onsdag 20 februari 2013

Flashback, Newsmill, Maria Sveland och Filippa Mannerheim ..


Det finns många sätt att förhålla sig till näthat.

En del ser det som en bekräftelse på "kvinnohatet som sprider sig över Europa i takt med ­ högervindarna", andra ser det som ett frustrerat skrik av vanmakt över att makthavarna förlorat kontakten med folket och ytterligare några ser det enbart som material till lösnummersäljande artiklar.

Så finns det människor som Filippa Mannerheim, som tänker ett varv till, funderar och begär hjälp från dem som utpekats som roten till allt näthat .. medlemmarna på Flashback.

Jag fick tipsen av Peter Nicklasson och är djupt imponerad av Filippas artikel på Newsmill och den engagerade diskussion hon för tillsammans med "flashbackarna".

Men samtidigt så känner jag en djup sorg över det hyenaliknade beteende som fått fäste i samhälldebatten där en liten självgod elit gör anspråk på att äga tolkningsföreträde i frågor som påverkar vanliga människors vardag. En vardag som är skild från dem själva av en avgrund av okunnighet.

Som man frågar får man svar .. sa man förr. Det är både Filippa Mannerheim och Maria Sveland tydliga exempel på.

Men bilda er en egen uppfattning, läs de här två länkarna ..

När makten (nät)föraktar medborgarna .. av Filippa Mannerheim


Och så kan ni avsluta med Aftonbladets intervju med Maria Sveland .. "Alla kvinnor drabbas av männens hat".


7 kommentarer:

  1. Filippa, heder åt henne. Jag håller inte med i allt vad hon säger, men det där var oerhört bra gjort. Jag njöt och plöjde igenom alla kommentarer.

    Sveland .... nej tack, jag läser helst ingenting av henne. Jag har fortfarande hennes infantila artikel i SvD/DN(?) i färskt minne. Den med hur oron fladdrar i hennes bröst någonting.


    /Majsan

    SvaraRadera
  2. Mycket bra skrivet av Filippa.

    SvaraRadera
  3. Filippa har helt klart låtit bli att ta på sig den vanliga dumstruten som de flesta journalister i de här frågorna oftast har. Befriande.

    Sveland tillför inte någonting i något ämne i stort sett. Marknadsför sig själv. Använder sociala koder och konflikter för att måla upp dramaturgier vilka bygger på vanliga kvinnoroller. Lite reaktionärt och fördomsfullt om de flesta och det mesta. Avsikten är väl att folk just skall bli förbenade. Att några ufon spårar ut fullständigt är ju läbbigt förstås.

    Men en iaktagelse som hon nämnde i AB var att nyliberalerna är så framträdande i debatterna. Och det tycker jag kanske ligger en del i. Eftersom de nästan är helt frånvarande i tidningarna. Och den vanliga debatten. Men på nätet så är ofta extremliberaler ganska välformulerade och intressanta. De verkar tänka lite ovanligt och annorlunda än det man ofta hör. En ganska hög intellektuell nivå, bortsett från själva åsikterna.
    Jag undrar lite vad det kan bero på. Om man läser bloggare som mer tydligt representerar de vanliga partierna så är det mesta rätt oengagerande och ingrodda toffelspår. Sällan några upplevelser utöver standardtyckandet. Extremliberalerna däremot kan hålla en rätt hög nivå. Och just detta att våga individualisera problem brukar ju annars vara tabu, så jag förstår att Svelands standardtankar får det jobbigt där.

    SvaraRadera
  4. Än mer imponerande (trots att det borde vara självklart) är att hon diskuterar med läsarna (på flashback eftersom NM inte har kommentarsmöjlighet).

    SvaraRadera
  5. Att NewsMill tagit bort kommentarsfälten gör ju sajten 92,3% mer ointressant. Det är nästan en smärre katastrof och mycket märkligt. Ett bra bloginlägg blev ännu bättre av kommentarerna och dåliga bloginlägg blev ändå intressanta. Nivån på kommentarerna var ofta högre än själva blogposten.

    Kanske är det svenska debattklimatet i ett nötskal.

    92,3procentaren

    SvaraRadera
  6. För ungefär ett år sen hade debattören Pär Ström en pubkväll på Södermalm för sina bloggläsare. När de (ca. 30) sitter där rusar Maria Sveland in med ett antal (ca. 50) sympatisörer och hotfullt anklagar alla för ett antal saker, främst att vara emot feminismen. Att hon nu skrivit en bok om hat mot främst kvinnliga feminister är kanske den mest tydliga dubbelmoral som jag sett. Och media hänger på utan att göra research och utan att ifrågasätta hennes eget agerande.
    Jag tycker det är mycket märkligt men kanske inte så förvånande.

    P.

    http://genusnytt.wordpress.com/2012/03/06/feministisk-invasion-pa-jamstalldistisk-pubtraff/

    SvaraRadera
  7. Visst handlar det om ett gäng skribenter som använder fält som "nyfeminism", "familjefrågor" och "kräv *min* rätt" som karriärmaskin - och gör det genom ett högt upptrissat tonfall, bruk av de rätta signalorden och utnyttjande av sociala och mediala koder snarare än genom insikter eller verkliga argument. Maria Sveland, Mona Masri, Kristin Lundell, Anna Laestadius Larsson, Linna Johansson - you name them. Kultursidor, debattsidor och radioprogram har tagits över av den här sortens tyckstarka krönikörer och deras teknik att trycka in synpunkter med hjälp av aggressiva överbud, retoriska tröjdragningar och personliga förolämpningar; det som nu kallas "näthat" vore otänkbart utan denna bakgrund.

    Visserligen sitter inte Sveland, Masri eller Johansson och direkt hotar namngivna personer med mord eller våldtäkt i tryck - det skulle nämligen deras utgivre inte gå med på - men de använder sitt tolkningsföreträde och sitt 'sändningstillstånd' för personliga förolämpningar på ett sätt som är mycket likartat: t bara de spyor Natalia Kazmierska hade för vana att häva ur sig för en sex-sju år sedan mot alla som hon ansåg jobbigt begåvade män. När sedan ekot av dessa förolämpningar kommer susande i retur känner de inte igen det.

    SvaraRadera