd som kan bilda en klassisk gammaldags folkrörelse till Socialdemokraterna??

Gunnar Wetterberg är inne på en liknande linje när han skriver "Folk känner inte igen partiet", i Expressen.

Även det borgerliga blocket har problem med idédiskussionerna och letar efter engagerande framtidsfrågor som kan samla väljarna.

Var tredje människa har drömmar som de vill förverkliga??

Räcker inte det till en "folkrörelse"???

2 kommentarer:

 1. Kusinen från landet1/11/10 12:53

  Och ändå startas det många små företag, ofta av invandrare. Hur går de i land med att begripa alla regler? Eller struntar de i dem? Men då borde de ju raskt få myndigheterna på sig.

  SvaraRadera
 2. Konsten att starta företag och få det att gå ihop är att inte försöka att vara 100 % ärlig,
  men man ska heller inte bluffa för mycket för då är risken att bli avslöjad före pensionsåldern - kom ihåg att skattemyndigheters kvarnar mal långsamt; utnyttja det.
  Ta bara ett exempel, en präst ljuger i kyrkan minst 1 timme i veckan, men han får bra betalt för detta, gör likadant...några lögner gör inte så mycket, men överdosera inte.
  Själv har jag tänkt att skriva en bok med titeln "Mitt liv som svartjobbare" men i det fallet tänker jag hålla mig till sanningen.
  Ja så var det med den saken, nu ska jag gå och räkna mina pengar

  SvaraRadera