Dagar kvar till riksdagsvalet 2018

söndag 2 mars 2014

Oh thank God, here comes a Border Collie!!


 Jag säger som Merit Wagner .. "En av de bästa, viktigaste och mest tänkvärda texterna som skrivits på mycket länge är den som Svenska Dagbladets politiska chefredaktör Tove Lifvendahl skrivit på sin tidnings ledarsida idag, den 2 mars 2014."

..  och som Mary i Mina Moderata Karameller uttrycker det  .. "Tove Lifvendahl skrev en viktig text om detta idag på sin ledarplats i Svenska Dagbladet. Den bör man läsa och fundera kring. Sen därefter läser man Merit Wagers blogg. Det är politikerna som ska göra som väljarna vill inte tvärtom... Politiken ska underlätta för medborgarna att leva inte tala om hur de ska göra det."

Läs Tove Lifvendahl .. tänk efter och tala gärna om vad du kommer fram till.

Men om politikernas bild av medborgarna är att de är svaga och i behov av starka herdar som beskyddar fåren mot vargar och vallar fårskocken i rätt riktning, så kan jag bidra med mina egna erfarenheter inom området och konstatera att Tove Lifvendahl .. eller rättare sagt, politikerna ..  glömmer  Border Collien, vallhunden.

Vallhundarna är den del av medborgarna som politikerna inte kan leva utan. Det är de som skapar rörelse i samhället, får .. och genomför nya idéer och bygger broar mellan människor som tillsammans kan uträtta underverk.

Utan en vallhund är det oerhört svårt att kontrollera får som är spridda över en stor yta. Men samspelet mellan herdarna och vallhundarna är av största betydelse och därför bör de lära sig samarbeta på ett för båda parter godtagbart sätt.

Utan ledarskap, eller förtroende för herden, kommer Border Collien att leda både herden och fårskocken eller splittra fåren och jaga herden .. helt beroende på vilket som ger mest tillfredsställelse för ögonblicket.


Delar av vår politikerkår tror att det räcker med ett ogenomträngligt fårstängsel för att hålla fåren på plats till det blir dags för klippning eller vidarebefordran till middagstallriken .. men det bevisar bara att de aldrig umgåtts med varken får eller en vallhund av rang.

Får är inga beskedliga, menlösa ulltottar .. det vet alla som jagats av en uppretad bagge eller en tacka som försvarar sitt lamm.

Och ett hinder är bara en utmaning för en sysslolös, ledarbefriad Border Collie. En uppgift som måste lösas .. och den kommer att lösas också, för en Border Collie ger aldrig upp om den gett sig fanken på att lösa ett problem. En herde utan respekt blir då bara någon som kommer att utmanas och förödmjukas på ett för hunden .. och fåren? ..  roligt sätt.

"Valrörelser fokuseras främst på herdarnas åtgärder för att ta hand om fåren, inte på hur fåren åter kan bli medborgare. .. [ ... ] ... Vi har under lång tid accepterat en människosyn som gör det politiska valet till ett mellan två herdar. Det sorgliga är bara vad det reducerar oss medborgare till" .... skriver Tove Lifvendahl.

Ja, det är vad som händer när herdarna sätter upp stängsel, undervärderar kraften hos en framvällande fårskock, försöker valla själva eller förlorar kontrollen över vallhundarna. De otrygga fåren springer okontrollerat från plats till plats och söker trygghet där ingen finns och hundarna roar sig kungligt eller vallar planlöst omkring i avvaktan på vettiga kommandon.


 Vallhundarna och fåren tillhör samma grupp. Men om vallhunden inte har sin uppgift klar för sig eller motarbetas i sin lust att söka utmaningar .. så är samarbetet i gruppen obefintligt och herden kan skrika ut sina kommandon och lockrop bäst han vill. Det är i alla fall ingen som tror på dem.

Det behövs fler Border Collies i samhället. Envisa typer som ser möjligheter där andra ser omöjligheter, problemlösare som tar sig över hinder där andra ger upp, glada medarbetare som älskar utmaningar, lojala kompisar som inte sviker, fullblodsegoister som med risk för livet banar väg för andra, starka medlevare som visar tänderna och försvarar dig när du inte räcker till ... om de bara får rätt miljö att leva ut sin verksamhetslust i.


Tyvärr så verkar det som om våra politiker ser vallhundarna som ett hot och i stället vallar ihop sig själva i en ängslig liten grupp mitt i fårskocken .. som inte heller vet vart den ska ta vägen.

De enda som är helt oberörda av hela det politiska spelet och som förmodligen kommer att klara sig bra oavsett åt vilket håll den större delen av fåren och herdarna än rör sig är ... naturligtvis .. Border Collien!!DN, DN, DN, SvD, Expr., Expr.,

(läst och godkänt av Rackarkotten BC)

10 kommentarer:

 1. Skitkul liknelse.Familjen i vardagsrummet är härlig.

  SvaraRadera
 2. Adopterar gärna en bc - förlåt låter mig gärna adopteras av en bc - behöver lite ordning och struktur.

  SvaraRadera
 3. Exakt detta är ju baksidan av det på alla nivåer "politiserade samhället" Medborgarna betros inte med att söka och finna fakta själva utan måste tas om hand för sitt eget bästa- som de följaktligen inte vet vad det är.

  Tack för en bra bloggpost!

  SvaraRadera
 4. Nej låt oss för guds skull inte bli som Schweich där det folkomröstas i tid och otid. Så kan vi ju inte ha det.

  *himlar med ögonen*

  SvaraRadera
 5. Det händer ju ibland att man läser om utflykter med daghem och förskola där personalen inte riktigt räckt till och något barn har blivit kvarglömt. Tänk vilken hjälp de skulle ha av en vallhund!

  SvaraRadera
 6. En vecka kvar, behandlingar varje dag, preparerar och tar bort immunförsvaret just nu, spännande och mår fint.

  Enda problemet är att donatorn, min kusin är i Kina och jobbar. Ha ha, han kommer hem på lördag. :-)

  Onsdag nästa vecka är det alltså dags, äntligen.

  /Henrico

  SvaraRadera
 7. Henrico .. Ihhhh, en vecka måste vara en evighet för dig nu, även om jag förstår att det måste vara guld att äntligen ha en dag att se fram emot.

  Jag ska tänka på dig varje minut nästa onsdag, det är ett löfte! :-)

  SvaraRadera
 8. En vecka går galet fort, känns som jag redan ligger på operationsbordet.

  Gör inte det, kommer att kommentera här efter ingreppet när jag har fått tillbaka krafterna.

  Tippar på atr det blir på onsdag kvällen alternativt någon gång under torsdagen.

  /Henrico

  SvaraRadera
 9. BTW, vår sjukvård är helt otroligt fantastiskt bra och massor av fullfjädrade proffs som jobbar inom den.

  Är så imponerad!

  /Henrico

  SvaraRadera
 10. Henrico: Nu ligger du ju på en speciell avdelning, men annars så kan en spännande sysselsättning vara att studera hur länge som det tar innan någon städar handtagen på dörrar etc- ;-)

  Lycka till nu!

  SvaraRadera