måndag 30 juni 2014

VANDÖD!!


 Om du inte har vett om att dö i tid, så hoppas jag att du har en frisk och stark partner eller varmhjärtade och stryktåliga barn som kan ta tillvara på dina rättigheter .. eller åtminstone dig själv.

De som står ensamma i livet är det värre för. Så länge som det rimligtvis går kommer du att förvaras så osynlig som möjligt i din bostad. Kan du inte gå ut själv så har du andats ditt sista friska andetag, kan du gå ut .. men inte hitta hem .. så blir du en irriterande vårdkostnad mellan varven, men så länge som du inte utgör en fara för någon annan än dig själv .. eller blir en sanitär olägenhet för dina grannar .. så får du stanna hemma i din bostad som mest fungerar som ett fängelse.

När du till slut har nått den punkt när döden fullt hörbart tassar bakom ryggen, DÅ ..  kanske .. du får ett rum på ett äldreboende att dö i.

I Terry Pratchetts bok "Häxkonster" förekommer begreppet VANDÖD. Jag försöker vänja mig vid tanken på att det är vad som väntar, om jag lever för länge och samtidigt förlorar förmågan att själv göra slut på mitt lidande.

"Vandöd"!

I boken är det att leva som ett spöke mellan liv och död. Kung Verence, som blir oväntat lönnmördad, befinner sig i den situationen och upptäcker att omgivningen inte längre ser honom, passerar rakt igenom honom  och inte längre lyssnar på honom. Det är bara DÖDEN* som försöker ge ett uns av medlidande när han utbrister;

Ni kan inte överge mig på det här viset!

DET KAN JAG .. sa DÖDEN. DU ÄR VANDÖD, FÖRSTÅR DU. SPÖKEN BEBOR VÄRLDEN MELLAN DE LEVANDE OCH DE DÖDA. DEN ÄR INTE MITT ANSVAR. OROA DIG INTE. DET KOMMER INTE ATT VARA I EVIGHET.

Bra.

DET KOMMER BARA ATT KÄNNAS SOM EN EVIGHET.

Och hur lång tid är det egentligen?

TILLS DU HAR UPPFYLLT DITT ÖDE, FÖRMODAR JAG.

Och hur får jag reda på vilket mitt öde är?

DET KAN JAG INTE HJÄLPA DIG MED. JAG ÄR LEDSEN.

Nå, hur tar jag reda på det?

SÅDANA SAKER BRUKAR I ALLMÄNHET BLI UPPENBARADE, HAR JAG FÖRSTÅTT.

Den vandöde kungen har svårt att acceptera sitt öde ..

.. och till dess måste jag hemsöka den här platsen. Alldeles ensam, antar jag. Kommer ingen att kunna se mig?

DÖDEN tipsar om psykvården, nära släktingar, sällskap av en katt och försvinner, och ungefär här så inser jag att det är så här det är att bli för gammal. Kung Verence har hamnat mitt i den svenska äldrevården?

Ingen av våra politiker skulle drömma om att säga att gamla människor är för kostnadskrävande, till ingen nytta alls, tar upp dyrbara vårdplatser och tär på resurser som de hellre skulle vilja satsa på unga som kan bidra till samhället.

Gamla människor är nästan pinsamma .. säger de absolut inte .. och när det talas om rasism och kvinnoförtryck så borde det egentligen också talas om åldersdiskriminering .. vilket det inte gör.

För då kan ju gamlingarna få för sig att de har ett värde .. och det har vi inte råd med, eller hur?

Göran Hägglund kommer att lova att arbeta för en äldregaranti i sitt tal i kväll. "Garantin är till för dem som upplever att behoven i det dagliga livet inte täcks av hemtjänsten och som upplever otrygghet eller social isolering."

Gamla människor ska SJÄLVA kunna få avgöra om de vill bryta sin ensamhet!!

Jisses!!!

Göran Hägglund är en modig man och det är också starkt att erkänna att många bor så kort tid att våra äldreboenden mer liknar hospice .. dvs vård i livets slutskede.

Göran Hägglund vågar också strida för att avskaffa Landstingen vilket förmodligen skulle frigöra skattemedel som väl finansierar ett antal nya äldreboenden i varje kommun. För bara i min lilla kommun så känner jag tre pärmbärare som "arbetar hemma" på grund av att det saknas arbetsuppgifter som de klarar av eller arbetskamrater som står ut med dem.

Göran Hägglund är en modig man. Han verkar också vara en ärlig, hederlig och varmhjärtad medmänniska.

Synd bara att han har ett parti och en hel hög partikamrater som inte når upp till samma nivå.

Men kan Göran Hägglund få sina alliansvänner att garantera kvalitetsliv i stället för en tillvaro som vandöd på ålderns höst .. då garanterar jag att Göran Hägglund får min röst i höstens val.

Trots att jag .. till skillnad från den vandöde kung Verence .. verkligen trivs i sällskap med bara en katt.
*DÖDEN skriver alltid sitt namn och talar alltid i versaler. Det får ni stå ut med ...det är Terry Pratchetts idé även om den nu har blivit min.


Expr., DN, DN, SvD, SvD, AB,

4 kommentarer:

 1. Jag tror visserligen inte ett dugg på det. Det blir som vanligt blå löften som försvinner i kompromissandets gryta efter valet.

  Men... jag får erkänna att jag gillar Hägglund lite. Har alltid gjort och jag har alltid föredragit honom framför Alf Svensson som jag inte alls gillade. Jag tyckte det var uppfriskande med Hägglunds tal om verklighetens folk och tyckte det var urkul att det drev "Södermalmarna" till vansinne :-) Av alla alliansens partiledare idag är han min favorit, men nä löftet tror jag aldrig blir verklighet.

  SvaraRadera
 2. Frågan är om det är Hägglund man ska rösta på, eller hans talskrivare. Då och då kommer han med spännande utspel i stil med "verklighetens folk" eller "död åt landstingen". Men sen händer inget. Total tystnad i ett halvår tills någon skrivit ett nytt tal åt honom.

  Min inställning till Hägglund är ungefär samma som till Löfven: det låter nog kul det du talar om, men visa mig nu hur du tänkt genomföra det och ge mig ett delresultat på vägen. Då kan jag tänka mig att rösta på dig.

  SvaraRadera
 3. Inga större planer på att rösta på KD, men detta väl sagt så känns Hägglund genuin. Han står till skillnad från Reinfeldt för något och jag är ganska säker på att han kommer att kämpa med näbbar och klor för allt det han sagt idag. Sen är det naturligtvis svårt att göra så stort avtryck med 4 %.

  Folkpartistiska valutspel förhåller jag mig däremot extremt misstänksam till, men det är en annan historia...

  SvaraRadera
 4. Hägglund känns precis som andra säger genuin, han har en värme och närvaro som de flesta andra saknar. Dessutom har han humor!

  Ex:
  Östersjön måste överleva. Östersjöfisken måste överleva. Vi får inte torska i denna fråga. Hajar ni?

  Jag skulle definitivt kunna rösta på KD om det inta hade varit för att jag inte vill ha med religion att göra.

  SvaraRadera