fredag 1 april 2016

Är S större än M?


 Har regeringspartierna gått framåt? Har trenden vänt? Har Socialdemokraterna ett större väljarstöd än Moderaterna? Går regeringspartierna framåt?

Det påstår i alla fall media när de tolkar det väljarindex som Novus sammanställt genom att väga samman resultaten från Demoskop, Novus, Sifo och Ipsos i ett sk poll of polls.

Inte någonstans kan jag hitta något om vad Novus anser vara den statistiska felmarginalen vid ett resultat som beräknas på "1000 intervjuer i veckan och väljarbarometern består oftast av fyra veckor fältperiod och 4000 intervjuer", men i anslutning till Sifo:s mätningar finns följande information ..

En förändring i förhållande till föregående mätning skall, för att vara utanför den statistiska felmarginalen, vid ett urval om 1.946 personer är ..

±2,7 procentenheter för s ±2,8 procentenheter för m
±1,5 procentenheter för mp ±1,3 procentenheter för l
 ±1,6 procentenheter för v ±1,5 procentenheter för c
±2,3 procentenheter för sd ±1,2 procentenheter för kd

Jag har svårt att tro att skillnaden i den statistiska felmarginalen kan vara nämnvärt annorlunda, trots att underlaget i Novus mätningar är större?

I TV4/Novus egen väljarbarometer för mars påstås det att skillnaden mellan blocken minskat samtidigt som Sverigedemokraterna återhämtar sig något ..

M                         24,2 (-0,8)
L                           5,3 (-0,5)
C                          6,2 (-0,4)
KD                       3,4 (-0,1)

S                           24,9 (+0,8)
V                          7,6 (+0,4)
MP                      6,2 (+0,6)

SD                        19,9 (+0,6)

M+L+C+KD      39,1 (-1,8)
S+V+MP           38,7 (+1,8)

.. men räknar vi med den statistiska felmarginalen så är det enda vi kan vara säkra på .. att det inte har hänt något alls sedan föregående mätning för något parti.

Inte ett biddevitt!

Inte något alls!

Sedan får rubriksättarna tolka det som de vill .. resultatet visar i alla fall på noll och ingenting.

Den mätning som framkallar rubriker som " Nu har trenden vänt, Socialdemokraterna är åter Sveriges största parti och Sverigedemokraterna backar" .. är alltså en fri tolkning av resultatet från Novus pull of polls som säger ..

M: 25,3 (0,2)
L: 5,3 (-0,7)
C: 6,1 (-0,4)
KD: 3,5 (0,1)
S: 26,1 (1,3)
V: 7,5 (0,1)
MP: 5,9 (0)
SD: 18 (-0,2)

Vilket, så vitt jag kan se det, innebär att ingenting har hänt. Inga förändringar har skett .. och om det har det så ryms de inom den statistiska felmarginalen som är så pass stor som +/-2,7% och +/-2;8% för Socialdemokraterna och Moderaterna.

ALLA förändringar inom den statistiska felmarginalen är egentligen att ses som INGA förändringar alls!

Med det i åtanke är det nästan så jag trodde att DN kostat på sig ett enormt aprilskämt, på två helsidor i år, när jag läste att DN/Ipsos kommit fram till att "Förtroendet för public service och de stora morgontidningarna är fortsatt starkt".

Men tyvärr så verkar det som om alldeles för många fortfarande tror att "det som står i tidningen är sant" .. även om det uppenbarligen ligger en hel del önsketänkande bakom rubrikerna.


Men det HÄR är den roligaste första april-nyheten jag läst i dag.


Expr., SvD, SvD, SVT, TV4,

5 kommentarer:

 1. Enda anledningen till att ev. S och/eller M skulle öka och SD backa vet vi redan men det vågar man inte yppa ett ord om. Så fort man lägger om politiken igen så kommer de att rasa.

  SvaraRadera
 2. Fast med nuvarande politik verkar det inte hända så mycket heller. De framgångar eller motgångar som media rapporterar om är ju bara "tolkningar" av händelser inom felmarginalen .. dvs luft. Eller fria fantasier eller drömmar.

  SvaraRadera
 3. Hej anybody! Vi väljare har insett att S värnar, åtminstone lite, om "välfärdsstaten" så därför är det väl inte omöjligt resultat. Och nu pratar man ju om att "utlokalisera" statliga myndigheter till landsbygden, samtidigt som den andra handen rustar ned försäkringskassa, arbetsförmedling, skatteverket, institutioner som varit så värdefulla för glesbygden! Och vem tror att de anställda på myndigheterna i Stockholm har minsta tanke på att flytta? Det får S glömma!

  SvaraRadera
 4. S säger sig värna, åtminstone lite, om "välfärdsstaten" .. men sanningen är att de gör sitt bästa för att ta bort förutsättningar det de säger sig värna. I dag är sossarnas våta dröm att 40-talisterna dör knall om fall så de slipper "bördan av köttberget" som gett dem den makt de handskats så vårdslöst med.

  SvaraRadera
 5. I min bokhylla stod länge en antologi med sakprosa som min mor läste på gymnasiet under tidigt sjuttiotal. Där fanns en text om hur svårt det var för unga vuxna, alltså fyrtiotalister, att hitta bostad och arbete sålänge äkdre generationer satt ivägen. Tänk så det kan ändra sig...

  SvaraRadera