torsdag 28 juni 2012

Fakta eller magkänsla??


Under större delen av mitt liv ansåg jag att stora, väldigt viktiga beslut måste baseras på fakta och befrias från sånt tjafs som känslor, onda aningar och hur det kändes i magen.

Men efter att ha skördat frukterna från beslut som fattats trots att magkänslan bara skrek att .. här är det något som känns fel .. och onda aningar som gav dålig sömn medan de arbetade på högtryck med ett problem de inte kunde formulera, så har jag lärt mig att det inte är helt fel att lyssna på hur det känns i stället för att lita på enbart fakta.

Nu samlas alla de stora elefanterna i Bryssel för att fatta beslut som förmodligen inte bara påverkar Europa utan också hela världen, och alla fakta som jag kan hitta tyder på att de inte har den blekaste aning om hur de ska lösa det ekonomiska kaos som uppstått. Trots att de brottats med frågan i minst fyra år och har haft hjälp av specialister inom alla områden och tillgång till fakta som de förmodligen aldrig i livet skulle vilja delge en vanlig liten medborgare i något land.

Panik måste undvikas till varje pris, eller hur?  

För .. rätt eller fel? .. så är jag personligen helt övertygad om att det jag inte har vetskap om, det skulle jag inte bli tryggare av att veta och att ju längre dessa "räddningsaktioner" pågår desto värre kommer det att blir.

Och min hjärna säger att .. det här kommer att gå åt helvete!! Det kommer att sluta riktigt, riktigt illa. Men när .. och hur??

Min magkänsla säger .. NEJ till eu-obligationer, NEJ till mer överstatlig makt till Bryssel, NEJ till ytterligare centralisering av den ekonomiska politiken, NEJ, nej, nej till en politisk union, NEJ till att avstå från nationell suveränitet, nej, nej, nej, nej till kortsiktiga, illa genomtänkta panikåtgärder .. och jag är väldigt glad över att Fredrik Reinfeldt åker ner till Bryssel med ett enhälligt nej från Sveriges Riksdag i de här frågorna.

Men mina onda aningar säger att ju förr hela bygget rasar, ju förr de inser att det är bättre att satsa på minimera förlusterna än att kasta in mer och mer bränsle i brasan som hotar att förtära hela fler och fler länder, desto mindre elände kommer att drabba den lilla människan som inte ens har tillgång till en liten vattenkanna för att släcka den eld som kommer för nära.

Magkänslan däremot är inte så eftertänksam, utan uppmanar .. FLY, se om ditt hus, rädda dig själv, leta reda på livbåtarna, ta ut det du har och satsa på något värdebeständigt.

Medan hjärnan hånler och säger .. Vad, hur .. och vart? 

Expr., AB, AB, DN, DN, DN, DN, SvD, SvD, SvD, SvD, SvD,

2 kommentarer:

 1. Jag känner likadant. De samlas för 19:e gången på två år. Hittills har de bara gjort stora deklarationer och lånat ut mer pengar till de som redan lånat för mycket.

  Väldigt få invånare i EU tror att de är kapabla att lösa krisen. Dessutom tror jag att om man höll en till folkomröstning om EU-medlemskap i något land i norra Europa skulle man få ett rungande nej.

  Lita på magen, Anybody. Min mage har alltid haft rätt. Mitt förstånd är trögt, men kommer alltid fram till samma resultat efter ett tag.

  Jag är helt säker på att EU kommer krasha på ett eller annat sätt. Detta baserar jag bara på att inget har blivit bättre och man försöker bara gå längre ut på allt tunnare is. Varje räddningspaket gör såväl tyskar som greker upprörda (fast av olika skäl) och det är ett riktigt dåligt tecken. Jag har ingen aning om hur krashen kommer se ut, men det kommer säker svida, precis som krashen för svensk ekonomi i början av 90-talet. Att skjuta upp krashen gör det bara värre när det kommer.

  SvaraRadera
 2. Riktigt obehagligt. Människor kommer att slita sönder varandra när det kraschar. Vi kommer att bli sårbara för länder som ser sin chans.

  SvaraRadera