lördag 6 juni 2020

Jag litar inte längre på Folkhälsomyndigheten eller Regeringen, men ..


.. nu på nationaldagen litar jag på Katten Sixten, hissar flaggan och utbringar ett ”Hurra, i alla fall”, tillsammans med den Makalöse Maurice som länge uttryckt sin förvåning över nutidsmänniskans obegripliga beteende och därför inledde nationaldagsfirandet med att kräkas i min säng.

I början av maj lättade Norge på sina restriktioner, Danmark och Finland följde efter, och Anders Tegnell var tydlig i sina farhågor om att resultatet inom kort skulle visa sig i en stark uppgång av nya coronafall. Som den statistiknörd jag är har jag därför dagligen följt rapporteringen från Johns Hopkins University för att se exakt när detta skräckscenario skulle inträffa.

Den 10 maj såg det ut så här ..

Bekräftade fall:
Sverige 26.322, Norge 8.102, Danmark 10.429, Finland 5.962

Gårdagens mätning gav följande resultat:
Sverige 42.939, Norge 8.510, Danmark 11.875, Finland 6.941

Antalet döda 10 maj ..
Sverige 3.225, Norge 219, Danmark 529, Finland 267

Och i går ..
Sverige 4.639, Norge 238, Danmark 586, Finland 322


 Det går bra för Sverige, säger Folkhälsomyndigheten på sina presskonferenser. Åt rätt håll. Äntligen ”gröna siffror”. Det är dags att färdas fritt i landet. Att slappna av och umgås. Ha semester. Under ansvar förstås. Tvätta händerna och undvika munskydd. Hålla sig hemma vid sjukdom eller hög ålder och inte bete sig så ansvarslöst som i grannländerna?

Jag är bara en vanlig människa som borde lita på ”expertisen” och den ”regering” som ingen egentligen ville ha, men jag ser inte den bild som Folkhälsomyndigheten målar ut. Det tyska Smittskyddsinstitutet ger en annan bild av Sverige som faktiskt känns lite mer trovärdig ..Av någon anledning finns det ingen statistik hos Johns Hopkins över hur många som tillfrisknat i Sverige, men Norge rapporterar in 8.138 friska och krya medborgare, Danmark 10.853 och Finland 5.800.

Men det finns statistik över de aktiva fallen i respektive land ..
Sverige 38.300, Norge 146, Danmark 636, Finland 819.

Den dramatiska ökningen av coronafall i våra grannländer verkar ta tid på sig?

Men det finns ingen anledning till oro eftersom smittspridningen verkar ha tagit fart jämt fördelat över landet, vilket förmodligen är positivt om man tror på Folkhälsomyndighetens förhoppning om flockimmunitet.

Det kanske också ingår i strategin som leder mot bättre tider, eftersom det innebär mindre risk att semesterresenärerna sprider smitta, eftersom smittan redan finns på plats på de orter de besöker?4 kommentarer:

 1. Hej Any

  Detta visar med all tydlighet: Sverige är ett sjukt land...i många hänseende .

  SvaraRadera
 2. Tillfrisknade i Sverige är är 4971 just nu enligt Bing Covid tracker.
  Men vi har ju den bästa uppfattningen om hur saker och ting ska skötas bara vi kommer underfund med hur om och när man testar och om munskydd är en ful och onödig sak.
  Häll er hemma, sa Tegnell.Inga munskydd!

  SvaraRadera
 3. En bra sajt för att kolla coronaviruset är worldometers.info/coronavirus/

  SvaraRadera
 4. I en saga kollade en mård på tv. Men där hördes bara lymmelaktig förnekelse & hänvisning till andras ansvar, så han slog av. "Tänk om överbetald ansvarslöshet är en av de farligaste bacillerna?" tänkte mården för sig själv.

  SvaraRadera