onsdag 18 juli 2012

Jag vet inte ..


.. hur många blogginlägg jag tänkt skriva medan jag sysslat med annat de sista dagarna. Men när det äntligen blir utrymme för en stund framför datorn är huvudet tomt och orden borta.

Men det jag mest tänkt på är vad fantastiskt det skulle vara om politiker och media lade ner samma energi på att syna kvaliteten inom vård, skola och omsorg och de vårdbehövandes behov och situation, som de gör när det gäller pengarna som är avsatta för det ändamålet.

Bra resultat och hög kvalitet behöver inte betyda högre kostnader och dåliga resultat och låg kvalitet kan vara fruktansvärt dyrt .. det har till exempel många äldre som bytt ut den kommunala hemtjänsten mot rut-hjälp upptäckt.

Det finns vård, omsorg och undervisning som är engagerad, ärlig och fantastisk både inom kommunala och privata verksamheter .. men det är ingen som är särskilt intresserad av att ta reda på vad det kostar och vad som gör just dessa undantag så bra?

Och handen på hjärtat .. hur många av oss skulle tacka nej till en skattereduktion, som är helt laglig, om vi utnyttjar en lucka i lagen?

Hur många av oss skulle tacka nej till en större förmögenhet som erbjuds för att vi ska genomföra ett uppdrag utan kontroll eller särskilt betungande regelverk?  Och hur många skulle slita mer än nödvändigt om pengarna okontrollerat flöt in oavsett om uppgiften utfördes väl och engagerat eller snabbt och slarvigt?

Media och politiker använder begreppet "riskkapitalister" väldigt slarvigt .. precis som om det är synonymt med ondska. Men hur många av oss skulle satsa våra pengar i något som inte gav vinst i stället för att satsa dem på något vinstgivande?

Hur många kommuner satsar pengar avsedda för välfärd på något helt annat?

Hela den här snedvridna debatten om vinster i vården hade aldrig uppstått om lagstiftarna hade skött sitt uppdrag, haft kontakt med verkligheten och tagit sitt ansvar. Luckorna i lagen är inte skapade av några dolska privata aktörer på den ekonomiska marknaden .. utan av teoretiska, naiva och oansvariga politiker som inte satt sig in i hur deras pappersprodukter fungerar i den verklighet och bland de människor som de kommer längre och längre från ju längre de nöter sina stolar i riksdagshuset.

Kvaliteten inom den vård som kommunerna lägger ut till de privata aktörerna ska kontrolleras av kommunerna som fortfarande bär ansvaret för att resultatet blir fullgott. Avtalen som skrivs är så torftiga och ofullständiga att ett fisknät skulle upplevas som värmande av de människor som det berör. Det är självklart att det är lockbete för människor som ser pengar som viktigare än människor.

Många kommuner dukar upp ett helt smörgåsbord till dem som vill ta över "jobbiga uppdrag" inom välfärden .. men ger ingenting gratis till kommuninvånarna?

Vem/vilka bär ansvaret?

Regeringen .. skriker oppositionen och glömmer att de också satt och regerade under större delen av den tid då till exempel Carema skapade större delen av de vinster som lämnade landet och att de allt som oftast varit med och godkänt lagförslag som sedan blivit bete bland dem som vill tjäna en slant på skattemedel ... och då menar jag inte bara privata aktörer utan även politikerna själva inom både stat och kommun.

Men trots att vi alla vet att vården, omsorgen och skolan inte är bättre i kommunal regi .. ibland till och med sämre .. så vill oppositionen att kommunerna ska vara ansvarig för tillståndsgivningen till privata verksamheter?

Men jag undrar .. vem ska kontrollera kommunerna? Varför ska just kommunerna som visat upp precis samma provkarta på urusla äldreboende vara undantagna från kontroll av kvalitet och kompetens?

Fast det är lika oviktigt som verkligheten inom välfärden. Alla spaltkilometer som skrivs om "vinster i välfärden" handlar egentligen inte alls om välfärden utan om det som är riktigt, riktigt viktigt .. de politiska poäng som går att hämta hem genom att beskylla andra för att inte ta det ansvar man själv inte tog när man hade möjligheten.

Vad som händer med de skattepengar som faktiskt går till välfärden är inte lika intressant?


SvD, SvD, SvD, SvD, SvD, SvD, SvD,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar