torsdag 5 juli 2012

Vart ska alla äldre ta vägen?


"Riskkapitalister ska inte natta mormor".. skrev Anders Lundberg i en, på nätupplagan, ovanligt kortlivad ledare i dag.

Han skrev inget om vem som ska natta mormor i framtiden, men naturligtvis handlade det om vinster i välfärden.

Det är inte klokt vad jag längtar efter att valet 2014 ska vara överstökat, oavsett hur resultatet blir! Då kanske vi äntligen kan tala klarspråk om hur mormor och alla andra äldre har det på sina äldreboenden och med sin hemtjänst och hur om de funktionshindrade ska kunna leva sina liv på ett sätt som åtminstone påminner om det vi lovat i FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning.

Vinster i Välfärden kommer att bli valrörelsen stora fråga, läste jag någonstans.

Jisses!

Den enda vinst som våra politiker vill komma åt i diskussionen om vinster i välfärden verkar vara den hägrande regeringsmakten.

Mormor är bara  medlet. Ju sämre hon har det just nu desto bättre .. om bara den ansvarige är en privat aktör som övertagit uppdraget från kommunen som fortfarande är ansvarig ... ??? .. eller hur det nu ligger till???

Enligt Granntanten som är min rapportör från Almedalen, blev Jonas Sjöstedt bara ilsknare och ilsknare och rödare och rödare ju mer han fick utgjuta sig om de orättfärdiga vinsterna i vården.

De ska förbjudas!! Punkt och slut!

Sedan blir allting bra .. kommunerna får åter axla det ansvar de redan har, men släppt som en het potatis när de lyckats befria sig från verksamheter de inte vill ha .. och då blir säkert mormor glad?

Ett val räcker väl för en gammal människa som i alla fall snart ska dö?

Hemtjänsten är det ingen som vill tala om alls .. och det förstår jag. Det är svårt att avgöra vilka som mår sämst av den .. de äldre eller de som ska utföra den under omänskliga villkor?

I den socialistiska världen ska det bli mer personal så att den som redan finns får det lättare .. det låter jättebra. Lönerna för dem som tar hand om äldre och handikappade ska också höjas så att de får anständigt betalt .. och det låter ju lysande, rent av.

Det är en ruggigt massa pengar som ska tas ur statskassan tillsammans med kostnaderna för att bygga nya vårdboenden till dem som blir utan, när de privata vårdgivarna använder sina fastigheter till andra ändamål samtidigt som de säljer inredning och teknik till länder där det går att tjäna pengar på dem .. men det är de värda, våra hjältar i vardagen.

Men när marginalskatterna höjs brutalt så kommer alla dessa tappra kvinnor, som tillhör dem som redan nu är bland de lägst avlönade i landet .. att upptäcka att de och deras nyanställda arbetskamrater visserligen har en högre bruttolön, men betydligt mindre kvar att leva på än i dag?

Tänk så snopna de kommer att bli. Särskilt om de varit delaktiga i att föra fram ett parti som fört dem bakom ljuset så till den milda grad?

Så VEM kommer att vilja natta någons mormor den dagen när det går upp för dagens ungdomar att det är ett självmordsuppdrag att utbilda sig inom vården där det bara kommer att finnas en arbetsgivare att välja på om man vill stanna i landet?

"Om någon vill starta verksamheter som finansieras privat står det dem fritt att göra så" .. skriver Jonas Sjöstedt i sin debattartikel i går och öppnar därmed för en gräddfil i välfärden för dem som tjänar mest och sitter på störst förmögenhet??

Det skulle jag applådera om jag var född Wallenberg, Bonnier eller något annat som garanterar tillträde. Tänk att Vänsterpartiet är det parti som vill att den som har pengar ska kunna få möjlighet att köpa förstklassig vård?? Sååå solidariskt av dem!!

Så långt vill inte Anders Lundberg gå, utan han nöjer sig med att kräva att "uppföljning och kontroll ska förbättras. I värsta fall ska en verksamhet kunna stängas oavsett utförare"?

Det blir så råddigt när journalister och politiker försöker tala om vinster samtidigt som de låtsas måna om våra gamla mormödrar, tycker jag? Ena minuten ska vi ha privata alternativ som satsar miljoner utan vinst och den andra ska de inte få finnas alls??

Det är lite svårt att hänga med i svängarna.

Den uppföljning och kontroll som ska förbättras enligt AB:s ledarskribent, finns det redan fullgoda krav på .. men våra kommuner kan/vill inte skriva fullständiga avtal och visar inget större intresse av att genomföra det .. eller så vet de inte hur de ska göra eller vilka regler som gäller?

Och vem ska då kontrollera och följa upp? Och om det blir tillräckligt många kommunala alternativ som hamnar under rubriken "i värsta fall" och får stängas .. vart ska då mormor ta vägen?


(Och .. bara mellan dig och mig, Jonas Sjöstedt .. I dag är det köer till alla äldreboenden, det vet du väl? Vart ska då alla äldre, som bor i vårdboenden där fastigheten ägs av privata alternativ,  ta vägen om du får tillfälle att stänga ner dem?? .. och vilka ska betala uppbyggnaden av alla nya som kommer att behövas??)

SvD, DN, DN, DN, DN, Expr., Expr., AB, AB,

5 kommentarer:

 1. Ser fram emot att Almedals-veckan snart är slut så att det kan bli lite seriösa politiska och ekonomiska diskussioner!

  Tror att jag skall gå någon självnattningskurs med tanke på att jag nu är pensionär och framtiden ser bedrövlig ut! Annars blir det en sömnlös ålderdom före den eviga sömnen.

  Det här är inte riktigt klokt!
  /G

  SvaraRadera
 2. Den första länken fungerar inte.
  Har Anders Linderborg sabbat den? :-)

  /Henrico

  SvaraRadera
 3. Vid närmare eftertanke vill jag nog inte bli nattad i ett kommunalt äldreboende. Detta med tanke på platsbristen, okunnigheten mm.. Man kan kanske bli "nattad" av besparingsskäl...
  /G igen

  SvaraRadera
 4. Henrico .. felet med länken var nog mitt är jag rädd.

  G .. risken för att bli "nattad" av besparingsskäl är nog överhängande är jag rädd. Men vad som stör mig är .. att trots att nästan 80% av all verksamhet inom välfärden är kommunal så är det bara de privata som behöver tillstånd, kvalitetskontroller och uppföljning?

  En kommunal verksamhet behöver alltså inte kontrolleras eller kvalitetssäkras eftersom den är kommunal?

  Hur f*n tänker våra politiker egentligen? Ja, inte är det på mormor i alla fall.

  Att sedan samma kommuner enväldigt kommer att få avgöra och ansvara för tillstånd till och finansiering av privata aktörer utan vinstintressen är ju rent skrattretande.

  SvaraRadera
 5. Du glömde en liten detalj i Jonas S fantastiska värld. Många många i hemtjänsten är outbildade så de får ju inte så hög lön som de få utbildade får så då kan man anställa fler outbildade för samma pengapott för det räcker till fler. De outbildade kan sedan i lugn och ro slita ut sig med felaktiga arbetssätt och kanske göra helt felaktiga saker p g av att de inte vet hur det skall gå till. Alla skall ha rätt till heltid men heltiden skall begränsas till 6 timmar. Ett tidigare skiftschema gjorde att det fanns 3 skift per dygn som när V får makten blir 4 skift. Arbetlösheten kommer att försvinna huxflux och genomströmningen hos mormor kommer så stor så hon får nya ansikte att känna igen hela tiden. Det kommer att bli som att bo på en järnvägsstation för henne. Iof så kan man bli tvungna att inkvartera gamlingarna någon annanstans än olika hem då riskkapitalisterna säljer ut fastigheterna - så varför inte på järnvägsstationerna. Tågen går sällan natttetid så det går att sova där.

  SvaraRadera