lördag 19 oktober 2019

Hon (S)om ”vet hur man vinner val”.


Lena Rådström Baastad, Mona Sahlins gamla kompis, valdes till Socialdemokraternas nya partisekreterare efter Carin Jämtin eftersom hon, enligt Stefan Löfven, visste hur man gjorde för att vinna val.

Något som hon berömde sig själv för, efter att hon tackat ja till det nya jobbet – ”Jag är van att vinna val och det planerar jag att fortsätta göra i den här rollen”.

Det var ju faktiskt någon form av sanning. Aldrig tidigare hade Socialdemokraterna ”vunnit” så förkrossande stort i Örebro, som i valet 2010 då Lena Rådström Baastad och Mona Sahlin höll valskola, delade ut valsedlar .. enbart sossarnas, naturligtvis - och följde de utlandsfödda Vivallaborna ända fram ”till det tält sossarna slagit upp och där de sedan hjälpte dem att rösta i förtid”.

Resultatet blev så lysande att Örebro kommun tvingades göra om sitt kommunval. Så visst vet Lena Rådström Baastad hur och, framför allt, vad man måste göra för att vinna val.

Nu läser jag en debattartikel av valvinnaren själv som förmodligen tror att hon lägger grunden till en framtida valvinst genom att utmåla Sverigedemokraterna som ett arbetarfientligt parti, som inte accepterar att bara partitrogna – sossar, naturligtvis - fackanslutna kan utses till skyddsombud, och Moderaterna till arbetsgivarnas lakejer som skapat en gräddfil för högutbildad arbetskraft, något som ”stänger ute arbetslösa i Sverige från jobb och försvårar integrationen av de nya svenskar som kommit till landet de senaste åren”.

Det resonemanget får mig osökt att tänka på alla som hävdar att det enda som kan rädda välfärden är en ökad invandring som på sikt kan ge oss tillräckligt många händer i vården och omsorgen.

Det är ju också någon slags sanning. Om vi bortser från att de nyanlända inte bara är blivande sjuksköterskor och läkare utan också består av patienter och andra vård- och omsorgsbehövande.

Eller patientskapande gängkriminella?

Jag undrar om det finns någon statistik över hur många det är i förhållande till dem som faktiskt kommer att arbeta inom vård och omsorg? Går det ungefär på ett ut, tar vi emot fler patienter än personal eller ligger vi rent av på plus på vård- och omsorgssidan?

Men det är klart, en sådan statistik vinner man inga val på och statistikerna på SCB är väl fullt upptagna med viktigare utredningar, som till exempel hur mycket sex vi har, när, var, hur, med vem och varför.

Men om jag tolkar Lena Rådström Baastad rätt så vill hon vill hon ändra reglerna för arbetskraftsinvandring så färdigutbildade läkare och sjuksköterskor inte längre kan släppas in i landet hur som helst, eftersom vi kan utbilda och integrera de som redan passerat landets gränser och behöver ”enkla jobb”.

Redan nu har många ”nya svenskar” tvingats in i det superenkla jobbet som hemtjänstpersonal, där de varken behöver kunna språket, läsa instruktioner eller ha någon som helst vårdutbildning. Eftersom vi just nu har en äldre anhörig som har den förmånen, är det en erfarenhet som får åtminstone mig att bestämma mig för att hellre dö i nöd och armod bakom låsta dörrar än med hjälp av hemtjänst eller annan äldrevård.

4 kommentarer:

 1. Undrande över hur S kunnat gå ner sig totalt. Det var inte jättemånga år sedan jag hade en viss respekt för att de kunde regera (även om jag avskydde deras politik), men nu???
  De har totalt tappat allt...

  SvaraRadera
 2. Det är uppenbart att det inte finns en enda socialdemokrat av den ursprungliga sorten kvar i Socialdemokraterna. Men å andra sidan hör jag gamla centerpartister säga samma sak om Centern så det är väl ingen idé att försöka stämma dem för falsk varudeklaration?

  Men medan de som fortfarande tror på samhällskontraktet och det svenska folkhemmet känner sig mer och mer grundlurade kan vi andra roa oss med att se hur luften sakta pyser ur den krympande s-ballongen.

  SvaraRadera
 3. I en saga var jobben lika vanliga som trilobiter. Men en moderat tupp trodde inte på det. Han gick med raska kliv till ett museum, pekade på de svartvita bilderna av sumprunkare & kittelflickare & utbrast: "-Jamen, vad är problemet?"

  SvaraRadera
 4. Angående sjuksköterskor, och troligtvis lärare men bristen har ökat mer där: Vi hade nog inte haft någon sköterskebrist om inte så många pilade över till Norge. Jfr lärare som slutat och börjat med annat. Det ska vara några 10000-tal.

  Allt för många politiker är verkligen urkassa på att värna folket på golvet. Bara lassar på mera pålagor under hurtiga tillrop.

  SvaraRadera