tisdag 27 februari 2018

Alkolås på datorer och telefoner?


Jag följer twitter utan att skriva själv, läser med stort intresse det lilla som skrivs i den lilla debatt som handlar om de planerade inskränkningarna i yttrandefrihetsgrundlagen och tryckfrihetsförordningen och förvånas i största allmänhet över vad som skrivs, hur det skrivs och vilka som fått i uppdrag att avgöra vad som kan anses vara falskt eller sant.


I dag läste jag till exempel vad som utspelade sig på facebook när Sala Kommuns kommunikatör Robert Östlind informerade om en befolkningsökning och fick frågan om den berodde på invandring eller inflyttning från grannkommunen.

Det har skrivits och tyckts väldigt mycket om samtalsklimatet på sociala medier och trots att jag efter 10 år inte har några sådana erfarenheter så tycker inte jag heller att det är så kul alla gånger.

Men lagändringar? Censurgrupper bestående av företrädare för den Enda Åsikten? Det känns faktiskt lite tveksamt.

Men medan jag lyssnade på ovanstående youtubeklipp slår det mig .. skulle vi inte vinna rätt mycket om vi sätter alkolås på datorer och telefoner?

Då behövs det ju ingen grundlagsändring eller annat tjafs som bara gynnar den ena parten i ett samtal med företrädare för två åsikter.

Eller tänker jag fel nu igen??3 kommentarer:

 1. Då återstår bara för oss ingenjörer att uppfinna ett instrument som detekterar när man är full av värdegrund .

  SvaraRadera
  Svar
  1. En Värdgrundsmätare!! En sossedröm, du är ett GENI! Om du kan sälja in den idén kan du förmodligen få både en förmögenhet och en egen myndighet att mjölka på pengar resten av ditt liv! Varför har ingen tänkt på det tidigare? ;-)

   Radera
 2. Hej.

  Kanske något slags faned kan införas för att få bruka sociala medier?

  Testa gärna att fråga runt i bekantskapskretsen hur många som anser att man borde vara tvungen att på heder och samvete inte skriva saker i strid med värdegrunden för att få bruka just sociala medier.

  Skrämmande många ser det som en god idé.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  SvaraRadera