tisdag 19 november 2019

”Nu tar fan bofinken” är ..


.. ett bevingat ord från anekdot från 1800-talet. En präst som av någon anledning stoppat en bofink under västen slog sig under sin predikan för bröstet för att konkret belysa hur Bibelns farisé uppträdde. Prästen råkade därvid slå ihjäl fågeln, varvid han lär ha yttrat de bevingade orden.

Jag skulle gissa att en eller annan åldrande sosse använde det uttrycket i går efter att ha sett SVT Agendas direktsända, förinspelade (och förmodligen redigerade?) intervju med vår statsminister. Ett framträdande som var ungefär lika övertygande som ovan nämnda predikan från 1800-talet.

Efter de första 12 timmarnas chockade och totala tystnad på sociala medier börjar det nu höras röster som önskar sig en något alertare statsminister än Stefan Löfven. Cornucopia har en intern undersökning om NÄR Stefan Löfven ersätts av någon annan, men så vitt jag kan se så MÅSTE Stefan Löfven kasta in handduken senast innan riksdagens öppnande 2020 om sossarna ska ha en chans 2022.

Senast hösten 2020 måste en ny sosseledare kicka ut alla misslyckade ministrar och rådgivare och ersätta dem med lite mer trovärdiga medarbetare, om h*n ska ha skuggan av en chans att åstadkomma något som ens kan kallas för förändring under 2021. Ett förändringsbevis som partiet är i akut behov av i valrörelsen 2022.

Du har nog rätt .. säger Maken. Men den stora utmaningen blir …

1.    Att hitta en trovärdig partiledare

2.    Att få denna sällsynta och hittills totalt okända person godkänd som statsminister i riksdagen.

3.    Att hitta trovärdiga medarbetare som Mp, C och V godkänner som ministrar i det gemensamma JÖKeriet.

4.    Att skapa en ny och trovärdig politik.

Så, du menar att vem de än väljer så är h*n chanslös?

Nej då .. säger min optimistiske äkta hälft. Men sossarna måste nog försöka hitta någon UTANFÖR både partiet och samarbetspartierna. En välutbildad, verklighetsförankrad förmåga som ändå sitter i riksdagen. Det blir en nästan kriminellt svår nöt att knäcka, men lyckas sossarna med denna omöjliga uppgift har de valsegern som i en liten ask 2022.

Annars?

Annars begår de förmodligen kollektivt självmord genom att välja en misslyckad minister eller Karl Petter Thorwaldsson.

Så blir det .. säger Maken och återgår till att läsa om Iraks försvarsminister som tydligen är både svensk medborgare och folkbokförd i Sverige. Men det kanske han har glömt eftersom han tidigare varit heltidssjukskriven på grund av bland annat minnesproblem?


10 kommentarer:

 1. Hjälper inte för S att byta partiledare det de måste göra är att byta ut de rådgivare som partiledningen har

  SvaraRadera
 2. hehehe,det där om Iraks försvarsminister är kul. han är väl fortfarande sjukskriven och tankar bidrag! det är helt makalöst, så otroligt att det bara är att skratta. ett främmande lands försvarsminister sitter som sjukskriven "svensk" och får bidrag. ett land som har så dålig koll på sina "medborgare" är i dödsryckningar. någon kan kanske be vår s k försvarsminister Hultkvist fråga om sin kollegas värdegrund,det är nämligen belagt med dödsstraff i Irak att ha varit aktiv i IS, ISanhängarna är ju sossarnas kärnväljare här i Sverige.det här är hur kul som helst.

  SvaraRadera
 3. Det som kan rädda sossarna är att borgarna gör bort sig ännu mer. Och det brukar de ju tyvärr göra.

  SvaraRadera
 4. Du menar att hitta en villig nation, som önskar fortsatt misshandel?
  Tja...

  SvaraRadera
 5. I en fabel fanns en lillgroda som gillade att prata om hur andra borde bete sig & vara. Men själv avskydde han eget ansvar. "-Jag har aldrig tyckt om det där. Den sortens syndabocksletning tror jag inte på" sa han. Plötsligt kom ansvaret & lade sig i hans knä, som en katt. "-Ta bort det där! Ta bort det där!" skrek han då hest. Sådan var han, lillgrodan.

  SvaraRadera
 6. Mitt förslag är de gamla kompisarna från Kronoberg Kålle Petter och Tomas Eneroth.
  Då blir ju sossarna med två kärringar i toppen helt feministiskt!
  För att alla kön skall få vara med kan ju en av dem uppträda som transa.
  Nej, nu får jag sluta att skoja annars kommer Morgan och hans soSSetrupper och tar mig. Fortfarande finns det polisresurser för detta.

  SvaraRadera
 7. Den där bofinken som från tar?
  Det beror på att det är i verkligheten är en dårfink, som dessutom har skitit i eget bo.

  SvaraRadera
 8. I en amsaga fanns en kamrer som sysslade med politik. Han var mjuk som en vante! Ur munnen kom akrobatiska försök att förneka det uppenbara. Varför undervisade han inte i syslöjd istället?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så du håller på ...

   Radera
 9. Angående detta med uttrycket "Fan ta bofinken". Jag minns att 1800-talsförfattaren August Blanche berättar i en av sina romaner var detta uttryck kommer ifrån (det var med andra ord ofattbart redan på hans tid). Han säger att det var en man som kallades Bofinken, och på sin dödsbädd ska denne ha sagt till sina söner: "Adjö med er pojkar, nu tar fan Bofinken".
  Har ingen aning om denna version är mer "sann" än din, men din var iaf mer fantasifull.

  SvaraRadera