onsdag 27 mars 2013

Jag vill tacka Jasenko Selimovic ..


.. för att han hittade orden som jag saknade, och för att han hade modet att skriva dem i ett öppet brev i DN i dag.

Läs det .. "Jonas min vän," .. ett svar till Jonas Hassen Khemiri som tidigare skrivit ett öppet brev till Beatrice Ask.

För vad jag har saknat under i den den senaste tidens upprörda skildringar av Sverige som ett rasistiskt och fördomsfullt land, är någon som kan hitta ord som bär framåt och får människorna att se varandra som just människor. Bara människor .. med fel och brister.

Jasenko Selimovic skriver ..

... "Ditt mörker är naturligtvis inte det enda. Satte mig och läste Maria Sveland. Hon såg också könsförtrycket, diskriminering, hur kvinnor förminskades. Nike Markelius. Hennes beskrivning av hur kulturarbetare förtycks i ett land av inhumana byråkrater. Sedan träffade jag en muslimsk vän. Han fick mig att se islamofobin, i attityder, i förhållningssätt. Judisk vän. Ett antisemitiskt land, Malmö, rädsla att skylta med judiska symboler.
Arbetarklassen. Föraktet mot arbetarklassen, svårt att sätta fingret på men kännbart. Homosexuella. För dem var klassföraktet ingenting mot blåmärken och slag.
Ateister, förtryckta av de religiösa, och religiösa förtryckta av de sekulära. Ungdomar, övertygade att polisen hatar dem, att de aldrig bereds utrymme i samhället. Romer, som inte kan ens hyra bil. Äldre. Samer. Katoliker. Svarta. Muslimska kvinnor. Funktionshindrade. Hemlösa. Tornedalingar. Överviktiga. Landsbygdens folk. Transsexuella. Anorektiska. Afrikaner.
Sedan träffade jag den enda bekant som jag tror röstar på SD. Även han kände sig missgynnad. Han ansåg att hans område förfallit sedan invandrarna flyttade in, hans barn blev nu kallat ”svenne”.
Vissa av de här, min vän, var mer förtryckta, diskriminerade, vissa mindre. Men alla kände att de, just de, var mest utsatta, mest missgynnade".

Så ser och känner jag det också. Diskriminering och diskriminerade finns, men många väljer att "tolka världen så att den bekräftar deras världsbild" och ser inte att det kan finnas andra orsaker till det som de upplever som rasism eller diskriminering. Förståelsen mellan människor blir på något sätt enkelriktad och det finns bara en sanning att förhålla sig till. Det finns inte minsta antydan till utrymme där det går att nå fram till förståelse eller förändring.

För om någon är ett offer, så måste det finnas en gärningsman, eller hur? Det är ju själva förutsättningen, att det ska finnas någon att anklaga och bestraffa.

Och om en hel grupp människor ses som offer .. så måste alla andra ses som gärningsmän. Eller åtminstone känna sig som möjliga gärningsmän till motsatsen bevisats.

Men för att bevisa att jag inte är fördomsfull så måste jag anklaga andra för att vara det .. för hur ska jag annars kunna bevisa att jag inte är lika fördomsfull som dom?

Jag har aldrig medvetet tänkt på människor på det sättet, även om jag förmodligen oavsiktligt uttryckt mig klumpigt eller felaktigt ett antal gånger .. men jag tror ärligt talat inte att det är möjligt att gå genom livet utan att bli missförstådd eller missförstå.

En trevlig människa är en möjlig vän .. en otrevlig människa tar jag avstånd från. Konstigare än så känns det inte, men förmodligen har jag lika många omedvetna fördomar som alla andra?

En del människor kommer jag nära, andra är svåra att förstå sig på, ytterligare några lever i en värld som jag inte kan navigera i, ett mindre antal tycker jag rent av illa om, någon kan jag till och med bli rädd för och väldigt många kan jag vara mig själv tillsammans med. Men de ser inte ut på något särskilt sätt och behöver inte vara i samma ålder, av samma kön eller komma från samma sammanhang som jag.

För mig är huvudsaken att vi kan skratta tillsammans, kan tillföra varandra något som vi kan växa av, eller tala om, och att de kan acceptera mig med alla mina fel och brister. För så egoistiska är de flesta människor .. tyck om mig, så tycker jag om dig tillbaka.

Jag vill inte bli utpekad som gärningsman när en annan grupp utses till offer. Det stänger en dörr till människor som jag därmed aldrig får chansen att lära känna. För varför skulle de vilja umgås med mig .. en misstänkt smygrasist som helst vill se en del av mina medmänniskor med böjd rygg?

Och eftersom jag inte vet vilka som ser mig på det viset, men dagligen får veta inom vilken grupp de finns .. så blir jag försiktig och misstänksam, vilket förstärker bilden av en fördomsfull gärningsman.

Till slut så kanske jag blir det jag inte var från början? Det skrämmer mig.

Så jag är tacksam mot Jasenko Slimovic för att han talar om Sverige som "ett vänligare, varmare land", "ett av västvärldens mest öppna och villiga att ta emot invandrare" och att "Världen är inte enkel. Inte uppdelad i onda eller goda".

Det är ord som inte skambelägger det faktum att jag inte på något vis är ett offer, eller anklagar mig för att vara en fördomsfull gärningsman eller gör att det känns som om jag borde be om ursäkt för att jag har rötter från Hedenhös i den svenska myllan.

Tack, Jasenko Selimovic för att du i första hand ser dig .. och mig .. som medmänniskor!

AB, SvD,

15 kommentarer:

 1. Peter Nicklasson27/3/13 17:06

  Ja, Jasenko Selimovic artikel är en välkommen balansering till senaste tidens jakt på motsättningar i media.

  Men, Selimovic har tidigare den här månaden uttryckt många andra åsikter vilket gör mig Folkpartiskt liberalförvirrad över vad han egentligen anser. Riktigt förvirrad...
  Att vara folkpartist tycks vara som att befinna sig med kompass rakt ovan det magnetiska epicentret - kompassnålen får fnatt och pekar åt alla olika håll.

  SvaraRadera
 2. @Peter Nicklasson
  Känner du inte till fd Folkpartiledaren Gunnar Heléns påstående "att vara liberal är att vara kluven"? Att virra med kompassnålen är lite av ett folkpartistiskt signum tills frågan det gäller har stötts och blötts och konsensus infallit, underbyggt med forskning eller liknande, och då avväger de inte från linjen (tänk bl.a. kärnkraft och EU/EMU).

  SvaraRadera
 3. Som man känner sig själv känner man andra är i mitt tycke en väldigt bra beskrivning många gånger.

  Läste just texten och nu väntar jag bara på att aftonbladet skall avslöja författaren som rasist, och får de hållas kommer snart varenda busschauför, taxikund och gud vet vad i detta land att finnas utpekade som rasister på löpsedeln. :-)

  /Henrico

  SvaraRadera
 4. Henrico .. du behövde inte vänta länge på att Åsa Linderholm skulle gå i taket och förkunna att invandrare som det går bra för ska hålla sig utanför debatten.

  Svenska "kulturpersonligheter" som det går bra för är däremot mer än välkomna vad jag förstår .. men det beror väl på ren och skär välvilja, eftersom de anser att invandrare är så isolerade i samhället att de inte kan tolka sin egen situation?

  Och då ska inte Jasenko Selimovic komma och förstöra de önskade rasistbråken .. eller om allt blir till det bästa .. UPPLOPPEN!!

  Det MÅSTE bara bli så illa att det ger material till RUBRIKER som kan skyllas på regeringen, eftersom AB "bara belyst" problemet .. :-p

  SvaraRadera
 5. Herregud, om den där Åsa Linderborg skulle få för sig att spela mitt personliga samvete, jag är ju handikappad, då skulle jag faktiskt bli så förbannad att jag skulle klappa till kärringen.

  Snacka om att förminska alla invandrare. Jösses. Jag blir stum....

  /Henrico

  SvaraRadera
 6. Enligt twitter flödet så hade någon redan kallat Jasenko för Jan Björklunds hus slav (med särskrivning och allt...) och det var väl inte oväntat.

  SvaraRadera
 7. Tack Anybody, precis så tycker jag också även om det inte alltid är mer igen mig i "Jonas, min käre vän" än i Hassen Kemiris brev till Beatrice Ask. Visst finns det rasism men inte i varenda buske och vi kan väl inte behöva ha tävling i vem som är mest diskriminerad o kränkt.Jag tycker att man ska fokusera på det som är det positiva och inte alltid se sig själv som ett offer, inte alltid skylla tillkortakommanden på andra och alltid tillskriva meningsmotståndarna onda
  avsikter. Läs inte alltid in dina egna fördomar i dina medmänniskors agerande!

  SvaraRadera
 8. Det Selimovic säger till Judar i Malmö är att de är överkänsliga, det existerar faktiskt ingen antisemitism. Och det vill du tacka Selimovic för

  SvaraRadera
 9. @Unknown,
  Är det vad du upplever att Selimovic säger?

  För mig är problemet att om du ser rasism och hat i vardagsting så gör du rasism till något normalt.

  Ska vi jämföra att någon upplever att de blir uttittad eller att folk har svårt att uttala deras namn med att folk blir slagna för sin hudfärg eller religion?

  Säger han att man ska acceptera rasism - eller att man ska fundera på om det är rasism? Om någon kommer fram och ska slå dig med orden "du borde dö din jävla judejävel/blatte/svenne" så kan man nog se det som personligt riktat och svårt att missförstå. Men om någon stoppar dig i bilen - är du säker på att det är för att du var färgad? Kanske slår de på många bilar, du har inte följt efter dem. Och om de är otrevliga - vet du att det bara är mot dig eller kan det vara så att det är en skitstövel som tar ut det på andra. Har själv mött otrevliga människor men jag har lagt skulden på dem och deras sätt, mer än att försöka se anledningen hos mig och vad hos mig som har påverkat dem.

  Jag tror också att det Selimovic menar är att om du tolkar allting riktat mot dig - då mår man inte bra. Det blir svårt att hantera andra människor. Människan som tittar förbi dig, människan som stirrar på dig för länge, människan som ler ett spydigt leende i din riktning, skrattet som kommer precis när du passerar. Det är lätt att ta allt detta riktat mot dig.

  Men kanske det är bättre att där och då fråga personer rakt ut om de har ett problem, istället för att älta det i flera år för att sedan passa på att gråta ut i tidningar.

  SvaraRadera
 10. @Unknown
  Var det verkligen det du fick ut av Selimovic atikel? Den var i och för sig rätt smart och subtilt skriven, men din slutsats är långsökt.

  Författaren själv säger att:
  – Min avsikt med texten var att nyansera en debatt som pågår i Sverige och att peka på den diskriminering som finns som måste bekämpas. I det ville jag säga att det finns något farligt i att säga att hela samhället är rasistiskt, för då är det meningslöst att jaga människor som är främlingsfientliga och diskriminerar.

  Det är inte ens i närheten av ditt projicerade påstående att det inte finns någon antisemitism.

  SvaraRadera
 11. Skrev han verkligen så-´´För då är det meningslöst att jaga människor som är främingsfientliga och diskriminerar?´´Jaga!!!Det har gått långt om sånt kan passera även om jag i övrigt tycker att han skriver bra. För man kan då undra var går gränsen och vem bestämmer det?

  SvaraRadera
 12. @ mona

  A propos om det ens finns någon gräns..

  Mikael Hjerm, professor i sociologi i Umeå och expert på mångkultur, främlingfientlighet och nationalism har följande uppfattning:

  "The most prejudiced group is the elderly, who grew up in a different time. To put it very bluntly, when they die things get better."

  http://www.thelocal.se/46948/20130326/#.UVTH7FdtbXX

  SvaraRadera
 13. Ja du Johan, då är det väl dags för ättestupan för jag tillhör ´´ dom äldre´ Men jag tror starkt på värderingar som ärlighet, att vara en så bra människa somm möjligt mot sina medmänniskor vare sig dom är svarta eller vita eller gröna och förväntar mig detsamma tillbaka och visst blir man blåst emellanåt.Nog har vi väl fortfarande kvar en känsla och en uppfattning vad som är rätt och fel?
  Sen måste jag säga att jag med tiden blivit rätt skeptisk till experter,det kan komma mycket ´rart´från det hållet.

  SvaraRadera
 14. Måste bara rekommenderar polisen Martins svar till Jonas med. Fantastiskt bra skrivet:
  http://martinfunderar.blogspot.se/2013/03/brev-till-jonas-hassen-khemiri.html

  SvaraRadera
 15. Heja Jasenko!

  https://www.youtube.com/watch?v=O-kmKpnzWyw

  SvaraRadera