lördag 22 mars 2014

Ett rökfritt helvete ..


Eftersom jag sa A och skrev om att jag för första gången i mitt liv levde utan att ha ett cigarettpaket bekvämt inom räckhåll .. så är det väl inte mer än rätt att jag fortsätter till B och berättar hur det har gått så här långt.

Men först måste jag berätta vad jag förväntade mig. En granne fick för ett halvår sedan en allvarlig sjukdomsdiagnos som fick hennes läkare att kräva ett totalt rökstopp. Jag var djupt imponerad när hon direkt blev rökfri och lika chockad när hon började röka igen efter tio dagar?

Jag menar .. efter TIO DAGAR?? Då borde väl ändå det värsta vara över??

Hahahaha .. första rökfria veckan var en lätt resa. Jag skämdes nästan över att den var så förargligt besvärsfri men tog i alla fall emot omgivningens bifallsrop, trots att jag nog inte riktigt förtjänade dem .. för även om jag är rökfri så är jag inte nikotinfri, utan suger på en nikotintablett med jämna mellanrum.

Dag tio slog det till med full kraft .. RÖKSUGET!! Jag var på väg in i livsmedelstemplet på orten och precis vid bankomaten vid ingången hade någon kastat nästan en HEL cigarett .. och jag LOVAR och svär .. hade inte en förarglig kvinna suttit och rökt på bänken intill, så hade jag kastat mig över den.

Sedan dess har det varit lite uppförsbacke måste jag erkänna.

De utlovade vinsterna har inte heller infunnit sig? Att alla rökare skulle lukta illa till exempel?? För min del så är de rent beroendeframkallande väldoftande och jag kan gå ett extra kvarter sniffande på någon annans utandningsluft. Åh jag skulle nästan kunna kasta mig över dem och andas, andas, andas om jag var övertygad om att inte bli missförstådd.

Alla smakupplevelser som alla fd nikotinister talar så lyriskt om har inte heller visat sig? Däremot så smakar allt som jag verkligen tycker om inte alls som det ska, utan mycket sämre.

Jag sover som en gris .. det är bra, för det har jag aldrig gjort förut. Jag är piggare när jag är vaken, vilket också är bra .. men ännu bättre vore det om koncentrationsförmågan följt samma kurva i stället för att ge sig iväg åt andra hållet.

Jag är ärligt talat inte såååå förfärligt röksugen .. av varje timme så tänker jag nog inte på cigaretter mer än en kvart .. men jag känner mig obeskrivligt ledsen, sorgsen och deprimerad.

Det känns som om jag är helt värdelös och ingen tycker om mig .. sa jag till Maken alldeles nyss ...

Mmmmmmmmmmm .. svarade han utan att lyfta blicken från tidningen.


Suck!

7 kommentarer:

 1. Peter Nicklasson22/3/14 19:36

  Det där med att du "suger på en nikotintablett då och då", suger verkligen ... sluta med (nikotin)sugandet om du vill bli kvitt (nikotin)beroendet.
  Jag vet inte om du läste min kommentar sist du skrev du hade slutat röka om att det är jämförbart med ett heroinberoende, men det är det. Nikotintabletten är ju ditt metadon, och då har du inte slutat med själva nikotinberoendet.
  Tro mig, jag har själv varit där. En gång på tidigt 90-tal bestämde jag mig för att sluta röka. Åkte till Apoteket och köpte Nicotinell-tuggummi och var stolt över att ha "lagt av" med en tung 40-cigg konsumtion. Det höll någon månad, sedan fick jag "återfall" och då inleddes en ny missbrukarfas i mitt liv: blandmissbruket av cigaretter OCH tuggummin. Det höll jag sedan på med i 16 år.... tills jag läste på om missbruk och insåg att mitt beroende liknade en heroinists. Så jag gjordet ett antal "cold turkeys", dvs slutade tvärt och tog smällen direkt. Den kampen varade några år tills jag nu äntligen (?) lyckats bli rökfri. Om några veckor är det exakt ett år sedan :)
  Ditt lukt- och smaksinne kommer att "förfinas" med tiden. Ge det några månader så skall du få se. Idag kan jag t o m få spy-känsla av att gå bakom någon som röker, speciellt köpe-cigaretter. De som rullar sina cigg själva på verkar jag inte lika mycket av. Och det tror jag (utan att vara säker) beror på alla kemikalier som t ex ammoniak som tobaksbolagen blandar in för att "intensifiera smakupplevelsen" (dvs skapa ett djupare beroende av nikotinet).
  Det svåra är dock inte det fysiska beroendet, det är ju det psykiska. Och gamla vanor. Men de vet du ju... Byt ut dem mot nya.

  Och som sagt, släng ditt metadon, släng din livlina, släpp taget från sargen osv.

  SvaraRadera
 2. Kusinen från landet22/3/14 21:24

  Håll ut!!!!
  När jag slutade röka använde jag mig inte av några substitut typ nikotintuggummi utan bara rena ilskan. Jag skrev ut några lappar om att man måste vara snäll mot mig för att undvika alltför våldsamma utbrott från mig och förklarade varför, och dem delade jag ut när jag tyckte behovet uppstod. Det är nu 22½ år sedan jag rökte en cigarett. För sisådär ca 10-11 år sedan tog jag några bloss på en god cigarr och konstaterade att det smakade alldeles för gott, så det fick jag lov att lägga av med omedelbums för att inte fastna på nytt.

  SvaraRadera
 3. Jag skrev ju om min KOL-diagnos som jag fick för drygt ett år sedan. Det är det enda som kan hålla mig från att röka. Vetskapen att jag för varje cigarrett försämrar min hälsa radikalt får mig att avstå. Det har aldrig rökts så mycket på TV sedan jag slutade. Så fort jag ser Plura och hans gäng så suger det i nikotintarmen. Men jag har klarat det och ska fortsätta att vara rökfri.

  Du kommer också att fixa det.

  SvaraRadera
 4. Kämpa på!

  *hejar på dig*

  SvaraRadera
 5. Jag har astma. Eller jag "fick"- gav mig själv det efter 13 års rökande. Det tog fem år efter diagnosen innan jag slutade.

  Tyvärr var det den effektiva medicinen kortison som öht gjorde det möjligt att röka trots mitt insjuknande.

  När jag 1993 låg på akuten med akut astmaattack, lunginflammation och det brann som eld varje andetag och lungorna kändes som två papperspåsar som sladdrade runt utan effekt bestämde jag mig.

  Medan jag hostade upp mörkgröna fasta klumpar i rondskålen och dessemellan andades in mediciner i en mask bad jag till en gud jag före inte trodde fanns.

  Jag bad om att *hen* (hahaha) HAN bara lyssnade denna enda gång och gjorde mig frisk skulle jag aldrig någonsin mer röka. Jag har hållit det.

  Sedan dess åker jag in vart 3:dje vart 5:e år ungefär och har ett jädra problem med andning i samband med flunsa, mycket kortison osv, men det är en annan historia.

  Stå på dig och gör dig själv din största tjänst!
  Kram =)

  SvaraRadera
 6. Peter Nicklasson .. jag läser det du skriver, jag vet att du har rätt men just nu behöver jag mitt "metadon" när jag måste fungera tillsammans med andra. Men jag gör vad jag kan .. dock under galgen, på samma sätt som Cicki men av andra orsaker.

  Men det är väl bara att gneta på? Precis som med allt annat här i livet .. suck. ;-)

  SvaraRadera
 7. Peter Nicklasson .. jag läser det du skriver, jag vet att du har rätt men just nu behöver jag mitt "metadon" när jag måste fungera tillsammans med andra. Men jag gör vad jag kan .. dock under galgen, på samma sätt som Cicki men av andra orsaker.

  Men det är väl bara att gneta på? Precis som med allt annat här i livet .. suck. ;-)

  SvaraRadera