fredag 2 februari 2018

Brott och straff, lag och ordning .. gissa partiet!


Plötsligt och i elfte timmen vaknade Socialdemokraterna ur vinterdvalan och registrerade att Moderaterna och Sverigedemokraterna tänkte gå till val med budskapet .. Hårdare tag mot den ökande brottsligheten.

Den självklara lösningen var naturligtvis att sparka Dan Eliasson som lojalt och utan att ifrågasätta genomfört och friserat det som hittills presenterats som ett framgångskoncept för ökad trygghet.

Nu blir minsann hårdare tag sossarnas budskap också. De tänker leverera minst lika hårda tag som Moderaterna och ännu hårdare tag än vad Sverigedemokraterna än har att bjuda på när det gäller jättejättehårda tag.

Väljarna kanske inte är så imponerade av vad regeringen har åstadkommit hittills den här mandatperioden, men NÄSTA mandatperiod kommer alla problem att lösas. För vad kan gå fel, nu när Anders Thornberg kliver in som räddaren i nöden?

Men vad vet vi egentligen hur de olika partierna tänker när det gäller brott, straff, lag och ordning?

Här är den korta versionen från de olika partiernas hemsidor. Ett parti har i och för sig ingen idé alls om vare sig polis, lag, brott eller straff, men som Ulf Lundell en gång sa .. en inställd spelning är också en spelning.

Kan du, utan att fuska, identifiera vilka partier som det här handlar om ..

(1) Polisens uppgift är att förebygga brott, upprätthålla ordningen samt att utreda och beivra brott. Det utåtriktade brottsförebyggande arbetet och samarbetet med socialtjänsten och skolan ska ges en hög prioritet. Vi menar att det behövs fler poliser och föreslår därför 30 000 poliser till 2025.

Vi vill också se 500 fler civilanställda, vilket kommer ge fler poliser i yttre tjänst. Vi vill också att polisen ska få modern utrustning och alternativa icke-dödliga vapen för att kunna gripa våldsverkare. Det förebyggande arbetet måste prioriteras. En person som begår ett brott måste sona sin handling mot brottsoffret och samhället genom att avtjäna ett straff.

(2) Det talas för mycket om strafflängder och hårdare straff. Vi vill istället angripa kriminalitetens orsaker och fokusera på det brottsförebyggande arbetet. Vi anser därför att förståelse, kunskap och relevant vård och behandling är en mer framgångsrik väg än att generellt införa hårdare straff. Längden på straffen avskräcker i väldigt liten utsträckning människor från att begå brott. Strängare straff kan vara positivt om det medför en starkare prioritering inom rättsväsendet samt ökade resurser för att utreda brotten, men leder ingenstans i sig.

(3) Ha fler poliser på varje ort – det ökar tryggheten.

Se ett nytt barnmisshandelsbrott i brottsbalken.

Se hårdare straff för grova brott och underlätta för kriminella att starta ett nytt liv

(4) ????

(5) Fler synliga poliser i hela landet, från dagens 20 000 till 25 000 poliser inom de närmaste 5–7 åren.

Förbättra insatserna mot organiserad brottslighet.

Vi vill skapa ett europeiskt FBI och en europeisk åklagarmyndighet för att bekämpa internationell brottslighet.

Förbättra polisens och åklagarnas samarbete med andra myndigheter, till exempel Skatteverket och Tullen.

Respekten för den personliga integriteten ska väga tungt i all brottsbekämpning.


(6) Polisens organisation ska effektiviseras för att stärka polisens fokus på kärnuppgiften att ingripa mot, utreda och klara upp brott.

Sverige ska ha minst 25 000 poliser senast år 2025. Därutöver lika många fler civilanställda under samma period. Det innebär 10 000 fler anställda inom svensk polis till 2025.

Polisernas löner ska höjas och kunna bli 3 000 kronor mer i lön varje månad.
Skärpta straff för attacker mot blåljuspersonal. Tydlig lagstiftning som möjliggör generella förordnanden för kommunala ordningsvakter.

Bredda det område en kommunal ordningsvakt kan arbeta på i en hel kommun samt förstärka kommunala ordningsvakters befogenheter.

 (7) Vill kraftigt skärpa straffen för grov och upprepad brottslighet. Det ska inte löna sig att begå brott i Sverige och högre skadestånd bör utdömas till brottsutsatta. Vi vill lagstifta om nya möjligheter för att komma åt den växande organiserade brottsligheten.

För att råda bot på den utbredda ineffektiviteten inom Polisen vill vi satsa pengar på en effektivitetsreform som ska möjliggöra att poliserna kan göra det de är bäst på – bekämpa brottslighet. Pappersarbete och andra sysslor som ligger långt ifrån kärnverksamheten bör i ökad utsträckning ligga på civil personal.

(8) Stoppa gängkriminalitet. Rekryteringen till gängen ska stoppas. Straffen för vapenbrott och grova våldsbrott ska vara kännbara. Mer sociala åtgärder ska riktas mot ungdomar i riskzonen.

Satsa på polisen. Polisen ska finnas där den behövs som bäst. Polisen ska ha god förmåga att utreda brott och brottsoffer ska få ett bra bemötande.

Bekämpa mäns våld mot kvinnor. Fler gärningsmän ska ställas inför rätta. Drabbade kvinnor ska få stöd och skydd. Stödet till barn som bevittnar våld ska förbättras.


Rätt svar är: 1=Kd, 2=V, 3=C, 4=Mp, 5=L, 6=M, 7=Sd, 8=S 

9 kommentarer:

 1. Gäsp!Alla verkar ju ville ha lika många poliser innan 2025, hur många sökande har man till polishögskolan nu igen, ett par hundra?
  Det är ju alltid ett jäkla jobb att återuppbygga vad som en gång har raserats, så jag önskar hela 8-klövern "Lycka till", det kommer ni behöva.

  SvaraRadera
 2. (s) strategi verkar byggd på teorin att nog ingen minns de år som man suttit vid makten; att all politisk tum-rullning & apatisk frånvaro liksom bara glömts bort? Om inte (s) gör mycket omfattande personförändringar i toppen & blixtsnabbt lägger om politiken i välfärds-riktning så väntar nog en valdags-thriller som de flesta vänstersinnade antagligen kommer kalla för politisk skräckfilm..

  SvaraRadera
 3. Hej Any

  No 7 låter som SD som jag gissar...helt ärligt...och jag ska säga att, oavsett vem det nu var, tilltalar det mig.

  Å andra sidan får man ta mitt ställningstagande men en STOR nypa salt, eftersom vid förra valets frågeställning på nätet för att få klarhet "vem jag är" eller vilka sympatier mitt tänkande har visade det sig att jag är en "kommunistisk SD sympatisör"

  Någon som med andra ord gillar ytterligheter.

  Så lyssnar inte på mig.

  Fast, det har Svängt sedan Dess.

  Så mitt svar är att No 7 låter som SD, och i ärlighetens namn så struntar jag i de andra, likadana alternativen i frågan "who is who" för att det är samma?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har så rätt. Själv är jag en kristdemokratisk Sd-sympatisör enligt samma nätundersökning?

   Men det kunde ju ha varit värre. Tänk att få domen "miljöpartistisk centerpartist"!! ;-O

   Radera
 4. Nr 4
  Mp
  Vadå?
  Allt är ju perfekt i Sverige.
  Utom vädret,förstås.
  Titta er omkring: inga koraller!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Självklart är det Mp. I den gröna världen är allt ljust och vackert!

   Radera
 5. Varför inte bara förbjuda kriminalitet? Så löser sig ju allt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var det inte det centerpartissan framförde för en tid sedan?
   En politruska var det i alla fall.
   Genialt!

   Radera
  2. Visst var det Annie Lööf som talade om att det redan är förbjudet att begå brott. :-D Så nu vet alla det och vad är då problemet?

   Radera