söndag 10 april 2016

Är Borgerlig Framtid partiet som gör framtiden möjlig?



Vi har åtta partier i vår riksdag. Sju av dem talar inte med det åttonde, två partier försöker regera landet samtidigt som de motarbetar varandra och försöker förhålla sig till det tredje.

Det går inget vidare, tycker jag.

Fyra partier ingick i en Allians som samarbetade på ett sätt som fungerade under en tid .. men det samarbetet tillhör det förflutna och kommer nog aldrig mer igen. En känd person har sagt "Jag är intresserad av framtiden, för där ska jag tillbringa resten av mitt liv" .. och det är kanske resten av mitt liv det handlar om när jag går till val 2018?                

Inte för att jag tänker dö efter valet, utan för att det finns en gräns för hur vanskött ett företag eller land kan bli utan att det tar varaktig skada av det .. det är något som jag ständigt kommer att ha i tankarna de närmaste 880 dagarna.

Den regering vi har letar efter lösningar i den Svenska Modellen. En modell som var ny och fräsch på 50/60-talen men som nu hindrar företag från att överleva och människor från att själva bestämma över sina liv. Det finns kloka ord om det också .. "en nation är dömd att gå under om den söker sin framtid i det förflutna" och  "vi skall använda det förflutna som en språngbräda, inte som en (s)offa". Parentesen är mitt eget bidrag, jag kunde bara inte låta bli.

Förra valet visste jag bara en sak .. jag kunde inte låta bli att rösta. Men på vad?

Resultatet vi ser i dag kom inte som en överraskning och var heller inget ett alternativ, att visa mitt missnöje genom att rösta på Sverigedemokraterna var oerhört frestande men min hemhörighet är någon annanstans. Men var?

Alliansen kändes som det enda alternativet, men vilket parti? För Alliansen var ingen valmöjlighet, och jag saknade helt förtroende för de enskilda partierna och partiledarna. Så jag valde den fråga som stod mitt hjärta närmast, satte mitt hopp till det parti som hade den högt på sin agenda och lade tveksamt och motvilligt min röst på en fjärdedels Allians .. Folkpartiet .. och ångrade mig innan jag kom hem.

I dag finns inte Alliansen, även om det framställs så. Moderaterna samarbetar/samtalar som bekant inte med vem som helst, KD sjunger på sista versen om inte ett under sker, Folkpartiet blev Liberalerna och vacklar med utsträckta händer mellan vänster och höger, Centerpartiet står så långt ifrån Moderaterna att avståndet inte går att överbygga, samtidigt som de närmar sig Miljöpartiet på ett oroväckande kärleksfullt sätt .. åtminstone när det gäller visioner.

Och vi vet ju alla hur det gick med Miljöpartiets vackra löften och stora visioner, eller hur?

Vi har två plus ett partier som styr landet på ett sätt som majoriteten av väljarna anser vara skadligt för landet. Vi har fem oppositionspartier, men bara två som verkligen, verkligen vill ha regeringsmakten så snart som möjligt och ett av dem är så litet att det nästan inte finns och det andra vill inget annat parti samtala eller samarbeta med. Framtiden ser så att säga inte särskilt ljus ut .. även om regeringen faller inom 882 dagar.

Eller som Finn Bengtsson(M) desperat skriver på twitter .. "Var är alliansen? Var är vår gemensamma budget? Faller regeringen på eget grepp. Var är vi då?"

Jag läser en debattartikel i SvD, undertecknad av Anders Königsson och Josefin Utas, från Borgerlig Framtid .. och jag tycker om det jag läser. Redan tidigare har jag läst in mig på Borgerlig Framtids hemsida och eftersom vi i vår familj är engagerade och sitter på en del kunnande inom ett politikerområde så har jag kontaktat partiet för att få del av partiets politik inom detta område. Men jag har full förståelse för att ett nytt parti inte har alla svar inom alla områden och är tacksam för ett trevligt och snabbt svar.

Det är ju ändå mer förtroendeingivande när någon ber att få återkomma än en skur av floskler och klyschor utan innehåll.

Men jag har tappat förtroendet för politiken. Om jag engagerar mig i ett nytt parti vad är det som säger att det inte blir samma resultat som alla andra gånger som jag närmat mig politiken med ett brinnande engagemang?

Blir det inte det gamla vanliga med en partiledning som levererar färdiga åsikter som medlemmarna måste framföra som sina egna och kaffekokning, informationsbroschyrsutdelning och utfrysning för den olydige?

Är Borgerlig Framtid det parti som jag har längtat efter eller bara en ny variant på de gamla?

Det som talar för partiet är antalet politiskt engagerade från andra partier som tydligen börjat inse det som någon redan uttryckt i ord .. "det är alltid en pinsam överraskning för en politiker att behöva fastslå att han redan har sin framtid bakom sig" .. eller att partiets politik har det. De verkar alltså tro att framtiden finns hos Borgerlig Framtid.

"Framtiden är inte längre vad den har varit" ... det är vi väl många som har insett vid det här laget.

"Framtiden är den enda tid i livet som går att påverka" .. men då krävs det också att vi .. jag ..rycker upp oss och gör något. Tar chansen när den uppenbarar sig, typ.

"Framtiden har väntat länge nog" .. och åtminstone jag har varit djupt oroad för den framtidsutveckling jag sett tecken på de senaste 10-15 åren.  

"Om inte vi tar hand om den kommer andra att göra det" .. och det är väl det allra svåraste. Vi måste välja och helst välja ett alternativ som är starkare än det vi tillsammans valde förra valet.

Ett nytt parti kan göra att det blir svårare att få en stark regering .. eller lättare att få partierna att samarbeta, det vet vi inte?

Kd och Mp kan försvinna från scenen eller förenas med Centern i en grupp som uppfattar framtiden som motvind och därmed går åt fel håll .. bort från allt inflytande, det är fullt möjligt.

Sverigedemokraterna kan bli större än sossarna innan den här mandatperioden är över eller så kan ett nytt parti samla alla missnöjda i ett starkt alternativ som kan samarbeta över blockgränserna, vem vet?

Ett annat citat är .. "Vad framtiden anbelangar så är din uppgift inte att förutse den utan att göra den möjlig" .. och där är jag nu. Är Borgerlig Framtid den framtid som jag .. för garanterat sista gången .. kan, vill eller vågar satsa tid och engagemang på?

Det är svårt jag vill verkligen tro på det här partiet .. eller på något! .. Josefin Utas är en av dem vars åsikter jag verkligen uppskattar .. men jag hatar känslan av att bli sviken och lurad, något som nästan verkar vara oundvikligt för den som är så naiv att h*n tror på en politiker.


Det är vad jag tänker på när det är tomt på bloggsidorna.




Alla citat är hämtade från Livet.se.

20 kommentarer:

  1. Vad bra du skriver Anybody.
    Funderar på att gå med i Borgerlig framtid mycket tack vare Josefin Utas men är tveksam. Finns inte en stor risk att de blir ett förnumstigt gäng lite som Junilistan eller vad de hette.

    SvaraRadera
  2. borgelig framtid hinner inte bli något att räkna med 2018,tiden är för knapp.
    grundtipset är att Löfvenregimen fortsätter efter 2018.
    anledningarna är, fru batra är för talanglös, för dum för att på allvar utmana löfven. dessutom är hon i personligheten en ordermottagare, ingen ordergivare, hon är dummare än löfven,den kvinnan platsar knappt som kommunalråd i en liten kommun ens.
    övriga partiledare inkl. åke tråkesson, nä,nä, de räcker inte till tyvärr.det kommer m a o bli värre,ganska mycket värre när nästa dipp i konjunkturen kommer.

    SvaraRadera
  3. Med tanke på det jag läst om/av Borgerlig framtid blir det nog dem jag kommer att rösta på nästa val. Övriga partier känns inte som något smakligt alternativ och det kan ju inte bli värre än det vi har nu??!!

    SvaraRadera
  4. Hej,

    Jag heter Fredric Morenius och är ordförande för Borgerlig Framtid i Stockholm. Jag kan försäkra er om att Borgerlig Framtid är här för att stanna och att vi satsar 110% på att vara den politiska kraften för ett välfungerande Sverige även i framtiden.

    2,5 år är lång tid för att skapa opinion, och med de duktiga medlemmar vi redan har samt alla kommande framöver skall vi bli en kraft att räkna med.

    Välkomna att stödja oss redan idag!

    http://www.borgerligframtid.se/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skrev följande mail litet tidigare i kväll, klistrar bara in det här:

      Hej,

      Tack för bra skriverier.

      Institutionaliseringen av Sveriges politiska system är onekligen ett problem.

      Bra att Du pekar på det!

      Vad skall man göra? Det är tveklöst så att nätet har drivit fram ett moln av förändring. men det är inte
      alltid så att det ger utslag i väljarproportionerna.

      Socialdemokraterna är väl de som har gått längst i att bli en politisk sekt, de har egna skolor, SSU, osv.

      Och man ser hur svårt de har att förhålla sig till verkligheten. Åsiktskorridoren kan lika mycket vara en
      medveten skapelse för att föra diskussionen på sina egna villkor (alltså aktivt skapad på redaktioner och
      i partikanslier) som en oförmåga att fatta verkligheten som den är. (Alltså ungefär så här: Det Du säger är så
      läskigt, och ofattbart, att det kan jag bara inte fatta. Jag håller mig till vad jag vill begripa.)

      Moderaterna är ett toppstyrt parti, helt utan inre diskussion. Man behöver bara säga Finn Bengtsson.

      Därutöver finns en rad andra partier som har entusiastiska hejaklackar, riktigt vad som blir av dem vid
      nästa val (om det blir något, Batran och Löfvet lär ha kommit överens om att ställa in 18 års val om det finns
      risk för att SD kommer in i riksdagen, överenskommelsen kallas för DÖs baksida).

      Det är också ganska klart att väljarna har en klarare bild av verkligheten än vad partierna (S och M) vill
      medge.

      Så vad skulle hända om ett parti började kommunicera (genom nätet) med sina väljare? Tänk dig följande
      situation: Inför en omröstning i kommunfullmäktige så startar partiet en diskussion med sina medlemmar
      och tar tempen, kanske rent av genomför en omröstning. Bara de som är medlemmar, dvs har betalt sin
      årsavgift får rösta.

      (En skolkamrat till mig har representerat Republikanerna i House of Congress i 35 år, från samma valkrets.
      Hur? Han talar med sina väljare. Hela tiden. Town Hall meetings, kom och säg mig vad Ni tycker. Det fungerar
      att bli omvald när man företräder sina väljare!).

      Skulle ett parti som BF kunna tänkas använda en sådan här metod? SD?

      Skulle det fungera?

      Jag tror utifrån min analys att det skulle fungera. Helt enkelt därför att de två stora partierna, M och S, är så
      ingrott autoritära och/eller doktrinära, att en sådan attack kommer det att tid att samla sig inför - det blir ett
      helt nytt modus operandi.

      Huruvida SD är smarta nog för att plocka upp idéen vet jag inte. Risken för SD är nog att det kan smyga sig in
      motståndare som blandar sig i diskussionen, och bland deras sympatisörer kan det finnas en och annan
      som inte nödvändigtvis vårdar sitt uttryckssätt (även om de har börjat bli bra mycket bättre).

      Som sagt, Du gjorde en bra observation.

      En annan tankegång är rimligen att en del Alliansföreträdare på det lokala planet borde se över sina försörjnings-
      möjligheter. Det borde med andra ord finnas erfaret folk att rekrytera till SD och ett eventuellt BF. Det borde de
      göra klart redan nu

      Best regards,
      peter

      Radera
  5. Enligt min åsikt kommer BF endast att åstadkomma splittring i Alliansen. Jag vill ha en borgerlig stark regering - om det går! Jag vill inte bidra till att splittra den ytterligare för att till sist omintetgöra den! Har ingenting emot BF men inte gör det en borgerlig framtid lättare med ytterligare ett parti. /Gunilla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vilken Allians?????
      Hur röstar man på den???

      Radera
    2. Jag vill också ha en borgerlig STARK regering och har tänkt i samma banor som du .. "jag vill inte bidra till att splittra den ytterligare".

      Men vad finns det att splittra? Som det ser ut nu är alla de borgerliga partierna på väg åt olika håll och inget av dem i min riktning.

      Jag blir mer och mer övertygad om att det måste dyka upp en ny och samlande kraft för att vi som land ska ha en framtid värd namnet.

      Radera
  6. Ja du any, jag delar din frustration över den obefintliga Alliansen. Den existerar inte, är en låtsaskonstruktion, bidde en tummetott bara. Hoppades när den bildades att det skulle bli en samlande kraft på den borgerliga planhalvan men tji vad man bedrog sig. Alliansen av idag består av fyra partier där kanske så många som tre hänger på håret för en plats i riksdagen vid nästa val.
    Själv får jag inte ihop ekvationen med alliansen då jag anser att partierna är allt för disparata i sin politik för ett djupare samarbete. M med AKB i spetsen har gjort för många 180° piruetter och har i mina ögon tappat allt sitt förtroende. C med sin extrema fria invandringspolitik är definitivt inget alternativ. FP, förlåt, liberalerna är inget liberalt parti i mina ögon utan det nya Svenska uppfostringspartiet. Slutligen KD som jag som konservativ gillar men som aldrig kan bli något. Möjligen oförtjänt då de har en del skarpa knivar i EBT, Skyttedal och Adaktuson.
    För egen del blev jag BF-medlem för mer än ett år sedan och partiet ökar stadigt sitt medlemsantal. Det är många allmänborgerliga sympatisörer likt mig som attraheras av BFs klassiskt borgerliga framtoning och politik.

    SvaraRadera
  7. Hej.

    Rent önsketänkande:
    Sänk riksdagsspärren till 2% och vad händer?

    Det kommer att bildas fler partier, det kommer att ske betydligt större förflyttning mellan partierna av oss väljare, och partierna i sig kommer att bli tvungna att konkurrera med kompetens.

    Avskaffar vi dessutom partistödet kommer demokratin i Sverige snabbt att må bättre.

    Kamratliga hälsningar,
    Rikard, lärare

    SvaraRadera
  8. Jag skulle nog satsa på Borgerlig Framtid om jag var du Any, många kompetenta människor där som gått ditt från andra partier. Kram på dig och fundera lite till - men som sagt tror jag att det kan bli bra.

    SvaraRadera
  9. Känner igen mig precis i det du skriver. Har glidit från Folkpartiet till Centern och nu senaste valet till KD. Känner mig inte hemma någonstans och det jag är meste orolig för är att vår demokrati håller på att urholkas. Gick med i Borgerlig Framtid efter att ha läst deras partiprogram och äntligen hittat ett parti som stämmer (åtminstone till största delen) med mina åsikter. Tack för dina blogginlägg som jag läser med stor behållning!

    SvaraRadera
  10. Du får gärna ta en titt på oss i Liberala Partiet. Vi är ett litet liberalt parti som inte tycker om att bli sammanblandade med fd. Folkpartiet.

    Vi har fördubblat röstetalet i de senaste två valen och det kommer ta till 2030 innan vi kommer in i riksdagen.

    Vi är ganska amatöraktiga än så länge (vi har ju riktiga jobb hela dagarna) och vi har inte arbetat ut politik på alla områden. Se gärna vad vi tycker här:http://www.liberalapartiet.se/var-politik/liberala-partiet-a-till-o/

    Vi vill gärna bli bedömda och vårt program tar inte lång tid att läsa. Vi svarar glatt på frågor och förklarar gärna hur friheten är tänkt att fungera.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men vad roligt att hitta dig igen! Och en ny blogg med klurigheter .. det är min lyckodag i dag. ;-)

      Du kanske har noterat att jag sparat dina ord till dina barn i min blogglista, jag bara älskar varje enskilt inlägg.

      Återkommer om partiprogrammet när jag läst det ..

      Radera
  11. Hej Anybydy! För min del, kommer jag att rösta på det enda befintliga oppositionspartiet som finns just nu och det är sd. Jag anser att sd har mest trovärdig politik och vill att vi ska lämna EU, vilket blivit en hämsko för Sverige (och Storbritannien fö).

    SvaraRadera
  12. Spontant känner jag nog mest som Gunilla i kommentaren här ovanför. "Det blir bara splittring och fragmentation av det politiska landskapet" eller något åt det hållet. Ungefär som sektvänstern på 70-talet. Små källarklubbar som mest samlar damm och hormoner om vartannat.

    Sverige behöver knappast fler partier. Å andra sidan behövs det kanske andra partier. Det är ju faktiskt möjligt. Både på den röda sidan och alla andra sidor.

    Alla partier framstår ju som stelnad knäck fast utan att erbjuda något gott. Mest bara segt hårt och trött. Nästan som en parodi på de stolta manifestationer som glödde visionärt då den parlamentariska demokratin var ung.

    Vissa delar av internet är ju livaktigt och intressant. Gott om engagemang och goda åsikter från engagerade människor finns det ju faktiskt därute.

    Till det etablerade maktkarriäristernas fasa. Deras förhoppningar tycks vara att dominera sociala medier. Där man snabbt kan lufta åsikter men inte alls resonemang. Det lämpar sig helt inte för komplexa eller sammansatta diskussioner. Vilket passar de som har makten. Och manipulationsmöjligheterna där är stora.

    Men resten av nätet? "De alternativa medierna" etc. De som oftast utmålas nedsättande och demoniserande. Eller alla de bloggar som erbjuder djupsinniga resonemang utanför mainstream?

    Det finns ett behov. Alla behöver egentligen förnyat engagemang. Den institutionaliserade varianten som nu lägger en våt filt över alla friska tankar behöver en rejäl omgång. Alla heltidsförsörjda tröttisar med gnällighetssymptom konstant behöver en match. För allas bästa.

    Så vad göra? Ett parti eller två till?

    Det beror på. Vad som vore kanonsuperbra skulle däremot vara ifall det fanns en organisation som kunde stötta, kanske organisera men framförallt entusiasmera tankar och idéer hos de som är trötta på de vanliga partierna. Flosklerna. De inkörda formlerna. Den enkla och låga retoriken. Det ständiga förtalet. Medias brist på information. Verklig information och istället den allt mer förekommande desinformationen. För de som är trötta på köpta experter, mutade forskare och pladdrande karriärister.

    En organisation eller partiliknande sammanslutning som inte kan avfärdas genom guilt by association eftersom alla som finns kring denna är självständiga. Partilösa eller fristående. Och alltså inte ställer upp i val för att hota de andras inkomstmöjligheter. Utan istället blir en lockande och ganska inbjudande miljö för goda idéer och ivriga diskussioner.

    Rent praktiskt skulle kanske en radiokanal vara en fungerande plattform bland andra. Det finns ju redan flera sådana men alla av den typen saknar bredd och mångfald.

    Ja något sådant.

    Lisa Eng.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har också tänkt som du och Gunilla, men samtidigt så har jag ledsnat på det låga och förnedrande politiska spelet.

      Ett nytt parti som bygger på politiker från olika partier som också fått nog .. är ju vad jag efterlyst tidigare så då borde jag vara nöjd nu?

      Och ett parti till betyder inte nio riksdagspartier. Upplever de osäkra väljarna BF som seriös kommer förmodligen KD att åka ur .. och kanske också Mp.

      Och jag är nästan beredd att betala för att få se Mp lämna riksdagen .. ;-)

      Radera
  13. BF behöver inte bli jättestora för att ha inflytande. Se på hur alla partier tvingades skaffa sig en miljöpolitik i slutet av 80-talet när Mp kom in i riksdagen.

    Det är inte önskvärt att växa för snabbt - man kan tänka sig att SD har problem att hitta kompetent folk till alla stolar de skall fylla. Om tillväxten däremot sker via avhopp från andra partier är det bättre.

    SvaraRadera
  14. Jag gick med Borgerlig Framtid för några månader sen. Jag hoppas att fler får upp ögonen för detta parti!!!
    /Micke

    SvaraRadera
  15. Jag hoppas mycket på BF. De andra borgerliga partierna är så PK

    SvaraRadera